علوم میوه
اکبر انگوتی؛ جعفر حاجی لو؛ ادریس حاج علی؛ حسین فتحی
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف شوری روی شاخصهای رشد، میزان پرولین و کلروفیل، غلظت و کارایی جذب نیتروژن، پتاسیم، فسفر و سدیم برگ و غلظت سدیم ریشه پایههای هیبرید GN15 و همچنین میزان فعالیت سه آنزیم آنتیاکسیدانت، آزمایشی بر مبنای طرح کاملاً تصادفی با 4 سطح شوری صفر، 35، 70 و 105 میلیگرم بر لیتر کلریدسدیم و با 5 تکرار در سال 1394 انجام ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف شوری روی شاخصهای رشد، میزان پرولین و کلروفیل، غلظت و کارایی جذب نیتروژن، پتاسیم، فسفر و سدیم برگ و غلظت سدیم ریشه پایههای هیبرید GN15 و همچنین میزان فعالیت سه آنزیم آنتیاکسیدانت، آزمایشی بر مبنای طرح کاملاً تصادفی با 4 سطح شوری صفر، 35، 70 و 105 میلیگرم بر لیتر کلریدسدیم و با 5 تکرار در سال 1394 انجام شد. غلظتهای مختلف کلریدسدیم به گلدانهای محتوی این پایه افزوده و پس از 100 روز تنش شوری، صفات مذکور اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری، شاخصهای رشد شامل طول و قطر گیاه، تعداد و سطح برگ، محتوای رطوبت نسبی و کلروفیل برگ کاهش مییابد که این کاهش در غلظت 35 میلیمولار کمتر ولی در غلظت 105 میلیمولار بسیار شدید بود. غلظت و کارایی جذب نیتروژن، پتاسیم و فسفر با افزایش غلظت کلریدسدیم کاهش و غلظت سدیم برگ و ریشه و کارایی جذب آن در برگ افزایش پیدا کرد. میزان پرولین ریشه و برگ نیز همزمان با افزایش غلظت نمک افزایش یافت؛ بهطوریکه مقدارش در غلظت 70 میلیمولار به بیشینه خود (39 و 30 میلیگرم در هر گرم وزن تر) رسید. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی نیز با افزایش غلظت نمک تا 70 میلیمولار روند افزایشی داشت بهطوریکه فعالیت SOD، POD و CAT در این تیمار برای ریشه بهترتیب 2/150، 6/22، 13 و برای برگ 8/183، 8/16 و 24 واحد در هر میلیگرم پروتئین بود.
علوم سبزی
ادریس حاج علی؛ صاحبعلی بلندنظر؛ جابر پناهنده
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر پیوند خیار روی پایههای تجاری کدو آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی شامل هشت تیمار با سه تکرار بهصورت مزرعهای در ایستگاه تحقیقاتی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1394 انجام شد. دو توده خیار بومی آذربایجان شرقی ( به ترتیب باسمنج و گونی) و یک رقم تجاری (ماهان) روی دو پایۀ تجاری کدو (به ترتیب ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر پیوند خیار روی پایههای تجاری کدو آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی شامل هشت تیمار با سه تکرار بهصورت مزرعهای در ایستگاه تحقیقاتی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1394 انجام شد. دو توده خیار بومی آذربایجان شرقی ( به ترتیب باسمنج و گونی) و یک رقم تجاری (ماهان) روی دو پایۀ تجاری کدو (به ترتیب شینتوزا و روتپاور) پیوند شدند. تیمارهای آزمایش شامل ترکیبهای پیوندی باسمنج/ شینتوزا، باسمنج/ روتپاور، گونی/ شینتوزا، گونی/ روتپاور و ماهان/ روتپاور و خیارهای بدون پیوندی باسمنج، گونی و ماهان بودند. گیاهان با استفاده از روش نیمانیم تکلپهای پیوند شدند. نتایج نشان داد، پایهها تأثیر معنیدار مثبتی روی شاخصهای رویشی شامل سطح برگ، شاخص سبزینه (کلروفیل)، طول ساقه، وزن خشک اندامهای هوایی، شمار میوه و عملکرد میوه در تک بوته داشتند. بیشترین غلظت نیتروژن برگ در ترکیب پیوندی ماهان/ روتپاور و کمترین آن در خیار باسمنج مشاهده شد. بیشترین غلظت پتاسیم و فسفر اندامهای هوایی در ترکیب پیوندی ماهان/ روتپاور و کمترین غلظت پتاسیم و فسفر اندامهای هوایی در خیار باسمنج مشاهده شد. بیشترین غلظت نیترات برگ در خیار باسمنج و کمترین در ترکیب پیوندی ماهان/ روتپاور دیده شد. بیشترین غلظت ساکارز برگ و قند کل برگ در ترکیب پیوندی ماهان/ روتپاور مشاهده شد. در ترکیبهای پیوندی تأثیر پایهها روی غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندامهای هوایی و شاخصهای عملکرد در بیشتر صفات همسان بود. پایههای شینتوزا و روتپاور به دلیل افزایش غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندامهای هوایی موجب بهبود عملکرد و شاخصهای رشد شدند.