بررسی تاثیر محرک‌های قارچی، باکتریایی، مخمر و نیترات‌نقره بر محتوای ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و سیلیمارین در مراحل نموی گیاه خارمریم (Silybum marianum L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

3 مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران.

چکیده

گیاه خارمریم L.) Silybum marianum) به دلیل داشتن ویژگی‌های فیتوشیمیایی از فعالیت‌های بیولوژیک موثر شامل فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضد سرطان برخوردار است و از این رو از دیرباز به عنوان یک گیاه دارویی با ارزش مورد توجه بوده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر محرک‌های زیستی شامل باکتری (Pseudomonas putida)، مخمر (Yarrowia lipolytica)، قارچ (Aspergillus niger) و الیسیتورAgNO3 بر محتوای ترکیبات فنلی، سیلیمارین و پتانسیل آنتیاکسیدانی در بذر و بخش هوایی گیاه در مراحل رشد رویشی و زایشی به صورت آزمایش‌های جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که محتوای فنل موجود در بذر تحت تاثیر محرک‌های زیستی و غیر زیستی بیشتر از بخش هوایی در هر دو مرحله‌‌ی رشد رویشی و زایشی بود، این در حالی است که کمترین میزان IC50 در تمامی تیمارهای مورد بررسی به بذر اختصاص داشت. در این بررسی محتوای فلاونوئید کل با گذر از مرحله رویشی به زایشی و سپس تولید بذر کاهش یافت که احتمالا به افزایش تمایز سلولی در طول دوره تکمیل رشد، حفاظت در برابر حمله آفات، تجزیه و کاهش فعالیت آنزیمهای مسیر بیوسنتزی مربوط می‌شود. اگرچه AgNO3 درصد سلیمارین را در مراحل رشد رویشی (96/9 درصد) و زایشی (64/6 درصد) نسبت به شاهد افزایش داد ولی در مرحله تولید بذر، تلقیح باکتری بیشترین تاثیر را در بهبود محتوای سیلیمارین داشت و مقدار سیلیمارین بذر را نسبت به شاهد به میزان 33 درصد افزایش داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of fungal, bacterial, yeast and silver nitrate elicitors on the content of antioxidant compounds and silymarin in milk thistle plant development stages (Silybum marianum L.)

نویسندگان [English]

  • Elham Amjadi 1
  • Ali Ganjeali 1
  • Abolfazl Shakeri 2
  • Mehrdad Lahouti 1
  • Saeed Tavakoli 3
1 Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 Department of Pharmacognosy, School of Pharmacy, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
3 Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran.
چکیده [English]

Silybum marianum has effective biological activities, including antioxidant and anticancer, due to its phytochemical properties. Hence, it has long been considered a valuable medicinal plant. The purpose of this study was to investigate the effects of biological stimuli, including bacteria (Pseudomonas putida), yeast (Yarrowia lipolytica), fungi (Aspergillus niger), and AgNO3 elicitors, on the contents of phenolic compounds, silymarin and antioxidant potential in the seeds and aerial parts of plants during the vegetative and reproductive stages of growth. This study was conducted as separate experiments in a completely randomized design with 3 repetitions in the research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad. The results of the experiment revealed that the phenol content in the seeds with biological and non-biological motivation was greater than that in the aerial parts in both the vegetative and reproductive growth stages, whereas the lowest IC50 was assigned to the seeds in all the investigated treatments. In this study, the total flavonoid content decreased with the transition from the vegetative stage to reproductive and seed production that is likely related to the increase in cell differentiation during the period of growth, protection against pest attack, degradation, and reduction in the activity of biosynthetic pathway enzymes. Although AgNO3 increased the percentage of silymarin in the vegetative growth (9.96%) and reproductive stages (6.64%) compared with the control, in the seed production stage, bacterial inoculation had the greatest effect on improving the silymarin content and the silymarin content in the seed. Compared with the control, the percentage increased by 33%.

کلیدواژه‌ها [English]

  • free radical
  • phenolic compounds
  • silymarin
  • phenology

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 26 آذر 1403
  • تاریخ دریافت: 13 مرداد 1403
  • تاریخ بازنگری: 10 آبان 1403
  • تاریخ پذیرش: 26 آذر 1403