ثریا معلای مزرعی؛ مهرانگیز چهرازی؛ اسمعیل خالقی
چکیده
به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف نانو کلات کلسیم (صفر، 2 و 3 گرم در لیتر) بر برخی از شاخصهای رشدی، فیزیولوژیکی و ماندگاری سه رقم گل ژربرا(Amlet, Cabana, Intense) تحت سیستم هیدروپونیک آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد تیمار نانوکلات کلسیم عمر پس از برداشت گل شاخهبریده ژربرا را افزایش داد. ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف نانو کلات کلسیم (صفر، 2 و 3 گرم در لیتر) بر برخی از شاخصهای رشدی، فیزیولوژیکی و ماندگاری سه رقم گل ژربرا(Amlet, Cabana, Intense) تحت سیستم هیدروپونیک آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد تیمار نانوکلات کلسیم عمر پس از برداشت گل شاخهبریده ژربرا را افزایش داد. بالاترین زمان ماندگاری گل (10 روز) متعلق به تیمار 3 گرم در لیتر نانو کلات کلسیم در رقم Intense و کمترین ماندگاری گل (5 روز) در گیاهان شاهد رقم Amlet مشاهده شد. با محلولپاشی نانو کلات کلسیم میزان کلسیم درون بافتی گیاهان تیمارشده نسبت به شاهد افزایش نشان داد. تأثیر مثبت کاربرد نانوکلات کلسیم بر افزایش میزان رنگدانههای اصلی فتوسنتز، محتوای نسبی آب برگ، میزان کربوهیدرات محلول و هدایت روزنهای مشاهده گردید، اما بر پرولین تاثیر مثبتی دیده نشد. در فاکتورهای مختلف رشدی تفاوت معنیداری بین دو سطح 2 و 3 گرم در لیتر وجود نداشت، اما هر دو سطح با شاهد تفاوت معنی دار نشان دادند. بهطورکلی، تیمار پیش از برداشت 2 گرم در لیتر نانو کلات کلسیم جهت بهبود شرایط رشدی و همچنین افزایش ماندگاری پس از برداشت گل شاخهبریده ژربرا توصیه میشود.
مریم دهستانی اردکانی؛ یونس مستوفی
چکیده
کاهش ارزش اقتصادی میوههای برداشتشده، در نتیجۀ فساد قارچی پس از برداشت رخ میدهد که میتوان با استفاده از پوششهای خوراکی آنها را کنترل کرد.انگور بهعنوان یکی از میوههای بسیار فسادپذیر در معرض عاملهای قارچی بهویژه Botrytis cinerea است. در این پژوهش، از اسانس آویشن برای جایگزینی تیمارهای قارچکش بهمنظور حفاظت در برابر بیماریهای ...
بیشتر
کاهش ارزش اقتصادی میوههای برداشتشده، در نتیجۀ فساد قارچی پس از برداشت رخ میدهد که میتوان با استفاده از پوششهای خوراکی آنها را کنترل کرد.انگور بهعنوان یکی از میوههای بسیار فسادپذیر در معرض عاملهای قارچی بهویژه Botrytis cinerea است. در این پژوهش، از اسانس آویشن برای جایگزینی تیمارهای قارچکش بهمنظور حفاظت در برابر بیماریهای قارچی و افزایش عمر پس از برداشت انگور استفاده شد. هنگامیکه میزان کل مواد جامد قابل حل (TSS) میوهها در حدود 20 بود برداشت و پس از تلقیح با قارچ Botrytis cinerea با 0، 150 و300 میکرولیتر بر لیتر اسانس آویشن تیمار شدند و در بستههای در حدود 200 گرمی بستهبندی و سپس در انبار °C2±0 و رطوبت نسبی 90درصد به مدت 60 روز نگهداری شدند. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. پس از تیمار، تغییر وزن، رنگ، pH، فساد، صفات کیفی و حسی میوهها اندازهگیری شدند. نتایج بهدستآمده نشان داد که اسانس آویشن میزان کاهش وزن، فساد، ترکخوردگی و ریزش را کاهش و کیفیت حبهها را حفظ کرده است. با گذشت زمان میزان درخشندگی، زاویۀ هیو و شاخص خلوص رنگ (کروما) در میوهها کاهش یافت. همچنین میزان درخشندگی میوههای تیمارشده کمتر از شاهد بود. میزان مواد جامد قابل حل و اسیدیتۀ قابل عیارسنجی (تیتراسیون) نیز با گذشت زمان به ترتیب افزایش و کاهش یافت. با افزایش غلظت اسانس، رشد قارچ بهطور معنیداری کاهش یافت، اما غلظت اسانس تفاوت معنیداری در بیشتر صفات مورد بررسی مانند کاهش وزن، درخشندگی، زاویۀ هیو، خلوص رنگ، قهوهای شدن، سفتی، ترکخوردگی و ریزش حبهها ایجاد نکرد.
علوم میوه
صبا شکراله فام؛ جعفر حاجی لو؛ فریبرز زارع نهندی
چکیده
در این آزمایش تأثیر سه نوع پلیآمین پوتریسین، اسپرمیدین و اسپرمین بر عمر پس از برداشت میوۀ آلو رقم ‘شابلون’ بررسی شد. میوه ها در محلول پلیآمینها با دو غلظت 1 و 2 میلیمولار و نیز آب مقطر (تیمار شاهد) بهمدت 5 دقیقه غوطهور و در سردخانهای با دمای 5/0± 5/1 درجۀ سانتیگراد و رطوبت نسبی 80ـ 85 درصد انبار شدند. آزمایش در قالب فاکتوریل ...
بیشتر
در این آزمایش تأثیر سه نوع پلیآمین پوتریسین، اسپرمیدین و اسپرمین بر عمر پس از برداشت میوۀ آلو رقم ‘شابلون’ بررسی شد. میوه ها در محلول پلیآمینها با دو غلظت 1 و 2 میلیمولار و نیز آب مقطر (تیمار شاهد) بهمدت 5 دقیقه غوطهور و در سردخانهای با دمای 5/0± 5/1 درجۀ سانتیگراد و رطوبت نسبی 80ـ 85 درصد انبار شدند. آزمایش در قالب فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 6 زمان انبارداری در سه تکرار انجام شد. پس از شروع انبارداری، هر هفته یک بار میزان سفتی بافت، اسیدیتۀ قابل تیتراسیون و pH میوه ها، مواد جامد محلول و کاهش وزن اندازهگیری شد. همچنین میزان تولید اتیلن در سه هفته انبارداری و میزان فعالیت آنزیم پلیگالاکتروناز در هفتۀ اول و آخر انبارمانی مطالعه شد. پلیآمینها بهطور معنا داری تولید اتیلن را نسبت به میوه های شاهد کاهش دادند و سبب حفظ سفتی میوه ها شدند. در بین پلیآمینها اسپرمین 2 میلیمولار، مؤثرترین نوع پلیآمین در حفظ سفتی بافت بود. این تیمار به همراه پوتریسین 2 میلیمولار و اسپرمیدین 1 میلیمولار در جلوگیری از تولید اتیلن نیز مؤثر واقع شدند، درحالیکه در جلوگیری از فعالیت آنزیم پلیگالاکتروناز، تقریباً بین سه نوع پلیآمین اختلاف معناداری مشاهده نشد. تیمار پلیآمینها بهطور معنا داری از کاهش وزن میوهها در طول دورۀ انبارداری جلوگیری کرد.
سیده فرحناز طالبی؛ سید نجم الدین مرتضوی؛ روح انگیز نادری
چکیده
آزمایشی به منظور بررسی تاثیر سدیم¬نیتروپروساید و تیدیازورون بر میزان فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدانت و پروتئین گل شاخه بریده رز رقم سنسیرو انجام شد. این آزمایش با دو فاکتور تیدیازورون(TDZ) در سه سطح (0، 20 و40 میکرومول¬در¬لیتر) و سدیم¬نیتروپروساید((SNP به عنوان دهنده اکسید¬نیتریک در چهار سطح (0، 20، 40 و60 میکرومول¬در¬لیتر) به ...
بیشتر
آزمایشی به منظور بررسی تاثیر سدیم¬نیتروپروساید و تیدیازورون بر میزان فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدانت و پروتئین گل شاخه بریده رز رقم سنسیرو انجام شد. این آزمایش با دو فاکتور تیدیازورون(TDZ) در سه سطح (0، 20 و40 میکرومول¬در¬لیتر) و سدیم¬نیتروپروساید((SNP به عنوان دهنده اکسید¬نیتریک در چهار سطح (0، 20، 40 و60 میکرومول¬در¬لیتر) به همراه 2 درصد ساکارز بصورت پالسی در سه تکرار و در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. در این آزمایش مقدار پروتئین و میزان فعالیت آنزیم¬های آنتی¬اکسیدانت شامل کاتالاز و پراکسیداز در برگ¬ها و گلبرگ¬های گل شاخه بریده رز رقم سنسیرو مورد ارزیابی قرار گرفت. داده¬های بدست آمده توسط نرم افزارSPSS تجزیه وتحلیل گردید. نتایج نشان داد که 40 میکرومول¬در¬لیتر تیدیازورون بیشترین تاثیر را بر میزان پروتئین برگ¬ها، گلبرگ¬ها و فعالیت کاتالاز برگ¬ها داشت. تیمار 40 میکرومول¬در¬لیتر سدیم¬نیتروپروساید، میزان پروتئین برگ¬ها و گلبرگ¬ها و میزان فعالیت پراکسیداز برگ¬ها و تیمار 60 میکرومول¬در¬لیتر سدیم¬نیتروپروساید کاتالاز گلبرگ¬ها را افزایش داد. بیشترین فعالیت کاتالاز برگ¬ها و گلبرگ¬ها و مقدار پروتئین برگ¬ها از تیمار 40 میکرو¬مول¬سدیم¬نیتروپروساید با 20 میکرومول¬در لیتر¬تیدیازورون حاصل شد.
زهرا وصال طلب؛ منصور غلامی
چکیده
استفاده از ترکیبات طبیعی نظیر اسانسها و عصارههای گیاهی راهبرد مناسبی در کنترل پوسیدگیهای پس از برداشت و به تأخیر انداختن پیری بافتهای گیاهی معرفی شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات اسانس (به روش تدخینی) و عصارهی میخک (به روش غوطهوری) روی کنترل پوسیدگی و برخی ویژگیهای کیفی انگور بیدانه سفید طی انبارداری انجام شد. خوشه ...
بیشتر
استفاده از ترکیبات طبیعی نظیر اسانسها و عصارههای گیاهی راهبرد مناسبی در کنترل پوسیدگیهای پس از برداشت و به تأخیر انداختن پیری بافتهای گیاهی معرفی شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات اسانس (به روش تدخینی) و عصارهی میخک (به روش غوطهوری) روی کنترل پوسیدگی و برخی ویژگیهای کیفی انگور بیدانه سفید طی انبارداری انجام شد. خوشه های انگور پس از تیمار با غلظتهای مختلف اسانس (0، 50، 100، 150، 300 و 450 میکرولیتر در لیتر) و عصاره میخک (0، 150، 300، 450 و 600 میکرولیتر در لیتر) به مدت 40 روز در دمای 1 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. اسانس میخک در غلظتهای مختلف، پوسیدگی، تلفات آب، تجمع مواد جامد محلول، چروکیدگی و قهوهای شدن چوب خوشه، قهوهای شدن و ریزش حبه را طی مدت انبارداری کاهش داد. همچنین سرعت کاهش محتوای فنل کل، کاهش اسیدیته و نرم شدن حبهها را به تأخیر انداخت و نهایتاً موجب افزایش مدت نگهداری میوهها شدند. غلظت های کمتردر افزایش عمر انباری مفیدتر ارزیابی شدند. کاربرد عصاره میخک با توجه به کنترل ضعیف تر پوسیدگی و نیز وقوع کاهش آب و قهوهای شدن چوب خوشه در تمامی غلظتهای بهکاررفته، علی رغم ویژگیهای مفید آن طی مدت انبارداری بهعنوان راهکاری تجاری برای افزایش انبارمانی انگور قابل توصیه نیست.
محسن کافی؛ مصباح بابالار؛ علی نیکبخت؛ حسن ابراهیم زاده؛ نعمت اله اعتمادی؛ سعید سماوات
دوره 40، شماره 1 ، خرداد 1388
چکیده
یکی از مشکلات پرورش ژربرا کاهش کیفیت و کم بودن محصول به ویژه در گلخانههای نه چندان استاندارد است. در این پژوهش اثر پاشش (اسپری) هفتگی 500 میلی گرم بر لیتر هومیک اسید و مقایسه آن با مصرف حل شده آن با همین غلظت در دو نوع محلول غذایی با مقادیر 5/3 و 7 میلی اکی ولان بر لیتر کلسیم جهت بهبود کمیت و کیفیت گل ژربرای رقم مالیبو بررسی گردید. نتایج نشان ...
بیشتر
یکی از مشکلات پرورش ژربرا کاهش کیفیت و کم بودن محصول به ویژه در گلخانههای نه چندان استاندارد است. در این پژوهش اثر پاشش (اسپری) هفتگی 500 میلی گرم بر لیتر هومیک اسید و مقایسه آن با مصرف حل شده آن با همین غلظت در دو نوع محلول غذایی با مقادیر 5/3 و 7 میلی اکی ولان بر لیتر کلسیم جهت بهبود کمیت و کیفیت گل ژربرای رقم مالیبو بررسی گردید. نتایج نشان داد اگرچه پاشش هومیک اسید نتوانست به میزان مصرف محلول آن، باعث بهبود جذب بسیاری از عناصر شود، اما توانست عملکرد را به اندازه آن افزایش دهد. میزان جذب کلسیم در تیمار دارای سطح کلسیم بالاتر همراه با مصرف محلول هومیک اسید بیش از سایر تیمارها بود. تفاوت معنی داری در عمر گلدانی و میزان پروتئین کل بین تیمارها مشاهده نشد. پاشش هومیک اسید به صورت معنی داری باعث بهبود ثبات غشای سلولی قطعات گلبرگ شد و تنش ناشی از پیر شدن ساقه گل را کاهش داد. هومیک اسید احتمالاً از طریق اثرهای شبه هورمونی و بهبود شرایط فیزیولوژیک گیاه توانسته است سبب بهبود عمر پس از برداشت گلها شود.