علوم گیاهان زینتی
حنیفه سیدحاجی زاده
چکیده
ازآنجاییکه کیفیت و طول عمر گلهای شاخهبریده به میزان زیادی تحت تأثیر عاملهای پیش و پس از برداشت قرار میگیرد، لذا تلاشهای بسیاری برای افزایش کیفیت و عمر ماندگاری آنها با استفاده از روشها و ترکیبهای مختلف صورت گرفته است. در این پژوهش، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایۀ طرح کامل تصادفی برای بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک ...
بیشتر
ازآنجاییکه کیفیت و طول عمر گلهای شاخهبریده به میزان زیادی تحت تأثیر عاملهای پیش و پس از برداشت قرار میگیرد، لذا تلاشهای بسیاری برای افزایش کیفیت و عمر ماندگاری آنها با استفاده از روشها و ترکیبهای مختلف صورت گرفته است. در این پژوهش، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایۀ طرح کامل تصادفی برای بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک در مرحلۀ پیش و پس از برداشت با سه تکرار بر عمر ماندگاری لیلیوم انجام شد. غلظتهای 0، 50، 100 و 200 میکرومولار اسید سالیسیلیک روی بوتههای گل محلولپاشی شد و پس از برداشت، گلهای شاخهبریده در محلولهایی با همان غلظتها قرار گرفتند. نتایج، نشاندهندۀ تأثیر مثبت اسید سالیسیلیک بر افزایش شمار غنچه و نیز تأخیر در کاهش فعالیت آنزیمهای پاداکسنده (آنتیاکسیدان) بود و روند کاهش نسبت به شاهد با سرعت کمتری بهپیش رفت. تیمار اسید سالیسیلیک تأثیر معنیداری در میزان پروتئینهای کل در پنج مرحلۀ رشد و نموی نداشت و میزان پراکسید هیدروژن نیز در گلبرگها یکروند افزایشی همراه با یک آهنگ ثابت داشت که نسبت به شاهد کمتر بود. کاربرد پیش و پس از برداشت اسید سالیسیلیک در غلظتهای 50 و 100 میکرومولار با افزایش ظرفیت پاداکسندگی یاختهها و همچنین بهوسیلۀ تنظیم توازن آب در گیاه، سبب افزایش عمر ماندگاری گلهای شاخهبریدۀ لیلیوم نسبت به شاهد شد. با توجه به گسترش استفاده از ترکیبهای شیمیایی زیانبار در محلول نگهداری گلهای شاخهبریده، ترکیب مورد بررسی قابلیت زیادی برای استفاده در گلخانههای پرورش و تولید سوسن عید پاک، گلفروشیها و خانه دارد.