تاثیر نانو ذرات گلیسین‌بتایین و ضایعات ماهی – به عنوان یک کود جدید بر گیاه استویا تحت شرایط تنش شوری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

2 . گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

3 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

شوری به ‌عنوان معضل عمده‌‌ی جهانی است که بر بهره‌وری گیاهان تأثیر می‌گذارد. یکی از اهداف پژوهشگران کشاورزی، کاهش اثرات شوری با استفاده از روش‌های جدید است. استفاده از فناوری‌های نانو و کودهای آلی از جمله روش‌های جدید برای کاهش اثرات تنش شوری است. به این منظور برای بررسی اثرات استفاده از غلظت‌های مختلف گلیسین‌بتائین به صورت محلول‌پاشی در سه سطح (0، 15، 30 میلی‌گرم در لیتر) بدون کاربرد و کاربرد همزمان کود مایع ضایعات ماهی به صورت محلول‌پاشی در یک سطح (15درصد) روی گیاهان استویا در شرایط تنش شوری (0، 30، 60، 90 میلی‌مولار سدیم کلرید) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش 02/48 درصدی صفات رشد، 38/51 درصدی رنگدانه های فتوسنتزی و افزایش 24/71 درصدی آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی، 44/67 درصد مالون دی آلدئید و 22/88 درصد نشت الکترولیت غشا شد. از سوی دیگر، کاربرد همزمان نانو ذره گلیسین‌بتائین و کود مایع ضایعات ماهی با افزایش صفات رشدی در مقایسه با عدم کاربرد کود مایع ضایعات ماهی اثرات تنش شوری را کاهش داد. به طورکلی، بهترین نتیجه در این آزمایش در سطح 30 میلی‌گرم در لیتر نانو ذره گلیسین‌بتائین و همراه کود مایع ضایعات ماهی، بدست آمد، که می‌تواند به عنوان یک روش پایدار برای کاهش اثرات تنش شوری در گیاه استویا و بالقوه سایر محصولات در نظر گرفته شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Foliar Application glycine betaine nanoparticles and fish waste as a novel fertilizer on stevia plant under salinity stress conditions

نویسندگان [English]

  • zahra mahdavi 1
  • behrouz esmaeilpour 2
  • rasoul azarmi 3
1 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili , Ardabil, Iran.
2 mohaghegh ardabili universitDepartment of Horticulture, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili , Ardabil, Iran.
3 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili , Ardabil, Iran.
چکیده [English]

Salinity as major problem adverse effects plants productivity .One of the targets of researchers in agriculture is to mitigate the effects of salinity using new methods. The applicated of nano technologies and bio-fertilizers are among the new methods to mitigated the effects of salinity stress .Since the effects of nano materials and fish waste bio- fertilizer on stevia plant (Stevia rebaudiana Bertoni) under salinity stress is unclear, an experiment was conducted to investigate the effects by applying different concentrations glycine betaine (foliar application) at three levels (0, 15, 30 mg/l) and simultaneous application of fish waste bio-fertilizer (foliar application) at one level (15% (v/v)) on stevia plants grown under salt stress conditions (0, 30, 60, 90 mM of NaCl). The results showed that salinity caused a 48/02% decrease in growth traits, 51/38% of photosynthetic pigments, and an increase 71/24% antioxidant enzymes, 67/44% malondialdehyde (MDA) and 88/22 % of electrolyte leakage (EL). On the other hand, simultaneous application of glycine betaine and fish waste bio-fertilizer mitigated the effects of salinity stress by enhancing growth parameters especially at the highest salinity level (90 mM). Overall, application of glycine betaine especially when used at a concentration of 30 (mg/l) and liquid fish waste bio-fertilizer could be considered as a sustainable, for the mitigating of salinity stress effects in stevia plants and potentially other crops.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant Enzymatic
  • bio-fertilizers growth traits
  • nano technologies

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 19 مرداد 1404
  • تاریخ دریافت: 07 بهمن 1403
  • تاریخ بازنگری: 13 مرداد 1404
  • تاریخ پذیرش: 19 مرداد 1404