نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
- رضا بورد 1
- شمس علی رضازاده 2
- محمدرضا نقوی 3
- منصور امیدی 3
- سپیده ترابی 4
- سعید پروانه 5
- فرهاد حریری اکبری 6
- رحیم تقی زاد فرید 7
1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران
2 عضو هیئت علمی بخش فارماکوگنوزی، پژوهشکدۀ گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی کرج
3 استاد دانشکدۀ کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
4 استادیار دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران
5 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه زابل
6 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد و استادیار دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران
7 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکدۀ علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس
چکیده
گیاه .Artemisia annua L، گیاهی یکساله، دارویی و آروماتیک است که در آسیا، اروپا و شمال آمریکا گسترش فراوان و در ایران نیز در مناطق شمالی پراکنش وسیعی دارد. در این پژوهش تغییرات کمّی و کیفی اسانس سرشاخۀ گیاه A.annua در مراحل مختلف رشد شامل مراحل رویشی، ابتدای گلدهی، و گلدهی کامل بررسی شد. سرشاخۀ خشکشده در سایه با روش تقطیر با آب با استفاده از دستگاه کلونجر اسانسگیری شد. اسانسهای حاصل به وسیلة دستگاههای GCو GC/MS تجزیه و تحلیل شد. بیشترین مقدار اسانس در سرشاخه در مرحلۀ گلدهی (3/1 درصد) مشاهده شد. در اسانس سرشاخهها در مراحل رویشی، ابتدای گلدهی و گلدهی کامل بهترتیب 29، 28 و 28 ترکیب شناسایی شد. ترکیبات عمده در اسانس سرشاخهها در مراحل مختلف مشترک و شامل کامفور، بتاـ سلینن، 1، 8ـ سینئول، آلفاـ پینن، کاریوفیلن اکساید، برنئول، کامفن، آرتمیزیاکتون و پینوکارون بود. درصد عمدة ترکیبات شناختهشدۀ منوترپنها بودند. نتایج نشان میدهد که اسانس سرشاخههای گیاه A.annua سرشار از منوترپنها هستند و 3/64 درصد، 63 درصد و 6/67 درصد از کل ترکیبات شناساییشده بهترتیب در مراحل رویشی، ابتدای گلدهی و گلدهی کامل را تشکیل میدهند. نتایج تغییرات اندکی را در نوع ترکیبات نشان داد، درحالیکه درصد ترکیبات در مراحل مختلف متغیر بود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Variation in the Essential oil of Artemisia annua L. Apical Shoots at Different Developmental Stages
نویسندگان [English]
- Reza Bovard 1
- Shams Ali Rezazadeh 2
- Mohammad Reza Naghavi 3
- Mansour Omidi 3
- Sepide Torabi 4
- Saeed Parvane 5
- Farhad Hariri Akbari 6
- Rahim Taghizad Farid 7
1 Former M. Sc. Students, Agriculture, Islamic Azad University, Research and Science branch, Tehran, Iran
2 Faculty Members, Department of Pharmacognosy, Institute of Medicinal Plants, Jahad Daneshgahi, Karaj, Iran
3 Professors, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Tehran, Iran
4 Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Research and Science branch, Tehran, Iran
5 Former M. Sc. Student, Faculty of Agriculture, Zabol University
6 Former M. Sc. Student, Islamic Azad University, Shahre Qods Branch, Iran,
7 Former M. Sc. Student, Faculty of Basic Sciences, Islamic Azad University, Shahre Qods Branch, Iran
چکیده [English]
Artemisia annua is a medicinal annual herb that widely distributed in Asia, Europ, North America, and also is grown in north reagions of Iran. In this study, variation in the quantity and quality of the essential oil of A.annua apical shoots at different developmental stages including vegetative, early flower opening and full flowering stages is reported. The obtained oils by hydrodistilation of dried samples were analyzed by GC and GC/MS. The maximum percentage of oil was in full flowering stage. 29, 28 and 28 compounds were identified in the oils of apical shoots in vegetative, early flower opening and full flowering plants, respectively. The major components of the branches essential oils were similar in all stages which included camphor, beta-selinene, 1,8-cineole, α-pinene, caryophyllene oxide, borneol, comphene, Artemisia ketone. Results showed that the essential oil of A.annua apical shoots were rich in monoterpenes. 64.3%, 63% and 67.6% of the total identified compounds were monoterpens in vegetative, early flower opening and full flowering stages, respectively. Results also indicated a few variation in kind of compounds, while the percentage of compounds were various relatively.
کلیدواژهها [English]
- Artemisia
- Artemisia annua
- GC
- GC/MS