نوع مقاله : مقاله کوتاه
نویسندگان
1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
2 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
3 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
چکیده
شوری، از تنشهای محیطی است که تاثیر منفی بر جوانهزنی و استقرار گیاهان دارد؛ در نتیجه عملکرد کمی و کیفی را کاهش میدهد. بدینمنظور، آزمایشی بهصورت شوری در چهار سطح (1، 3، 6 و 9 دسیزیمنس بر متر) و پرایمینگ در شش سطح (بدون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، آسکوربیکاسید 10 و 20 و هیومیکاسید 100 و 200 میلیلیتر در لیتر) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار، در کرج انجام شد. نتایج نشان داد که میزان کلروفیل کل، پرولین، سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و پراکسیداز (POX)، بهطور معنیداری تحت تاثیر پرایمینگ قرار دارند. در تیمار 20 میلیگرم در لیتر آسکوربیکاسید، میزان پرولین (24/32 میکروگرم بر گرم)، کاتالاز (94/2 میکرومول بر میلیگرم پروتئین) و سوپراکسیددیسموتاز (28/0واحد بر میلیگرم پروتئین) مشاهده شد. در تیمار هیومیکاسید 200 میلیلیتر در لیتر نیز، میزان کلروفیل 57/0 میلیگرم بر گرم وزن تر بود. تیمار 10 میلیگرم در لیتر آسکوربیکاسید در شرایط تنش 9 دسیزیمنس بر متر، بیشترین میزان پراکسیداز بهمیزان 34/5 واحد بر میلیگرم پروتئین را به خود اختصاص داد. در این آزمایش، تیمار هیدروپرایمینگ در تمامی صفات، راندمان قابلقبولی نداشت.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The effect of seed priming on biochemical characteristics of Borage (Borago officinalis) transplant in salt stress condition
نویسندگان [English]
- Abdolkarim Sereshti 1
- Pezhman Moradi 2
- Ebrahim Hadavi 3
1 Former M. Sc. Student, College of Agriculture Science, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran
2 Associate Professor, College of Agriculture Science, Saveh Branch, Islamic Azad University, Saveh, Iran
3 Assistante Professor, College of Agriculture Science, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran
چکیده [English]
Salinity stress, is one of the environmental stresses that has negative effects on seed germination and plant establishment in a soil and reduced the quantitive and qualitative performance indices of plants. For this purpose, salinity in four levels (1, 3, 6, and 9 ds/m) and priming in six levels – including no-priming, hydropriming, ascorbic acid in 10 and 20 mg/l and humic acid in 100 and 200 ml/l – were used. This experiment carried out in a factorial test based on completely randomized design with three replications. Results demonstrated that studied traits were significantly influenced by priming treatments. In the treatment of 20 mg of ascorbic acid, proline content (32.24 micrograms per gram), catalase activity (2.94 mol mg protein), and superoxide dismutase activity (0.28 U mg protein) were observed. The treatment of humic acid (200 ml/l) increased chlorophyll content to 0.57 mg/gFw. The treatment of ascorbic acid in 10 mg/l in extreme conditions of salinity (9 ds/m) showed the highest rate of peroxidase (5.34U/mg). In this experiment, the treatment of hydropriming had not acceptable efficiency in all traits.
کلیدواژهها [English]
- Ascorbic acid
- Catalase
- Peroxidase
- Medicinal plant
- superoxide dismutase
- Campoy, J. A., Ruiz, D. & Egea, J. (2011). Dormancy in temperate fruit trees in a global warming context: a review. Scientia Horticulturae, 130 (2), 357-372.
- Daneshvar Hakimi Meybodi, N., Kafi, M., Nikbakht, A. & Rejali, F. (2011). The effect of humic acid on some qualitative and quantitative traits of Speedy green (Lolium perenne L.) turfgrass. Iranian Journal of Horticultural Sciences, 42 (4), 403- 412. (in Farsi)
- Emam, M. M. & Helal, N. M. (2008). Vitamins Minimize the Salt-Induced Oxidative Stress Hazards. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 2, 1110-1119.
- Eshghizadeh, H., Kafi, M. & Nezami, A. (2011). Effect of NaCl salinity on the pattern and rate of root development of blue panic grass (Panicum antidotale Retz.). Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 5 (18), 11-24. (in Farsi)
- Fernandez-Escobar, R., Benlloch, M., Barranco, D., Duenas, A. & Guterrez Ganan, J.A. (1996). Response of olive trees to foliar application of humic substance extracted from leonardite. Scintia Horticulturae, 66, 191-200.
- Khalesro, S., Salehi, M. & Mahdavi. B. (2015). Effect of humic acid and salinity stress on germination characteristic of savory (Satureja hortensis L.) and dragonhead (Dracocephalum moldavica L.). Biological Forum-An International Journal, 7(2), 554-561.
- Metwally, A., Finkemeier, I., Georgi, M. & Dietz, K. J. (2003). Salicylic acid alleviates the cadmium toxicity in barley seedlings. Physiology and Biochemistry of Plant, 132, 272- 281.
- Omidbaigi, R. (2014). Production and Processing of Medicinal Plants. (4th Ed.). Astan Ghods Razavi Publication. (in Farsi)
- Parida, K. A. & Das, A. B. (2005). Salt tolerance and salinity effects on plants: a review. Ecotoxicology and Environmental Safety, 60, 324-349.
- Selahvarzi, Y., Goldani, M., Nabati, J. & Alirezai, M. (2011). Effect of exogenous application of hydrogen peroxide on some salt tolerance indices in oregano (Origanum majorana L). Journal of Horticulture Science, 43(2), 159-167. (in Farsi)
- Tuna A. L., Kaya, C., Dikilitas, M. & Higgs, D. (2008). The combined effects of gibberellic acid and salinity on some antioxidant enzyme activities, plant growth parameters and nutritional status in maize plants. Environmental and Experimental of Botany, 62, 1-9.
- Younis, M. E., Hasaneen, M. N. A. & Kazamel, A. M. S. (2010). Exogenously applied ascorbic acid ameliorates detrimentaleffects of NaCl and mannitol stress in Vicia faba seedlings. Protoplasma, 239, 39-48.