طه رنجبر مالی دره؛ محمدعلی عسکری سرچشمه؛ مصباح بابالار؛ حامد شکری حیدری؛ احمد احمدی
چکیده
جهت بررسی شاخصهای بیوشیمیایی آلو رقم خاکی در طی انبارمانی، آزمایشی در دو مرحله مجزا و در امتداد هم صورت پذیرفت. مرحله اول، سالیسیلیکاسید با غلظتهای صفر (شاهد)، 2 و 4 میلیمولار و کلات آهن با غلظتهای صفر (شاهد)، 1/0 و 1 گرم بر لیتر، سه بار در زمانهای 30، 60 و 90 روز پس از تمام گل بر درختان آلو رقم خاکی محلولپاشی گردید. مرحله دوم در ...
بیشتر
جهت بررسی شاخصهای بیوشیمیایی آلو رقم خاکی در طی انبارمانی، آزمایشی در دو مرحله مجزا و در امتداد هم صورت پذیرفت. مرحله اول، سالیسیلیکاسید با غلظتهای صفر (شاهد)، 2 و 4 میلیمولار و کلات آهن با غلظتهای صفر (شاهد)، 1/0 و 1 گرم بر لیتر، سه بار در زمانهای 30، 60 و 90 روز پس از تمام گل بر درختان آلو رقم خاکی محلولپاشی گردید. مرحله دوم در سردخانه با دو دمای 1 و 4 درجه سانتیگراد صورت گرفت و سپس اندازهگیری برخی صفات بیوشیمیایی شامل ظرفیت آنتیاکسیدانی، تولید اتیلن، کاهشوزن و نشت یونی انجام شد. نتایج نشان داد سالیسیلیکاسید بهتنهایی بر شاخصهای اتیلن و نشت یونی در دمای 1 درجه سانتیگراد در سطح یک درصد و در دمای 4 درجه سانتی گراد تنها بر شاخص نشت یونی در سطح یک درصد تأثیر داشت. همچنین اثر محلولپاشی آهن بر شاخص اتیلن بهتنهایی در دمای یک درجه سانتیگراد و بر شاخص کاهشوزن در هر دو دما معنیدار بود. میوههای نگهداری شده در دمای 1 درجه سانتیگراد انبارمانی بیشتری نسبت به دمای 4 درجه سانتیگراد نشان دادند و تا روز 60 ام قابلیت ارسال به بازار را داشتند.
فرهاد پیرزاد؛ محمدعلی عسگری سرچشمه؛ مصباح بابالار؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی
چکیده
از مشکلات اصلی میوه انار طی انبارمانی، خسارت سرمازدگی در دمای پایینتر از 5 درجه سلسیوس بوده که با قهوهای شدن پوست، بذر پوشینهها و کاهش کیفیت تغذیهای آنها همراه است. در این پژوهش اثر تیمارهای ترکیبی آرژنین (صفر، 1 و 2 میلیمولار) و متیل جاسمونات (صفر، 1/0 و 2/0 میلیمولار) بهصورت محلولپاشی روی درخت، طی سه مرحله 60، 40 و 20 روز ...
بیشتر
از مشکلات اصلی میوه انار طی انبارمانی، خسارت سرمازدگی در دمای پایینتر از 5 درجه سلسیوس بوده که با قهوهای شدن پوست، بذر پوشینهها و کاهش کیفیت تغذیهای آنها همراه است. در این پژوهش اثر تیمارهای ترکیبی آرژنین (صفر، 1 و 2 میلیمولار) و متیل جاسمونات (صفر، 1/0 و 2/0 میلیمولار) بهصورت محلولپاشی روی درخت، طی سه مرحله 60، 40 و 20 روز قبل از برداشت به منظور کاهش خسارت سرمازدگی و حفظ کیفیت تغذیهای آریلهای میوه انار در دمای 5/0±4 درجه سلسیوس در روزهای صفر، 30، 60، 90 و 120 روز انبارمانی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تیمار ترکیبی آرژنین 2 میلیمولار و متیل جاسمونات 1/0 میلیمولار سبب کاهش میزان خسارت سرمازدگی (74/37 درصد)، نشت یونی (42/31 درصد) و مالوندیآلدهید (46/29 درصد) در میوههای انار شد. همچنین میوههای انار تیمار شده میزان آسکوربیک اسید، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالایز، میزان فنل کل و آنتوسیانین بالاتر و میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز کمتری داشتند که در نهایت منجر به افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی میوهها شد. این تیمار سبب افزایش فعالیت آنزیمی آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز به ترتیب به میزان 04/9، 18/8 و 21/44 درصد در مقایسه با شاهد شد که در نتیجه آن تجمع هیدروژن پراکسید در این میوهها کاهش یافت. بنابراین تیمار ترکیبی آرژنین و متیل جاسمونات از طریق بهبود سیستم آنتیاکسیدانی و کاهش میزان خسارت سرمازدگی منجر به افزایش کیفیت تغذیهای، حفظ سیالیت غشا سیتوپلاسمی و بازار پسندی میوههای انار شده است.
حسین احمدی؛ مصباح بابالار؛ محمدعلی عسگری سرچشمه؛ محمد رضا مرشدلو
چکیده
در مطالعه حاضر تأثیر سه سطح تنش کم آبی (100، 50 و 25 درصد آب قابل دسترس) و سه سطح سیترولین (شاهد، 1 و 2 میلیمولار) بر شاخصهای رشد، سلامت فتوسنتز و کمیت اسانس گیاه دارویی زوفا در دو برداشت متوالی (تابستان و پاییز، 1398) مورد بررسی قرار گرفت. استخراج اسانس و تعیین محتوای آن به وسیله دستگاه کلونجر در مرحله گلدهی کامل صورت گرفت. تجزیه واریانس نشان ...
بیشتر
در مطالعه حاضر تأثیر سه سطح تنش کم آبی (100، 50 و 25 درصد آب قابل دسترس) و سه سطح سیترولین (شاهد، 1 و 2 میلیمولار) بر شاخصهای رشد، سلامت فتوسنتز و کمیت اسانس گیاه دارویی زوفا در دو برداشت متوالی (تابستان و پاییز، 1398) مورد بررسی قرار گرفت. استخراج اسانس و تعیین محتوای آن به وسیله دستگاه کلونجر در مرحله گلدهی کامل صورت گرفت. تجزیه واریانس نشان داد که تحت تنش کمآبی شدید (25 درصد آب قابل دسترس) بازده اسانس، وزنتر، سطح برگ، ارتفاع گیاه، محتوی کلروفیل کل و حداکثر کارایی کوانتمی فتوسیستم دو به طور معنیداری کاهش مییابد. اگرچه سیترولین تأثیر معنیدارمثبتی بر بازده اسانس نداشت، اما در غلظت دو میلی مولار توانست محتوای اسانس را در شرایط تنش شدید به ترتیب 15 و 30 درصد در برداشت اول و دوم نسبت به شاهد افزایش دهد. بر اساس نتایج مقایسه میانگینها، کاربرد سیترولین در غلظت دو میلیمولار توانست تأثیر معنیداری در افزایش محتوای کلروفیل کل، مقدار آنتوسیانینها، محتوی نسبی آب و حداکثر کارایی کوانتمی فتوسیستم دو در شرایط تنش شدید داشته باشد. در مجموع، نتایج آزمایش نشان داد کاربرد سیترولین در غلظتهای پایین میتواند به عنوان یک محرک متابولیکی جهت بهبود محتوای اسانس و شاخصهای رشد زوفا توجیه اقتصادی داشته باشد.
مینا محبی؛ مصباح بابالار؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ محمدعلی عسگری سرچشمه
چکیده
شوری خاک یکی از تنشهای مهم غیر زنده است که با بر هم زدن تعادل عناصر معدنی، رشد و باردهی گیاهان را تحت تأثیر قرار میدهد. در این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر تغذیه کلسیم و پتاسیم بر افزایش تحمل شوری درخت سیب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در طی دو سال انجام شد که در آن از شش محلول غذایی جهت شبیه سازی سطوح مختلف تنش ...
بیشتر
شوری خاک یکی از تنشهای مهم غیر زنده است که با بر هم زدن تعادل عناصر معدنی، رشد و باردهی گیاهان را تحت تأثیر قرار میدهد. در این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر تغذیه کلسیم و پتاسیم بر افزایش تحمل شوری درخت سیب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در طی دو سال انجام شد که در آن از شش محلول غذایی جهت شبیه سازی سطوح مختلف تنش که حاوی مقادیر متفاوتی از نمک کلریدسدیم به همراه تغذیه کلسیم، پتاسیم و منیزیم بود، استفاده شد. طبق نتایج، نهالهای روی پایه MM111 در هر دو سال سریعترین و بیشترین علایم رنگ پریدگی و خشکیدگی برگ را نشان دادند و پایه M9 نسبت به دو پایه دیگر در طی هر دو سال آزمایش علایم کمتری را نشان داد. میزان همبستگی بین درصد برگهای خشکیده شده، ریزش برگها و محدودیت رشد رویشی با درصد کلر برگها در طی هر دو سال بالاتر از همبستگی آن با درصد سدیم برگ بود. همچنین نتایج نشان داد نهالهای تغذیه شده با محلول غذایی D (5 میلی مولار KNO3، 5/3 میلی مولار Ca (NO3)2، 57/3 میلی مولار MgSO4 و 6 میلی مولار NaCl) توانستند در طی هر دو سال آزمایش علایم تنش شوری کمتری را نشان داده و رشد خود را حفظ کنند. نهالهای روی پایه M9 در طی مدت زمان تنش شرایط بهتری داشتند و پس از پایان تنش نیز دارای قدرت زندهمانی و برگشتپذیری بالاتری از دو پایه دیگر بودند.
طه رنجبر مالی دره؛ محمدعلی عسگری سرچشمه؛ مصباح بابالار؛ حامد شکری حیدری؛ احمد احمدی
چکیده
انبارمانی محصولات باغبانی با تیمارهای قبل و پس از برداشت مرتبط است. به همین منظور، آزمایشی در دو مرحله انجام گرفت. مرحله اول، سالیسیلیکاسید با غلظتهای صفر، 2 و 4 میلیمولار و کلات آهن با غلظتهای صفر، 1/0 و 1 گرم بر لیتر، سه بار در زمانهای 30، 60 و 90 روز پس از تمام گل بر درختان آلو رقم خاکی محلولپاشی گردید. مرحله دوم در سردخانه با ...
بیشتر
انبارمانی محصولات باغبانی با تیمارهای قبل و پس از برداشت مرتبط است. به همین منظور، آزمایشی در دو مرحله انجام گرفت. مرحله اول، سالیسیلیکاسید با غلظتهای صفر، 2 و 4 میلیمولار و کلات آهن با غلظتهای صفر، 1/0 و 1 گرم بر لیتر، سه بار در زمانهای 30، 60 و 90 روز پس از تمام گل بر درختان آلو رقم خاکی محلولپاشی گردید. مرحله دوم در سردخانه با دو دمای 1 و 4 درجه سانتیگراد صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل- اسپلیتپلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. صفات کیفی شامل سفتی بافت، ویتامین C، اسید قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول و میزان آنتوسیانینها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد سالیسیلیکاسید به تنهایی بر شاخصهای اسید قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول، ویتامین C و آنتوسیانینها در سطح یک درصد و سفتی در سطح پنج درصد تأثیر داشت. همچنین محلولپاشی آهن به تنهایی بر آنتوسیانینها در سطح یک درصد اثر معنیدار گذاشت. علاوه بر این، تمامی شاخصهای مورد بررسی در هر دو دما در طول مدت نگهداری دچار تغییرات معنیداری شدند. تیمار با سالیسیلیکاسید موجب حفظ مواد جامد محلول، ویتامینC ، آنتوسیانین، سفتی بافت و افزایش اسید قابل تیتراسیون گردید که غلظت 2 میلیمولار بیش از غلظت 4 میلیمولار مؤثر واقع شد. همچنین، تیمار با آهن 1/0 گرم بر لیتر سبب بهبود کیفیت میوه شد. درمجموع، دمای 1 درجه سانتیگراد بیش از 4 درجه سانتیگراد و بهترتیب تا 60 و 40 روز موجب حفظ کیفیت و بازارپسندی میوه شد.
مینا محبی؛ مصباح بابالار؛ محمدعلی عسگری سرچشمه؛ علیرضا طلایی
چکیده
قهوهایشدن آنزیمی یکی از واکنشهای مهم است که در میوه و سبزیهای زیادی منجر به کاهش کیفیت پس از برداشت آنها میگردد. به منظور مطالعه نقش احتمالی برخی ترکیبات مهم در این ناهنجاری و نحوهی تغییرات آنها طی انبارمانی، آزمایشی در قالب طرح تصادفی در گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی دانشگاه تهران روی میوه سیب رقم فوجی اجرا شد. در ...
بیشتر
قهوهایشدن آنزیمی یکی از واکنشهای مهم است که در میوه و سبزیهای زیادی منجر به کاهش کیفیت پس از برداشت آنها میگردد. به منظور مطالعه نقش احتمالی برخی ترکیبات مهم در این ناهنجاری و نحوهی تغییرات آنها طی انبارمانی، آزمایشی در قالب طرح تصادفی در گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی دانشگاه تهران روی میوه سیب رقم فوجی اجرا شد. در این تحقیق سرعت قهوهایشدن بافت میوه، فعالیت آنزیم پلیفنولاکسیداز، ظرفیت آنتیاکسیدانی کل، محتوای فنولها و میزان پراکسیده شدن لیپیدهای غشاء در طی 180 روز انبارمانی در 5 زمان مورد آزمایش قرار گرفت. بر اساس نتایج، ظرفیت آنتیاکسیدانی و فعالیت آنزیم پلیفنولاکسیداز در طی 90 روز انبارمانی تغییر معنیداری نداشتند، اما پس از 135 روز بهطور معنیداری کاهش یافتند. در پایان 180 روز انبارمانی، کمترین فعالیت این آنزیم ثبت شد. محتوای فنولها در طی انبارمانی تغییر محسوسی نشان نداد. مقدار پراکسیدهشدن لیپیدها پس از 90 روز انبارمانی، افزایش معنیداری یافت. قهوهایشدن بافت میوه با قدری کاهش در اواسط انبارمانی، در 135 روز افزایش معنیداری نشان داد و تا انتهای انبارمانی این مقدار را حفظ نمود. بنابرین میتوان پیش بینی نمود که در رقم فوجی، محتوای فنولها در قهوهایشدن بافت میوه همانند فعالیت آنزیم پلیفنولاکسیداز اهمیت بالایی دارد و علاوه بر این، فاکتور پراکسیدهشدن لیپیدها نیز در این فرایند حایز اهمیت میباشد.
محمدعلی عسگری سرچشمه؛ مصباح بابالار؛ فرهاد پیرزاد؛ علی رضا طلایی؛ حسین لسانی
چکیده
در این پژوهش اثر غلظتهای مختلف متیل جاسمونات بهصورت ترکیب قبل و پس از برداشت بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانهای پوست و آریل میوه انار رقم ملس ساوه در طی شرایط انبارداری 5/0±4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد بهمدت 120 روز و در دو سال متوالی مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمار 2/0 میلیمولار متیل جاسمونات از طریق افزایش فعالیت ...
بیشتر
در این پژوهش اثر غلظتهای مختلف متیل جاسمونات بهصورت ترکیب قبل و پس از برداشت بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانهای پوست و آریل میوه انار رقم ملس ساوه در طی شرایط انبارداری 5/0±4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد بهمدت 120 روز و در دو سال متوالی مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمار 2/0 میلیمولار متیل جاسمونات از طریق افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان آسکوربات پراکسیداز (34 درصد)، کاتالاز (41 درصد) و سوپراکسید دیسموتاز (26 درصد) سبب کاهش در میزان هیدروژن پراکسید (36 درصد) قسمت آریل و پوست میوههای انار شد که در نهایت منجر به افزایش سیالیت غشای سیتوپلاسمی گردید. همچنین قسمتهای آریل و پوست میوههای انار تیمار شده با متیل جاسمونات 2/0 میلیمولار بهطور معنیداری میزان فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز کمتری (47 درصد) نسبت به میوههای شاهد نشان دادند. بهطورکلی کاربرد متیلجاسمونات را میتوان بهعنوان یک روش سودمند جهت حفظ کیفیت تغذیهای میوههای انار از طریق افزایش میزان فعالیت سیستم آنتیاکسیدانی، تلقی کرد.
محمدعلی عسگری سرچشمه؛ حامد شکری حیدری؛ مصباح بابالار؛ احمد احمدی؛ طه رنجبر مالی دره
چکیده
بهمنظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و آهن بر خصوصیات کیفی میوه هلو رقم زعفرانی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. سالیسیلیک اسید در چهار غلظت 0، 1، 2 و 4 میلیمولار و آهن سکوسترین در سه غلظت 0، 5 و 10 میلیگرم بر لیتر و در دو مرحله (40 و 80 روز پس از تمام گل) روی درختان هلو رقم زعفرانی محلولپاشی ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و آهن بر خصوصیات کیفی میوه هلو رقم زعفرانی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. سالیسیلیک اسید در چهار غلظت 0، 1، 2 و 4 میلیمولار و آهن سکوسترین در سه غلظت 0، 5 و 10 میلیگرم بر لیتر و در دو مرحله (40 و 80 روز پس از تمام گل) روی درختان هلو رقم زعفرانی محلولپاشی شدند. پس از برداشت میوهها، شاخصهایی مانند مواد جامد محلول، اسید قابل عیارسنجی، pH، سفتی میوه، درصد کاهش وزن (نسبت به روز صفر)، ظرفیت آنتیاکسیدانی، تولید اتیلن و نشت یونی در چهار دوره با فواصل زمانی 15 روزه (روزهای صفر، 20، 40 و 60) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد اعمال تیمارها موجب جلوگیری از کاهش وزن، نشت یونها و تولید اتیلن و همچنین باعث حفظ اسید قابل عیارسنجی، مواد جامد محلول و ظرفیت آنتیاکسیدانی میوهها شد. از بین غلظتهای مورد استفاده، میوههای تیمارشده با سالیسیلیک اسید (غلظت 4 میلیمولار) و آهن سکوسترین (غلظت 10 میلیگرم بر لیتر) موجب حفظ ظرفیت آنتیاکسیدانی و جلوگیری از تولید اتیلن، کاهش وزن و نشت یونی شدند. میوههای تیمارشده، در نهایت تا روز 40اُم کیفیت خود را حفظ کرده و در روز 60اُم هیچکدام از میوهها بازارپسندی نداشتند.
محمدعلی عسگری سرچشمه؛ مریم کرباسی؛ مصباح بابالار؛ علی رضا طلایی؛ سمیه آقاجانی
چکیده
در این پژوهش اثر تغذیه برگی آهن و روی بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه سیب ’دلباراستیوال‘ مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار روی درختان هشت ساله سیب ’دلباراستیوال‘ با پایه M9 تحت سیستم تربیت Y در ایستگاه تحقیقاتی گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع ...
بیشتر
در این پژوهش اثر تغذیه برگی آهن و روی بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه سیب ’دلباراستیوال‘ مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار روی درختان هشت ساله سیب ’دلباراستیوال‘ با پایه M9 تحت سیستم تربیت Y در ایستگاه تحقیقاتی گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. در طول فصل رشد درختان با سه غلظت، صفر، 50 و 100 میلیگرم بر لیتر کلاتآهن (Fe-EDDHA) و سه غلظت صفر، 5 و 10 میلیگرم بر لیتر سولفاتروی، فاصله 30، 60 و 90 روز بعد از تمامگل محلولپاشی شدند. میوهها بعد از برداشت به سردخانه با دمای 1±0 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90-85 درصد منتقل و بهمدت 5 ماه نگهداری شدند. نمونهها در زمان برداشت و نیز به فاصله هر یک ماه از سردخانه خارج و از نظر خصوصیات کمی و کیفی اندازهگیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت آهن مصرفی، میزان سفتی بافت، ویتامین ث، مواد جامد محلول، ظرفیت ضد اکسایشی و درصد ماده خشک میوه افزایش یافت. محلولپاشی روی نیز باعث افزایش مقدار ویتامین ث، مواد جامد محلول و درصد ماده خشک شد، اما میزان سفتی بافت گوشت میوه و فنولها را کاهش داد. در مجموع میتوان گفت کاربرد آهن و روی برای بهبود خصوصیات کیفی این رقم سیب مناسب بوده است.
مصباح بابالار؛ فرهاد پیرزاد؛ محمد علی عسکری سرچشمه؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی
چکیده
انار از جمله میوههای حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایینتر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانههای سرمازدگی میشود. این پژوهش بهصورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیمولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیبهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ارزش تغذیهای میوۀ ...
بیشتر
انار از جمله میوههای حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایینتر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانههای سرمازدگی میشود. این پژوهش بهصورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیمولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیبهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ارزش تغذیهای میوۀ انار رقم ملس ساوه انجام شد. میوهها در دمای 1±4 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 4 ماه نگهداری شدند. تیمار 2/0 میلیمولار متیلجاسمونات بهطور معنیداری سبب کاهش شاخص سرمازدگی، میزان نشت یونی و مالوندیآلدئید به ترتیب به میزان 54، 20 و 27 درصد شد. میوههای تیمارشده با سطح 2/0 میلیمولار متیلجاسمونات دارای ترکیبهای فنلی، آنتوسیانینهای کل، ظرفیت پاداکسندگی و فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز بیشتری در مقایسه با شاهد داشتند. همچنین میوههای انار تیمارشده با متیلجاسمونات درصد کاهش وزن، مواد جامد محلول کل و pH کمتر، ویتامین ث و اسید کل بیشتری در مقایسه با میوههای شاهد داشتند. بهطورکلی متیلجاسمونات را میتوان بهعنوان یک روش سودمند و کاربردی برای افزایش مقاومت میوههای انار به آسیب سرمازدگی و بازدارندۀ کاهش ارزش تغذیهای میوهها در مدت انبارمانی و انتقال آنها به بازار، بهکار برد.
مصباح بابالار؛ پریا احمدی؛ علیرضا طلایی؛ محمد علی عسکری سرچشمه
چکیده
در این پژوهش تأثیر پنج نوع محلول غذایی با نسبتهای متفاوت نیتروژن آمونیومی و نیتراتی بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی دو رقم سیب (گلابکهنز و گرانیاسمیت) بررسی شد. محلول شماره 1 یا شاهد که شامل نیترات بود و در دیگر محلولهای غذایی نسبت آمونیوم به نیتروژن کل به ترتیب 04/0، 07/0، 10/0، 14/0 میلیاکیوالان در لیتر بود. میوههای سیب رقم گلابکهنز ...
بیشتر
در این پژوهش تأثیر پنج نوع محلول غذایی با نسبتهای متفاوت نیتروژن آمونیومی و نیتراتی بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی دو رقم سیب (گلابکهنز و گرانیاسمیت) بررسی شد. محلول شماره 1 یا شاهد که شامل نیترات بود و در دیگر محلولهای غذایی نسبت آمونیوم به نیتروژن کل به ترتیب 04/0، 07/0، 10/0، 14/0 میلیاکیوالان در لیتر بود. میوههای سیب رقم گلابکهنز و گرانیاسمیت بر پایۀ شاخصهای رسیدگی به ترتیب در تاریخهای 17 خرداد و 20 شهریور برداشت و برای ارزیابی به آزمایشگاه منتقل شدند. وزن تازۀ میوهها، طول، قطر، نسبت طول به قطر میوهها (شکل میوهها)، سفتی بافت میوه، pH، مواد جامد قابلحل (TSS)، اسید قابل عیارسنجی یا تیتراسیون (TA) و نسبت TSS/TA ارزیابی شدند. نتایج بررسیهای دیگر نشان داد، با افزایش نیتروژن آمونیومی در محلولهای غذایی اختلاف معنیداری در وزن تازه و شکل میوهها مشاهده نشد. درحالیکه سفتی بافت میوهها، pH عصارۀ میوهها و کل مواد جامد قابلحل با افزایش نسبت نیتروژن آمونیومی به نیتروژن کل کاهش معنیداری را نشان دادند.
سیروان منصوری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ محمدعلی عسگری سرچشمه
چکیده
افزون بر شرایط انبار، عاملهای پیش از برداشت از جمله تغذیه بر کیفیت تازهخوری و افزایش ماندگاری میوه دخالت دارد. در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی آهن (سکوسترین 138) در سه سطح (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و کاربرد خاکی نیتروژن بهصورت نیترات آمونیوم در سه سطح (20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر) روی برخی از ویژگیهای کیفی میوۀ سیب رقم دلباراستیوال ...
بیشتر
افزون بر شرایط انبار، عاملهای پیش از برداشت از جمله تغذیه بر کیفیت تازهخوری و افزایش ماندگاری میوه دخالت دارد. در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی آهن (سکوسترین 138) در سه سطح (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و کاربرد خاکی نیتروژن بهصورت نیترات آمونیوم در سه سطح (20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر) روی برخی از ویژگیهای کیفی میوۀ سیب رقم دلباراستیوال در زمان برداشت و در مدت انبارمانی آزمایش شده است. نتایج نشان داد، سطوح مختلف نیتروژن استفادهشده منجر به افزایش میزان فنولهای کل و در سطوح بالا باعث افزایش درصد کاهش وزن میوهها طی انبارمانی شد. سطوح آهن بهکار برده شده نیز منجر به افزایش مواد جامد محلول (TSS)، محتوای فنولی و پاداکسنده (آنتیاکسیدان)های کل شد و درصد کاهش وزن در فرآیند انبارمانی را نیز کاهش داد. اثر متقابل تیمارهای آهن و نیتروژن موجب حفظ بیشتر ویتامین ث، افزایش میزان فنول کل، کاهش سفتی بافت میوه شده است. تأثیر انبارمانی بر برخی شاخصها مانند سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، ویتامین ث، محتوای فنولی و پاداکسندههای کل معنیدار بود و منجر به کاهش کلی کیفیت میوهها شد، اما تغذیۀ مناسب موجب حفظ بهتر کیفیت پس از برداشت میوهها شد. درمجموع، میتوان غلظت 100 میلیگرم در لیتر آهن را برای بهبود ویژگیهای کیفی این رقم مناسب دانست.
مصباح بابالار؛ مینا محبی؛ محمد علی عسکری؛ علیرضا طلایی
چکیده
اثــر محلولپاشی آهن و کاربرد خاکی نیتروژن هر یک در سه سطح متفاوت (آهن: صفر، 5 و 10 میلیگرم در لیتر و نیتروژن: صفر، 40 و 60 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد و برخی خصوصیات کیـفی محصول سیـــب رقم فوجیdomestica cv. Fuji)(Malus پیوندشده روی پایۀ مالینگ ((M9واقع در قطعۀ آزمایشی سیب دانشگاه تهران در سال 1392 مطالعه شده است. این پژوهش بهصورت آزمایش ...
بیشتر
اثــر محلولپاشی آهن و کاربرد خاکی نیتروژن هر یک در سه سطح متفاوت (آهن: صفر، 5 و 10 میلیگرم در لیتر و نیتروژن: صفر، 40 و 60 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد و برخی خصوصیات کیـفی محصول سیـــب رقم فوجیdomestica cv. Fuji)(Malus پیوندشده روی پایۀ مالینگ ((M9واقع در قطعۀ آزمایشی سیب دانشگاه تهران در سال 1392 مطالعه شده است. این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. براساس نتایج این پژوهش، افزایش سطوح آهن، منجر به افزایش معناداری در محتوای فنولی و درصد مادۀ خشک میوه شد. افزایش سطوح نیتروژن نیز سبب افزایش سفتی میوه، افزایش محتوای فنولی، کاهش اسید آسکوربیک، افزایش مادۀ خشک، کشیدگی میوه و کاهش رنگگیری پوست میوه شد. اثر متقابل نیتروژن و آهن نیز بر سفتی میوه، محتوای فنولی، میزان اسید آسکوربیک، مادۀ خشک، عملکرد، کشیدگی میوه و شاخصهای رنگی پوست میوه (*a*, b) معنادار بود. درمجموع میتوان غلظت 60 میلیگرم در کیلوگرم نیتروژن بهازای هر درخت را برای بهبود خصوصیات کیفی این رقم مناسب دانست، ولی بهنظر میرسد به غلظتهای بیشتری از آهن برای تأثیرگذاری نیاز است.
عرفان سپهوند؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ محمود قاسم نژاد؛ علیرضا طلایی؛ محمد علی عسکری سرچشمه
چکیده
سیستمهای تربیت و محلولپاشی با کلسیم میتواند با تغییر ترکیب معدنی میوه رنگگیری میوههای سیب را بهبود بخشد. در این پژوهش، اثر محلولپاشی کلریدکلسیم با غلظتهای مختلف (صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) طی 2، 4 و 6 هفته قبل از برداشت بر غلظت عناصر غذایی و شاخصهای رنگ میوۀ سیب رقمهای «گالا» و «دلبار استیوال» تربیتشده با ...
بیشتر
سیستمهای تربیت و محلولپاشی با کلسیم میتواند با تغییر ترکیب معدنی میوه رنگگیری میوههای سیب را بهبود بخشد. در این پژوهش، اثر محلولپاشی کلریدکلسیم با غلظتهای مختلف (صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) طی 2، 4 و 6 هفته قبل از برداشت بر غلظت عناصر غذایی و شاخصهای رنگ میوۀ سیب رقمهای «گالا» و «دلبار استیوال» تربیتشده با سه سیستم مختلف (V شکل، هایتک و کردون)، بررسی شد.نتایج نشان داد که نوع سیستم تربیت و محلولپاشی با کلسیم تأثیر معناداری بر غلظت عناصر غذایی و شاخصهای رنگ میوۀ سیب داشت. میوۀ سیب رقم گالا که بهصورت V شکل و هایتک تربیت شده بودند رنگگیری مطلوبتری در مقایسه با سیستم کردون داشته است، اما میوۀ رقم دلبار استیوال تنها در سیستم هایتک رنگگیری مطلوبتری داشت. بهعلاوه میزان کلسیم میوههای رقم گالا در سیستمهای V شکل و هایتک و رقم دلبار استیوال در سیستم هایتک بالاتر بوده است. محلولپاشی کلسیم توانست شاخص رنگ a* پوست میوه را که نشاندهندۀ سنتز رنگیزۀ آنتوسیانین و تولید رنگ قرمز است بهطور معناداری افزایش دهد. غلظت فسفر و پتاسیم در رقم دلبار استیوال تیمارشده تا 5/1 گرم در لیتر کلسیم افزایش یافت، ولی در غلظت بالاتر کلسیم میزان آنها کاهش یافت. درمجموع نتایج نشان داد که بهبود رنگگیری میوههای سیب رقم گالا در سیستمهای تربیتی هایتک و V شکل و رقم دلبار استیوال در سیستم تربیتی هایتک و با محلولپاشی با کلسیم 5/1 گرم در لیتر با سه نوبت محلولپاشی میتواند بهواسطۀ افزایش غلظت کلسیم در میوه باشد.
سارا صالحی؛ مصباح بابالار؛ تکتم سادات تقوی؛ محمد علی عسکری سرچشمه
چکیده
در این تحقیق اثر مه پاشی پنج غلظت اسید سالیسیلیک(2، 4، 6 و 8 میلی مولار به همراه شاهد) بر بوته های توت فرنگی رقم کاماروسا درکشت هیدروپونیک و شرایط گلخانه ای، بر رشد، عملکرد و صفات کیفی میوه ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بررسی شد. گیاهان توت فرنگی درمورد صفات رویشی مانند تعداد طوقه، وزن ریشه و وزن شاخساره، و صفات زایشی مانند عملکرد، ...
بیشتر
در این تحقیق اثر مه پاشی پنج غلظت اسید سالیسیلیک(2، 4، 6 و 8 میلی مولار به همراه شاهد) بر بوته های توت فرنگی رقم کاماروسا درکشت هیدروپونیک و شرایط گلخانه ای، بر رشد، عملکرد و صفات کیفی میوه ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بررسی شد. گیاهان توت فرنگی درمورد صفات رویشی مانند تعداد طوقه، وزن ریشه و وزن شاخساره، و صفات زایشی مانند عملکرد، تعداد و شکل میوه، و نیز برخی صفات کیفی میوه، میزان عناصر(کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر)، میزان ماده خشک و درصد خاکستر میوه بررسی شدند. در بین غلظت های مه پاشی شده سالیسیلیک اسید، غلظت 6 میلی مولار، بهترین اثر را بر صفات کیفی، رشد و عملکرد توت فرنگی داشته و سبب بیشترین میزان عملکرد میوه، سفتی بافت میوه، ویتامین ث، درصد مواد جامد قابل حل، میزان قرمزی (a*) میوه و pH آب میوه شد. همچنین درخشندگی(L*) میوه و درصد اسیدیته قابل تیتراسیون میوه نیز در حد بالایی قرار داشت. در تیمار شاهد اغلب صفات مورد اندازه گیری نامطلوب بوده و تنها در مورد ویتامین ث و وزن خشک میوه بالابود.