بررسی فیتوشیمیایی گیاه دارویی ناجورچترک ( Anisosciadium orientale DC.): گیاهی ارزشمند با پتانسیل‌های دارویی و غذایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران

چکیده

گیاه ناجورچترک (Anisosciadium orientale DC.) یکی از گیاهان ارزشمند و بومی ایران می‌باشد که برای تسکین دندان درد، درمان اسهال و کنترل بیماری صرع استفاده می‌شود. همچنین، به عنوان یک سبزی صحرایی معطر به صورت خام، پخته و خشک یا ادویه استفاده می‌شود. جنس ناجورچترک در ایران تنها دارای یک گونه می‌باشد و علی‌رغم کاربردهای زیادی که توسط مردم محلی دارد، تحقیقات کمی بر روی آن انجام شده است. در این پژوهش، علاوه بر معرفی این گیاه، مراحل رشد فنولوژیکی، ویژگی‌های مورفولوژیک، درصد و اجزای اسانس گیاه در مرحله گلدهی (با استفاده از دستگاه GC/MS) و مقایسه بیوشیمیایی بخش‌های مختلف این گیاه (برگ، ساقه، گل و میوه) جمع‌آوری شده از شهرستان خفر در سال 1402-1401 مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌های این پژوهش نشان داد که مهم‌ترین اجزای اسانس شامل لیمونن (29/56 درصد)، میرسن (80/14 درصد) و آلفا پینن (10/11 درصد) می‌باشد. همچنین در مقایسه بخش‌های مختلف این گیاه، گل‌ها دارای بیشترین میزان اسانس (01/1 درصد)، فلاون و فلاونول‌ها (49/0 میلی‌گرم بر گرم) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی (90 درصد) بودند. درحالی‌که بیشترین میزان ترکیبات فنلی (72/24 میلی‌گرم بر گرم)، فلاونوئیدها (82/99 میلی‌گرم بر گرم) و کربوهیدرات (23/420 میلی‌گرم بر گرم) در میوه‌ها وجود داشت. همچنین از میان اندام‌های مختلف، برگ‌ها دارای میزان تانن بیشتری (09/2 میلی‌گرم برگرم) بودند. مطابق نتایج این تحقیق، ساقه‌های این گیاه دارای کمترین میزان مواد موثره می‌باشند. با توجه به عطر بسیار مطبوع گیاه ناجورچترک و برداشت بیش از حد این گیاه از طبیعت، اهلی‌سازی این گیاه و کشت زراعی آن جهت پیشگیری از انقراض بسیار مهم می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Phytochemical investigation of Anisosciadium orientale DC.: a valuable plant with medicinal and food potentials

نویسندگان [English]

  • Saeideh Mohtashami
  • Askar Ghani
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Jahrom University,, Jahrom, Iran
چکیده [English]

Anisosciadium orientale DC. is one of the valuable and indigenous plants of Iran, which is used to relieve toothache, treat diarrhea and control epilepsy. Also, it is used as an aromatic desert vegetable in raw, cooked and dry form or as a spice. This genus has only one species in Iran and despite its many uses by local people, little research has been done on this plant. In this research, in addition to introducing this plant, phenological growth stages, morphological characteristics, percentage and components of essential oil in flowering stage (by GC/MS) and biochemical comparison of different parts of this plant (leaf, stem, flower and fruit) Collected from Khafr city in 2022-2023, has been investigated. The findings of this research showed that the most important components of essential oil include limonene (56.29%), myrcene (14.80%) and alpha-pinene (11.10%). Also, comparing different parts of this plant, flowers had the highest amount of essential oil (1.01%), flavon and flavonols (0.49 mg/g) and antioxidant activity (90%). While the highest amount of phenolic compounds (24.72 mg/g), flavonoids (99.82 mg/g) and carbohydrates (420.23 mg/g) were present in fruits. Also, among the different organs of this plant, the leaves had the highest amount of tannin (2.09 mg/g). According to the results of this research, the stems of this plant have the lowest amount of active substances. Considering the very pleasant aroma of Anisosciadium genus and the excessive harvesting of this plant from nature, the domestication of this plant and its cultivation are very important to prevent extinction.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Domestication
  • Essential oil
  • Khalilou
  • Native Plants
  • Aromatic herbs

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 26 آذر 1403
  • تاریخ دریافت: 01 مرداد 1403
  • تاریخ بازنگری: 23 آذر 1403
  • تاریخ پذیرش: 26 آذر 1403