تغییرات اسانس سرشاخه‌های گیاه Artemisia annua L. در مراحل مختلف رشد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران

2 عضو هیئت علمی بخش فارماکوگنوزی، پژوهشکدۀ گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی کرج

3 استاد دانشکدۀ کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران‌

4 استادیار دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران

5 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه زابل

6 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد و استادیار دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران

7 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکدۀ علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس

چکیده

گیاه .Artemisia annua L، گیاهی یک‌ساله، دارویی و آروماتیک است که در آسیا، اروپا و شمال آمریکا گسترش فراوان و در ایران نیز در مناطق شمالی پراکنش وسیعی دارد. در این پژوهش تغییرات کمّی و کیفی اسانس سرشاخۀ گیاه A.annua در مراحل مختلف رشد شامل مراحل رویشی، ابتدای گل‌دهی، و گل‌دهی کامل بررسی شد. سرشاخۀ خشک‌شده در سایه با روش تقطیر با آب با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس‏گیری شد. اسانس‏های حاصل به وسیلة دستگاه‏های  GC‌و GC/MS تجزیه و تحلیل شد. بیشترین مقدار اسانس در سر‌شاخه در مرحلۀ گل‌دهی (3/1‌ درصد) مشاهده شد. در اسانس سرشاخه‌ها در مراحل رویشی، ابتدای گل‌دهی و گل‌دهی کامل به‌ترتیب 29، 28 و 28 ترکیب شناسایی شد. ترکیبات عمده در اسانس سرشاخه‌ها در مراحل مختلف مشترک و شامل کامفور، بتا‌ـ سلینن، 1، 8‌ـ سینئول، آلفا‌ـ پینن، کاریوفیلن اکساید، برنئول، کامفن، آرتمیزیاکتون و پینوکارون بود. درصد عمدة ترکیبات شناخته‌شدۀ منوترپن‏ها بودند. نتایج نشان‏‏ می‏‏دهد که اسانس سرشاخه‌های گیاه A.annua سرشار از منوترپن‌ها هستند و 3/64‌ درصد، 63‌ درصد و 6/67‌ درصد از کل ترکیبات شناسایی‌شده به‌ترتیب در مراحل رویشی، ابتدای گل‌دهی و گل‌دهی کامل را تشکیل می‌دهند. نتایج تغییرات اندکی را در نوع ترکیبات نشان داد، در‌حالی‌که درصد ترکیبات در مراحل مختلف متغیر بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Variation in the Essential oil of Artemisia annua L. Apical Shoots at Different Developmental Stages

نویسندگان [English]

  • Reza Bovard 1
  • Shams Ali Rezazadeh 2
  • Mohammad Reza Naghavi 3
  • Mansour Omidi 3
  • Sepide Torabi 4
  • Saeed Parvane 5
  • Farhad Hariri Akbari 6
  • Rahim Taghizad Farid 7
1 Former M. Sc. Students, Agriculture, Islamic Azad University, Research and Science branch, Tehran, Iran
2 Faculty Members, Department of Pharmacognosy, Institute of Medicinal Plants, Jahad Daneshgahi, Karaj, Iran
3 Professors, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Tehran, Iran
4 Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Research and Science branch, Tehran, Iran
5 Former M. Sc. Student, Faculty of Agriculture, Zabol University
6 Former M. Sc. Student, Islamic Azad University, Shahre Qods Branch, Iran,
7 Former M. Sc. Student, Faculty of Basic Sciences, Islamic Azad University, Shahre Qods Branch, Iran
چکیده [English]

Artemisia annua is a medicinal annual herb that widely distributed in Asia, Europ, North America, and also is grown in north reagions of Iran. In this study, variation in the quantity and quality of the essential oil of A.annua apical shoots at different developmental stages including vegetative, early flower opening and full flowering stages is reported. The obtained oils by hydrodistilation of dried samples were analyzed by GC and GC/MS. The maximum percentage of oil was in full flowering stage. 29, 28 and 28 compounds were identified in the oils of apical shoots in vegetative, early flower opening and full flowering plants, respectively. The major components of the branches essential oils were similar in all stages which included camphor, beta-selinene, 1,8-cineole, α-pinene, caryophyllene oxide, borneol, comphene, Artemisia ketone. Results showed that the essential oil of A.annua apical shoots were rich in monoterpenes. 64.3%, 63% and 67.6% of the total identified compounds were monoterpens in vegetative, early flower opening and full flowering stages, respectively. Results also indicated a few variation in kind of compounds, while the percentage of compounds were various relatively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Artemisia
  • Artemisia annua
  • GC
  • GC/MS
1-Adams,R.P.1995. Identification of essential oil components by Gas chromatography and mass spectroscopy. Allured: carol stream , IL.
 
 2- Asghari,A. & Razban Haghighi, A.1999. Classification of Artemisia species for resistance to salinity. Fifth Congress of agronomy and plant breeding in Iran,Karaj,259.
 
3- Bagchi, G.D., Haider, F., Dwivedi, P.D., Singh, A. & Naqvi, A.A. 2003. Essential oil constituents of Artemisia annua during different growth periods at monsoon conditions of subtropical north Indian plains. Journal of Essential oil research, 15, 248-250.
 
4- Behakuni, R.S., Jain , D.C., sharma, R.P.& kumar, S. 2001. secondary metabolite of Artemisia annua and biological activity. Current science, 80, 1 - 10.
 
5- Bertea, C.M., Voster, A., Verstappen, F.W.A., Maffei, M., Beekwilder, J.& Harro, J.B. 2006. Isopernoid biosynthesis in Artemisia annua : cloning and hetrologous expression of a germacrene A synthase from a glandular trichome cDNA library. Biochemistry and Biophysics, 448, 3-12.
 
6- Cafferata, L.F.R., Gatti, W.O. & Mijailosky, S. 2010. Secondary gaseous metabolites analyses of wild Artemisia annua L. Molecular Medicinal Chemistry, 21, 48-52.
 
7- Charles , D.J., cebert, E. & simon , J.E. 1991. characterization of the essential oil of Artemisia annua L. Journal of Essential oil Research, 3 , 33-39.
 
8- Goel, D., Singh, V., Ali, M., Mallavarupa, G.R. & Kumar, S. 2007. Essential oils of petal, leaf and stem of the antimalarial plant Artemisia annua. Journal of Natural Medicine, 61, 187-191
 
9- Gupta, SK., Singh, P., Bajpai, P., Ram , G., singh , D., Gupta, M., Dharm, C.J. & khanuja , S.P. 2002. Morphogenetic variation artemisinin and volatile oil in Artemisia annua. Industrial crops and products, 16, 217-224.
 
10- Hethelyi, I., Ceseko, I., Grosz, M., Mark, G. & Palinkas, J. 1994. Capillary gas chromatographic investigation of Artemisia annua L. oil Olaj
Szappan Kozmet, 43(3), 103-106.
 
 
11- Kiarostami, KH., Bahrami, M., Talebpour, Z., Nazem bokaii, Z., Khanavi, M., Haji Akhondi, A. 2009. Study of seasonal variation in essential oil of Rosmarinus officinalis L.Medicinal plant journal, 32,84-90.
 
12- Lari Yazdi, H., Khavari Nejad, R., Rustaian,A.2001. Identification of essential oil composition of Artemisia annua collected from North reagions of Iran.Medicinal plants journal,1,39-46.
13- Majruhi, A.A.2008. Study of variation in quantity and quality of the essential oil of Zhumeria majdae Rech. F at different growth stages.Medicinal plant journal,29,107-113.
14- Ram, M., Gupta, M.M., Nagvi, A.A.& Kumar, S. 1997. Effect of planting time on the yield of essential oil and artemisinin in Artemisia annua under subtropical conditions. Journal of Essential Oil Research, 193-197.
15- Sharafi,A., Hashemi Sehi, H., Kazemi Tabar,K.2006. A review of tissue culture, regeneration and genetic transformation of Artemisia annua.Medicinal plants journal, 20, 1-10.
 
16- Simon, J. E., Charles, D., Cebert,E.,Grant, L., Janick, J. & whipkey,A. 1990. Artemisia L: a promising aromatic and medicinal. In J. Janick and J. E. simon (eds.) Advances in New crops. Timber press , Portland, Oregon, USA. PP. 522-526.
 
17- Tzenkova , R., kamenarska, Z., Droganov, A. & Atanassov, A. 2010. composition of Artemisia annua L. Essential oil obtained from species growing wild in Bulgaria. Biotechnol & Biotechnol , 1833-1835.
 
18- Verdianrizi , M.r. 2008. variation in the essential oil composition of Artemisia annua L. Of different growth stages cultivated in Iran. African Journal of plant science, 2(2) , 016-018.
 
19- Wright, c.w. 2002. Artemisia. Taylor and Fransis , publishe, New york.