اثر پیش‌تیمار بذر گاوزبان بر برخی از خصوصیات بیوشیمیایی نشا در شرایط تنش شوری

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

2 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران

3 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

چکیده

شوری، از تنش­های محیطی است که تاثیر منفی بر جوانه­زنی و استقرار گیاهان دارد؛ در نتیجه عملکرد کمی و کیفی را کاهش می­دهد. بدین­منظور، آزمایشی به­صورت شوری در چهار سطح (1، 3، 6 و 9 دسی­زیمنس بر متر) و پرایمینگ در شش سطح (بدون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، آسکوربیک­اسید 10 و 20 و هیومیک­اسید 100 و 200 میلی­لیتر در لیتر) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار، در کرج انجام شد. نتایج نشان داد که میزان کلروفیل کل، پرولین، سوپراکسید­دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و پراکسیداز (POX)، به­طور معنی­داری تحت تاثیر پرایمینگ قرار دارند. در تیمار 20 میلی­گرم در لیتر آسکوربیک­اسید، میزان پرولین (24/32 میکرو­گرم بر گرم)، کاتالاز (94/2 میکرو­مول بر میلی­گرم پروتئین) و سوپراکسید­دیسموتاز (28/0واحد بر میلی­گرم پروتئین) مشاهده شد. در تیمار هیومیک­اسید 200 میلی­لیتر در لیتر نیز، میزان کلروفیل 57/0 میلی­گرم بر گرم وزن تر بود. تیمار 10 میلی­گرم در لیتر آسکوربیک­اسید در شرایط تنش 9 دسی­زیمنس بر متر، بیشترین میزان پراکسیداز به­میزان 34/5 واحد بر میلی­گرم پروتئین را به خود اختصاص داد. در این آزمایش، تیمار هیدروپرایمینگ در تمامی صفات، راندمان قابل­قبولی نداشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of seed priming on biochemical characteristics of Borage (Borago officinalis) transplant in salt stress condition

نویسندگان [English]

  • Abdolkarim Sereshti 1
  • Pezhman Moradi 2
  • Ebrahim Hadavi 3
1 Former M. Sc. Student, College of Agriculture Science, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran
2 Associate Professor, College of Agriculture Science, Saveh Branch, Islamic Azad University, Saveh, Iran
3 Assistante Professor, College of Agriculture Science, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran
چکیده [English]

Salinity stress, is one of the environmental stresses that has negative effects on seed germination and plant establishment in a soil and reduced the quantitive and qualitative performance indices of plants. For this purpose, salinity in four levels (1, 3, 6, and 9 ds/m) and priming in six levels – including no-priming, hydropriming, ascorbic acid in 10 and 20 mg/l and humic acid in 100 and 200 ml/l – were used. This experiment carried out in a factorial test based on completely randomized design with three replications. Results demonstrated that studied traits were significantly influenced by priming treatments. In the treatment of 20 mg of ascorbic acid, proline content (32.24 micrograms per gram), catalase activity (2.94 mol mg protein), and superoxide dismutase activity (0.28 U mg protein) were observed. The treatment of humic acid (200 ml/l) increased chlorophyll content to 0.57 mg/gFw. The treatment of ascorbic acid in 10 mg/l in extreme conditions of salinity (9 ds/m) showed the highest rate of peroxidase (5.34U/mg). In this experiment, the treatment of hydropriming had not acceptable efficiency in all traits.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ascorbic acid
  • Catalase
  • Peroxidase
  • Medicinal plant
  • superoxide dismutase
Campoy, J. A., Ruiz, D. & Egea, J. (2011). Dormancy in temperate fruit trees in a global warming context: a review. Scientia Horticulturae, 130 (2), 357-372.
Daneshvar Hakimi Meybodi, N., Kafi, M., Nikbakht, A. & Rejali, F. (2011). The effect of humic acid on some qualitative and quantitative traits of Speedy green (Lolium perenne L.) turfgrass. Iranian Journal of Horticultural Sciences, 42 (4), 403- 412. (in Farsi)
Emam, M. M. & Helal, N. M. (2008). Vitamins Minimize the Salt-Induced Oxidative Stress Hazards. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 2, 1110-1119.
Eshghizadeh, H., Kafi, M. & Nezami, A. (2011). Effect of NaCl salinity on the pattern and rate of root development of blue panic grass (Panicum antidotale Retz.). Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 5 (18), 11-24. (in Farsi)
Fernandez-Escobar, R., Benlloch, M., Barranco, D., Duenas, A. & Guterrez Ganan, J.A. (1996). Response of olive trees to foliar application of humic substance extracted from leonardite. Scintia Horticulturae, 66, 191-200.
Khalesro, S., Salehi, M. & Mahdavi. B. (2015). Effect of humic acid and salinity stress on germination characteristic of savory (Satureja hortensis L.) and dragonhead (Dracocephalum moldavica L.). Biological Forum-An International Journal, 7(2), 554-561.
Metwally, A., Finkemeier, I., Georgi, M. & Dietz, K. J. (2003). Salicylic acid alleviates the cadmium toxicity in barley seedlings. Physiology and Biochemistry of Plant, 132, 272- 281.
Omidbaigi, R. (2014). Production and Processing of Medicinal Plants. (4th Ed.). Astan Ghods Razavi Publication. (in Farsi)
Parida, K. A. & Das, A. B. (2005). Salt tolerance and salinity effects on plants: a review. Ecotoxicology and Environmental Safety, 60, 324-349.
Selahvarzi, Y., Goldani, M., Nabati, J. & Alirezai, M. (2011). Effect of exogenous application of hydrogen peroxide on some salt tolerance indices in oregano (Origanum majorana L). Journal of Horticulture Science, 43(2), 159-167. (in Farsi)
Tuna A. L., Kaya, C., Dikilitas, M. & Higgs, D. (2008). The combined effects of gibberellic acid and salinity on some antioxidant enzyme activities, plant growth parameters and nutritional status in maize plants. Environmental and Experimental of Botany, 62, 1-9.
Younis, M. E., Hasaneen, M. N. A. & Kazamel, A. M. S. (2010). Exogenously applied ascorbic acid ameliorates detrimentaleffects of NaCl and mannitol stress in Vicia faba seedlings. Protoplasma, 239, 39-48.