فاطمه آقایی فرد؛ مصباح بابالار؛ احمد احمدی
چکیده
بهمنظور مطالعۀ تأثیر محلولپاشی برگی سالیسیلیک اسید بر خصوصیات کیفی میوۀ توتفرنگی آزمایشی بهصورت فاکتوریل (تیمار + زمان برداشت میوه) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طی سالهای 1390ـ 1391در گلخانۀ گروه علوم مهندسی و علوم باغبانی فضای سبز دانشگاه تهران واقع در کرج انجام شد. گیاهان آزمایششده در گلدانهایی به ابعاد 30Í30 ...
بیشتر
بهمنظور مطالعۀ تأثیر محلولپاشی برگی سالیسیلیک اسید بر خصوصیات کیفی میوۀ توتفرنگی آزمایشی بهصورت فاکتوریل (تیمار + زمان برداشت میوه) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طی سالهای 1390ـ 1391در گلخانۀ گروه علوم مهندسی و علوم باغبانی فضای سبز دانشگاه تهران واقع در کرج انجام شد. گیاهان آزمایششده در گلدانهایی به ابعاد 30Í30 لیتر و از طریق کوکوپیت و پرلیت به نسبت 1:1 بهمنزلۀ بستر کاشته شده و سالیسیلیک اسید در چهار سطح صفر، 1، 2 و 4 میلیمولار بر روی بوتههای توتفرنگی هر ماه یک بار مهپاشی شد. میوهها پس از رسیدن به چهار گروه تقسیم شدند. دستۀ اول میوههای رسیده و با فاصلۀ یک هفته پس از محلولپاشی، دستۀ دوم پس از رسیدن و دو هفته پس از محلولپاشی و به این ترتیب دستههای سوم و چهارم بهترتیب سه و چهار هفته پس از رسیدن و دریافت تیمار محلولپاشی به آزمایشگاه منتقل شدند. گیاهان توتفرنگی در مورد صفات کیفی مانند وزن میوه، درصد رطوبت میوه، درصد مواد جامد محلول، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث و ظرفیت آنتیاکسیدان میوه بررسی شدند. نتایج نشان دادند که با تأخیر در زمان برداشت میوه، متوسط وزن میوه، درصد رطوبت میوه، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون، ویتامین ث و ظرفیت آنتیاکسیدان میوه به طور معناداری کاهش و درصد مواد جامد محلول افزایش مییابد. در بین غلظتهای مهپاشی شدۀ سالیسیلیک اسید، غلظت 2 میلیمولار، بهترین اثر را بر متوسط وزن میوه، درصد رطوبت میوه، درصد مواد جامد محلول، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون و ظرفیت آنتیاکسیدان میوه داشت. تیمار سالیسیلیک اسید 4 میلیمولار، میوههایی با ویتامین ث بالا ایجاد کرد. در گروه شاهد تمامی صفات اندازهگیری شده نامطلوب بود. غلظت 2 میلیمولار با بیشترین صفات مطلوب، بهترین غلظت برای مهپاشی بوتۀ توتفرنگی توصیه میشود.