تأثیر تلفیق ورمی‌کمپوست با نیتروژن، گوگرد و منگنز بر محصول میوه، برخی صفات زراعی و کارایی مصرف آب خیار در شرایط گلخانه‌ای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

برای بررسی تأثیر ورمی‌کمپوست، نیتروژن، گوگرد و منگنز بر محصول میوه، برخی صفات زراعی و کارایی مصرف آب خیار، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 16 تیمار و 3 تکرار در شرایط گلخانه‌ای انجام شد. تیمارها شامل شاهد، N: مصرف 150 میلی‌گرم نیتروژن بر کیلوگرم خاک، Mn: مصرف 13 میلی‌گرم منگنز بر کیلوگرم خاک، :S مصرف 500 میلی‌گرم گوگرد بر کیلوگرم خاک، N+Mn، N+S،، Mn+S، Mn+N+S، VC: مصرف 30 گرم ورمی‌کمپوست بر کیلوگرم خاک، VC+N، VC+Mn، VC+S، VC+N+S، VC+S+Mn، VC+N+Mn و VC+N+Mn+S بودند. در طول دوره رشد، وزن تر و خشک میوه، حجم میوه، طول میوه، قطر میوه و مقدار آب مصرف شده و در پایان دوره رشد، وزن تر و خشک شاخساره و ریشه، ارتفاع بوته، محصول زیستی، تعداد برگ و کارایی مصرف آب اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که مصرف نیتروژن و منگنز، ماده خشک شاخساره، ارتفاع بوته، قطر میوه و طول میوه خیار را افزایش داد اما بر سایر صافت مورد مطالعه معنادار نبود. مصرف گوگرد، ارتفاع بوته، قطر میوه و طول میوه خیار را افزایش داد اما بر سایر صفات مورد مطالعه معنادار نبود. مصرف ورمی‌کمپوست وزن تر و خشک میوه، طول میوه، قطر میوه، حجم میوه، تعداد میوه، تعداد برگ، ارتفاع بوته، وزن تر و خشک شاخساره، محصول زیستی و کارایی مصرف آب را افزایش داد. بیشترین مقدار تمامی صفات مورد مطالعه در تیمار تلفیقی VC+N+Mn+S مشاهده شد. به‌طور کلی، برای افزایش عملکرد و کاهش مصرف کودهای شیمیایی، مصرف تلفیقی ورمی‌کمپوست و کودهای شیمیایی اوره، منگنز سولفات و گوگرد در شرایط مشابه توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of vermicompost integration with nitrogen, sulfur, and manganese on fruit yield, some agronomic traits, and water use efficiency of cucumber under greenhouse conditions

نویسندگان [English]

  • Nosratollah Najafi
  • Hakimeh Hajilou
  • Mohammad Reza Sarikhani
Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
چکیده [English]

To investigate effects of vermicompost (VC), nitrogen (N), sulfur (S), and manganese (Mn) on fruit yield, some agronomic traits, and water use efficiency (WUE) of cucumber, an experiment was conducted as CRD with 16 treatments and 3 replications under greenhouse conditions. Treatments were control, N: using 150 mg N/kg soil, Mn: using 13 mg Mn/kg, S: using 500 mg S/kg, N+Mn, N+S, S+Mn, N+S+Mn, VC: using 30 g VC/kg, VC+N, VC+Mn, VC+S, VC+N+S, VC+N+Mn, VC+S+Mn, and VC+N+S+Mn. During growth period, fruit fresh and dry weights, fruit volume, fruit length, fruit diameter, amount of water used, and at the end of growth period, fresh and dry weights of shoot and root, plant height, biological yield, number of leaves, and WUE were measured. The results showed that applications of N and Mn increased shoot dry matter, plant height, fruit diameter, and fruit length of cucumber, but did not have significant effects on other studied characteristics. Application of S◦ increased plant height, fruit diameter, and fruit length of cucumber, but did not have significant effect on other studied characteristics. Application of VC increased fresh and dry weights of fruit, fruit length, fruit diameter, fruit volume, number of fruits, number of leaves, plant height, shoot fresh and dry weights , biological yield, and WUE. The highest values of all studied traits were observed in integrated treatment of VC+N+Mn+S. Generally, in order to increase yield and reduce using chemical fertilizers, integrated application of vermicompost and N, Mn, and S could be recommended in similar conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chemical fertilizer
  • Compost
  • Integrated plant nutrition management
  • Organic fertilizer
  • Urea

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 26 دی 1403
  • تاریخ دریافت: 19 آبان 1403
  • تاریخ بازنگری: 09 دی 1403
  • تاریخ پذیرش: 26 دی 1403