علوم میوه
فاطمه نظری؛ موسی رسولی؛ معصومه ملکی
چکیده
انگور (Vitis vinifera L.) ترکیبهای پاداکسندۀ (آنتیاکسیدان) بسیار سودمندی برای انسان دارد. متأسفانه اغلب ترکیبهای پاداکسنده مانند فلاونوئیدها در هنگام رسیدگی انگور کاهش مییابد. در این زمینه بررسی تیمار محرک (الیسیتور)هایی برای افزایش این ترکیبها در هنگام مصرف لازم است. در این تحقیق تأثیر تیمار اسید سالیسیلیک در سه غلظت 0(شاهد)، 1/0 ...
بیشتر
انگور (Vitis vinifera L.) ترکیبهای پاداکسندۀ (آنتیاکسیدان) بسیار سودمندی برای انسان دارد. متأسفانه اغلب ترکیبهای پاداکسنده مانند فلاونوئیدها در هنگام رسیدگی انگور کاهش مییابد. در این زمینه بررسی تیمار محرک (الیسیتور)هایی برای افزایش این ترکیبها در هنگام مصرف لازم است. در این تحقیق تأثیر تیمار اسید سالیسیلیک در سه غلظت 0(شاهد)، 1/0 و 1 میلیمولار بهصورت محلولپاشی روی برگ و میوۀ دو رقم انگور "شاهانی" (رنگ حبه سیاه) و "فخری" (رنگ حبه سبز) در دو مرحلۀ غورگی و رسیدگی رشد میوه بررسی شد. شاخص تشخیص مرحلۀ غورگی میزان اسیدیته و اندازۀ حبه و مرحلۀ رسیدگی، آبدار و شیرین بودن حبهها بود. این بررسی در سال 1392 روی تاکهای واقع در باغ "مرکز تحقیقات انگور ملایر" انجام شد. تاکهای مورد آزمایش ده ساله و نظام پرورشی آنها بهصورت کشت ردیفی و روش آبیاری قطرهای بود. این آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی (CRD) با هفت تیمار و سه تکرار بود. نتایج نشان داد، بیشترین میزان کاروتنوئیدها در مرحلۀ غورگی در پوست میوۀ رقم "شاهانی" و "فخری" تیمارشده با غلظت 1/0 میلیمولار اسید سالیسیلیک به ترتیب با مقادیر 65/73 و 94/69 میلیگرم بر گرم وزن تر بود. نتایج مقایسۀ دو مرحلۀ رشدی همچنین نشان داد، بالاترین میزان آنتوسیانینها در مرحلۀ رسیدگی در پوست میوه و برگ رقم "شاهانی" تیمارشده با غلظت 1/0 میلیمولار اسید سالیسیلیک به ترتیب با مقادیر 21/3 و 343/2 میلیگرم بر گرم وزن تر بود. در سنجش میزان فلاونوئید کل نیز مشاهده شد، اثر افزایشی غلظت 1/0 میلیمولار اسید سالیسیلیک بر میزان فلاونوئید کل برگ و همۀ قسمتهای میوه (بهجز بذر) هر دو رقم "شاهانی" و "فخری" در مرحلۀ رسیدگی مؤثرتر بود. تیمار اسید سالیسیلیک همچنین میزان فعالیت پاداکسندگی بیشتر قسمتهای هر دو رقم را در مرحلۀ غورگی با غلظت 1/0 میلیمولار و در مرحلۀ رسیدگی با غلظت 1 میلیمولار بهطور مؤثری افزایش داد.این نتایج نشان داد، استفاده از مواد رایجی مانند اسید سالیسیلیک میتواند ویژگی پاداکسندگی انگور را به هنگام رسیدگی بهشدت افزایش دهد.