بررسی خصوصیات رویشی، پومولوژیک و عملکردی برخی از ارقام گلابی وارداتی در شرایط اقلیمی ارومیه

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان-غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

2 مربی پژوهشی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان‌غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

چکیده

گزینش و ارزیابی ارقام برتر، یکی از برنامه­های اصلی به­نژادی درختان میوه و از جمله درخت گلابی است. این تحقیق با هدف بررسی رشد و عملکرد 11 رقم گلابی وارداتی شامل رقم­های ابت­فتل، بوره­هاردی، دوین­دو­کومیس، ملینا، نارت، کنفرنس، بوره­بوسک، پاکامز­تریومف، ویلیامز، رد­بارتلت، جنرال­لیکلرک همچنین دو رقم ایرانی شاهد شاه­میوه و سردرودی طی هشت سال (1387 تا 1394) در شرایط اقلیمی ارومیه انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده­ها نشان داد که اختلاف معنی­داری در سطح احتمال 1 درصد در صفات رویشی رشد سالانه شاخساره­ها، ارتفاع درخت، قطر تنه و عرض گسترش تاج درخت و همچنین صفات طول، قطر، وزن، سفتی بافت، اسید قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول و pH میوه، تعداد میوه در درخت، عملکرد درخت و شاخص عملکرد بر سطح مقطع عرضی تنه بین ارقام وجود دارد.رقم رد­بارتلت نسبت به ارقام دیگر از رشد رویشی کمتری بر­خوردار بود. رقم شاهد شاه­میوه با 72/2 کیلوگرم و رقم ملینا با 66/7 کیلوگرم میوه در درخت دارای کمترین و بیشترین میانگین عملکرد در سه سال بودند. بیشترین شاخص عملکرد بر سطح مقطع عرضی تنه، در رقم ملینا مشاهده شد. با توجه به اینکه ارقام دوین­دو­کومیس، پاکامز­تریومف، ابت­فتل و ملینا دارای بازارپسندی خوب و عملکرد بالاتری نسبت به ارقام دیگر بودند؛ بنابراین می‌توان از دو رقم دوین­دو­کومیس و پاکامز­تریومف به­عنوان ارقام میان­رس و از ارقام ابت­فتل و ملینا به­عنوان ارقام نسبتاً دیررس جهت گسترش کشت گلابی در ارومیه و مناطق مشابه استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Study of vegetative, pomological characters and yield of some imported pear cultivars in Urmia climatic conditions

نویسندگان [English]

  • Mashhid Henareh 1
  • Ghasem Hasani 2
1 Assistant Professor, Seed and Plant Improvement Research Department, West Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Urmia, Iran
2 Instructor, Seed and Plant Improvement Research Department, West Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Urmia, Iran
چکیده [English]

Selection and evaluation of superior cultivars is one of the main programs for fruit trees breeding, including pear trees. The research was conducted to study growth and yield of 11 imported pear cultivars Abate Fetel, Beurre Hardy, Doyenne du Comice, Mellina, Nart, Conference, Beurre Bosc, Packham's Triumph, William, Red Bartlett, General Leclerc as well as Shah Miveh and Sardrodi Iranian cultivars as control in Urmia climatic conditions for eight years (2008 to 2015). Combined analysis of variance revealed significant difference (P≤0.01) among cultivars for vegetative characters including annual growth, tree height, trunk diameter and tree canopy and also fruit characters of length, diameter, weight, firmness, TSS, pH and titrable acids, number of fruits per tree, index of yield per tree and yield per unit trunk cross-sectional area (TCSA). The lowest vegetative growth was observed at Red Bartlett cultivar. The lowest mean yield per tree for three years with 2.72 kg and the highest with 7.66 kg were recorded in Shah Miveh and Mellina cultivars respectively. The highest index of yield per unit trunk cross-sectional area was observed in Mellina cultivar. Whereas, Abate Fetel, Packham's Triumph, Doyenne du Comice and Mellina cultivars had advantage than other cultivars due to good marketing and a high yield, so Doyenne du Comice and Packham's Triumph cultivars can be used as mid ripening and Abate Fetel and Mellina cultivars as relatively late ripening for the development of pear culture  in Urmia and similar regions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cluster Analysis
  • coefficient correlation
  • Pyrus communis L
  • yield per unit trunk cross-sectional area (TCSA)
  1. Abdollahi, H., Atashkar, D. & Alizadeh, A. (2012). Comparison of the dwarfing effects of two hawthorn and quince rootstocks on several commercial pear cultivars. Iranian Journal of Horticultural Science, 43(1), 53-63. (in Farsi)
  2. Abdollahi, H. (2015). Pear (Botany, Cultivars, Rootstocks) (2th ed.). Education and Agricultural Extension Publications. (in Farsi)
  3. Alizadeh, B. & Tarinejad, A. (2001). Application of MSTATC software in statistical analysis. Setodeh. (in Farsi)
  4. Arzani, K.  & Khoshghalb, H. (2009). A study on growth and quality characteristics of budded Asian pear (Pyrus serotina Rehd.) cultivars on European pear (Pyrus communis L.) seedling rootstocks under Tehran environmental conditions. Iranian Journal of Horticultural Science, 40(2), 9-18. (in Farsi)
  5. Atashkar, D., Taghizadeh, A. A. & Soleimani, A. (2015). Genetic diversity of some pear cultivars (Pyrus communis L.) using quantitative and qualitative characteristics. Iranian Journal of Achievements in Agricultural Sciences, 1(1), 81-94. (in Farsi)
  6. Gautam, D. R. & Sharma, N. (2002). Selection of superior clones of European pears in Himachal Pradesh, India. Acta Horticulturae, 596, 243-245.
  7. Chen, J., Wang, Z., Wu, J., Wang, Q. & Hu, X. (2007). Chemical compositional characterization of eight pear cultivars grown in China. Food Chemistry, 104, 268-275.
  8. Dehghani, B., Arzani, K.  & Sarikhani Khorami, S. (2012). Pomological evaluation and seasonal variation in fruit growth and development of some Asian pear cultivars under Tehran environmental conditions. Seed and Plant Production Journal, 28(4), 419-433. 
  9. Dumanoğlu, H., Tuna Güneş, N., Erdoğan, V., Aygün, A. & Şan, B. (2006). Clonal selection of a winter type European pear cultivar ‘Ankara’ (Pyrus communis L.) Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 30, 355-363.
  10. Erfani, J., Ebadi, A., Abdollahi, H. & Fattahi Moghaddam, M. (2014). Evaluation of genetic diversity of some pear (Pyrus spp.) genotypes and species based on morphological characteristics. Iranian Journal of Horticultural Science, 45(1), 11-21. (in Farsi)
  11. Faust, M. (1989). Physiology of Temperate Zone Fruit Trees. John Wiley & Sons, Inc.
  12. Food and Agriculture Organization. (2016). Crops: Crops Statistics in FAO. Retrieved November 16, 2016, from http://www.fao.org/crops.
  13. Islam, M., Ahmad, H., Ali, H. & Alam, J. (2016). New records of the genus Pyrus (Rosaceae) from Pakistan and Azad Kashmir. Iranian Journal of Botany, 22(2), 82-87.
  14. Jackson, J. E. (2003). Biology of Apples and Pears. Cambridge University Press.
  15. Hoblyn, T. N., Grubb, N. H., Painter, A. C. & Wates, B. L. (1936). Studies in biennial bearing. Journal of Pomology, 14, 39-76.
  16. Katayama, H., Amo, H., Wuyun, T., Uematsu, C. & Iketan, H. (2016). Genetic structure and diversity of the wild Ussurian pear in East Asia. Breeding Science,66, 90-99.
  17. Lāce, B. & Lācis, G. (2015). Evaluation of pear (Pyrus communis L.) cultivars in Latvia. Horticultural Science, (Prague), 42(3), 107-113.
  18. Little, C. R. & Holmes, R. J. (2000). Storage technology for apples and pears, a guide to production, postharvest treatment and storage of pome fruit in Australia. Department of Natural Resources and Environment.
  19. Mozafari, A. A. (2009). Identification of local pear varieties in central and western regions of Kurdistan province. Journal of the Plant Production,32(1), 39-51. (in Farsi)
  20. Najafzadeh, R. & Arzani, K. (2016). Assessment of morphological, physiological and pomological variations in some of European pear (Pyrus communis L.) genotypes. Journal of Crop Production and Processing, 6(19), 151-164. (in Farsi)
  21. Nouri, F., Aziznejad, R., Aghaee, M., Farhadi, M. R., Farshadfar, M. & Nouri, A. (2006). Application of SPSS in Agricultural Researches. Agricultural Education Publisher. (in Farsi)
  22. Ozturk, I., Ercişli, S., Kalkan, F. & Demir, B. (2009). Some chemical and physico-mechanical properties of pear cultivars. African Journal of Biotechnology, 8(4), 687-693.
  23. Radwan, R., Hamed, F. & Muzher, B. (2015). Maturity time for some local and introduced pear cultivars in Sweida governorate depending on some environmental, physical and chemical characters. International Journal of ChemTech Research, 8(10), 355-360.
  24. Sabeti, H. (1976). Forest, trees and shrubs of Iran. Agricultural and Natural Resources Research. (in Farsi)
  25. Safarpoor Shorbakhlo, M., Hosseini Monfared, R., Paydar, S. & Sharifi, M. (2015). Determination of genetic diversity in pear genotypes using ISSR markers. Journal of Agricultural Biotechnology, 7(1), 115-132. (in Farsi)
  26. Tahzibi Hagh, F., Abdollahi, H. & Bozari, N. (2009). Evaluation of vegetative and reproductive characteristics of a number of Iranian local pear cultivars (Pyrus communis L.) according to DUS guidance. In: Proceedings of 6th Iranian Horticultural Science Congress, 12-15 July, University of Guilan, Rasht, Iran, pp. 110.
  27. Wolko, Ł., Antkowiak, W., Lenartowicz, E. & Bocianowski, J. (2010). Genetic diversity of European pear cultivars (Pyrus communis L.) and wild pear (Pyrus pyraster (L.) Burgsd.) inferred from microsatellite markers analysis. Genetic Resources and Crop Evolution, 57(6), 801-806.
  28. Westwood, M. N. & Roberts, A. N. )1970(. The relationship between trunk cross-sectional area and weight of apple trees. Journal of the American Society for Horticultural Science, 95, 28-30.
  29. Yamamoto, T., Terakami, S., Takada, N., Nishio, S., Onoue, N., Nishitani, C., Kunihisa, M., Inoue, E., Iwata, H., Hayashi, T., Itai, A. & Saito, T. (2014). Identification of QTLs controlling harvest time and fruit skin color in Japanese pear (Pyrus pyrifolia Nakai). Breeding Science, 64, 351-361.