عطیه نیازآذری؛ ویدا چالوی؛ سارا کبیرنتاج
چکیده
محرکهای غیر زیستی سالیسیلیکاسید (SA) و متیل جاسمونات (MJ) میتوانند سبب افزایش تولید متابولیتهای ثانویه گیاهان شوند. در این پژوهش، اثر SA و MJ بر وزن تر، میزان فلاونوئید، فنل کل و رنگدانههای کالوس پروانش در دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. فاکتور اول در هر آزمایش غلظت محرک غیرزیستی SA یا MJ در چهار سطح ...
بیشتر
محرکهای غیر زیستی سالیسیلیکاسید (SA) و متیل جاسمونات (MJ) میتوانند سبب افزایش تولید متابولیتهای ثانویه گیاهان شوند. در این پژوهش، اثر SA و MJ بر وزن تر، میزان فلاونوئید، فنل کل و رنگدانههای کالوس پروانش در دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. فاکتور اول در هر آزمایش غلظت محرک غیرزیستی SA یا MJ در چهار سطح صفر، 50، 100 و 200 میکرومولار و فاکتور دوم، مدت زمان استفاده از غلظتهای مختلف محرکها در دو سطح 5 و 10 روز بود که هر دو آزمایش با سه تکرار انجام شدند. بر اساس نتایج اثر متقابل زمان و SA بر کلیه صفات، بهغیر از وزن تر کالوس و آنتوسیانین، معنیدار شد و اثر متقابل زمان و MJ بر میزان فنل کل، کلروفیل و کاروتنوئید معنیدار گردید (01/0P<). بیشترین میزان فنل کل (123/55 میلیگرم در گرم وزن تر) مربوط به تیمار 100 میکرومولار MJ در 5 روز بود و بیشترین میزان فلاونوئید (467/21 میلیگرم در گرم وزن تر) در تیمار 50 میکرومولار SA در 5 روز بهدست آمد. بنابراین، غلظتهای 50 و 100 میکرومولار محرکهای غیرزیستی SA و MJ در 5 روز میتوانند برای افزایش میزان فلاونوئید و فنل کل کالوس پروانش مورد استفاده قرار گیرند.
محمدامین میرزاابوالقاسمی؛ میترا اعلایی؛ عزیزاله خیری؛ زهرا قهرمانی
چکیده
به منظور ارزیابی تأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید و اسپرمین بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل محمدی، آزمایشی بر پایهی طرح کاملا تصادفی در بهار و تابستان 1396 در دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل سه غلظت محلولپاشی گاما آمینو بوتیریک اسید (یک، پنج و 10 میلیمولار) و سه غلظت اسپرمین ( نیم، یک ...
بیشتر
به منظور ارزیابی تأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید و اسپرمین بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل محمدی، آزمایشی بر پایهی طرح کاملا تصادفی در بهار و تابستان 1396 در دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل سه غلظت محلولپاشی گاما آمینو بوتیریک اسید (یک، پنج و 10 میلیمولار) و سه غلظت اسپرمین ( نیم، یک و 5/1 میلیمولار) بودند. صفات مورد ارزیابی شامل صفات مورفولوژیکی (ارتفاع گیاه، تعداد گل، تعداد شاخه گلدهنده، قطر سایه انداز گیاه، متوسط تعداد گل در شاخه، وزن خشک گلبرگ) و صفات فیزیولوژیکی (کلروفیل کل، کلروفیلa، کلروفیل b، کاروتنوئید، فلاونوئید برگ و گلبرگ و فعالیت آنزیم پراکسیداز) بودند. نتایج نشان داد همه صفات، به جزء ارتفاع گیاه، قطر سایه انداز گیاه و شمار شاخههای گلدهنده در مقایسه با شاهد دارای تفاوت معنیدار بودند. بر اساس نتایج غلظت پنج میلیمولار گاما آمینو بوتیریک اسید و غلظت یک میلیمولار اسپرمین باعث بهبود صفات مورفوفیزیولوژیکی در مرحله زایشی شدند.
رقیه بامشاد؛ محمود رمرودی؛ محمد رضا اصغری پور
چکیده
بهمنظور ارزیابی عملکرد و ویژگیهای کیفی سیاهدانه تحت تأثیر کاربرد انواع کود و قطع آبیاری، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زابل در سال 96-1395 انجام شد. عامل اصلی قطع آبیاری در چهار سطح آبیاری متداول، قطع آبیاری در مرحله ساقه رفتن تا شروع گلدهی، قطع آبیاری در مرحله گلدهی ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی عملکرد و ویژگیهای کیفی سیاهدانه تحت تأثیر کاربرد انواع کود و قطع آبیاری، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زابل در سال 96-1395 انجام شد. عامل اصلی قطع آبیاری در چهار سطح آبیاری متداول، قطع آبیاری در مرحله ساقه رفتن تا شروع گلدهی، قطع آبیاری در مرحله گلدهی تا شروع پرشدن دانه و قطع آبیاری در مرحله شروع پرشدن تا انتهای پر شدن دانه و عامل فرعی انواع کود در چهار سطح شاهد (عدم مصرف کود)، ازتوبارور۱، فسفاتبارور۲ و سوپر فسفات تریپل بودند. برهمکنش قطع آبیاری و کود بر عملکرد و اجزای عملکرد، کلروفیل برگ، کاروتنوئید، درصد و عملکرد اسانس معنیدار شد. بیشترین عملکرد و اجزای عملکرد، رنگیزههای فتوسنتزی و عملکرد اسانس از تیمار آبیاری متداول توام با کاربرد کود زیستی ازتوبارور1 و بیشترین درصد اسانس از تیمار قطع آبیاری در مرحله شروع پرشدن تا انتهای پر شدن دانه همراه با کود زیستی ازتوبارور1 حاصل شد. عملکرد دانه در شرایط قطع آبیاری در مرحله پرشدن دانه و عدم استفاده از کود، 76/46 درصد کمتر از عملکرد دانه در شرایط کاربرد کود زیستی ازتوبارور1 توأم با آبیاری متداول بود. در مجموع میتوان گفت برای بهبود ویژگیهای مورد بررسی در این پژوهش، بهجز درصد اسانس، کاربرد کودهای زیستی توأم با آبیاری متداول میتواند مناسب باشد.
علوم گیاهان زینتی
یاسین دستیار؛ میترا اعلایی؛ عزیزاله خیری
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر اسیدسالیسیلیک و متیلجاسمونات و اثرات متقابل آنها بر برخی از ویژگیهای گیاه سرخارگل، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در شرایط اقلیمی زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح اسیدسالیسیلیک (صفر، 1 و 2 میلیمولار) بهعنوان فاکتور اول و متیلجاسمونات در ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی اثر اسیدسالیسیلیک و متیلجاسمونات و اثرات متقابل آنها بر برخی از ویژگیهای گیاه سرخارگل، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در شرایط اقلیمی زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح اسیدسالیسیلیک (صفر، 1 و 2 میلیمولار) بهعنوان فاکتور اول و متیلجاسمونات در سه سطح (صفر، 5/0 و 1 میلیمولار) بهعنوان فاکتور دوم بودند. صفات مورد ارزیابی شامل صفات مورفولوژیکی (ارتفاع بوته، سطح برگ، تعداد گل، درصد وزن خشک بوته)، صفات فیزیولوژیکی (کلروفیل کل، کاروتنوئید، فلاونوئید) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی پراکسیداز و کاتالاز و همچنین درصد اسانس بودند. بر پایه نتایج بهدستآمده در این پژوهش، اثر متقابل 1 میلیمولار اسیدسالیسیلیک و 5/0 میلیمولار متیلجاسمونات بیشترین اثر را بر فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز داشت. کاربرد برگی اسیدسالیسیلیک 2 میلیمولار باعث افزایش ارتفاع، سطح برگ و تعداد گل شد. در بین غلظتهای مختلف متیلجاسمونات، غلظت 1 میلیمولار این ماده بیشترین اثر را بر مقدار کلروفیل کل، کاروتنوئید و فلاونوئید در مقایسه با تیمارهای اسیدسالیسیلیک داشت و غلظت 2 میلیمولار اسیدسالیسیلیک، بیشترین اثر را بر مقدار درصد اسانس نسبت به تیمارهای متیلجاسمونات بر جای گذاشت. با توجه به نتایج این پژوهش، در مجموع اثر ساده کاربرد برگی 2 میلیمولار اسیدسالیسیلیک و 1 میلیمولار متیلجاسمونات توانست اکثر صفات اندازهگیریشده در این پژوهش را نسبت به تیمار شاهد بهطور معنیداری بهبود بخشد.
علوم میوه
رویا خالصی؛ محمد اسماعیل امیری؛ فریبرز حبیبی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر استات کلسیم بر انبارمانی، حفظ ویژگیهای کیفی و کاهش پوسیدگی پس از برداشت میوۀ زردآلو رقم ’شکرپاره‘ (Prunus armeniaca cv. ‘Shekar Pareh’)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. میوهها در زمان بلوغ تجاری برداشت و آنگاه در غلظتهای مختلف استات کلسیم(0 (شاهد)، 64/12 و 61/31 میلیمولار) ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر استات کلسیم بر انبارمانی، حفظ ویژگیهای کیفی و کاهش پوسیدگی پس از برداشت میوۀ زردآلو رقم ’شکرپاره‘ (Prunus armeniaca cv. ‘Shekar Pareh’)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. میوهها در زمان بلوغ تجاری برداشت و آنگاه در غلظتهای مختلف استات کلسیم(0 (شاهد)، 64/12 و 61/31 میلیمولار) به مدت ده دقیقه غوطهور شدند. میوههای تیمارشده در جعبههای پلیاتیلنی بستهبندی و در دمای 4 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 5±90 درصد به مدت یک ماه انبار شدند. فراسنجه (پارامتر)های کمی و کیفی میوه در سه نوبت (روزهای 10، 20، 30 انبارمانی) اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد، تیمار استات کلسیم بهطور معنیداری بازدارندۀ کاهش وزن و باعث حفظ سفتی بافت میوهها شد. اسید آسکوربیک در طول زمان انبارمانی کاهش یافت و کمترین میزان آن در تیمار شاهد پس از 30 روز انبارمانی مشاهده شد. استات کلسیم از افزایش TSS جلوگیری کرد. استات کلسیم باعث افزایش TA، غلظت کلسیم گوشت میوه، درصد رطوبت و موجب کاهش کاروتنوئید و نسبت TSS/TA شد. همچنین استات کلسیم با کاهش میزان پوسیدگی باعث افزایش عمر انبارمانی زردآلو شد. در کل میتوان گفت که کیفیت میوههای زردآلو با استفاده از تیمار استات کلسیم بهدلیل تأخیر انداختن فرآیند رسیدگی، بهبود یافته است.
علوم گیاهان زینتی
یحیی مشاهیری؛ معظم حسن پور اصیل
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بر برخی صفات ریختشناختی (مورفولوژیکی) و فیزیولوژیکی گل نرگس رقم ژرمن آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایۀ کامل تصادفی اجرا شد که شامل 12 تیمار و هر تیمار دارای سه تکرار و برای هر تکرار پنج گلدان در نظر گرفته شد. عامل اول، جیبرلیک اسید که در چهار سطح با غلظتهای 0 (تیمار شاهد)، 150، ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بر برخی صفات ریختشناختی (مورفولوژیکی) و فیزیولوژیکی گل نرگس رقم ژرمن آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایۀ کامل تصادفی اجرا شد که شامل 12 تیمار و هر تیمار دارای سه تکرار و برای هر تکرار پنج گلدان در نظر گرفته شد. عامل اول، جیبرلیک اسید که در چهار سطح با غلظتهای 0 (تیمار شاهد)، 150، 300 و 450 قسمت در میلیون (پیپیام) بود که بهصورت غوطهوری سوخها در غلظتهای موردنظر جیبرلیک اسید به مدت 48 ساعت اعمال شد. عامل دوم، هیومیک اسید که در سه سطح با غلظتهای 0 (تیمار شاهد)، 250 و 500 قسمت در میلیون بود که بهصورت محلولپاشی در مرحلۀ رویشی انجام شد.نتایج بهدستآمده از تجزیۀ واریانس دادهها نشان داد، تأثیر تیمار جیبرلیک اسید بر زمان ظهور ساقۀ گل دهنده، زمان گلدهی و قطر گل اختلاف معنیداری با شاهد داشت. تیمارهای جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بهصورت جداگانه اختلاف معنیداری بر سبزینۀ (کلروفیل) کل، کاروتنوئید و قطر سوخ گل نرگس داشتند. همچنین بیشترین سطح برگ نیز مربوط به اثر متقابل جیبرلیک اسید 300 قسمت در میلیون و هیومیک اسید500 قسمت در میلیون بود. در کل نتایج بهدستآمده از این تحقیق نشان میدهد، با توجه به صفات مورد بررسی استفاده از جیبرلیک اسید 300 قسمت در میلیون و هیومیک اسید 500 قسمت در میلیون بهترین تیمار بود که توانست صفات مورد بررسی را بهبود بخشد.
علوم میوه
مه جبین عادل؛ محمد اسماعیل امیری؛ محمد علی نجاتیان؛ مریم عادل
چکیده
پاداکسنده (آنتیاکسیدان)ها، سامانههای ضداکسایشی گیاهان عالی به شمار میآیند و تحریک تولید یا کاربرد مصنوعی آنها میتواند در غلبه بر تنشها مؤثر واقع شود. این ترکیبها شامل انواع آنزیمی و غیر آنزیمی مانند ویتامینها، رنگریزهها و غیره هستند. در این پژوهش، تأثیر اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته بر تحریک یا جلوگیری ...
بیشتر
پاداکسنده (آنتیاکسیدان)ها، سامانههای ضداکسایشی گیاهان عالی به شمار میآیند و تحریک تولید یا کاربرد مصنوعی آنها میتواند در غلبه بر تنشها مؤثر واقع شود. این ترکیبها شامل انواع آنزیمی و غیر آنزیمی مانند ویتامینها، رنگریزهها و غیره هستند. در این پژوهش، تأثیر اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته بر تحریک یا جلوگیری از تولید پاداکسندههای مختلف در برگ گلابی بررسی شد. آزمایش در شرایط اقلیمی استان قزوین در قالب طرح بلوک کامل تصادفی روی درختان گلابی رقم لوئیزبون انجام شد. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل پاداکسندههای آلفا- توکوفرول، کاروتنوئید و سبزینۀ (کلروفیل) a، سبزینۀ b و سبزینۀ کل بود. نتایج نشان داد، اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته تأثیر معنیداری بر میزان پاداکسندۀ آلفا- توکوفرول، سبزینه و کاروتنوئید داشتند. بهطوریکه دامنۀ تغییرپذیری بین تیمارهای مختلف در مورد رنگریزۀ سبزینه بین 03/1 تا 27/6 و کاروتنوئید بین 06/0 تا 985/1 میلیگرم بر گرم و آلفا- توکوفرول بین 03/0 تا 30/2 قسمت در میلیون (PPM) متغیر بود. مقایسۀ میانگینها نشان داد، تیمار همزمان اسید سالیسیلیک با غلظت 5/0 و سولفات منیزیم کلاته با غلظت 7/0 گرم در لیتر بیشترین میزان پاداکسندۀ آلفا- توکوفرول را به خود اختصاص داد که از نقش مثبت تیمار یادشده در تحریک تولید این پاداکسنده حکایت میکند.
رخساره رحیم خانی؛ فریال وارسته؛ اسماعیل سیفی
چکیده
ازگیل ژاپنی با نام علمی L. Eriobotrya japonica به دلیل داشتن مقادیر بالای ترکیبهای فنولی و پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) خاصیت ضد سرطانی و ضدالتهابی داشته و در صنایع غذایی، پزشکی و دارویی کاربرد فراوان دارد. بهمنظور بررسی صفات کیفی میوه، بیست نژادگان (ژنوتیپ) ازگیل ژاپنی از مناطق مختلف شهر گرگان در استان گلستان انتخاب شدند. میوهها در ...
بیشتر
ازگیل ژاپنی با نام علمی L. Eriobotrya japonica به دلیل داشتن مقادیر بالای ترکیبهای فنولی و پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) خاصیت ضد سرطانی و ضدالتهابی داشته و در صنایع غذایی، پزشکی و دارویی کاربرد فراوان دارد. بهمنظور بررسی صفات کیفی میوه، بیست نژادگان (ژنوتیپ) ازگیل ژاپنی از مناطق مختلف شهر گرگان در استان گلستان انتخاب شدند. میوهها در زمان رسیدن کامل در بهار سال 1393 گردآوری و ویژگیهای بیوشیمیایی و کیفی میوۀ آنها ارزیابی شد. مقایسۀ میانگینها نشان داد، میزان فنول کل نژادگانها بین 55/316- 95/131 میکروگرم اسیدگالیک بر گرم وزن تر، میزان فلاونوئید کل بین 91/87- 45/3 میکروگرم بر گرم وزن تر کوئرستین و ظرفیت پاداکسندگی بین 81/76- 05/11 درصد، میزان کاروتنوئید کل پوست میوه بین 39/18- 64/3 و کاروتنوئید کل گوشت میوه بین 08/5- 24/0 میکروگرم بر گرم وزن تر متغیر بود. بنابراین میزان کاروتنوئید کل گوشت میوه کمتر از پوست میوه بود. نژادگان 5 بیشترین L* و b*را داشت. نتایج نشان داد، میزان گلوکز بین 41/136- 86/41، فروکتوز 26/51- 04/16 و ساکارز 63/0- 07/0 میلیگرم در 100 گرم وزن تر متغیر بود. افزون بر این نژادگانهای مورد بررسی از نوع گوشت سفید، و قند غالب در آنها گلوکز بود. بهطورکلی نژادگان 5، 14 و 9 به ترتیب بیشترین میزان فنول، فلاونوئید و ظرفیت پاداکسندگی را داشتند. در نهایت نتایجبهدستآمده از این تحقیق بیانگر بالا بودن میزان متابولیتهای ثانویه در میوۀ ازگیل ژاپنی است بنابراین این میوه میتواند در صنایع غذایی و دارویی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
داود هاشم آبادی؛ حمیده باقری؛ محمدرضا شفیعی؛ محدثه رضا علی پور
چکیده
میخک یکی از پرطرفدارترین گلهای تولیدی در سطح جهان است. انسداد آوندهای چوبی و تنش آبی از مهمترین دلایل کاهش ماندگاری پس از برداشت این گل شاخهبریده است. این پژوهش با هدف تأثیر عصارۀ گیاهی مورخوش با غلظتهای (0، 10، 20 و 30 درصد) و 8-هیدروکسی کینولین سولفات با غلظتهای (0، 200، 400 و 600 میلیگرم در لیتر) روی عمر گلجایی (Vase life) میخکهای بریدۀ ...
بیشتر
میخک یکی از پرطرفدارترین گلهای تولیدی در سطح جهان است. انسداد آوندهای چوبی و تنش آبی از مهمترین دلایل کاهش ماندگاری پس از برداشت این گل شاخهبریده است. این پژوهش با هدف تأثیر عصارۀ گیاهی مورخوش با غلظتهای (0، 10، 20 و 30 درصد) و 8-هیدروکسی کینولین سولفات با غلظتهای (0، 200، 400 و 600 میلیگرم در لیتر) روی عمر گلجایی (Vase life) میخکهای بریدۀ رقم ’وایت لایبرتی‘ در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایۀ طرح کامل تصادفی انجام شد و ویژگیهایی همچون عمر گلجایی، درصد وزن خشک، کاهش وزن تر، جذب محلول، شمارش باکتری در محلول و انتهای ساقه، رنگیزۀ کاروتنوئید گلبرگ، میزان اتیلن و پروتئین گلبرگ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشترین عمر گلجایی مربوط به اثر دوجانبه 30 درصد عصارۀ مورخوش + 200 میلیگرم در لیتر 8-هیدروکسی کینولین سولفات بود که عمر گلهای شاخهبریدۀ میخک را 87/7 روز نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. همچنین نتایج نشان داد، عصارۀ مورخوش در غلظتهای 20 و 30 درصد بیشترین تأثیر را در افزایش طول عمر گلجایی نسبت به گلهای تیمارشده با 8-هیدروکسی کینولین سولفات دارد.
آتنا یزدانی دماوندی؛ معظم حسن پور اصیل؛ بابک ربیعی
چکیده
به منظور ارزیابی اثر مقدار و زمان مصرف کود نیتروژنی بر کمیت و کیفیت دو رقم هویج ، آزمایشی بهصورت فاکتوریل 2×3×4 در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 24 تیمار و 3 تکرار انجام شد. مقادیر 25، 50، 75 و 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی در 3 زمان مصرف همزمان با آمادهسازی بستر، 30 و 60 روز پس از کاشت در دورقم هویج ’نانتز‘ و ’فورتو‘ مورد بررسی ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر مقدار و زمان مصرف کود نیتروژنی بر کمیت و کیفیت دو رقم هویج ، آزمایشی بهصورت فاکتوریل 2×3×4 در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 24 تیمار و 3 تکرار انجام شد. مقادیر 25، 50، 75 و 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی در 3 زمان مصرف همزمان با آمادهسازی بستر، 30 و 60 روز پس از کاشت در دورقم هویج ’نانتز‘ و ’فورتو‘ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که وزن تر برگ، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، طول ریشه، عملکرد هویج و میزان کاروتنوئید در مقادیر کودی 50 و 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن در زمانهای کوددهی 30 و 60 روز پس از کاشت در هر دو رقم بالاترین بود. وزن خشک برگها و طول برگها در مقادیر کودی 75 و 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژنی در 30 و 60 روز پس از کاشت در هر دو رقم بالاترین بود. همچنین ترکیبات فنولی تحت تأثیر افزایش مقدار کود نیتروژنی و زمانهای کوددهی و رقم قرار گرفت، بهطوریکه در مقادیر کودی 50 و 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و در زمانهای کوددهی 30 و 60 روز پس از کاشت در رقم ’فورتو‘ بیشتر از رقم ’نانتز‘ بود. میزان نیترات نیز تحت تأثیر افزایش مقدار کود نیتروژنی قرار گرفت اما تحت تأثیر زمان کوددهی و رقم واقع نشد، بهطوریکه در بالاترین سطح کود نیتروژنی بالاترین مقدار نیترات به میزان 37/6 میلیگرم بر 100 گرم وزن تر مشاهده شد.