مصطفی خزائی؛ فریبا رفیعی؛ محمدرضا سبزعلیان؛ سعدالله هوشمند
چکیده
گیاهان دارویی همواره منابعی با ارزش اقتصادی بشمار میآیند. خانواده نعناعیان دربرگیرنده جنسهای متنوعی از گیاهان دارویی است که بهدلیل بازارپسندی بالا، به صورت تجاری پرورش داده میشوند. با توجه به اهمیت اقتصادی و دارویی بالای گیاهان این خانواده، تولید کنندگان، همواره در پی بکارگیری شیوههای نوین برای افزایش تولید در نعناعیان ...
بیشتر
گیاهان دارویی همواره منابعی با ارزش اقتصادی بشمار میآیند. خانواده نعناعیان دربرگیرنده جنسهای متنوعی از گیاهان دارویی است که بهدلیل بازارپسندی بالا، به صورت تجاری پرورش داده میشوند. با توجه به اهمیت اقتصادی و دارویی بالای گیاهان این خانواده، تولید کنندگان، همواره در پی بکارگیری شیوههای نوین برای افزایش تولید در نعناعیان هستند. استفاده از نورهای مصنوعی LED از جمله راهکارهای نوین در افزایش تولید محصولات باغی و دارویی است. بر همین اساس، تحقیق حاضر با هدف شناخت چگونگی تأثیر نور بر عملکرد سه گونهی نعناع معمولی، نعناع فلفلی و پونه بهاجرا درآمد. در این پژوهش، گونههای گیاهی تحت شش محیط نوری: قرمز، آبی، ترکیب قرمز و آبی، سفید، ساطعشده از لامپهای LED و نیز نور لامپ فلورسنت و محیط گلخانه بعنوان شاهد پرورش داده شدند. آزمایش در هر محیط، بصورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دو سال انجام شد. نتایج نشاندهنده تأثیر معنیدار محیطهای نوری بر صفات مورفوفیزیولوژیک مختلف بررسیشده در تحقیق بود. محیطهای نوری قرمز، قرمز-آبی همراه با گلخانه دارای بیشترین عملکرد تر و خشک، و محیط نوری مجهز به نور سفید از کمترین میزان صفات مذکور برخوردار بود. نتایج مقایسه میانگینها نشان دادگونههای نعناع فلفلی و پونه نسبت به نعناع معمولی از نظر کلیه صفات مورد مطالعه، برتر بودند. مقایسه میانگین اثر متقابل گونه و محیط نیز بیانگر برتری رشد نعناع فلفلی و نعناع معمولی در محیط نوری گلخانه و نور قرمز-آبی نسبت به سایر محیطهای نوری بود. در مجموع نتایج نشان داد نورهای قرمز و ترکیب قرمز و آبی بهترین انتخاب برای تولید سه گونه نعناع در شرایط کشت طبقاتی با استفاده از نور LED میباشند.