منابع
امیدبیگی، رضا (1385). تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول. بهنشر (انتشارات قدس رضوی)، 347 صفحه.
امینی، هاجر؛ نقوی، محمدرضا؛ ایرانشاهی، مهرداد؛ یزدانفر؛ نجمه و نصیری، جابر (1398). آنالیز ترکیب شیمیایی اندامهای مختلف Ferula assa-foetida L. با استفاده از GC-MS. علوم گیاهان زراعی ایران، 50(3)، 89-96. doi: 10.22059/ijfcs.2018.258462.654473
باقری، زهرا؛ فروزه، محمدرحیم؛ مازندرانی، معصومه؛ شهپری طبرستانی، هدی و آتشی، صادق (1400). اثر ارتفاع، حلال، نوع اندام گیاه و روش استخراج بر برخی ویژگیهای فیتوشیمیایی گل ماهور تماشایی در مراتع چهارباغ استان گلستان.
مرتع، 15(1)، 84-96. doi:
20.1001.1.20080891.1400.15.1.8.3
بتولی، حسین؛ حقیر ابراهیمآبادی، عبدالرسول؛ محمودی، بهرام و مازوچی، اسماء (1393). مقایسه ترکیبهای شیمیایی اسانس اندامهای رویشی و زایشی گیاه وشا (Dorema ammomiacum D. Don.) منطقه شهسواران کاشان. نشریه تحقیقات گیاهان داروئی و معطر ایران، 30(5)، 746-755. doi: 10.22092/ijmapr.2014.10712
پورحسینی، سید حسین؛ میرجلیلی، محمدحسین؛ نژاد ابراهیمی، صمد و سنبلی، علی (1396). بررسی کمیت و کیفیت اسانس اندامهای مختلف برازمبل (Perovskia abrotanoides) در رویشگاه طبیعی استان خراسان شمالی. تولیدات گیاهی، 40(4)، 53-63. doi: 10.22055/ppd.2018.13446
حیدرپور، امید؛ استاجی، احمد؛ سوری، محمدکاظم و امیدبیگی، رضا (11 اسفند، 1389 ). بررسی فنولوژی و عملکرد اسانس اندامهای مختلف گیاه دارویی انجدان رومی (levisticum officinale) در منطقه زردبند تهران. همایش ملی گیاهان دارویی، ساری https://sid.ir/paper/820622/fa
ربیعی، مینا؛ فیروزی اردستانی، مریم؛ عصری، یونس و بخشی خانیکی، غلامرضا (1394). بررسی فیتوشیمیایی اسانس گیاه دارویی .Ziziphora clinopodioides Lam در رویشگاههای طبیعی استانهای البرز و مازندران. فصلنامه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی، 11(3)، 54-61. doi: 10.30495/ejmp.2015.694501
سعادتمند، لاله؛ قربانلی، مهلقا و نیاکان، مریم (1392). بررسی تغییرات مهمترین مواد موثره ثانوی و فعالیت آنتیاکسیدانی اندامهای مختلف گیاه دارویی سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) در رویشگاههای مختلف استان خراسان رضوی. فصلنامه اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، 4(4)، 58-67. doi: 20.1001.1.23223235.1392.1.4.6.3
شریعتیفر، نبی؛ کامکار، ابوالفضل؛ شمس اردکانی، محمدرضا؛ میثاقی، علی؛ جمشیدی، امیرحسین و جاهد خانیکی، غلامرضا (1390). بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه علف هیضه. افق دانش، 17(4)، 35-42. http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-1140-fa.html
صابری، مرتضی؛ نیک نهاد، حمید؛ حشمتی، غلامعلی؛ بارانی، حسین و شهریاری، علیرضا (1396). بررسی میزان تغییرات برخی مواد موثره عصاره اندامهای گیاه هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis (L.) Schrad) در دو رویشگاه استان سیستان و بلوچستان. نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان، 5(10)، 49-63. http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-273-fa.html
عالی، احسان؛ محمودی، رزاق؛ کاظمی نیا، مسعود؛ حضرتی، رضا و آذرپی، فرزین (1396). اسانسهای گیاهی به عنوان ترکیبات دارویی طبیعی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، 75(7)، 480-489. http://tumj.tums.ac.ir/article-1-8333-fa.html
علیزاده، محمدعلی و محمودی، ابراهیم (1 اردیبهشت، 1395). جایگاه و اهمیت اقتصادی گیاهان دارویی در جهان و ایران، چالشها و ضرورت توجه به پرورش گیاهان دارویی. نخستین همایش ملی گیاهان دارویی، معطر و ادویهای، دانشگاه گنبد کاووس. https://sid.ir/paper/884094/fa
عندلیبی، بابک؛ زهتاب سلماسی، سعید؛ قاسمی گلعذانی، کاظم و صبا، جلال (1390). تغییرات میزان و ترکیب اسانس اندامهای مختلف گیاه دارویی شوید (Anethum graveolens L.) تحت شرایط آبیاری محدود. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار، 21(2)، 11-22. https://journals.tabrizu.ac.ir/article_1107.html
فخاری، سولماز؛ رجبزاده، اصغر؛ بیلهجانی، عیسی؛ خاکی، آرش و مازندرانی، معصومه (1396). ارزیابی میزان فنل و فلاونوئید کل، عملکرد آنتیاکسیدانی، اثر ضد دردی و ضد التهابی عصاره گیاه دارویی
Ocymum basillicum var.
purpurescens بر موشهای صحرایی نر در مقایسه با داروهای اپیوئیدی (مرفین).
فصلنامه اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، 17(1)، 91-103. doi:
20.1001.1.23223235.1396.5.1.8.7
مظفریان، ولیاله (1391). شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران، 1350 صفحه. انتشارات فرهنگ معاصر.
مظفریان، ولیاله (1386). فلور ایران، تیره چتریان، شماره 54، 600 صفحه. موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور.
مظفریان، ولیاله (1382). فرهنگ نامهای گیاهان ایران، 671 صفحه. انتشارات فرهنگ معاصر.
مهرپور، مرتضی؛ کاشفی، بهاره و مقدم، محمد (1395). بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی اندامهای مختلف گیاه دارویی Ferula assafoetida L. در دو رویشگاه طبیعی استانهای سمنان و خراسان. فصلنامه اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، 13(4)، 56-68. doi: 20.1001.1.23223235.1395.4.1.5.7
مودی، مریم؛ زیویار، نوید و باقرزاده، قدیسه (1399). شناسایی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی و خصوصیات ضدباکتریایی در گیاه (Crocus pallasii subsp. Haussknechtii (Boiss. & Reut. ex Maw) B. Mathew. نشریه پژوهشهای زعفران، 8(1)، 127-140. doi: 10.22077/jsr.2020.2857.1115
نجفی، شهلا؛ موسوی، سیدمحمد و شفقت، مهدیه (1394). بررسی خواص فیتوشیمیایی، آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی گیاه دارویی Salvia sharifii Rech. f. & Esfand، به روش میکرودایلوشن (ریزرقت). فصلنامه بیماریهای عفونی و گرمسیری ایران، 20(71)، 33-39. https://www.sid.ir/journal/issue/5136/fa
نژادعلیمرادی، فاطمه و رضانژاد، فرخنده (1401). بررسی عوامل ادافیک خاک، ریختشناسی و مقایسه ترکیبات فنلی در اندامهای رویشی و زایشی گیاه شیربادام یا گیشدر (
Periploca aphylla Decne).
فرآیند و کارکرد گیاهی، 11(51)، 307-320. doi:
20.1001.1.23222727.1401.11.51.19.6
یاوری، علیرضا (1400). بررسی تنوع فیتوشیمیایی ترکیبات اسانس گونه دارویی
Salvia sharifii Rech. f. & Esfand در رویشگاههای مختلف استان هرمزگان.
فصلنامه اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، 36(4)، 33-47.
doi: 10.30495/ejmp.2021.1942516.1657
REFERENCES
Adams. R. P. (2001). Identification of essential oil components by gas chromatography/quadrupole mass spectroscopy. Allured Publishing Corporation, Carol Stream, USA. 456 pp.
Afshar Mohammadian, M., Sharifi, M., Abolghasemi, S. N. & Mohammadi, N. (2015). Investigation of some medicinal secondary metabolites and antioxidants of
Dittrichia graveolens L. Greuter.
Nova Biologica Reperta,
2, 140-150. doi:
10.21859/acadpub.nbr.2.2.140 (In Persian).
Alizadeh, M. A. & Mahmoudi, E. (2016, April 20). The place and economic importance of medicinal plants in the world and Iran, challenges and attention necessity to the cultivation of medicinal plants. The first national conference of medicinal, aromatic and spice plants, Gonbad Kavous University. Iran. https://sid.ir/paper/884094/fa (In Persian).
Amini, H., Naghavi, M. R., Iranshahi, M. & Yazdanfar, N. (2019). Chemical composition of different parts of Ferula assa-foetida L., using GC-MS. Iranian Journal of Field Crop Science, 50(3), 89-96. doi: 10.22059/ijfcs.2018.258462.654473 (In Persian).
Bagheri, Z., Foroozeh, M., Mazandarani, M., Shahieri, H. & Atashi, S. (2021). The effect of height, solvent, plant organs and extraction method on some phytochemical properties of
Verbascum speciosum Schard. In Chaharbagh rangelands, Golestan province.
Journal of Rangeland,
15(1), 84-97. doi:
20.1001.1.20080891.1400.15.1.8.3 (In Persian).
Bartwal, A., Mall, R., Lohani, P., Guru, S. K. & Arora, S. (2013). Role of secondary metabolites and brassinosteroids in plant defense against environmental stresses. Journal of Plant Growth Regulation, 32(1), 216–232. doi: 10.1007/s00344-012-9272-x
Batooli, H.,
Haghir Ebrahimabadi, A.,
Mahmodi, B. &
Mazochi, A. (2014).
Comparison of essential oil chemical composition of vegetative and reproductive organs of
Dorema ammoniacum D. Don. in Shahsavaran, Kashan.
Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants,
30(5), 746-755. doi: 10.22092/ijmapr.2014.10712 (In Persian).
Bhandari, S. R., Kwak, J. H., Jo, J. S. & Lee, J. G. (2019). Changes in phytochemical content and antioxidant activity during inflorescence development in broccoli. Chilean Journal of Agricultural Research, 79(1), 36–47. doi: 10.4067/s0718-58392019000100036.
Borges, C. V., Minatel, I. O., Gomez-Gomez, H. A. & Lima, G. P. P. (2017). Medicinal plants: influence of environmental factors on the content of secondary metabolites. In M. Ghorbanpour & A. Varma (Eds.), Medicinal Plants and Environmental Challenges (pp. 259–277). Springer, Cham. doi:org/10.1007/978-3-319-68717-9_15.
Broadhurst, R. B. & Jones, W. T. (1978). Analysis of condensed tannins using acidified vanillin.
Journal of the Science of Food and Agriculture,
29(9), 788-794.
doi: org/10.1002/jsfa.2740290908.
Broun, P., Liu, Y., Queen, E., Schwarz, Y., Abenes, M. L. & Leibman, M. (2006). Importance of transcription factors in the regulation of plant secondary metabolism and their relevance to the control of terpenoid accumulation. Phytochemistry Reviews, 5(1), 27–38. doi: 10.1007/s11101-006-9000-x
Chepel, V., Lisun, V. & Skrypnik, L. (2020). Changes in the content of some Groups of phenolic compounds and biological Activity of extracts of various parts of heather (Calluna vulgaris (L.) Hull) at different growth stages. Plants, 9(8), 926. doi:10.3390/plants9080926.
Del Valle, J. C., Buide, M. L., Casimiro-Soriguer, I., Whittall, J. B. & Narbona, E. (2015). On flavonoid accumulation in different plant parts: variation patterns among individuals and populations in the shore campion (
Silene littorea).
Frontiers of Plant Science,
6, 939.
doi: org/10.3389/fpls.2015.00939.
Duan, Y., Eduardo Melo Santiago, F., Rodrigues dos Reis, A., de Figueiredo, M. A, Zhou, S., Thannhauser, T. W. & Li, L. (2021). Genotypic variation of flavonols and antioxidant capacity in broccoli. Food Chemistry, 338, 127997. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127997.
Esmaeili, G., Ghani, A., Jabbarifar, S.M. & Hemmati, N. (2021). Germination Enhancement and Primary Establishment of Three Medicinal Plants.
Journal of Rangeland Science,
11(2), 182-195.
doi: 20.1001.1.20089996.2021.11.2.6.0
Fakhari, S., Rajabzadeh, A., bilejani, I., Khaki, A. & Mazandarani, M. (2017).
Evaluation of total phenol and flavonoid content, antioxidant activity, anti-pain and anti-inflammatory of Ocimum basillicum var. purpurescens in comparison with opioid drug (morphine) in male rats. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 17(1), 91-103. https://journals.iau.ir/article_593443.html (In Persian).
Feduraev, P., Chupakhina, G., Maslennikov, P., Tacenko, N. & Skrypnik, L. (2019). Variation in phenolic compounds content and antioxidant activity of different plant organs from
Rumex crispus L. and
Rumex obtusifolius L. at different growth stages.
Antioxidants,
8(7), 237.
doi.org/10.3390/antiox8070237.
Ghani, A., Mohtashami, S. & Jamalian, S. (2021). Peel essential oil content and constituent variations and antioxidant activity of grapefruit (Citrus × paradisi var. red blush) during color change stages. Journal of Food Measurement and Characterization, 15(6), 4917-4928. doi: org/10.1007/s11694-021-01051-0.
Gomes, A. F., Almeida, M. P., Leite, M. F., Schwaiger, S., Stuppner, H., Halabalaki, M., Amaral, J. G. & David, J. M. (2019). Seasonal variation in the chemical composition of two chemotypes of Lippia alba. Food Chemistry, 273, 186–193. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.089.
Heydarpour, O., Estaji, A., Souri, M. K., & Omidbeigi, R. (2010). Investigating of phenology and essential oil yield of different organs of levisticum officinale Koch. In Zardband area of Tehran. National Conference of Medicinal Plants, https://sid.ir/paper/820622/fa (In Persian).
Jassbi, A., Masroor, M., Miri, R., Firuzi, O. & Javanmardi, N. (2012). Composition and biological activities of the essential oil and extracts of Anisosciadium orientale. Research in Pharmaceutical Sciences, 7(5). http://rps.mui.ac.ir/index.php/jrps/article/view/940
Jimoh, M., Anthony, J. & Francis, B. (2019). Antioxidant and phytochemical activities of
Amaranthus caudatus L. harvested from different soils at various growth stages.
Scientific reports,
9, 12965.
doi: 10.1038/s41598-019-49276-w.
Kurepin, L. V., Ivanov, A. G., Zaman, M., Pharis, R. P., Hurry, V. & Hüner, N. P. A. (2017). Interaction of glycine betaine and plant hormones: protection of the photosynthetic apparatus during abiotic stress. In H. J. M. Hou, M. M Najafpour, G. F. Moore & S. I. Allakhverdiev (Eds.), Photosynthesis: structures, mechanisms, and applications (pp. 185–202). Springer International Publishing, Cham. doi:10.1007/978-3-319-48873-8_9.
Lezoul, N. E. H., Belkadi, M., Habibi, F. & Guillén, F. (2020). Extraction processes with several solvents on total bioactive compounds in different organs of three medicinal plants. Molecules, 25, 4672. doi:10.3390/molecules25204672
Li, Y. Q., Kong, D. X., Lin, X. M., Xie, Z. H., Bai, M., Huang, S. S., Nian, H. & Wu, H. (2016). Quality evaluation for essential oil of Cinnamomum verum leaves at different growth stages based on GC–MS, FTIR and microscopy. Food Analytical Methods, 9 (1), 202–212. doi: 10.1007/s12161-015-0187-6.
Maina, S., Ryu, D. H., Bakari, G., Misinzo, G., Nho, C. W. & Kim, H. Y. (2021).Variation in phenolic compounds and antioxidant activity of various organs of African cabbage (Cleome gynandra L.) accessions at different growth stages. Antioxidants, 10, 1952. doi: 10.3390/ antiox10121952.
Masroor, M., Miri, R., Firuzi, O. & Jassbi, A. (2014). Antioxidant and cytotoxic activities of the essential oil and extracts of
Anisosciadium orientale.
Chemical Society of Pakistan,
36(3), 457-461. https://www.researchgate.net/publication/267031987
Mehrpour, M., Kashefi, B. & Moghadam, M. (2016). Evaluation of phytochemical and antioxidant activity in different parts of Ferula assafoetida L. from Semnan and Khorasan proviences. Eco-Phytochemical Journal of Medicinal plants, 4, 1 (13)), 56-68. doi: 20.1001.1.23223235.1395.4.1.5.7 (In Persian).
Menichini, F., Tundis, R., Bonesi, M., Loizzo, M. R., Conforti, F., Statti, G., De Cindio, B., Houghton, P. J. & Menichini, F. (2009). The influence of fruit ripening on the phytochemical content and biological activity of Capsicum chinense Jacq. cv Habanero. Food Chemistry, 114(2), 553-560. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.09.086
Mohtashami, S., Babalar, M., Tabrizi, L. Ghani, A., Rowshan, V. & Shokrpour, M. (2021). Essential oil constituents and variations in antioxidant compounds of dried summer savory (
Satureja hortensis cv. Saturn) affected by storage conditions and ammonium sulfate.
Food Science & Nutrition,
9, 4986–4997. doi: 10.1002/fsn3.2451
Mohtashami, S., Rowshan, V., Babalar, M., Tabrizi, L. & Ghani, A. (2018). Summer savory (Satureja hortensis L.) essential oil constituent oscillation at different storage conditions. Industrial Crops & Products, 111, 226-231. doi: 10.1016/j.indcrop.2017.09.055
Moudi, M., Zivyar, N. & Bagherzade, G. (2020). Identification of Phenolic and flavenoid compounds and antibacterial analysis in Crocus pallasii subsp. haussknechtii (Boiss. & Reut. ex Maw) B. Mathew. Journal of Saffron Research, 8(1), 127-140. https://doi.org/10.22077/jsr.2020.2857.1115 (In Persian).
Mozaffarian, V. (2003). A dictionary of Iranian plant names. Third edition. Farhang Moaser Publishers, Tehran, Iran. 671pp. (In Persian).
Mozaffarian, V. (2006). Flora Iranica, Volume 54: Apiaceae family. Tehran, Research Institute of Forests and Rangelands Publishers, Tehran, Iran. (In Persian)
Mozaffarian, V. (2013). Knowledge of medicinal and aromatic plants of Iran. Farhang Moaser Publishers, Tehran, Iran. 1350 pp. (In Persian)
Oke, F., Aslim, B., Ozturk, S. & Altundag, S. (2009). Essential oil composition, antimicrobial and antioxidant activities of Satureja cuneifolia Ten. Food Chemistry, 112, 874-879. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.06.061
Omidbeigi, R. (2011). Production and processing of medicinal plants. Vol. 1. Beh-Nasher (Quds Razavi Publications). 347 pp. (In Persian).
Patra, B., Schluttenhofer, C., Wu, Y. M., Pattanaik, S. & Ling, Y. (2013). Transcriptional regulation of secondary metabolite biosynthesis in plants. Biochimica et Biophysica Acta, 1829 (11), 1236–1247. doi: 10.1016/j.bbagrm.2013.09.006
Popova, M., Bankova, V., Butovska, D., Petkov, V., Nikolova-Damyanova, B., Sabatini, A. G., Marcazzan, G.L. & Bogdanov, S. (2004). Validated methods for the quantification of biologically active constituents of poplar-type propolis. Phytochemical Analysis, 15, 235-240. doi: 10.1002/pca.777
Pourhosseini, S. H., Mirjalili, M. H., Nejad Ebrahimi, S. & Sonboli, A. (2018). Essential oil quantity and quality of different plant organs from Perovskia abrotanoides Karel in natural habitat of North Khorasan province. Plant Productions, 40(4), 53-63. doi: 10.22055/ppd.2018.13446 (In Persian).
Rowshan, V., Hatami, A., Bahmanzadegan A. & Yazdani, M. (2012). Chemical constituents of the essential oil from aerial parts and fruit of Anisosciadium orientale. Natural Product Communications, 7(1), 79-80. doi: 10.1177/1934578X1200700127
Saberi, M., Nik Nahad, H., Heshmati, G., Barani, H. & Sharyari, A. (2018).
Evaluation of the content and performance of some active ingredients extracts of Citrullus colocynthis organs from two habitats of Sistan and Balochestan province in different growth stages.
Journal of Plant Ecosystem Conservation,
5(11), 49-63. http://pec.gonbad.ac.ir/article-1-273-fa.html (In Persian).
Sadeghi, Z., Valizadeh, J., Azizian Shermeh, O. & Akaberi, M. (2015). Antioxidant activity and total phenolic content of Boerhavia elegans (choisy) grown in Baluchistan, Iran. Avicenna Journal of Phytomededicine, 5(1), 1-9. doi: 10.22038/ajp.2014.3415
Seadatmand, L., Ghorbanli, M. & Niakan, M. (2014). Phytochemical and antioxidant activity of Eleagnus angustifolia L. in different regions of Razavi Khorasan province. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 1(4), 58-67. https://sid.ir/paper/247834/fa (In Persian).
Shah, A. & Smith, D. L. (2020). Flavonoids in agriculture: chemistry and roles in biotic and abiotic stress responses, and microbial associations.
Agronomy,
10(8), 1209.
doi: 10.3390/agronomy10081209.
Shariatifar, N., Kamkar, A., Shams Ardekani, M., Misaghi, A., Jamshidi, A. H. & Jahed Khaniki, G. (2012). Quantitative and qualitative study of phenolic compounds and antioxidant activity of plant Pulicaria gnaphalodes. Ofogh-e-danesh: Journal of Gonabad University of Medical Sciences, 18(1), 35-41. http://imtj.gmu.ac.ir/article-1-1140-fa.html (In Persian).
Sharma, S. (2018). Gene expression analysis in medicinal plants under abiotic stress conditions. In P. Ahmad, M. A. Ahanger, ... M. N. Alyemeni (Eds.),
Plant Metabolites and Regulation under Environmental Stress, 407–414. ScienceDirect.
doi: 10.1016/C2016-0-03727-0.
Vázquez-León, L. A., Páramo-Calderón, D. E., Robles-Olvera, V. J., Valdés-Rodriguez, O. A., Pérez Vázquez, A., Garcia-Alvarado, M. A. & Rodriguez-Jimenes, G. C. (2017). Variation in bioactive compounds and antiradical activity of Moringa oleifera leaves: influence of climatic factors, tree age, and soil parameters. European Food Research and Technology, 243, 1593–1608. doi: 10.1007/s00217-017-2868-4.
Wojdylo, A., Oszmianski, J. & Czemerys, R. (2007). Antioxidant activity and phenolic compound in 32 selected herbs. Food Chemistry, 105(3), 940-949. doi: 10.1016/j.foodchem.2007.04.038
Yavari, A. (2022). Study on essential oil variability of Salvia sharifii Rech. f. & Esfand. in different natural habitats of Hormozgan province. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 4(9), 33-47. doi: 10.30495/ejmp.2021.1942516.1657 (In Persian).
Yemm, E. W. & Willis, A. J. (1954). The estimation of carbohydrates in plant extracts by anthrone. Biochemical Journal, 57(3), 508-514. doi: 10.1042/bj0570508.