بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی میوۀ برخی از نژادگان‌های ازگیل در استان آذربایجان شرقی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

2 استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

ازگیل به‌صورت خودرو در استان آذربایجان شرقی (ارسباران) رشد می­کند. متأسفانه به‌جز در موارد محدودی،بررسی‌های چندانی راجع به ازگیل در این منطقه انجام نشده است. در این پژوهش ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی مانند وزن، طول و عرض میوه و هسته، فراسنجه (پارامتر)های رنگ میوه و ظرفیت پاداکسندگی (آنتی‌اکسبدان) پوست و گوشت میوه 20 نژادگان وحشی ازگیل در استان آذربایجان ‌شرقی (منطقۀ ارسباران) بررسی شد. نتایج بررسی‌ها نشان داد، تنوع بالایی در برخی از صفات مانند طول دم‌میوه، شاخص a*، Hue، وزن بذر و ظرفیت پاداکسندگی گوشت وجود دارد. بنا بر نتایج تجزیه به عامل‌ها، ده عامل اصلی بیش از 97/85 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. همچنین بنا بر نتایج تجزیه‌ای خوشه‌ای، نژادگان­ها در چهار گروه اصلی قرار گرفتند. گروه اول شامل چهار نژادگان (M7, M8, M5, M6) بود که بیشترین میانگین صفات طول بذر، عرض بذر، ضخامت بذر و وزن بذر را داشتند. در گروه دوم، هشت نژادگان (M3, M9, M10, M11, M2, M4, M1, M13) قرار گرفتند که بیشترین میانگین صفات طول میوه، عرض میوه، وزن میوه و قطر میانگین هندسی را داشتند. نژادگان­های موجود در گروه سوم شامل دو نژادگان (M20 و M19) بود که طول برگ، طول دم‌برگ، طول دم میوه و هیو در تفکیک این گروه نقش مهمی داشتند. در گروه چهارم نیز شش نژادگان (M14, M15, M16, M12, M17, M18) قرار گرفتند که ظرفیت پاد‌اکسندگی پوست و گوشت در تفکیک این گروه بیشترین تأثیر را داشتند. نتایج به دست آمده می‌تواند برای برنامه­های اصلاحی و معرفی رقم در ازگیل سودمند باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of physicochemical characterizations of some Medlar (Mespilus germanica L.) genotypes in East Azerbaijan province

نویسندگان [English]

  • Bashir Ayob Nezhadghan 1
  • Hamid Hassan poor 2
1 Former M. Sc. Student, Faculty of Agriculture, UrmiaUniversity, Urmia, Iran
2 Assistant Professor, Faculty of Agriculture, UrmiaUniversity, Urmia, Iran
چکیده [English]

Medlar (Mespilus germanicaL) grows wildly in East Azerbaijan province (Arasbaran). Unfortunately, a few studies have been done on medlar in this area, except in limited cases. In this research, physicochemical characterizations such as weight, length and width of fruit and seed, fruit color parameters and antioxidant capacity of peel and flesh of 20 wild medlar genotypes were measured. Results showed that there were high diversity in some of the attributes such as peduncle length, a*, Hue, seed weight and flesh antioxidant capacity. The 10 main factors based on factor analysis were explained approximately 85.97 % of the total variance. According to the cluster analysis, genotypes were divided into four main groups. The first group includes four genotypes (M7, M8, M5, M6) which had the highest mean length, width, thickness and weight of the seeds. In the second group, the eight genotypes (M3, M9, M10, M11, M2, M4, M1, M13) were located and these genotypes had the highest mean length, width, weight and geometric mean diameter of fruit. The third group of genotypes included two genotypes (M19, M20). The leaf length, petiole length, peduncle length, pH, and Hue had a significant role in the separation of this group. In fourth group, the six genotypes (M14, M15, M16, M12, M17, M18) were located and the peel and flesh antioxidant capacity had the highest impact in separation of this group. Obtained results might be helpful for breeding programs and introducing of cultivar in medlar.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cluster Analysis
  • Correlation
  • factor analysis
  • medlar
  1. Altuntas, A., Nur Gul, E. & Bayram, M. (2013). The physical, chemical and mechanical properties of medlar (Mespilus germanica L.) during physiological maturity and ripening period. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 30(1), 33-40.
  2. Atares, L., Perez Masia, R. & Chiralt, A. (2011). The role of some antioxidants in the HPMC film properties and lipid protection in coated toasted almonds. Journal of Food Engineering, 104(4), 649-659.
  3. Aygun, A. & Tasci, A. R. (2013). Some fruit characteristics of medlar (Mespilus germanica L.) genotypes grown in Ordu, Turkey. Scientific Papers Series B Horticulture, 57, 149-151.
  4. Benitez, H. A., Briones, R. & Jerez, V. (2011). Intra and Inter-population morphological variation of shape and size of the Chilean magnificent beetle, Ceroglossus chilensis in the Baker River Basin, Chilean Patagonia. Journal of Insect Science, 11(1), 94-100. 
  5. Bibalani, G. H. & Mosazadeh, F. (2012). Medicinal benefits and usage of medlar (Mespilus germanica L.) in Gilan Province (Roudsar District), Iran. Journal of Medicinal Plants Research, 6(7), 1155-1159.
  6. Canbay, H. S., Atay, E. & Ogut, S. (2015). Determination of fruit characteristics fatty acid profile and total antioxidant capacity of Mespilus germanica L. fruit. Journal of Coastal Life Medicine, 3(11), 886-889.
  7. Ercisli, S., Sengul, M., Yildiz, H., Sener, D., Duralija, B., Voca, S. & Dujmovic Purgar, D. (2012). Phytochemical and antioxidant characteristics of medlar fruits (Mespilus germanica L.). Journal of Applied Botany and Food Quality, 85, 86-90.
  8. Forde, H. I. (1975). Walnuts. In: Janick, J. and Moore, J. N. Purdue University Press, West Lafayette, IN. (Eds.). Advances in Fruit Breeding, 439-455.
  9. Gulcin, I., Topal, F., Sarikaya, S.B., Bursal, E., Bilsel, G. & Goren, A.C. (2011). Polyphenol contents and antioxidant properties of medlar (Mespilus germanica L.). Records of Natural Products, 5(3), 158-175.
  10. Haciseferogullari, H., Ozcan, M., Sonmete, M. H. & Ozbak, O. (2005). Some physical and chemical parameters of wild medlar (Mespilus germanica L.) fruit grown in Turkey. Journal of Food Engineering, 69, 1-7.
  11. Hassanpour, H. & Alizadeh, S. (2016). Evaluation of phenolic compound, antioxidant activities and antioxidant enzymes of barberry genotypes in Iran. Scientia Horticulturae, 200, 125-130.
  12. Hernandez Munoz, P., Almenar, E., Del Valle, V., Velez, D. & Gavara, R. (2008). Effect of chitosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry quality during refrigerated storage. Food Chemistry, 110(2), 428-435.
  13. Kalyoncu, I., Ersoy, N., Elidemir, A. & Tolay, I. (2013). Some physico-chemical and nutritional properties of `Musmula` medlar (Mespilus germanica L.) grown in northeast Anatolia. World Academy of Science, Engineering and Technology, 7, 6-20.
  14. Khatamsaz, M. (1992). Iran flora, Rosaceae family. Research Institute of Forests and Rangelands, 352 pages. (in Farsi)
  15. Khatamsaz, M. & Mirbadin, A. (1985). Academic profile and functional tree species Iran and the world. Research Institute of Forests and Rangelands, 109 pages. (in Farsi)
  16. Maghanaki, M., Janzadeh, R., Rafiai, Sh. & Ghoubadiyan, B. (2012). Investigation of physical characteristics of Mazandaran native medlar fruit (Mespilus germanica L.). Proceedings of the Seventh National Congress of Agricultural Engineering and Mechanisation University of Shiraz, 54-59. (in Farsi)
  17. Mamshlo, S., Sadeghi, A., Ghorbani, M., Aalami, M. & Khamiri, M. (2011). Evalution of antioxidant properties of phenolic extracts from (Mespilus germanica L.) fruit. The Ferst National Congress on Scince and New Technologies in Agriculture University of Zanjan, 54-59. (in Farsi)
  18. Mothapo, M. J., Mafeo, T. P. & Mamphiswana, N. D. (2014). Physico-chemical properties and selected nutritional components of wild medlar (Mespilus germanica L.) fruit harvested at two harvesting times. World Journal of Dairy and Food Sciences, 9(1), 79-85.
  19. Mouzafariyan, V. (2004). Iran trees and shrubs. Tehran Contemporary Culture, 1003 pages. (in Farsi)
  20. Nabavi, S. F., Nabavi, S. M., Ebrahimzadeh, M. A. & Asgarirad, H. (2011). The antioxidant activity of wild medlar (Mespilus germanica L.) fruit, stem bark and leaf. African Journal of Biotechnology, 10(2), 283-289.
  21. Nakajima, J.I., Tanaka, I., Seo, S., Yamazaki, M. & Saito, K. (2004). LC/PDA/ESI- MS profiling and radical scavenging activity of anthocyanins in various berries. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 5, 241-247.
  22. Rop, O., Sochor, J., Jurikova, T., Zitka, O., Skutkova, H., Mlcek, J., Salas, P., Krska, B., Babula, P., Adam, V., Kramarova, D., Boklova, M., Provaznik, I. & Kizek, R. (2011). Effect of five different stages of ripening on chemical compounds in medlar (Mespilus germanica L.). Molecules, 16, 74-91.
  23. Schneider, C.K. (1905). The genus Berberis (Euberberis). Preparation of a Monograph. Bull Herb Boissier, 5(2), 33-48.
  24. Zargari, A. (1996). Medicinal plants. Publications Institute of Tehran University, Vol. 2, 976 pages. (in Farsi)