علوم میوه
علی میرحسینی؛ حسین صادقی؛ حسین مرادی
چکیده
روشهای غیرزیانبار پایدار اهمیت زیادی دارند، چراکه محصول مورد بررسی به چرخۀ عرضه و مصرف برگشته و نیز مشکلات روشهای زیانبار مانند وقتگیری و پرهزینه بودن را ندارند. از سوی دیگر تنوع و فراوانی ویژگیهای کیفی محصولات کشاورزی، از دیگر دلایل توسعۀ روشهای غیرزیانبار بهشمار میآید. بنابراین در این پژوهش توانایی روشهای پردازش ...
بیشتر
روشهای غیرزیانبار پایدار اهمیت زیادی دارند، چراکه محصول مورد بررسی به چرخۀ عرضه و مصرف برگشته و نیز مشکلات روشهای زیانبار مانند وقتگیری و پرهزینه بودن را ندارند. از سوی دیگر تنوع و فراوانی ویژگیهای کیفی محصولات کشاورزی، از دیگر دلایل توسعۀ روشهای غیرزیانبار بهشمار میآید. بنابراین در این پژوهش توانایی روشهای پردازش تصویر بهمنظور پیشبینی ویژگیهای کیفی مانند حجم، وزن، مواد جامد محلول کل، اسید قابل عیارسنجی (تیتراسیون)، فنل کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) میوۀ سه رقم انار شامل زاغ یزدی، ملس یزدی و ملس اصفهان در طول فصل رشدی سال 1392 ارزیابی شد. میوهها در چهار مرحلۀ 50، 80، 110 و 140 روز پس از گلدهی گردآوریشده و از لحاظ ویژگیهای رنگی و شیمیایی ارزیابی شدند. درنهایت مدلهای واسنجی (کالیبراسیون) مربوط به دادههای رنگی و اندازهگیریهای شیمیایی تدوین شدند. نتایج بهدستآمده نشان از اعتبارسنجی مدلها داشت، نسبت انحراف معیار در رقم ملس اصفهان برای وزن 3/2، حجم 52/2، مواد جامد محلول 8/1 و فعالیت پاداکسندگی 95/2 بود. همچنین مشخص شد که روند تغییرپذیری اسید قابل عیارسنجی و فنل کل با رنگ میوۀ انار در هیچکدام از رقمهای مورد بررسی ضریب همبستگی معنیداری نداشت و توسط روش پردازش تصویر قابل پیشبینی نبود. درمجموع میتوان نتیجه گرفت که روش پردازش تصویر، روشی کارا و قابلیت بسیار قوی در تشخیص همزمان و سریع مرحلههای بلوغ و همچنین وضعیت ویژگیهای کیفی میوۀ انار رقم ملس اصفهان دارد.