1. اثر سالیسیلیک‌اسید‌ و متیل‎ ‎‏‌جاسمونات بر تولید فنل، فلاونوئید و رنگدانه‌های کالوس گیاه پروانش ‏‏(‏Catharanthus roseus L.‎‏)‏

عطیه نیازآذری؛ ویدا چالوی؛ سارا کبیرنتاج

دوره 52، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 1-10

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2019.263384.1496

چکیده
  محرک­های غیر زیستی سالیسیلیک‌اسید (SA) و متیل جاسمونات (MJ) می‌توانند سبب افزایش تولید متابولیت­های ثانویه گیاهان شوند. در این پژوهش، اثر SA و MJ بر وزن تر، میزان فلاونوئید، فنل کل و رنگدانه­های کالوس پروانش در دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. فاکتور اول در هر آزمایش غلظت­ محرک غیر­زیستی SA یا MJ در چهار سطح ...  بیشتر

2. تأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید و اسپرمین بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و رنگیزه‌های گیاهی گل ‏محمدی

محمدامین میرزاابوالقاسمی؛ میترا اعلایی؛ عزیزاله خیری؛ زهرا قهرمانی

دوره 52، شماره 1 ، خرداد 1400، ، صفحه 47-60

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2019.272763.1575

چکیده
  به منظور ارزیابی تأثیر گاما آمینو بوتیریک اسید و اسپرمین بر برخی از ویژگی­های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل محمدی، آزمایشی بر پایه­ی طرح کاملا تصادفی در بهار و تابستان 1396 در دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام گرفت. تیمار­های آزمایش شامل سه غلظت محلول‌پاشی گاما آمینو بوتیریک اسید (یک، پنج و 10 میلی‌مولار) و سه غلظت اسپرمین ( نیم، یک ...  بیشتر

3. ارزیابی عملکرد و ویژگی‌های کیفی سیاه‌دانه تحت تأثیر کود و آبیاری

رقیه بامشاد؛ محمود رمرودی؛ محمد رضا اصغری پور

دوره 51، شماره 2 ، شهریور 1399، ، صفحه 307-317

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2019.272371.1570

چکیده
  به‌منظور ارزیابی عملکرد و ویژگی‌های کیفی سیاه‌دانه تحت تأثیر کاربرد انواع کود و قطع آبیاری، آزمایشی به‌صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه زابل در سال 96-1395 انجام شد. عامل اصلی قطع آبیاری در چهار سطح آبیاری متداول، قطع آبیاری در مرحله ساقه رفتن تا شروع گلدهی، قطع آبیاری در مرحله گلدهی ...  بیشتر

علوم گیاهان زینتی
4. تأثیر اسید‌سالیسیلیک و متیل‌جاسمونات بر ویژگی‌های مورفولوژیکی، فعالیت آنزیمی‌های آنتی‌اکسیدانی و درصد اسانس گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) در شرایط اقلیمی زنجان

یاسین دستیار؛ میترا اعلایی؛ عزیزاله خیری

دوره 50، شماره 1 ، خرداد 1398، ، صفحه 91-103

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2018.246348.1352

چکیده
  به­­منظور ارزیابی اثر اسید­سالیسیلیک و متیل­جاسمونات و اثرات متقابل آنها بر برخی از ویژگی­های گیاه سرخارگل، آزمایشی به­صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار، در شرایط اقلیمی زنجان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح اسیدسالیسیلیک (صفر، 1 و 2 میلی­مولار) به­عنوان فاکتور اول و متیل­جاسمونات در ...  بیشتر

علوم میوه
5. تأثیر استات کلسیم بر انبارمانی، حفظ ویژگی‌‌های کیفی و کاهش پوسیدگی پس از برداشت میوۀ زردآلو رقم ’شکرپاره‘

رویا خالصی؛ محمد اسماعیل امیری؛ فریبرز حبیبی

دوره 49، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 493-503

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.231826.1235

چکیده
  به‌‌منظور بررسی تأثیر استات کلسیم بر انبارمانی، حفظ ویژگی‌‌های کیفی و کاهش پوسیدگی پس از برداشت میوۀ زردآلو رقم ’شکرپاره‘ (Prunus armeniaca cv. ‘Shekar Pareh’)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. میوه‌‌ها در زمان بلوغ تجاری برداشت و آنگاه در غلظت‌‌های مختلف استات کلسیم(0 (شاهد)، 64/12 و 61/31 میلی‌‌مولار) ...  بیشتر

علوم گیاهان زینتی
6. بررسی تأثیر جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بر برخی صفات رشدی گل نرگس رقم ژرمن (Narcissus jonquilla cv. German)

یحیی مشاهیری؛ معظم حسن پور اصیل

دوره 48، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 875-886

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2018.212700.1053

چکیده
  به‌منظور بررسی تأثیر جیبرلیک اسید و هیومیک اسید بر برخی صفات ریخت‌شناختی (مورفولوژیکی) و فیزیولوژیکی گل نرگس رقم ژرمن آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایۀ کامل تصادفی اجرا شد که شامل 12 تیمار و هر تیمار دارای سه تکرار و برای هر تکرار پنج گلدان در نظر گرفته شد. عامل اول، جیبرلیک اسید که در چهار سطح با غلظت­های 0 (تیمار شاهد)، 150، ...  بیشتر

علوم میوه
7. تأثیر اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته بر میزان آلفا- توکوفرول و برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی در گلابی رقم لوئیزبون

مه جبین عادل؛ محمد اسماعیل امیری؛ محمد علی نجاتیان؛ مریم عادل

دوره 48، شماره 2 ، شهریور 1396، ، صفحه 285-292

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.137318.883

چکیده
  پاداکسنده (آنتی­اکسیدان)­ها، سامانه‌های ضداکسایشی گیاهان عالی به شمار می‌آیند و تحریک تولید یا کاربرد مصنوعی آن­ها می­تواند در غلبه بر تنش­ها مؤثر واقع شود. این ترکیب‌ها شامل انواع آنزیمی و غیر آنزیمی مانند ویتامین­ها، رنگریزه­ها و غیره هستند. در این پژوهش، تأثیر اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته بر تحریک یا جلوگیری ...  بیشتر

8. مقایسۀ ویژگی‌های بیوشیمیایی و کیفی میوۀ برخی نژادگان‌های ازگیل ژاپنی (Eriobotrya japonica L.) گرگان

رخساره رحیم خانی؛ فریال وارسته؛ اسماعیل سیفی

دوره 48، شماره 2 ، شهریور 1396، ، صفحه 413-421

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.202399.961

چکیده
  ازگیل ژاپنی با نام علمی L. ‌Eriobotrya japonica به دلیل داشتن مقادیر بالای ترکیب‌های فنولی و پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) خاصیت ضد‌ سرطانی و ضدالتهابی داشته و در صنایع غذایی، پزشکی و دارویی کاربرد فراوان دارد. به‌منظور بررسی صفات کیفی میوه، بیست نژادگان (ژنوتیپ) ازگیل ژاپنی از مناطق مختلف شهر گرگان در استان گلستان انتخاب شدند. میوه­ها در ...  بیشتر

9. تأثیر ضد میکروبی عصارۀ مورخوش (Zhumeria majdae) و 8- هیدروکسی کینولین سولفات بر عمر پس از برداشت گل شاخه‌بریدۀ میخک (Dianthus caryophyllus “White Liberty”)

داود هاشم آبادی؛ حمیده باقری؛ محمدرضا شفیعی؛ محدثه رضا علی پور

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 785-796

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.124946.775

چکیده
  میخک یکی از پرطرفدارترین گل‌های تولیدی در سطح جهان است. انسداد آوندهای چوبی و تنش آبی از مهم‌ترین دلایل کاهش ماندگاری پس از برداشت این گل شاخه‌بریده است. این پژوهش با هدف تأثیر عصارۀ گیاهی مورخوش با غلظت‌های (0، 10، 20 و 30 درصد) و 8-هیدروکسی کینولین سولفات با غلظت‌های (0، 200، 400 و 600 میلی‌گرم در لیتر) روی عمر گلجایی (Vase life) میخک‌های بریدۀ ...  بیشتر

10. اثر میزان و زمان مصرف کود نیتروژنی بر کمیت و کیفیت محصول دو رقم هویج (Daucus carota L.)

آتنا یزدانی دماوندی؛ معظم حسن پور اصیل؛ بابک ربیعی

دوره 43، شماره 4 ، دی 1391، ، صفحه 411-422

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2012.29376

چکیده
  به منظور ارزیابی اثر مقدار و زمان مصرف کود نیتروژنی بر کمیت و کیفیت دو رقم هویج ، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل 2×3×4 در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با 24 تیمار و 3 تکرار انجام شد. مقادیر 25، 50، 75 و 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی در 3 زمان مصرف همزمان با آماده‌سازی بستر، 30 و 60 روز پس از کاشت در دورقم هویج ’نانتز‘ و ’فورتو‘ مورد بررسی ...  بیشتر