رشد گوجه‌فرنگی رقم کویین پیوندی روی پایه‌های مختلف در شرایط شوری

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 استادیار علوم باغبانی (فیزیولوژی و اصلاح سبزی)، گروه علوم باغبانی و فضای سبز دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

2 دکتری علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

3 استادیار علوم باغبانی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

چکیده

امروزه با استفاده از روش پیوند می‌توان بر بسیاری از مشکلات تولید گیاه گوجه‌فرنگی ازجمله شوری آب آبیاری و خاک فائق آمده و محصولی با کیفیت بالاتر تولید نمود. در این تحقیق، نشاهای گوجه‌فرنگی گلخانه­ای رقم کویین (Queen) روی پایه­های هیبریدی رقم‌های آر-9704 (AR-9704)، هلپر (Helper) و پرا (Pera) به روش اسکنه­ای پیوند شده و در گلخانه­ با سامانۀ آبکشتی (هیدروپونیک) پرورش داده شدند. گیاهان پیوندی و غیرپیوندی (کویین بدون پیوند) از نظر کیفیت میوه و عملکرد در تیمارهای شوری 0، 30 و 60 میلی‌مولار کلرید سدیم با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که غلظت عنصرهای سدیم و کلر میوه در گیاهان پیوندی در هر سه تیمار شوری بیشتر از گیاهان غیرپیوندی بود. در این پژوهش بیشترین (601 میلی‌گرم در 100 گرم) و کمترین (360 میلی‌گرم در 100 گرم) مقدار لیکوپن میوه در سطح شوری 30 میلی‌مولار به ترتیب به ترکیب پیوندی کویین روی پایه آر-9704 و گیاهان کویین غیرپیوندی مربوط بود. بیشترین (5090 گرم) و کمترین (4052 گرم) وزن میوه در بوته در سطح 0 میلی‌مولار کلرید سدیم به ترتیب به ترکیب پیوندی کویین روی پایه دورگه پرا و کویین غیرپیوندی مربوط بود. همچنین در سطح شوری 60 میلی‌مولار بیشترین (3200 گرم) و کمترین (1962 گرم) وزن میوه (عملکرد) در گیاه به ترتیب به گیاهان پیوندی روی پایه آر-9704 و گیاهان کویین غیرپیوندی اختصاص داشت. نتایج نشان داد که کولتیوار هیبریدی آر-9704 در مقایسه با دو رقم هیبریدی هلپر و پرا و گیاهان غیرپیوندی (پیوندک کویین) همراه با مطالعات تکمیلی بیشتر می‌تواند پایۀ مناسبی جهت پیوند گوجه‌فرنگی رقم کویین در شرایط شوری توصیه گردد. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Tomato growth of queen cultivar grafted on different rootstocks under salinity conditions

نویسندگان [English]

  • Darush Ramezan 1
  • Fatemeh Moradipour 2
  • Bahman Zahedi 3
1 Assistant Professor of Horticulture Science (physiology and vegetable breeding), Department of Horticulture and landscaping, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran
2 Ph.D. in Horticulture Science, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Iran
3 Assistant Professor of Horticulture Science, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Iran
چکیده [English]

Today, with using grafting method, many of production problems of tomato plant, including salinity of irrigation water and soil have been overcome and a higher quality product has been produced.  In this research, tomato greenhouse seedlings (transplanting) of queen cultivar grafted onto hybrid rootstocks cultivars of AR-9704, Helper and Pera with using method of cleft grafting and were cultivated with hydroponic system in greenhouse. Grafted and non- grafted (un-gragted queen) plants were compared in terms of yield and quality of fruit in salinity treatments of 0, 30 and 60 mM sodium chloride.  The results showed that concentration of sodium and chlorine fruit in grafted plants in three salinity treatments was higher than non-grafted plants. In this study, highest (601 mg .100 g) and lowest (360 mg .100 g) fruit lycopene content at a salinity level of 30 mM, were related to grafting combination of queen onto AR-9704 and non-grafted-queen respectively. Highest (5090g) and lowest (4052g) fruit weight per plant at 0 mM sodium chloride were related to grafting combination of queen onto pera hybrid and nongrafted-queen respectively. Also, at the salinity level of 60 mM, highest (3200g) and lowest (1962g) yield in plant were assigned to the plants that grafted onto AR-9704 rootstock and non-grafted-queen respectively. The results showed that the AR-9704 hybrid cultivar, as compared to the two hybrid cultivars of Helper and Pera, and non-grafted-queen plants, with further supplementary studies, could be a suitable rootstock for tomato of queen cultivar under salinity conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Hydroponic system
  • scion
  • saline
  • yield
  1. Albacete, A., Martínez-Andujar, C. & Perez-Alfocea, F. (2014). Hormonal and metabolic regulation of source–sink relations under salinity and drought: From plant survival to crop yield stability. Biotechnology Advances, 32, 12-30.
  2. AOAC. (1990). Association of Official Analytical Communities. Official Method of Analysis. (18th ed.), Washington DC: USA.
  3. Colla, G., Rouphael, Y., Leopardi, C. & Bie, Z. (2010). Role of grafting in vegetable crops grown under saline conditions. Scientia Horticulturae, 127, 147-155.
  4. Colla, G., Rouphael, Y., Rea, E. & Cardarelli, M. (2012). Grafting cucumber plants enhance tolerance to sodium chloride and sulfate salinization. Scientia Horticulturae, 135, 177-185.
  5. Colla, G., Rouphael, Y., Jawad, R., Kumar, P., Rea, E. & Cardarelli, M. (2013). The effectiveness of grafting to improve NaCl and CaCl2 tolerance in cucumber, Scientia Horticulturae, 164, 380-391.
  6. Colla, G. (2014).Vegetable grafting for abiotic stress tolerance: current status and advances through the COST action FAT1204. In: Proceedings of the First International Symposium on Vegetables Grafting, Wuhan, China, 17-21 March 2014.
  7. Cooper, W. C. (1961). Toxicity and accumulation of salts in citrus trees on various rootstocks in Texas. Proc Fla State Horticultural Society, 74, 95-104.
  8. Edelstein, M. (2004). Grafting vegetable crop plants: pros and cons, Acta Horticulturae, 659, 235-238.
  9. Edelstein, M. & Ben-Hur, M. (2014). Grafting: a useful tool to increase tolerance to toxic elements in vegetables under arid and semiarid condition. Proceedings of the First International Symposium on Vegetables Grafting, Wuhan, China, 17-21 March 2014.
  10. Emami, A. (1996). Methods of plant analysis. Agricultural Research and Education Organization. Soil and Water Institute. pp. 130. (in Farsi)
  11. Ferna´ndez-Garcıa, N., Martı´nez, V., Cerda´, A. & Carvajal, M (2002a). Water and nutrient uptake of grafted tomato plants grown under saline conditions, Journal of Plant Physiology, 159, 899-905.
  12. Ferna´ndez-Garcıa, N., Martı´nez, V., Cerda´, A. & Carvajal, M (2002b). Effect of salinity on growth, mineral composition, and water relations of grafted tomato plants. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 167, 616-622.
  13. Hejazi, A., Shahrudi, M. & Ardforush, M. (2007). Index method of plant analyses (7th ed.). (pp.197-234.) Springer Science.
  14. Huang, Y., Zhu, J., Zhen, A., Liu, Z., Lei, B., Niu, M., Xie, J., Sun, J., Cao, H. & Bie, Z. (2015). Effectiveness and mechanism of rootstock grafting to increase cucumber salt tolerance.V International Symposium on Cucurbits. Cartagena, Murcia, Spain.
  15. Kashi, A., Salehi, R. and Javnpour, R. (2008). Grafting technology in growing and production of vegetables. Publication of Agricultural Education Publishing Center. Pages: 212. (in Farsi)
  16. Lee, J. M. (1994). Cultivation of grafted vegetables 1. Current status, grafting methods, and benefits. HortScience, 29, 235-239.
  17. Lee, J. M. & Oda, M. (2003). Grafting of herbaceous vegetable and ornamental crops. Horticultural Reviews, 28, 61-124.
  18. Lee, J. M., Kubota, C., Tsao, S. J., Bie, Z., Hoyos Echevarria, P., Morra, L. & Oda, M. (2010). Current status of vegetable grafting: Diffusion, grafting techniques, automation. Scientia Horticulturae, 127, 93-105.
  19. Leoni, S., Grudina, R., Cadinu, M., Madeddu, B. & Garletti, M. C. (1990). The influence of four rootstocks on some melon hybrids and a cultivar in greenhouse. Acta Horticulturae, 287, 127-134.
  20. Martinez, V., Cerda, A. & Fernandez, F. G. (1987). Salt tolerance of four tomato hybrids plant and soil. Vegetable Science, 97, 233-42.
  21. Mass, E. V. & Hoffman, C. J. (1977). Crop salt tolerance: current assessment. Journal of the Irrigation and Drainage Division, 103, 116-134.
  22. Mohamed, F., El-Hamed, K., Elwan, M. & Hussien, M. A. (2012). Impact of grafting on watermelon growth, fruit yield and quality. Vegetable Crops Research Bulletin, 76, 99-118.
  23. Mostofi, Y. & Najafi, F. (2005). Laboratory manual of analytical techniques in horticulture (Translation). Tehran University Press. Page 85. (in Farsi)
  24. Rivero, R. M., Ruiz, J. M. & Romero, L. (2003). Role of grafting in horticultural plants under stress conditions. Food, Agriculture and Environment, 1, 70-74.
  25. Ruize, D., Martinez, V. & Cerda, A. (1997). Citrus response to salinity, growth and nutrient uptake. Journal the Scientific World, 17, 141-50.
  26. Santa-Cruz, A. & Cuartero, J. (2001). Response of plant yield and leaf ion contents to salinity in grafted tomato plants. Acta Horticulturea, 559, 413-417.
  27. Sun, Y., Huang, W., Tian Wu, X. H. Y., Zhou, C. T & Ding, Q. (2002). Study on growth situation, photosynthetic characteristics and nutrient absorption of grafted cucumber seedlings, Plant Nutrition and Fertilizer Science, 8, 181-185, 209.