اثر سطوح مختلف سلنات و سلنیت سدیم بر برخی ویژگی‌های رشدی و فیزیولوژیکی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

سلنیوم یکی از عناصر مفید برای گیاهان است که علاوه بر تاثیرگذاری بر رشد گیاهان به‌عنوان یک ماده اساسی برای سلامت انسان و حیوان نیز شناخته شده است. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار به­صورت کشت بدون خاک در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارها شامل سطوح مختلف سلنات سدیم (4، 8، 12 میلی­گرم بر لیتر) و سلنیت سدیم (4، 8، 12 میلی­گرم بر لیتر)، به­ترتیب معادل 02/0، 04/0، 06/0 مولار سلنات و سلنیت سدیم در محلول هوگلند، و تیمار شاهد (بدون کاربرد سلنیوم) بودند. براساس نتایج جدول تجزیه واریانس، اثر سلنات و سلنیت سدیم بر تمامی صفات مورد اندازه­گیری معنی­دار شد. نتایج نشان داد بیش­ترین وزن خشک اندام های هوایی و ریشه به­ترتیب در تیمار 4 میلی­گرم در لیتر سلنات و سلنیت سدیم مشاهده شد. محتوای نسبی آب برگ (6/6 درصد) و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز (02/29 درصد) در تیمار 4 میلی­گرم در لیتر سلنات سدیم نسبت به شاهد افزایش یافت. تیمار 12 میلی­گرم در لیتر سلنیت و سلنات سدیم باعث افزایش درصد نشت یونی، غلظت مالون­دی­آلدئید و پراکسید هیدروژن گردید. با توجه به نتایج بدست آمده، تیمار 4 میلی­گرم در لیتر سلنات و سلنیت سدیم جهت افزایش رشد و بهبود برخی ویژگی­های فیزیولوژیکی در گیاه نعناع فلفلی توصیه می­شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The Effect of Different Levels of Sodium Selenate and Selenite on Some Growth and Physiological Characteristics of Peppermint (Mentha piperita L.)

نویسندگان [English]

  • Halime Jafari 1
  • Mohhammad Moghaddam 2
1 Department of Horticultural Science and Landscape Architecture, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
2 Department of Horticultural Science and Landscape Architecture, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]

Selenium is one of the useful chemical elements for plants growth which, in addition to its beneficial effects on plant growth, is known as an essential substance for human and animal health. This research was carried out to investigate the effect of different levels of sodium selenate and selenite on some growth and physiological traits of peppermint in a completely randomized design with 4 replications. Plants were grown in a soilless culture system in the research greenhouse of the faculty of agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, The treatments included different levels of sodium selenate (4, 8 and 12 mg/L) and sodium selenite (4, 8 and 12 mg/L), equal to 0.02, 0.04 and 0.06 M of selenate and selenite sodium, respectively in Hoagland solution. The control treatment was a Hoagland solution without selenium application. Based on the results of the analysis of variance, the effect of sodium selenate and sodium selenite on all measured traits was significant. The results showed that the highest dry weight of aerial parts was observed in the treatment with 4 mg/L of sodium selenate. The relative water content of the leaf (6.6%) and guaiacol peroxidase activity (29.02%) were increased with the treatment of 4 mg/L of sodium selenate, compared to the control. The treatment with 12 mg/L of selenite and selenate sodium increased the ion leakage percentage, malondialdehyde and hydrogen peroxide concentrations. According to the obtained results, the treatment of 4 mg/L of selenate and selenite sodium is recommended to increase growth and improve some physiological characteristics in peppermint plant.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aerial dry weight
  • Hydrogen peroxide
  • Ion leakage percentage
  • Selenium
  • Soluble protein

Extended Abstract

Introduction

    Selenium is one of the useful elements for plants which, in addition to its beneficial effects on plant growth, is known as an essential substance for human and animal health. Two inorganic forms of selenium include selenate (SeO4-) and selenite (SeO3-). Selenate is more mobile than selenite and is transported to aerial organs through wood vessels, but selenite is converted into an organic form in the root and a small amount is transferred to the aerial part. The purpose of this research was to investigate the effect of different levels of sodium selenate and selenite on some growth and physiological characteristics of peppermint.

 

Material and methods

   This research was carried out in a completely randomized design with 4 replications. The plants were cultivated in a soilless culture medium in the research greenhouse of the faculty of agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, in 2021. The treatments included different levels of sodium selenate 4, 8 and 12 mg/L and sodium selenite 4, 8 and 12 mg/L, equal to 0.02, 0.04, 0.06 M selenate and selenite sodium, respectively, in Hoagland solution, and the control treatment was without selenium application. After preparing the Hoagland nutrient solution, necessary salts were prepared according to the concentration of elements in the food formula. Then pH and EC were adjusted and finally it was used by plants.

 

Results and Discussion

    Based on the results of the analysis of variance, the effect of sodium selenate and sodium selenite on dry weight of aerial parts, root dry weight, relative water content of leaf, ion leakage percentage, soluble protein, guaiacol peroxidase enzyme activity, and superoxide dismutase enzyme activity at the probability level of 1%, and the percentage and concentration of malondialdehyde and hydrogen peroxide at the probability level of 5% were significant. The results showed that the highest dry weight of aerial parts was observed in the treatment with 4 mg/L of sodium selenate. The relative water content of the leaf (6.6%) and guaiacol peroxidase activity (29.02%) were increased in the treatment with 4 mg/L of sodium selenate compared to the control. Treatment with 12 mg/L of selenite and selenate sodium caused the ion leakage percentage, malondialdehyde, and hydrogen peroxide concentrations to increase. In this study, selenium at low concentrations increased the growth, relative water content of the leaf, and soluble protein content, while at high concentrations it caused the growth to decrease. Decrease in growth is probably related to antioxidant activity, which is a defensive way to preserve the plant in stressful conditions. Also, with increasing selenium concentration, the amounts of ion leakage, malondialdehyde, and hydrogen peroxide increased. The results of this research showed that the treatments of 12 mg/L sodium selenate and sodium selenite caused a decrease in the activity of superoxide dismutase and guaiacol peroxidase enzymes due to toxicity in peppermint plants. The activity of these enzymes could not cause the removal of active oxygen radicals and as a result, it caused the peroxidation of the membranes.

 

Conclusion

     According to the obtained results, the treatment of 4 mg/L of selenate and selenite sodium is recommended to increase growth and some physiological characteristics improvement in peppermint plants.

ابراهیم­زاده، سحر و سنجریان، فروغ (1400). اثر متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید بر فعالیت آنتی­اکسیدانتی، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در کشت سلولی سیاه­دانه (Nigella sativa). مجله سلول و بافت، 12 (2)، 122-133.
اسفندیاری، عزت­اله؛ جوادی، عادل و شکرپور، مجید (1392). ارزیابی خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی ارقام گندم در پاسخ به تنش شوری در مرحله گیاهچه. مجله به­زراعی کشاورزی ، 15 (1)، 27-38.
امیری، حمزه و موذنی، لیلا (1395). اثر متقابل شوری و اسید اسکوربیک بر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی مرزه خوزستانی . مجله یافته­های نوین در علوم زیستی، 3 (1)، 69-79.
بذل، شیوا (1392). تأثیر سلنیوم و گوگرد بر خصوصیات رشد و برخی خواص فیتوشیمیایی پیاز رقم قرمز آذر شهر. پایان­نامه کارشناسی ارشد. همدان. دانشگاه بوعلی سینا.
حبیبی، قادر؛ قربانزاده، پروین و عابدینی، معصومه (1395). تأثیر سلنیوم بر برخی ویژگی­های فیزیو­لوژیکی گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.). مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران،  32 (4)، 698-715.
حسن پور، حلیمه و نیکنام، وحید (1393). بررسی اثر تنش خشکی بر رشد و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان گیاه پونه معطر (Mentha pulegium L.) در مرحله گلدهی. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، 3 (8)، 25-34.
خاوری­نژاد، رمضانعلی؛ نجفی، فرزانه و رحیمی، اخلاص (1393). اثر متقابل متیل جاسمونات و سلنیت سدیم بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.). مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، 3 (10)، 47-58.
خالوندی، معصومه؛ عامریان، محمدرضا؛ پیردشتی، همت­اله؛ برادران­فیروزآبادی، مهدی و غلامی، احمد (1398). مطالعه خصوصیات فیزیولوژیک و زیست- شیمیایی گیاه­دارویی نعناع فلفلی (Mentha  piperita L.) در واکنش به تنش شوری تحت تاثیر همزیستی با قارچ Piriformospora indica . نشریه پژوهش­های تولید گیاهی، 26 (1)، 1-19.
خیری، عزیزاله؛ توری، هانیه و مرتضوی، نجم­الدین (1396). تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.). مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 33 (2)، 268-280.
رحیمی، یوسف؛ طالعی، علیرضا و رنجبر، مجتبی (1398). تأثیر تنش خشکی بر روی تغییرات بیوشیمیایی گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.). مجله علوم گیاهان زراعی ایران، 50 (2)، 59-75.
رستمی، قادر (1396). بررسی کودهای آهن و روی به دو شکل سولفاته و نانو ذرات بر خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و جذب عناصر آهن و روی در نعناع فلفلی (Mentha  piperita L.)  تحت تنش شوری. پایان نامه کارشناسی ارشد. مشهد. دانشگاه فردوسی مشهد.
زاجی، بیتا؛ خاوری­ نژاد، رمضانعلی؛ سعادتمند، سارا و ایرانبخش، علیرضا (1398). بررسی برخی پاسخ­های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی بادرشبویه (Dracocephalum moldavica L.) به سلنیوم تحت تنش شوری. مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، 14 (56)، 13-27.
زنگنه، لیلا (1398). تأثیر سلنیوم بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه آهار (Zinnia elegans L.)  تحت تنش شوری. پایان نامه کارشناسی ارشد. لرستان. دانشگاه لرستان.
سماواتی­پور، پرویز؛ عبدوسی، وحید؛ صالحی، رضا؛ سماوات، سعید و لادن­مقدم، علیرضا (1398). اثر سلنیوم و برخی مواد آلی بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و متابولیت­های ثانویه شوید (Anethum graveolens L.). فصلنامه بوم­شناسی گیاهان زراعی، 15 (4)، 57-66.
شکاری، لیلا؛ مظفریان، مریم؛ کامل منش، محمدمجتبی و صادقی، فرشاد (1396). تأثیر سلنیوم بر برخی خواص مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی فلفل تند (Capsicum annum) رشد یافته در کشت هیدروپونیک. مجله فناوری تولیدات گیاهی، 17 (1)، 91-98.
شمسایی، امین­اله؛ آران، مهدی و فاخری، براتعلی (1399). اثر محلول پاشی سلنیوم بر فیزیولوژیکی و ویژگی های بیوشیمیایی رزماری تحت تنش خشکی. مجله تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک، 2 (2)، 128-139.
عامریان، معصومه (1393). اثر نیتروژن، سلنیوم و نانوسلنیوم بر برخی ویژگی‌های فیتوشیمیایی پیاز (Allium cepa L.). همدان. دانشگاه بوعلی سینا.
عامریان، معصومه؛ دشتی، فرشاد و دلشاد، مجتبی (1393). تأثیر منابع و سطوح مختلف سلنیوم بر رشد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی پیاز (Allium cepa L.). مجله فناوری تولیدات گیاهی، 14 (2)، 163-179.
عامریان، معصومه؛ دشتی، فرشاد و دلشاد مجتبی (1397). تأثیر سطوح مختلف سلنیوم و نیتروژن بر برخی ویژگی های رشد و بیوشیمیایی نهال پیاز (Allium cepa L.). مجله پژوهش­های تولید گیاهی، 25 (1)، 119-135
عامریان، معصومه؛ زبرجدی، علیرضا و محرابی، جوانه­السادات (1399). تأثیر غلظت های مختلف سلنیوم بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی بالنگوی شهری (Lalelemantia iberica) در رژیم های مختلف آبیاری. مجله پژوهش­های آب در کشاورزی، 34 (3)، 416-431.
کریمی، ناصر و صیدی­خواه، زینب (1397). اثر سلنیوم بر رشد و برخی پارامترهای فیزیولوژیکی دو گونه تره ایرانی (Allium iranicum Wendelbo) و تره کوهی (Allium ampeloprasum L.). مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، 7 (24)، 184-197.
نامدار، ملیحه؛ آروین، سیدمحمدجواد و بهره­مند، نادیا (1398). اثر سلنیوم بر رشد، شاخص های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه سیر (Allium sativum) تحت سمیت کادمیوم. مجله فرآیند و کارکرد گیاه، 8 (30)، 137-153.
نعیمی، معصومه؛ علی­اکبری، غلام­علی؛ شیرانی­راد، امیرحسین؛ حسنلو، طاهره و اکبری، غلام­عباس (1391). اثر کاربرد زئولیت و محلول پاشی سلنیم در شرایط تنش کم آبی بر روابط آبی و آنزیم های آنتی اکسیدان در گیاه دارویی کدو پوست کاغذی. مجله به­زراعی کشاورزی، 14 (1)، 67-81.
نوروزی، مجتبی و ساجدی، نورعلی (1398). اثر کاربرد اسید سالیسیلیک و سلنیوم در مراحل مختلف رشد بر برخی صفات فیزیولوژیکی نخود در شرایط دیم. مجله پژوهش­های حبوبات ایران، 10 (2)، 36-48.
ویسی­علی­اکبری، فرحناز (1397). اثر سلنیوم و مدیریت مصرف نیتروژن در تولید پیاز سالم (Allium cepa L.). پایان­ نامه کارشناسی ارشد.کرمانشاه:.دانشگاه رازی.
همتی، ماندانا؛ دلخوش، بابک؛ شیرانی راد، امیرحسین و نورمحمدی، قربان (1398). تأثیر محلول‌پاشی سلنات سدیم بر میزان سلنیوم بذر و برخی شاخص‌های فیزیولوژیکی ژنوتیپ‌های کلزا (Brassica napus L.). مجله فیزیولوژی گیاهان زراعی، 11 (43)، 69-84.
Alexieva, V., Sergiev, L., Mapelli, S., & Karanov, E. (2001). The effect of drought and ultraviolet radiation on growth and stress markers in pea and wheat. Plant, Cell Environment, 24(12), 1337-1344. https://doi.org/10.1046/j.1365-3040.2001.00778.x.
Ama, H., & Mostafa, E. M. (2016). Selenium invoked antioxidant defense system in Azolla caroliniana plant. Phvton, 85, 262.  https://doi.org/10.32604/phyton.2016.85.262.
Amerian, M. (2015). Effect of nitrogen, selenium and nanoselenium on some phytochemical characteristics of onion (Allium cepa L.). Ph.D. Thesis. BU-Ali Sina University Faculty of Agriculture Department of Horticulture, Iran. (In Persian)
Amerian, M., Dashti, F., & Delshad, M. (2016). Effect of different sources and levels of selenium on growth and some physiological characteristics of Onion (Allium cepa L.). Journal of Plant Production Technology, 12(2), 163-179. magiran.com/p1438316.  (In Persian)
Amerian, M., Dashti, F., & Delshad M. (2019). Effect of different levels of selenium and nitrogen on some growth and biochemical characteristics of onion seedlings (Allium cepa L.). Journal of Plant Production Technology, 25(1), 119-135. https://doi.org/10.22069/JOPP.2018.12032.2101. (In Persian)
Amerian, M., Zebarjadi, A. R., & Mehrabi, J. A. (2020). Effect of different concentrations of selenium on some morphological and physiological characteristics of dragon head (Lallemantia iberica) under different irrigation regimes. Journal of Water Research Agriculture, 34(3), 416-431.  https://doi.org/10.22092/jwra.2020.342710.785. (In Persian)
Amiri, H., & Moazeni, L. (2017). Interaction of salinity and ascorbic acid on some biochemical properties of Satureja Khuzistanica, New Find Life Science, 3(11), 69-79. https://doi.org 10.21859/acadpub.nbr.3.1.69. (In Persian)
Anjum, S. A., Xie, X. Y., Wang, L. C., Saleem, M. F., Man, C., & Lei, W. (2011). Morphological, physiological and biochemical responses of plants to drought stress. African Journal of. Agricultural Research, 6(9), 2026-2032. https://doi.org/10.5897/AJAR10.027.
Bazl, S H. (2014). Effect of selenium and sulfur on growth characteristics and some
phytochemical properties of onion cv. Ghermez Azar Shahr
. Ph.D. Thesis. BU-Ali Sina University Faculty of Agriculture Department of Horticulture. Iran. (In Persian)
Bradford, M. M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry, 72(1-2), 248-254. https://doi.org/10.1016/0003-2697(76)90527-3.
Chance, B., & Maehly, A.E. (1955) Assay of Catalase and Peroxidase. Methods in Enzymology, 2, 764-775. http://doi.org/10.1016/S0076-6879(55)02300-8.
Ebrahimzade, S., & Sanjarian, F. (2021). Effect of methyl jasmonate and salicylic acid on antioxidant activity, phenolic and flavonoid compounds in Nigella sativa cell culture. Journal of Cell and Tissue, 12(2), 122-133. https://doi.org/10.52547/JCT.12.2.122. (In Persian)
Elkelish, A. A., Soliman, M. H., Alhaithloul, H. A., & El-Esawi, M. A. (2019). Selenium protects wheat seedlings against salt stress-mediated oxidative damage by up-regulating
antioxidants and osmolytes metabolism. Plant Physiology and Biochemistry, 137, 144-153. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2019.02.004.
Esfandiari, A. A., Javadi, A., & Shokrpur, D. (2013). Evaluation of biochemical and physiological characteristics of wheat cultivars in response to salt stress in seedling stage. Journal of Crop Improvement, 15(1), 27-38. https://doi.org/10.22059/JCI.2013.35720 (In Persian)
Feng, R. W., & Wei, C. Y. (2012). Antioxidative mechanisms on selenium accumulation in Pteris vittata L., a potential Se phytoremediation plant. Plant, Soil Environment, 58, 105-110. https://doi.org/10.17221/162/2011-PSE.
Gapinska, M., Skłodowska, M., & Gabara, B. (2008). Effect of short-and long-term salinity on the activities of antioxidative enzymes and lipid peroxidation in tomato roots. Acta Physiologiae Plantarum, 30(1), 11. https://doi.org/10.1007/s11738-007-0072-z.
Ghorbanli, M., Gafarabad, M., Amirkian, T., & Mamaghani, B. A. (2013). Investigation of proline, total protein, chlorophyll, ascorbate and dehydroascorbate changes under drought stress in Akria and Mobil tomato cultivars. Iranian Journal of Plant Physiology, 3, 651-658. https://doi.org/10.30495/IJPP.2013.540675.  (In Persian)
Gianopolitis, N., & Ries, S. K. (1977). Superoxide dismutase I. Occurrence in higher plants. Plant Physiology, 59, 309-314. https://doi.org/10.1104/pp.59.2.309.
Guardado-Felix, D., Serna-Saldivar, S. O., Gutierrez-Uribe, J. A., & Chuck Hernandez, C. (2019). Selenium in germinated chickpea (Cicer arietinum L.) increases the stability of its oil fraction. Plants, 8(5), 113. https://doi.org/10.3390/plants8050113.
Habibi, Gh., Ghorbanzade, P., & Abedini, M. (2017). Effects of selenium application on physiological parameters of Melissa officinalis L. plants. Iranian Journal of Medicinal & Aromatic Plants, 32(4), 699-715.  https://doi.org/10.22092/ijmapr.2016.107141. (In Persian)
Hassanpour, H., & Niknam, V. (2014). Investigation of drought stress effect on growth and antioxidant enzymes activity in Mentha pulegium L. Journal of Plant Process and Function, 3(8), 25-34. https://sid.ir/paper/234252/fa.  (In Persian)
Hasanuzzaman, M., Hossain, M. A., & Fujita, M.  (2010). Selenium in higher plant: physiological role, antioxidant metabolism and abiotic stress tolerance. Journal of Plant Science, 5(4), 354-375. https://doi.org/10.3923/jps.2010.354.375.
Hasanuzzaman, M., Anwar Hossain, M., & Masayuki, F. (2011). Selenium-induced up regulation of the antioxidant defense and methylglyoxal detoxification system reduces salinity-induced damage in rapeseed seedlings. Biological Trace Element Research, 143, 1704-1721. https://doi.org/10.1007/s12011-011-8958-4.
Hawkesford, M., & Fang-Jie, Z. (2007). Strategies for increasing the selenium content of wheat. Journal of Cereal Science, 46(3), 282-292. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.02.006.
Heath, R. L., & Packer, L. (1968). Photoperoxidation in isolated chloroplasts: I. kinetics and Stoichiometry of fatty acid peroxidation. Archives of Biochemistry and Biophysics, 125(1), 189-198. . https://doi.org/10.1016/0003-9861(68)90654-1.
Hemmati, M., Delkhosh, B., Shirani-Rad, A. H., & Noor-Mohammadi, Gh. (2019a). Effect of sodium selenate spraying on seed selenium content and some physiological indices of rapeseed genotypes (Brassica napus L.). Crop Physiology, 11(43), 69-84. https://sid.ir/paper/406690/fa. (in Persian)
Hemmati, M., Delkhosh, B., Shirani-Rad, A. H., & Noor-Mohammadi, G. (2019b). Effect of the application of foliar selenium on canola cultivars as influenced by different irrigation regimes. Journal of Agricultural Science, 25, 309-318. https://doi.org/10.15832/ankutbd.424899. (In Persian)
Jahid, A. M., Kumar, S., Thakur, p., Sharma, S., Kaur, N., Kaur, R., Pathania D., Bhandhari, K., Kaushal, N., Singh, K., Srivastava, A., & Nayyar, H. (2011). Promotion of growth in mung bean (Phaseolus aureus Roxb.) by selenium is associated with stimulation of carbohydrate metabolism. Biological Trace Element Research, 143(1), 530-539. https://doi.org/10.1007/s12011-010-8872-1.
Karimi, N., & Saiedikhah, Z. (2018). Effect of selenium on growth and some physiological parameters of Allium iranicum Wendelbo and Allium ampeloprasum L. Journal of Plant Process and Function, 7(24), 183-198. https://sid.ir/paper/368698/fa. (In Persian)
Khalvandi, M., Amerian, M. R., Pirdashti, H. A., Baradaran-firozabadi, M., & Gholami, A. (2020). Study of physiological and biochemical properties of peppermint (Mentha piperita) in response to salinity stress affected coexistence with fungi Piriformospora indica. Journal of Plant Production Technology, 26(1), 1-26. https://doi.org/10.22069/JOPP.2018.11244.2041.  (In Persian)
Khavari-Negad, R., Najafi, F., & Rahimi, A. (2015). Effect interaction of methyl jasmonate and sodium selenite on some physiological parameters in tomato plant (Lycopersicon esculentum Mill.). Journal of Plant Process and Function, 3(10), 47-58. https://doi.org/10.47366/sabia.v5n1a3.  (In Persian)
Kheiry, A., Tori, H., & Mortazavi, N. (2017). Effects of drought stress and jasmonic acid elicitors on morphological and phytochemical characteristics of peppermint. Iranian Journal of Medicinal & Aromatic Plants, 33(2), 268-280.  https://doi.org/10.22092/ijmapr.2017.106481.1783. (In Persian)
Lutts, S., Kinet, J. M., & Bouharmont, J. (1995). Changes in plant response to NaCl during development of rice (Oryza sativa L.) varieties differing in salinity resistance. Journal of Experimental Botany, 46(12), 1843-1852. https://doi.org/10.1093/jxb/46.12.1843.
Malik, J. A., Goel, S., Kaur, N., Sharma, S., Singh, I., & Nayyar, H. (2012). Selenium antag-onises the toxic effects of arsenic on mungbean (Phaseolus aureus Roxb.) plants by restricting its uptake and enhancing the antioxidative and detoxification mechanisms. Environmental and Experimental Botany, 77, 242-248. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2011.12.001.
Miller, G. A. D., Suzuki, N., Ciftci-yilmaz, S., & Mittler, R. O. N. (2010). Reactive oxygen species homeostasis and signaling during drought and salinity stresses. Plant, Cel,l Environment, 33(4), 453-467. https://doi.org/10.1111/j.1365-3040.2009.02041.x.
Mroczek-Zdyrska, M., & Wójcik, M. (2012). The influence of selenium on root growth and oxidative stress induced by lead in Vicia faba L. minor plants ability against aluminium-induced oxidative stress in ryegrass roots. Annals of Applied Biology, 156, 297-307. https://doi.org/10.1007/s12011-011-9292-6.
Naeemi, M., Ali Akbari, G., Shirani Rad, A. H., Hassanlou, T., & Akbari, G. A. (2012). Effect of zeolite application and selenium spraying on water relations traits and antioxidant enzymes in medicinal pumpkin under water deficit stress conditions. Journal of Crops Improvement, 14(1), 67-81. https://doi.org/10.22059/jci.2012.25045.  (In Persian)
Namdar, M., Arvin, S. M. J., & Bahremand, N. (2018). Effect of selenium on growth, physiological and biochemical indices of garlic plant (Allium sativum) under cadmium toxicity. Journal of Plant Process and Function, 8(30), 138-153. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-912-fa.html. (In Persian)
Norouzi, M., & Sajedi, N. A. (2019). Effect of salicylic acid and selenium application at different growth stages on some physiological traits of chickpea under rainfed conditions. Iranian Journal of Pulses Research, 10(2), 36-48. https://doi.org/10.22067/IJPR.V10I2.65944. (In Persian)
Petrov, V. D., & Van-Breusegem, F. (2012). Hydrogen peroxidea central hub for information flow in plant cells. AoB Plants, pls014. https://doi.org/10.1093/aobpla/pls014.
Pilon-Smits, E. A. H., & Quinn, C. F. (2010). Selenium metabolism in plants. Cell Biology of Metals and Nutrients, Springer, Verlag Berlin Heidelberg, 233-235.
Rahimi, Y., Taleei, A., & Ranjbar, M. (2019). Effect of water stress on biochemical changes in Mentha piperita L. Iranian Journal of Field Crop Science, 50(2), 59-75. https://doi.org /10.22059/ijfcs.2018.239868.654367. (In Persian)
Ramos, S. J, Faquin, V., Guilherme, L. R. G., Castro, E. M., Avila, F. W., Carvalho, C. E. A., & Bastos, C. O. (2010). Selenium biofortification and antioxidant activity in lettuce plants fed with selenate and selenite. Plant, Soil and Environment, 56 (12), 584-588. https://doi.org/10.17221/113/2010-PSE.
Rostami, G. H. (2017). Investigation of Fe and Zn fertilizers in two forms of sulfate and nanoparticles on morphological, physiological, biochemical and absorption of iron and zinc in peppermint (Mentha piperita L.). M.Sc. Thesis. Ferdowsi University of Mashhad. Iran. (In Persian)
Samavatipour, P., Abdossi, V., Salehi, R., Samavat, S., & LadanMoghadam, A. (2019). Effect of selenium and some organic materials on morphophysiological traits and secondary metabolites of dill (Anethum graveolens L.). Agroecology Journal, 15(4), 57-66. https://doi.org/10.22034/AEJ.2021.682649. (In Persian)
Sanchez, F. J., Manzanares, M., de Andres, E. F., Tenorio, J. L., & Ayerbe, L. (1998). Turgor maintenance, osmotic adjustment and soluble sugar and proline accumulation in 49 pea cultivars in response to water stress. Field Crops Research, 59(3), 225-235. https://doi.org/10.1016/S0378-4290(98)00125-7.
Shamsai, A. A., Aran, M., & Fakheri, B.A. (2020). The effect of foliar application of selenium on physiological and biochemical characteristics of rosemary under drought stress. Journal of Crop Science Research in Arid Regions, 2(2), 128-139. https://doi.org/10.22034/CSRAR.2021.257878.1069. (In Persian)
Shekari, L., Mozafariyan, M., Kamelmanesh, M. M., & Sadeghi, F. (2017). Effect of selenium on some morphological and physiological properties of Hot Pepper (Capsicum annum) grown in hydroponic culture. Journal of Plant Production Technology, 9(1), 91-98. magiran.com/p1846632. (In Persian)
Todaka, D., Shinozaki, K., & Yamaguchi-Shinozaki, K. (2015). Recent advances in the dissection of drought-stress regulatory networks and strategies for development of drought-tolerant transgenic rice plants. Front Plant Science, 6: 84. https://doi.org/10.3389/fpls.2015.00084.
Veisialiakbari, F. (2019). The effect of selenium and management of nitrogen use in healthy onion production (Allium cepa L .). M.Sc. Thesis. Razi University. Iran. (In Persian)
Yao, C., Zhang, F., Sun, X., Shang, D., He, F., Li, X., Zhang, J., & Jiang, X. (2019). Effects of S-abscisic acid (S-ABA) on seed germination, seedling growth, and Asr1gene expression under drought stress in maize. Journal of Plant Growth Regulation, 38 (4), 1300-1313. https://doi.org/10.1007/s00344-019-09934-9.
Zangene, L. 2020. Effect of selenium on some morpho-physiological and biochemichal characteristics of Zinnia elegans L. under NaCl salinity stress. MSc. Lorestan University. Iran. (In Persian)
Zaji, B., KhavariNejad, R., Saadatmand, S., & Iranbakhsh, A. (2019). Investigating some morphological and physiological responses of Badrashboye medicinal plant (Dracocephalum moldavica L.) to Selenium under salt stress. Journal of Plant Environmental Physiology, 14 (56), 13-27. https://civilica.com/doc/1158938. (In Persian)