اثرات اسانس های گیاهی، نانو ذرات نقره و برخی ترکیبات شیمیایی بر ماندگاری گل بریدنی گلایول (Gladiolus grandiflora L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه کیلان

3 استادیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

در این پژوهش با هدف بهبود ماندگاری گل و حفظ کیفیت ظاهری گل شاخه‌‌بریدنی گلایول رقم وایت (Gladiolus grandiflora cv. White) اثر اسانس‌های تیمول و آویشن شیراز در غلظت‌های 50 و 100 میلی‌گرم در لیتر و نانو‌ذرات نقره در غلظت‌های 3 و 5 میلی‌گرم در لیتر، 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات در غلظت‌های 300 و 400 میلی‌گرم در لیتر به همراه ساکارز 3درصد و تیمارهای آب‌مقطر، اتانول 500 میلی‌گرم در لیتر و ساکارز 3درصد به‌منزلۀ تیمارهای شاهد بررسی شد. گل‌ها به مدت 24 ساعت با محلول‌های ذکر‌شده تیمار کوتاه‌مدت شدند. در این پژوهش صفات متعددی از‌جمله: ماندگاری گل، تعداد باکتری، میزان کلروفیل، پراکسیداسیون لیپیدها، میزان پروتئین، فعالیت آنزیم‌های پراکسیداز و کاتالاز اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که بین اسانس‌های گیاهی تیمارهای 100 میلی‌گرم در لیتر آویشن شیراز و 100 میلی‌گرم در لیتر اسانس تیمول بیشترین تأثیر را بر ماندگاری گل‌ها به‌ترتیب با 6/13 و 8/12 روز نشان دادند. در تیمارهای شیمیایی 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات در غلظت 300 میلی‌گرم در لیتر و نانوذرات نقره در غلظت 3 میلی‌گرم در لیتر نیز ماندگاری گل به‌ترتیب با 4/17 و 8/14 روز افزایش یافت. همچنین تیمارهای اسانس آویشن شیراز و تیمول در سطح 50 میلی‌گرم در لیتر تأثیر معناداری بر ماندگاری گل نداشتند. در تیمارهای ذکر‌شده میزان پروتئین و کلروفیل نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. میزان پراکسیداسیون لیپیدها، فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز و تعداد باکتری در گل‌های تیمار‌شده با اسانس‌های آویشن شیراز و تیمول 100 میلی‌گرم در لیتر و تیمارهای 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات 300 و 400 میلی‌گرم در لیتر و نانوذرات نقره 3 و 5 میلی‌گرم در لیتر نسبت به تیمار شاهد (آب‌مقطر) کمتر بود. اسانس‌های گیاهی و تیمارهای شیمیایی به همراه ساکارز سبب افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت گل‌های شاخه بریدنی گلایول رقم وایت شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Essential Oils, Silver nanoparticles and Some of the Chemical Compounds on Vase Life of Gladiolus (Gladiolus grandiflora L.) Cut Flowers

نویسندگان [English]

  • Moazem Hasanpoorasl 1
  • Hosein ali karimi 2
  • Sedige Moosanejad 3
چکیده [English]

The aim of this research was to improve quality and vase life of cut Gladiolus flowers. The investigation was done with the effects of different concentrations of essential oil of thymol and zataria oil (50 and 100 mg L-1) and silver nanoparticles (3 and 5 mg L-1) and 8-hydroxyquinolin sulfate (300 and 400 mg L-1) with sucrose 3%. In addition, distilled water, ethanol 500 mgL-1 and sucrose 3% were used as control treatments. Cut flowers were pulsed for 24 h in different preservative solutions. In the research different characteristics like: vase life, bacteria count chlorophyll content, lipid peroxidation, protein content, peroxidase and catalase activity were studied. The results showed that vase life of cut flowers treated with 100 mgL-1 of each zataria and thymol essential oils treatments, increased to 13.6 and 12.8 days, respectively. Also, silver nanoparticles in the concentrations of 3 mg L-1 and 8-hydroxyquinolin sulfate in the concentrations of 300 mg L-1 increased the vase life of cut flowers to 14.8 and 17.4 days, respectively

کلیدواژه‌ها [English]

  • Senescence
  • Thymol
  • Zataria oil
  • 8-hydroxyquinolin sulfate
  1. Abdul-Wasea, A. (2012). Effects of some preservative solutions on vase life and keeping quality of snapdragon (Antirrhinum majus L.) cut flowers. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 11, 29–35.
  2. Aebi, H. (1984). Catalase in vitro. Methods in Enzymology, 105, 121-126.
  3. Al-Humaid, I. A. (2004). Silver thiosulfate prolongs vase life and improves quality of cut gladiolus and rose flowers. Journal of Food Agriculture & Environment, 2, 296-300.
  4. Amariutei, A., Alexe, C. & Burzo, I. (1995). Physiological and biochemical changes of cut gerbera inflorescences during vase life. Acta Horticulturae, 405, 372-380.
  5. Arnon, D.I. (1949). Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphennol oxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology, 4:1-150.
  6. Basiri, Y., Zarei, H. & Mashayekhi, K. (2011). Effects of nano-silver treatments on vase life of cut flowers of Carnation (Dianthus caryophyllus cv. 'White Librity’). Journal of Advanced Laboratory Research in Biology, 1, 48-55.
  7. Behara, P.K. (1993). Senescence in cut leafy flowering shoot: Role of Plant Physiology and Biochemistry. Journal Plant Physioly Biology, 20, 52-62.
  8. Bounatirou, S., Simitis, S., Miguel, M. G., Faleiro, L., Rejeb, M. N., Neffati, M., Costa, M. M., Figueiredo, A. C., Barroso, J. G. & Pedro, L. G. (2007). Chemical composition, antioxidant and antibacterial activities of the essential oils isolated from Tunisian Thymus capitatus Food Chemistry, 105, 146–155.
  9. Bradford, M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Annual Review of Biochemistry, 72, 248-254.
  10. Gang, B. J., Lei1, X. P., Shun Z. C. & Yun, W. C. (2009).Effects of exogenous calcium on some postharvest characteristics of cut gladiolus. Agricultural Sciences in China, 8(3), 293-303.
  11. Ghasemi Ghahsareh, M. & Kafi, M. (2009). Floriculture. Volume 1. Golbon publication Tehran, Iran. (In Farsi).
  12. Goszynska, D. M. & Rudnicki, R. M. (1990). Storage of cut flowers. Horticulture Review, 3, 35-62.
  13. Hassani, M.R. (2009). Effect of temperature and preservative solution in increasing vase life of gladiolus cut flowers (Gladiolus grandiflorus). M.Sc. Thesis, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran. (In Farsi).
  14. Heath, R. & Packer, L. (1969). Photoperoxidation in isolated chloroplast, kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Archives of Biochemmistry, 125, 189-198.
  15. Hegazi, M.A. & El-Kot, G. (2009). Influences of some essential oils on vase-life of Gladiolus hybrida, spikes. International Journal for Agro Veterinary and Medical Sciences, 3, 19-24.
  16. Hopkins, M., Taylor, C., Liu, Z., Ma, F., McNamara, L., Wang, T.W. & Thompson, J.E. (2007). Regulation and execution of molecular disassembly and catabolism during senescence. New Phytologist, 175, 201-214.
  17. Hossain, Z., Kalam Azad Mandal, A., Kumar Datta, S. & Krishna Biswas, A. (2006).Decline in ascorbate peroxidase activity-A prerequisite factor for tepal senescence in gladiolus. Journal of Plant Physiology, 163, 186-194.
  18. In, B. C., Motomura, K., Doi, M. & Mori, G. (2007). Multivariente analysis of relation between preharvest environmental factor, postharvest morphological and physiological factors and vase life of cut Asomi Red Roses. Journal Japen Society Horticulture Science, 76, 66-72.
  19. Jowkar, M. M. & Salehi, H. (2006). The effect of different preservative solutions on vase life of cut tuberose (Polianthes tuberosa L.) cv. Goldorosht-Mahallat. Journal of Science, Technology of Agriculture and Natural Resources, 10, 306-309. (In Farsi).
  20. Karimi, M., Hassanpour Asil, M., Samieezadeh Lahiji, H. & Talesh Sassani, S. (2008). Effect of temperature and various chemical treatments to extend the life of cut flowers of Lilium cv Pisa. Journal of Science & Technology of Agriculture & Natural Resources, 12 (431), 1-9. (In Farsi)
  21. Kazemi, M. & Ameri, A. (2012). Postharvest life of cut gerbera flowers as affected by nanosilver and acetyl salicylic acid. Asian Journal of Biochemistry, 10, 20-26.
  22. Kotzekidou, P., Giannakidis, P. & Boulamatsis, A. (2008). Antimicrobial activity of some plant extracts and essential oils against food borne pathogens invitro and on the fate of inoculated pathogens in chocolate. Food Science and Technology, 41, 119-127.
  23. Lay-Yee, M., Stead, A. D. & Reid, M. S. (1992). Flower senescence in day-lily (Hemerocallis). Physiologia Plantarum, 86, 308-314.
  24. Lise, A., Michelle, H. & Serek, M. (2004). Reduced water availability improves drought tolerane of potted miniature roses: Is the ethylene pathway involved? Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 99(4), 95-105.
  25. Moradi, P., Afshari, H. & Ebadi, A. G. (2012).The effect of benzyladenine, nano silver, 8-hydroxyquinolin sulfate, and sucrose on longevity improvement and some other quality characteristics of Dianthus cv. Cream Viana cut flower. Indian Journal of Science and Technology, 5, 2459-2464.
  26. Morones, J. R., Elechiguerra, J. L., Camacho, A., Holt, K., Kouri, J. B., Ramírez, J. T. & Yacaman, M. J. (2005). The bactericidal effect of silver nanoparticles. Nanotechnology, 16, 23-46.
  27. Mortazavi, S.N., Naderi, R., Khalighi, A., Babalar M. & Allizadeh, H. (2007). The effect of cytokinin and calcium on cut flower quality in Rose (Rosa hybrida cv. Illona) Journal of Food Agriculture and Environment, 5(3 & 4), 1459-0263.
  28. Mousavi Bazaz, A. & Tehranifar, A. (2011). Effect of ethanol, methanol and essential oils as novel agents to improve vase-Life of alstroemeria flowers. Journal of Environmental Biology Science, 5(14), 41-46.
  29. Mousavizadeh, S. J. & Sedaghathoor, S. H. (2011). Apple and quince peroxidase activity in response to essential oils application. African Journal of Biotechnology, 10(57), 12319-12325.
  30. Nair, S. A., Singh, V. & Sharma, R.S. (2003). Effect of chemical preservatives on enhancing vase-life of gerbera flowers. Journal of Tropical Agriculture, 41, 56-58.
  31. Ponce, A.G., Frirz, R., Delvalle, C.E. & Roura, S.I. (2003). Antimicrobial activity of essential oils on the native microflora of organic Swiss chard. Food Science and Technology, 36(7), 679-684.
  32. Ranjan, K. V., Bhat, R. L., Misra, S. K., Singh, J. & Ranjan, K. (2010). Genetic relationships of gladiolus cultivars inferred from fluorescence based AFLP markers. Scientia Horticulturae, 123, 562-567.
  33. Singh, P. V. & Sharma, M. (2003). The postharvest life of pulsed gladiolus spikes: the effect of preservative solution. Acta Horticulture, 22, 389-398.
  34. Solgi, M., Kafi, M., Taghavi T.S. & Naderi, R. (2009). Essential oils and silver nanoparticles (SNP) as novel agents to extend vase-life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. ‘Dune’) flowers. Postharvest Biology and Technology, 53, 155-158.
  35. Upadhyaya, H. & Panda, S.K. (2004). Responses of Camellia sinensis to drought and rehydration. Biology of plants, 48, 597-600.
  36. Van Doorn, W.G. & Perik, R.R.J. (1990). Hydroxyquinoline citrate and low pH prevent vascular blockage in stems of cut rose flowers by reducing the numbers of bacteria. Journal American. Society Horticultural Senescence, 115, 979-981.
  37. Wingler, A., Van Schaewen, A., Leegood, R. C., Lea P. J. & Auick, P. (1998). Regulation of leaf senescence by cytokinin, sugars and light. Journal of Plant Physiology, 116, 329-335.