نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی سابق دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
2
پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، محلات، ایران
3
استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده
کیفیت و ماندگاری گلها تا حدود زیادی به پایداری ساقه و پتانسیل آنتیاکسیدانی بستگی دارد. این پژوهش برای مطالعه اثر تغذیه سیلیسیوم و تیمار سالیسیلیکاسید بر کیفیت گل ژربرا (Gerbera jamesonii Bolus.) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت در مراحل پس از برداشت، بهصورت کشت بدون خاک در قالب دو آزمایش فاکتوریل با طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. آزمایش اول شامل محلولپاشی قبل از برداشت صفر، 10 و 20 میلیمولار سیلیسیوم (Si) و سالیسیلیکاسید (SA) صفر، 100 و 200 میکرومولار بود. در آزمایش دوم تیمار سیلیکاتپتاسیم همانند آزمایش اول و تیمار سالیسیلیکاسید صفر، 200 و 400 میکرومولار پس از برداشت انجام شد. نتایج نشان داد که طول شاخه گل تحت تأثیر تغذیه سیلیسیوم تاحدودی کاهش یافت (05/0p≤) ولی سیلیسیوم (001/0p≤) و محلولپاشی سالیسیلیکاسید (05/0p≤) موجب افزایش تعداد گل شدند. سالیسیلیکاسید باعث تقویت بیوسنتز لیگنینها (001/0p≤) در ساقه گردید. مصرف سیلیسیوم موجب ماندگاری بیشتر گلها (001/0p≤) گردید ولی افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز تحت تأثیر تیمار بعد از برداشت سالیسیلیکاسید (SA) (001/0p≤) بود. این نتایج نشان داد که تغذیه سیلیسیوم و کاربرد سالیسیلیکاسید میتواند کیفیت و ماندگاری گل بریده ژربرا را بهبود بخشد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Effect of silicon and salicylic acid on lignin formation and antioxidant enzymes in gerbera flower
نویسندگان [English]
-
Bإehzad Edrisi
1
2
-
Mesbah Babalar
3
-
Rohangiz Naderi
3
1
Former Ph.D. Student, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | Ornamental Plants Research Center, Iranian Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Mahallat, Iran
2
Former Ph.D. Student, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | Ornamental Plants Research Center, Iranian Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Mahallat, Iran
3
Professor, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]
The quality and vase-life of cut flowers are highly dependent on stability of stems and antioxidant potential. This experiment was conducted as two factorial experiments in a randomized complete block design to study the effect of silicon fertilization and salicylic acid on quality of the gerbera(Gerbera jamesonii Bolus.) cut flowers in soilless culture and postharvest activity of antioxidant enzymes. First experiment was foliar application of 0, 10 and 20 mM of silicon as potassium silicate and 0, 100 and 200 mM of salicylic acid (SA) before harvest. In the second experiment pre-harvest silicon supplementations were similar to the first experiment and post-harvest treatments with 0, 200, 400 µM of salicylic acid were done. Flower stems length in winter and spring seasons, decreased by silicon nutrition (P≤0.05), but number of flowers increased by silicon supplementation (p≤0.001) and salicylic acid foliar application (p≤0.05). SA treatments increased lignin biosynthesis (p≤0.001). Silicon supplementation increased the vase life of cut flowers (p≤0.001), but activity of catalase and peroxidase were increased as affected by postharvest SA treatments (p≤0.001). These results suggest that silicon and salicylic acid applications could improve the quality and vase life of cut flowers in gerbera.
کلیدواژهها [English]
-
Flower quality
-
Lignin
-
Nutrition
-
Soilless culture
-
vase life