علوم سبزی
ساسان کشاورز؛ سید علی پیغمبری؛ حسن زینالی خانقاه؛ محمدرضا بی همتا؛ محمدرضا حسندخت
چکیده
بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی 65 لاین فلفل، که از مناطق مختلف کشور و همچنین از کشور چین و مرکز تحقیقات بینالمللی سبزیجات (AVRDC) جمعآوری شده بودند؛ آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار برای ارزیابی 13 صفت مرفولوژیک اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس حاکی از تفاوت معنیدار بین ژنوتیپها در سطح احتمال یک درصد ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی 65 لاین فلفل، که از مناطق مختلف کشور و همچنین از کشور چین و مرکز تحقیقات بینالمللی سبزیجات (AVRDC) جمعآوری شده بودند؛ آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار برای ارزیابی 13 صفت مرفولوژیک اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس حاکی از تفاوت معنیدار بین ژنوتیپها در سطح احتمال یک درصد از لحاظ تمامی صفات بود. بر اساس مقایسه میانگین صفات مختلف که بهروش توکی در سطح احتمال 5 درصد انجام شد، ژنوتیپهای 3095 و 0013 و 26-6 از لحاظ عملکرد و خصوصیات مرتبط با بازارپسندی محصول وضعیت بهتری داشتند. برای تعیین فاصله ژنتیکی و گروهبندی ژنوتیپها، تجزیه به عاملها و تجزیه خوشهای انجام شد. جهت درک بهتر از روابط داخلی صفات و تعیین گروهی متغیرهای با بیشترین همبستگی، از تجزیه به عاملها با استفاده از تجزیه به مؤلفههای اصلی و چرخش عاملها به روش وریماکس استفاده شد. در این تجزیه چهار عامل مستقل از هم، مجموعاً 07/74 درصد از تغییرات را توجیه نمودند. تجزیه خوشهای بهروش وارد، لاینهای ارزیابیشده را در شش گروه متفاوت قرار داد؛ بهطوریکه این نتایج تا حد زیادی با مناطق جغرافیایی پراکنش لاینها و همچنین با صفاتی همچون عملکرد و خصوصیات مورفولوژیک مرتبط با بازارپسندی محصول همخوانی داشتند. نتایج حاصل از رگرسیون گامبهگام نشان داد که سه صفت قطر ساقه، طول ساقه و تعداد میوه در بوته بیشترین تأثیر را بر روی عملکرد میوه داشتند. جهت ارزیابی اثرات مستقیم و غیرمستقیم صفات واردشده در مدل رگرسیونی بر عملکرد میوه، تجزیه علیت انجام شد. نتیجه حاصل از این تجزیه موید تأثیر مستقیم سه صفت یادشده بر روی عملکرد بود و تأثیر غیرمستقیم این صفات چندان قابلتوجه نبود. با توجه به اینکه در این آزمایش لاینهای مورد مطالعه از لحاظ تنوع ژنتیکی تفاوتهای قابلتوجهی در صفات مورد بررسی نشان دادند نتیجهگیری شد که با انتخاب ژنوتیپهای برتر در هر خوشه که فاصله ژنتیکی بیشتری با یکدیگر دارند میتوان در تولید ارقام هیبرید فلفل بهمنظور بهرهجستن از هتروزیس استفاده کرد.