تأثیر کاربرد تیوسولفات‌های کلسیم و پتاسیم در مقایسه با کود‌های سولفاته بر غلظت عناصر غذایی برگ، میوه و صفات میوه‌ی گردو رقم چندلر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان ،ایران

2 موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

گردوی ایرانی (Juglans regia L) یکی از مهم‌ترین محصولات باغی ایران است. افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه توأم با وزن بالا، هدف اصلی تولیدکنندگان میوه گردو در سراسر جهان می‌باشد. به منظور ارزیابی تأثیر تیوسولفات‌های کلسیم و تیوسولفات پتاسیم بر افزایش کیفیت میوه گرد.و تحقیقی به صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی در باغ تحقیقاتی 6 ساله رقم چندلر کشت بافتی (خود ریشه زا) در کشت و صنعت خرمدره اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیوسولفات کلسیم (100 لیتر در هکتار)، تیوسولفات پتاسیم (100 لیتر در هکتار)، تیمار تیوسولفات کلسیم به علاوه تیوسولفات پتاسیم و تغذیه استاندارد باغ به عنوان شاهد ( نیترات پتاسیم کلسیم 50 کیلوگرم در هکتار+ سولفات پتاسیم 50 کیلوگرم در هکتار+ سولوپتاس 150 کیلوگرم درهکتار و کود پتاس بالا 5/7 لیتر در هکتار) بود. نتایج نشان داد تیمار تیوسولفات کلسیم به علاوه تیوسولفات پتاسیم به طور مؤثری باعث بهبود ویژگی‌های کمی و کیفی میوه شد به طوری که بیشترین ماده خشک میوه (3/5 %)، وزن تر میوه (26 %) و وزن خشک میوه (6/32 %)، عرض شکمی (2/8 %)، عرض جانبی (4/6 %) و طول میوه (2/11 %) میوه گردو رقم چندلر نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان نیتروژن، پتاسیم و فسفر برگ در تیمار تیوسولفات پتاسیم به علاوه تیوسولفات کلسیم مشاهده شد. نتایج کلی نشان داد استفاده از تیمار ترکیبی تیوسولفات پتاسیم و تیوسولفات کلسیم برای افزایش عملکرد و کیفیت میوه گردو رقم چندلر قابل توصیه می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of Calcium and Potassium Thiosulfate Applications Compared to Sulfate Fertilizers on Leaf and Fruit Nutrient Concentrations and Pomological Traits of Walnut (cv.Chandlr)

نویسندگان [English]

  • Sogra Heydari 1
  • Vali Rabiei 1
  • | Asghar | Soleimani 2
  • Fahime Nasr 1
  • Fateme Heydari 1
1 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
2 Temperate Fruits Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organizations, Karaj, Iran
چکیده [English]

The Persian walnut (Juglans regia L.) is one of the most important horticultural crops grown in Iran. Increasing fruit yield and improving fruit quality with high weight, is the main goal of walnut in the world. Effective nutrient management is a fundamental principle of sustainable agriculture. This study aimed to investigate the effects of calcium thiosulfate and potassium thiosulfate on walnut fruit yield and quality. The research was conducted using a randomized complete block design with three replicates at the research orchard in Khormadareh Agro-Industry CO, located in the Zanjan province. The treatments included the application of calcium thiosulfate at a rate of 100 liters per hectare, potassium thiosulfate at a rate of 100 liters per hectare, a combination of calcium thiosulfate and potassium thiosulfate, and a control group. The results demonstrated that all treatments were efficient in preserving the quality and improving walnut fruit production. In addition, the combination of calcium thiosulfate and potassium thiosulfate resulted in a significant increase in various parameters compared to the control. These parameters include dry matter (5.3 %), fresh nut weight (26 %) and dry nut weight (32.6 %), horizontal diameter (8.2 %), lateral diameter (6.4 %) and length of fruit (11.2 %). The use of calcium thiosulfate in conjunction with potassium thiosulfate can enhance some physical and physiological traits of the fruit, leading to improved quality and quantity of walnut fruit.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Walnut fruit
  • qualitative traits
  • dry matter
  • Nutrient

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 14 مرداد 1404
  • تاریخ دریافت: 04 خرداد 1404
  • تاریخ بازنگری: 04 مرداد 1404
  • تاریخ پذیرش: 14 مرداد 1404