تاثیر طیف نور ال ای دی و روش تربیت بوته بر صفات مورفولوژیکی و بیوشیمایی گوجه‌فرنگی پیوندی گلخانه‌ای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران

2 گروه علوم باغبانی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

چکیده

در آزمایش حاضر گوجه فرنگی گلخانه‌ای رقم SV4129TH به عنوان پیوندک، روی گوجه فرنگی رقم امپرادور (به عنوان پایه) پیوند شد. نشا‌های پیوند شده دو و سه ساقه‌ای همراه با نشاهای غیر‌پیوندی (شاهد) به مدت 30 روز در محیط کاملا کنترل شده تحت چهار تیمار نور ال ای دی (LED) شامل نور قرمز، نور آبی، نور سفید (طیف کامل) و ترکیب نور قرمز و آبی (70 به 30 درصد) در طبقات مجزا قرار داده شدند. نتایج نشان می‌دهد که ترکیب نور قرمز و آبی (RB) مناسب‌ترین منبع نور برای افزایش کیفیت نشاء گوجه‌فرنگی پیوندی می‌باشد. نتایج این پژوهش می‌‌تواند به عنوان مرجعی برای تولید نشاء در گلخانه‌‌ها مورد استفاده قرار گیرد. نشا‌های رشد یافته زیر نور ال ای دی (LED)، بعد از 30 روز به گلخانه با شرایط طبیعی جهت ارزیابی صفات مورفولوژیکی همچون ارتفاع گیاه، قطر ساقه و تعداد برگ انتقال داده شدند، این صفات به ترتیب 28/10، 16/13 و 65 درصد در گیاهان چند ساقه پیوندی نسبت به گیاهان تک ساقه غیر‌پیوندی به طور معنی‌داری افزایش یافتند. بار‌دهی (میانگین تک میوه و عملکرد در بوته به ترتیب 1/4 – 3/2 و 27 – 16/17 درصد نسبت به گیاهان تک ساقه غیر‌پیوندی افزایش نشان دادند) همینطور ویژگی‌های بیوشیمیایی مانند لیکوپن، مواد جامد محلول و ویتامین ث به ترتیب در گیاهان پیوندی 30، 1/9 و 58/9 درصد بیشتر از گیاهان غیر‌پیوندی افزایش نشان دادند. میزان اسیدیته در گیاهان غیر‌پیوندی برابر با 67/0 درصد بود که در مقایسه با گیاهان پیوندی بیشتر بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of LED light and stem training methods on morphological and biochemical characteristic of greenhouse grafted tomato

نویسندگان [English]

  • Hamideh Nikkhah Amirabad 1
  • Seyyed Abdullah Eftekhari 1
  • Reza Salehi 2
  • Mokhtar Heidari 3
1 Department of Horticultural Science, College of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Khuzestan, Iran.
2 Department of Horticultural Science, College of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Department of Horticultural Science, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
چکیده [English]

Grafting of vegetables is a new management technique that is widely used with the aim of preventing biotic and abiotic stresses in fruit and vegetables in greenhouses. For this purpose, ‘SV4129TH’ the cultivar was used as a scion grafted onto the ‘Emperdor’ rootstock. Two- and three-stem grafted seedlings along with non-grafted ones (control) for 30 days in a completely controlled environment under four LED light treatments including pure red, pure blue, white (full spectrum) and the combination of red and Blue (30% to 70%) were placed in separate tiers. Results reveal that the combination of red and blue light (RB) is the most suitable light source for increasing the quality of grafted tomato seedlings. Seedlings were grown for 30 days under different sub-spectrums of LED light and evaluated. The results showed that morphological traits such as height, stem diameter and number of leaves were significantly increased by 10.28, 13.16 and 65% respectively in grafted multi-stemmed plants compared to non-grafted single-stemmed plants. The yield and average of single fruit in two-stem and three-stem grafted plants, were 3.2 – 4.1% and 16.17-27% higher than non-grafted single stem plants. Biochemical characteristics such as lycopene, soluble solids and vitamin C increased by 30, 9.1 and 9.58% in grafted plants, respectively, compared to non-grafted plants. The amount of acidity in non-transplanted plants was equal to 0.67%, which was higher than that of grafted plants. The best option in terms of productivity and production was the grafted tomatoes with three-stems, which yielded 11.9 kg per plant.

کلیدواژه‌ها [English]

  • grafted tomato
  • LED light
  • grafting
  • stem number
  • Emperador