تأثیر عصاره آویشن شیرازی، کود زیستی جلبک دریایی و قارچ مایکوریزا بر صفات کمی، کیفی و پس از برداشت گوجه‌فرنگی توده محلی مارماندی (Solanum lycopersicum Marmandi landrace)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

2 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

3 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

4 دانشجوی دکترای تخصصی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

چکیده

ﺑﻪ‌ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ تاثیرات عصاره آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.)، کود زیستی جلبک دریایی و قارچ مایکوریزا به‌تنهایی و یا تلفیق با هم ﺑﺮ خصوصیات ﻣﻮرﻓﻮﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ، فیتوﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ، عملکرد کل و ماندگاری پس از برداشت گوجه‌فرنگی (Solanum lycopersicum) توده محلی مارماندی، اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ به‌صورت فاکتوریل ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﻃﺮح بلوک‌های ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼـﺎدﻓﻲ ﺑﺎ تیمارهایی شامل عصاره آویشن شیرازی (شاهد و محلول‌پاشی 10 و 2۰%) (S0, S1, S2) و کودهای زیستی [جلبک دریایی (%۱)(A) ، قارچ مایکوریزا (50 گرم/بوته) (M)و تلفیق آنها] با 12 تیمار و 3 تکرار در شرایط مزرعه اﺟﺮا ﺷـﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد که تمامی تیمارهای به‌کار رفته باعث بهبود صفات کمی و کیفی مورد مطالعه شدند. دراین‌بین تیمار S1+A+M توانست عملکرد تک بوته را 11/82%، محتوای کلروفیل کل را 285%، کاروتنوئید را 13/449%، آنتوسیانین را 48/48%، فنول کل را 39/87%، فلاونوئید را 13/9%، فعالیت آنزیم فنیل‌آلانین‌آمونیالیاز (PAL) را 54/20%، فعالیت آنتی‌اکسیدانی را 44/210%، عناصر پتاسیم 03/123% و کلسیم را 69/425%، کمترین کاهش وزن میوه را 56/67%، ویتامین C را 06/31% و لیکوپن را 03/220% نسبت به شاهد افزایش دهد. در بین تمامی تیمارها در صفت مربوط به عملکرد تک بوته و همچنین صفات پس از برداشت و ارزش تغذیه‌ای میوه (لیکوپن، ویتامین C و کمترین درصد کاهش وزن) که از اهداف اصلی پژوهش حاضر بودند، بهترین نتایج توسط تیمار S1+A+M به دست آمدند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of Zataria multiflora Boiss. extract, seaweed biofertilizer and mycorrhizal fungus on quantitative, qualitative and post-harvest traits of Solanum lycopersicum landrace

نویسندگان [English]

  • Farzad Lotfizad 1
  • Majid Bagnazari 2
  • Meisam Mohammadi 3
  • Afsaneh Azizi 4
1 Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran.
2 Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran.
3 Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
4 Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture, Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran.
چکیده [English]

To investigate the effects of Zataria multiflora Boiss. extract, seaweed biofertilizer and mycorrhizal fungus alone or in combination on the morphophysiological, phytochemical, total yield and shelf life of tomato (Solanum lycopersicum var. Marmandi), this research was carried out as a factorial experiment based on a randomized complete block design with 12 treatments and three replications in field conditions. The experimental treatments included Z. multiflora extract [(control,10 and 20%) (S0, S1, S2)] and biofertilizers [control, seaweed (1%) (A), mycorrhizal fungus (50 g/plant) (M)] and their combination. The results showed that the applied treatments improved the quantitative and qualitative traits studied. The use of S1+A+M treatment could increase single fruit weight by 289.22%, total fruit yield by 357.05%, total chlorophyll content by 285%, carotenoid by 449.13%, anthocyanin by 48.48%, total phenol by 87.39%, flavonoid by 9.13%, phenylalanine-ammonialyase (PAL) enzyme activity by 20.54%, antioxidant activity by 210.44%, potassium element by 123.03%, calcium element by 425.69%, the lowest fruit weight loss by 67.56%, vitamin C content by 31.06% and lycopene content by 220.03% compared to the control. Among all the treatments, the traits related to the total yield (indices of single fruit weight and the highest yield) and the post-harvest traits and nutritional value (lycopene, vitamin C and the lowest percentage of weight loss), which were the main objectives of the present study, the best results were obtained by S1+A+M treatment.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biofertilizer
  • Postharvest shelf life
  • Seaweed
  • Solanum lycopersicum
  • Zataria multiflora