تأثیر گوگرد‌ـ آهک، آمونیوم تیوسولفات و پروهگزادیون‌ـ کلسیم بر تنک میوه و بهبود ویژگی‌های کمّی و کیفی میوۀ هلو رقم رد هیون

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشگاه زنجان، زنجان

2 دانشیار گروه باغبانی، دانشگاه زنجان، زنجان

3 مربی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اصفهان

چکیده

عملیات تنک‌‌کردن برای تولید محصول با‌کیفیت در کشت هلو امری ضروری است. به‌دلیل هزینۀ بالای تنک دستی و ناکارآمدی تنک مکانیکی، تمایل به تنک شیمیایی رو به افزایش است. با هدف بررسی تأثیر گوگرد‌ـ آهک (6 درصد و 8 درصد (60 و 80 میلی‌لیتر در لیتر) و دوبار مصرف 6 درصد)، آمونیوم تیو‌سولفات (20 و 25 میلی‏لیتر در لیتر و دوبار مصرف 20 میلی‌لیتر در لیتر) و پروهگزادیون‌ـ کلسیم (آپوجی) (300 و 450 میلی‏گرم در لیتر و دوبار مصرف 300 میلی‌گرم در لیتر) به‌منزلۀ تنک‌کننده، بر ویژگی‌های کمّی و کیفی میوۀ هلو رقم رد هیون، پژوهشی در سال 1391 و 1392 در یک باغ تجاری با درختان شش‌ساله در شهرستان سمیرم اصفهان صورت گرفت. همۀ تیمارها جز آپوجی به‌طور معناداری سبب کاهش 65 درصدی تشکیل میوه شدند. تیمارها سبب افزایش 45 تا 50 درصدی حجم و وزن و نیز بهبود میزان کل مواد جامد محلول، رنگ میوه و سطح برگ شدند، ولی تیمارها تفاوت معناداری در میزان اسید کل نشان ندادند. درختان تیمار‌شده با ترکیبات دوبار مصرف آمونیوم تیوسولفات 20 میلی‌لیتر درلیتر و دوبار مصرف گوگرد‌ـ آهک 6 درصد نسبتاً خصوصیات کمّی و کیفی بهتری را نشان دادند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Lime-sulfur, ammonium thiosulfate and Apogee in order to fruit thinning and improve the quality and quantity characteristics of peach ʻRed havenʼ

نویسندگان [English]

  • Vahab Asadi 1
  • Mohammad Amiri 2
  • Mohsen Pirmoradian 3
1 Former Graduate Student , Department of Horticultural Sciences, University of Zanjan, Zanjan
2 Associate Professor, Department of Horticultural Sciences, University of Zanjan, Zanjan
3 . Instructor, Isfahan Research Center for Agricultural Academic member, Isfahan, Iran
چکیده [English]

Thinning operations is essential to produce quality products in peach cultivation. Inefficiencies due to the high cost of hand thinning and mechanical thinning increased tendency to chemical thinning. In order to study the effect of lime sulfur (6%, 8% and 6% twice), ammonium thiosulfate (20, 25, 20 mL/L twice) and Apogee regulator (300, 400 and 300 mg/L twice) as thinning agents on fruit quantitative and qualitative characteristics of peach ʻRed havenʼ, a research was carried out in a commercial orchard on selected uniform Six-year-old trees in Semirom, Isfahan, Iran in 2012-2013. Results showed that all of the treatments, but Apogee (300 and 450 mg/L) significantly thinned the fruits and reduced fruit set up to 65 percent. Treatments increased fruit weight, volume (45- 50 percent), total soluble solids (TSS) and color and also enhanced leaf area index (LAI). However, there was no significant differences among control and the treatments for total fruit acidity. Trees treated with ATS (20 ml/l twice) and lime sulfur (6% twice) showed relatively best of quantitative and qualitative characteristics.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • peach
  • Lime -Sulfur
  • Ammonium thiosulfate
  • Apogee
  • Yield efficiency
 
Eftekharzadeh, M.S., Sadeghzadeh Ahari, V. & Grigurian, V. (2001). Effect of urea and carbamyl to thinning of ʻGolden Deliciousʼ apple. Iranian Journal of Horticultural Sciences, 3, 47-58. (in Farsi)
Rahemi, M. (1991). Pollination and fruit set. Shiraz University Press (Translation), 120.
Talaie, A.R. (1998). Temperatefruit trees physiology. Tehran University Press (Translation),
Taghipoor, L. & Rahemi, M. (2008). Evaluation the effects of some chemical agents on thinning percent and quality of apricot cv ‘Khiary’ (Prunus armenica L. cv. ‘Khiary ’). Journal of Horticultural Science. 23, 78-84. (in Farsi)
Byers, R.E. & Lyons, C.G. Jr. (1985). Peach flower thinning and possible sites of action of desiccating chemicals. Journal of Hortcultural Science, 110, 662-667.
Byers, R.E., Carbaugh, D.H. & Combs, L.D. (2004). The influence of prohexadione–calcium sprays on apple tree growth, chemical thinning, and return bloom. Journal of the American Pomological Society, 58, 111-117.
Childers, N. F. (1969). Modern Fruit Science. Horticultural Pub., New Brunswick. 912p.
Fallahi, E.‏, Simons, B.R., Fellman, J.K. & Colt, W.M. (1992). Use of hydrogen cyanamide for apple and plum thinning. Journal of Plant Growth Regulation, 11, 435-439.
Fallahi, E., Fallahi, B., McFerson, R.E., Byers, R.C., Ebel, R.T., Boozer, J. & Wilkins, B.S. (2006). Tergitol-TMN-6 surfactant is an effective blossom thinner for stone fruits. HortScience, 41(5), 1243-1248.
Fallahi, E. & Willemsen, M. W. (2002). Blossom thinning of pome and stone fruit. HortScience, 37, 474-477.
Greene, D.W. (1999). Tree growth management and fruit quality of apple trees treated with prohexadione– calcium (BAS 125). HortScience, 40, 397-400.
Guak, S., Beulah, M. & Looney, N. E. (2004). Thinning of Fuji and Gala apple with lime sulphur and other chemicals. Acta Horticulturae, 636, 339-346.
Lenahan, O. M. (2005). Crop load manipulation in sweet cherry: Physiological effects and horticultural benefits of chemical thinners and gibberellic acid. M.Sc. thesis. Washington State University, Pullman.
Lenahan, O. M. & Whiting, M. D. (2006). Fish oil plus lime sulfur shows potential as a sweet cherry postbloom thinning agent. HortScience, 41(3), 860-861.
McArtney, S., Palmer, J., Davies, S. & Seymour, S. (2006). Effects of lime sulfur and fish oil on pollen tube growth, leaf photosynthesis and fruit set in apple. HortScience, 41, 357-360.
Medjdoub, R., Val, J. & Blanko, A. (2005). Inhibition of vegetative growth in red apple cultivars using prohexadione–calcium. Journal of HortculturalScience Biotechnol, 80, 263-271.
Noordijk, H. & Schupp, J. (2003). Organic post bloom apple thinning with FO and lime sulfur. HortScience, 38, 690. (Abstract).
Romero, E.G., Munoz, G.S. & Ibanez M.D.C. (1993). Determination of organic acids in grape musts, wines and vinegars by high performance liquid chromatography. Journal of Chromatographic Science, 655, 111-117.
Warner, G. (1998). Consistent tonnage needed for profitability. Journal of Good Fruit Grower, 49, 9-10.
Wertheim, S. J. (2000). Developments in the chemical thinning of apple and pear. Journal of Plant Growth Regulation, 31,85-100.
Whiting, M. D., Ophardt, D. & McFerson, J. R. (2006). Chemical blossom thinners vary in their effect on sweet cherry fruit set, yield, fruit quality, and crop value. Hort-Technology, 16, 66-70.
Yoder, K., Yuan, R., Combs, L. & Byers, R. (2009). Effects of temperature and the combination of liquid lime sulfur and fish oil on pollen germination, pollen tube growth, and fruit set in apples. HortScience, 44(5), 1277-1283.