Effect of water-deficit stress on fruit yield, antioxidant activity, and some physiological traits of four Iranian melon genotypes

Taher Barzegar؛ Hadi Lotfi؛ Vali Rabiei؛ Zahra Ghahremani؛ Jafar Nikbakht

دوره 48، ویژه نامه ، مهر 1396، ، صفحه 13-25

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.63643

چکیده
  To evaluate the effect of water-deficit stress on the yield, antioxidant activity, and physiological traits of four Iranian melon genotypes (“Khatooni,” “Suski-Sabz,” “Zarde-Tabriz,” and “Shiari”), an experiment was conducted. The irrigation levels were: (1) control (100%ETc); (2) deficit irrigation 66% (66%ETc); and (3) deficit irrigation 33% (33%ETc). The results showed that the yield and relative water content (RWC) significantly decreased in response to an increase in water-deficit stress. The highest yield reduction (60.7%) was measured in Khatooni ...  بیشتر

تأثیر تنش کم‌آبی بر برخی شاخص‌های فیزیولوژی و کارایی مصرف آب در توده‌های خربزۀ ایرانی

هادی لطفی؛ طاهر برزگر؛ فاطمه نکونام

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 763-772

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.125634.781

چکیده
  به‌منظور ارزیابی تحمل به تنش کم‌آبی برخی از توده­های خربزۀ ایرانی، آزمایشی به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (۱۰۰، 66 و ۳۳ درصد نیاز آبی گیاه) و هفت تودۀ خربزه شامل کالی، اورشنگ، موری، موزی، شیرازی، ...  بیشتر