علوم میوه
رحمت اله غلامی؛ حسن ساری خانی؛ عیسی ارجی
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر کم آبیاری بر ویژگیهای رویشی و زایشی سه رقم زیتون روغنی 14 ساله به نامهای روغنی، آمفیسیس و میشن در ایستگاه پژوهشی زیتون دالاهو سرپلذهاب تحت تأثیر سه رژیم آبیاری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1393 اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری به میزان 100 درصد تبخیر و تعرق (شاهد)، آبیاری به میزان 60 ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر کم آبیاری بر ویژگیهای رویشی و زایشی سه رقم زیتون روغنی 14 ساله به نامهای روغنی، آمفیسیس و میشن در ایستگاه پژوهشی زیتون دالاهو سرپلذهاب تحت تأثیر سه رژیم آبیاری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1393 اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری به میزان 100 درصد تبخیر و تعرق (شاهد)، آبیاری به میزان 60 درصد نیاز آبی (کم آبیاری مداوم) و کم آبیاری تنظیم شده (60 درصد نیاز آبی به همراه عدم آبیاری در طول مدت سخت شدن هسته و تغییر رنگ میوه) درختان زیتون طی فصل رشد بودند. نتایج نشان داد، تیمار کم آبیاری تنظیمشده در مقایسه با تیمار کم آبیاری مداوم در کل فصل باعث افزایش وزن میوه، طول میوه، وزن تر و خشک گوشت، درصد رطوبت میوه، وزن خشک هسته و طول هسته در رقمهای مختلف زیتون مورد آزمایش شد. از نظر قطر میوه، نسبت وزن خشک گوشت به هسته، درصد گوشت و درصد روغن در مادۀ تر بین رژیمهای آبیاری تفاوت معنیداری وجود نداشت. درصد روغن در مادۀ خشک بهطور معنیدار تحت تأثیر تیمارهای آبیاری قرار گرفت، بهطوریکه بیشترین درصد روغن در مادۀ خشک (67/37 درصد) در رقم روغنی در کم آبیاری مداوم مشاهده شد. همچنین در این رقم در تیمار کم آبیاری مداوم عملکرد روغن در هکتار در مقایسه با تیمارهای آبیاری کامل و کم آبیاری تنظیمشده افزایش یافت. در رقم آمفیسیس، عملکرد روغن در تیمار کم آبیاری تنظیمشده با تیمار آبیاری کامل اختلاف معنیداری نداشت. بهطورکلی واکنش هر سه رقم به تیمارهای آبیاری متفاوت بود و رقم آمفیسیس بهعنوان رقم برتر تحت تأثیر کم آبیاری تنظیمشده معرفی میشود. در رقم پر رشد (میشن) تأثیر کاهش آبیاری شدیدتر مشاهده شد.
علوم میوه
مریم موسوی فتاح؛ حسن ساری خانی
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر کیفیت نور بر ریزازدیادی پایه گلابی333OH × Fانجام شد. ابتدا ریزنمونههای تک گره روی محیط کشت QL تغییر یافته حاوی BA (0، 5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) و IAA (0، 1/0 و 1 میلیگرم در لیتر) کشت و از لحاظ شاخهزایی ارزیابی شدند. سپس گیاهچهها در مناسبترین ترکیب هورمونی کشت شده و در اتاقک رشد با چهار تیمار نوری فلورسنت ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی تأثیر کیفیت نور بر ریزازدیادی پایه گلابی333OH × Fانجام شد. ابتدا ریزنمونههای تک گره روی محیط کشت QL تغییر یافته حاوی BA (0، 5/0، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) و IAA (0، 1/0 و 1 میلیگرم در لیتر) کشت و از لحاظ شاخهزایی ارزیابی شدند. سپس گیاهچهها در مناسبترین ترکیب هورمونی کشت شده و در اتاقک رشد با چهار تیمار نوری فلورسنت (شاهد)، آبی، قرمز و ترکیب یکسان آبی و قرمز حاصل از LED با شدت 57 میکرومول در متر مربع در ثانیه قرار گرفتند. برای بررسی تأثیر نور بر ریشهزایی، ریزنمونهها در محیط کشت QL تغییر یافته حاوی 1 میلیگرم در لیتر IAA کشت و در اتاقک رشد با چهار تیمار نوری مشابه شاخهزایی قرار گرفتند. بیشترین تعداد شاخساره در نور ترکیبی آبی و قرمز و بلندترین طول شاخساره و میانگره در نور قرمز مشاهده شد. همچنین بیشترین تعداد برگ و تعداد گره در تیمار نور آبی مشاهده شد. در مورد ریشهزایی نیز تیمارهای نوری تأثیر معنیداری بر درصد ریشهزایی، تعداد ریشه و طول ریشه نشان دادند. بیشترین درصد ریشهزایی با ریشهزایی تمامی شاخسارهها در تیمار ترکیبی آبی و قرمز مشاهده شد. در مقابل کمترین ریشهزایی، کمترین تعداد ریشه در گیاهچه و کمترین طول ریشه در تیمار نور آبی بدست آمد. با توجه به نتایج تیمار نور ترکیبی آبی و قرمز برای افزایش میزان شاخهزایی و ریشهزایی در این پایه نسبت به سایر تیمارهای نوری مناسبتر بود و گیاهان تحت تأثیر نور ترکیبی تعداد شاخساره بیشتری را داشتند.
سکینه احتشامی؛ حسن ساری خانی؛ احمد ارشادی؛ جعفر امیری پریان
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر دو نوع پاکت کاغذی سفید تکلایه و سبز دولایه بر آفتابسوختگی و کیفیت میوۀ انار رقم رباب نیریز انجام شد. پاکتها 35 روز پس از تمامگل روی میوهها قرار گرفتند. نتایج نشان داد که قراردادن پاکت سفید سبب افزایش اندازه و وزن میوه و وزن دانه نسبت به تیمار شاهد شد. در مقابل قراردادن پاکت سبز سبب کاهش اندازه ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر دو نوع پاکت کاغذی سفید تکلایه و سبز دولایه بر آفتابسوختگی و کیفیت میوۀ انار رقم رباب نیریز انجام شد. پاکتها 35 روز پس از تمامگل روی میوهها قرار گرفتند. نتایج نشان داد که قراردادن پاکت سفید سبب افزایش اندازه و وزن میوه و وزن دانه نسبت به تیمار شاهد شد. در مقابل قراردادن پاکت سبز سبب کاهش اندازه و وزن میوهها نسبت به تیمار شاهد شد. درحالیکه تیمار پاکت سبز سبب کاهش محتوای آب پوست شد، بین تیمارها اختلاف معناداری در محتوای آب هسته مشاهده نشد. پاکت سبز رسیدن را به تأخیر انداخت. محتوای آنتوسیانین کل و فنل کل با پاکتگذاری کاهش یافت. فعالیت آنتیاکسیدانتی میوههای پاکت سفید افزایش و پاکت سبز کاهش یافت. در بین تیمارهای انجامشده، بالاترین آفتابسوختگی در تیمار شاهد مشاهده شد. پاکتهای سفید و سبز سبب کاهش شدت و درصد آفتابسوختگی نسبت به تیمار شاهد شدند. بنابراین، استفاده از پاکت سفید بهدلیل افزایش کیفیت و همچنین کاهش آفتابسوختگی در انار رقم رباب نیریز میتواند مفید باشد. پاکت سفید تکلایه میتواند بهمنزلۀ ابزاری مفید برای افزایش کیفیت میوه و کنترل آفتابسوختگی برای تولیدکنندگان انار استفاده شود.