علوم سبزی
صدیقه زارع؛ محمد سیاری
چکیده
در این پژوهش، تأثیر نمک آسکورباتکلسیم بر انبارمانی میوه گوجهفرنگی (برداشتشده در مرحله شکست رنگی)، طی 40 روز، مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور زمان انبارمانی در 4 سطح و تیمار آسکورباتکلسیم، در 3 سطح (غلظتهای صفر، 25/0 و 5/0 درصد) و 3 تکرار به اجرا درآمد. میوهها بهمدت 10 دقیقه ...
بیشتر
در این پژوهش، تأثیر نمک آسکورباتکلسیم بر انبارمانی میوه گوجهفرنگی (برداشتشده در مرحله شکست رنگی)، طی 40 روز، مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور زمان انبارمانی در 4 سطح و تیمار آسکورباتکلسیم، در 3 سطح (غلظتهای صفر، 25/0 و 5/0 درصد) و 3 تکرار به اجرا درآمد. میوهها بهمدت 10 دقیقه در غلظتهای مذکور غوطهور شده و پس از خشکشدن، به سردخانه با دمای 2±13 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 5±90% انتقال یافته و در دورههای 10، 20، 30 و 40 روز نگهداری در سردخانه، میزان سفتی، اسیدیته قابلتیتراسیون، مواد جامدمحلول، pH، کاروتنوئیدها، ویتامینث، کاهش وزن، فعالیت آنزیمهای پلیگالاکتروناز و پکتینمتیلاستراز، میزان کلسیم و شاخصهای l*، a* رنگ، اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که طی انبارمانی، سفتی میوه در غلظت 5/0 درصد آسکورباتکلسیم، کاهش کمتری (13 درصد) نسبت به میوههای شاهد نشان داد و غلظتهای 25/0 و 5/0 درصد این ترکیب، میزان کلسیم را بهترتیب 20 و 23 درصد نسبت به میوههای شاهد، افزایش دادند. همچنین، شاخص رنگ L* در هر دو غلظت آسکورباتکلسیم 3 درصد و فعالیت آنزیم پکتینمتیلاستراز 29 درصد نسبت به شاهد، کاهش داشت. مواد جامدمحلول، اسیدیته قابلتیتراسیون، pH، ویتامینث، میزان کارتنوئیدها، کاهش وزن، فعالیت آنزیم پلیگالاکتروناز و شاخصهای رنگ a*، b* و کروما تحت تأثیر آسکورباتکلسیم قرار نگرفت و زمان انبارمانی بر تمام صفات مورد بررسی، بهجز اسیدیته قابلتیتراسیون، مؤثر واقع شد. نتایج این تحقیق نشان داد که آسکورباتکلسیم، توانایی حفظ سفتی و کیفیت میوه گوجهفرنگی را با افزایش میزان کلسیم میوه و کاهش فعالیت آنزیم پکتینمتیلاستراز، طی انبارمانی، دارد و میتوان از آن جهت حفظ کیفیت میوه گوجهفرنگی در دوره پس از برداشت بهره برد.