مهین سعیدی؛ حبیب شیرزاد؛ پرویز نوروزی؛ قادر قاسمی
چکیده
استفاده از تیمارهایی از جمله نانوکودها و شبههورمونها در کشتهای بدون خاک از عوامل مهم تاثیرگذار در کمیت و کیفیت محصولات باغی میباشند. به منظور بررسی برهمکنش نانوپتاسیم (صفر، 1، 2 و 3 گرم در لیتر) و سدیمنیتروپروساید (صفر، 200، 400 و 600 میکرومول در لیتر) بر گیاه توتفرنگی رقم کامارزا در سیستم کشت بدون خاک، آزمایشی به صورت ...
بیشتر
استفاده از تیمارهایی از جمله نانوکودها و شبههورمونها در کشتهای بدون خاک از عوامل مهم تاثیرگذار در کمیت و کیفیت محصولات باغی میباشند. به منظور بررسی برهمکنش نانوپتاسیم (صفر، 1، 2 و 3 گرم در لیتر) و سدیمنیتروپروساید (صفر، 200، 400 و 600 میکرومول در لیتر) بر گیاه توتفرنگی رقم کامارزا در سیستم کشت بدون خاک، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد همه خصوصیات مورفولوژیک از جمله تعداد میوه، طول و قطر میوه و وزن میوه از لحاظ آماری، تفاوت معنیداری با نمونههای شاهد داشتند. بیشترین تعداد، طول و وزن میوه در تیمار 400 میکرومول در لیتر سدیمنیتروپروساید و 1 گرم در لیتر نانوپتاسیم مشاهده شد. نتایج نشان داد تمامی خصوصیات فیتوشیمیایی و فعالیتهای آنتیاکسیدانی و آنزیمی از لحاظ آماری در سطح احتمال یک درصد دارای تفاوت معنیداری با نمونه های شاهد بودند. بیشترین میزان فنل کل در تیمار ترکیبی (2 گرم بر لیتر نانوپتاسیم و 400 میکرومول در لیتر سدیمنیتروپروساید) مشاهده گردید و بیشترین میزان فعالیت آنزیم PAL نیز مربوط به تیمار ترکیبی (3 گرم در لیتر نانوپتاسیم و 600 میکرومول در لیتر سدیمنیتروپروساید) بود. بهطور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد تیمار نانوپتاسیم و سدیمنیتروپروساید میتواند کمیت، کیفیت و بازارپسندی میوه توتفرنگی را به طور قابل ملاحظهای افزایش دهد.
مرجان آشوری؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدحسن بیگلوئی
چکیده
در این پژوهش، تاثیر تیمار کمآبیاری پس از شروع رنگگیری بر عملکرد و کیفیت حبههای انگور رقم های کشمشی و صاحبی بهصورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی ارزیابی شد. تیمارها شامل آبیاری 100 درصد نیاز تبخیر و تعرق گیاه (شاهد) و کمآبیاری در سه سطح 40، 60 و 80 درصد از شاهد پس از تغییر رنگ حبهها تا برداشت بودند. نتایج ...
بیشتر
در این پژوهش، تاثیر تیمار کمآبیاری پس از شروع رنگگیری بر عملکرد و کیفیت حبههای انگور رقم های کشمشی و صاحبی بهصورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی ارزیابی شد. تیمارها شامل آبیاری 100 درصد نیاز تبخیر و تعرق گیاه (شاهد) و کمآبیاری در سه سطح 40، 60 و 80 درصد از شاهد پس از تغییر رنگ حبهها تا برداشت بودند. نتایج نشان داد بین تیمار شاهد و کمآبیاری80 درصد تفاوت معنیداری از نظر عملکرد، میانگین وزن حبهها و خوشهها مشاهده نشد، اما سطوح 40 و 60 درصد کمآبیاری بهترتیب باعث افت 22 و 37 درصدی عملکرد حبهها نسبت به شاهد شد. تیمار 40 درصد کمآبیاری باعث افزایش قند در رقم کشمشی شد، اما در رقم صاحبی کمآبیاری باعث کاهش قند گردید. بهعلاوه، کمآبیاری باعث کاهش نسبت قند به اسید گردید. بالاترین مقدار فنل کل در رقم کشمشی در تیمار کمآبیاری80 درصد و در رقم صاحبی در تیمار 40 درصد مشاهده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی رقم کشمشی و صاحبی بهترتیب 45 و 34 درصد نسبت به شاهد در تیمار 40 و 80 درصد افزایش یافت. تیمار کمآبیاری 80 درصد توانست باعث کاهش مصرف آب تا 20 درصد در مقایسه با شاهد شود، بدون آنکه کاهش معنیدار در کارایی مصرف آب دیده شود. بهطورکلی، کمآبیاری 80 درصد برای حفظ عملکرد رقم های انگور کشمشی و صاحبی بدون تأثیر سوء بر کیفیت میوه توصیه میشود.
علوم گیاهان دارویی
سمانه اسدی صنم؛ محسن زواره؛ همت اله پیردشتی؛ فاطمه سفیدکن؛ قربانعلی نعمتزاده
چکیده
در بررسی عملکرد ماده خشک و ویژگیهای فیتوشیمیایی گل سرخارگلهای دوساله در کشت مخلوط سرخارگل با لوبیا سبز و تاریخهای مختلف کشت تابستانه، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391، طراحی و اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل آرایش کشت [کشت خالص سرخارگل، کشت خالص لوبیا ...
بیشتر
در بررسی عملکرد ماده خشک و ویژگیهای فیتوشیمیایی گل سرخارگلهای دوساله در کشت مخلوط سرخارگل با لوبیا سبز و تاریخهای مختلف کشت تابستانه، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391، طراحی و اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل آرایش کشت [کشت خالص سرخارگل، کشت خالص لوبیا سبز، کشت مخلوط جایگزینی با الگوهای کشت 1:1 (یک در میان) و 2:2 (دو در میان) سرخارگل و لوبیا سبز]، تاریخهای کشت [(10 تیر، 9 مرداد و 8 شهریور) در تابستان 1391] و کشت لوبیا سبز همزمان با سبزشدن سرخارگل در بهار 1392 بود. نتایج آزمایش نشان داد که کشت زودهنگام سرخارگلها در تابستان (10 تیر) موجب افزایش ماده خشک، مشتقات اسید کافئیک و محتوای فنل و فلاونوئید کل گل شد. در میان الگوهای کشت مخلوط نیز، کشت دو در میان سرخارگل و لوبیا سبز، موجب افزایش ماده خشک گل شد. در حالیکه بیشترین مقدار اسید شیکوریک، اسید کلروژنیک و اکیناکوزید بهترتیب با 3/29، 4/2 و 3/2 میلیگرم بر گرم ماده خشک در کشت خالص سرخارگلها بهدست آمد. بیشترین مقدار فنل و فلاونوئید کل گل هم، در تاریخ کاشت 10 تیر و آرایش تککشتی سرخارگلها بهدست آمد. در کل، میتوان گفت که اگر هدف از کشت این گیاه افزایش تولید مشتقات اسید کافئیک باشد، تککشتی و اگر هدف، بهبود تولید ماده خشک باشد، کشت مخلوط مزیت محسوب میشود. به علاوه، کشت زودتر این گیاه نیز از نظر تولید ماده خشک و مشتقات اسید کافئیک نسبت به کشت تأخیری، برتری دارد.
علوم میوه
رحیم عبدالهی؛ جعفر حاجی لو؛ مهرشاد زین العابدینی؛ ناصر مهنا؛ محمدرضا غفاری
چکیده
شناخت و ارزیابی صفات کیفی میوه هلو از نظر برنامههای بهنژادی و حفظ ژرمپلاسم بسیار با اهمیت است. برای این منظور، بررسی و مقایسه خواص کیفی و بیوشیمیایی میوه 18 ژنوتیپ و رقم هلوی موجود در استان آذربایجانشرقی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مختلفی از قبیل سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول (TSS)، pH آب میوه، ...
بیشتر
شناخت و ارزیابی صفات کیفی میوه هلو از نظر برنامههای بهنژادی و حفظ ژرمپلاسم بسیار با اهمیت است. برای این منظور، بررسی و مقایسه خواص کیفی و بیوشیمیایی میوه 18 ژنوتیپ و رقم هلوی موجود در استان آذربایجانشرقی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مختلفی از قبیل سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول (TSS)، pH آب میوه، اسیدیته قابلتیتراسیون (TA)، ویتامین ث و محتوای فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی، فلاونوئید کل و آنتوسیانین کل در دو بخش پوست و گوشت مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین بهمنظور تعیین ارتباط بین صفات، همبستگی ساده بین صفات نیز محاسبه گردید. نتایج حاصله نشان داد که اثر ژنوتیپ و رقم روی بیشتر صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بود. صفات بیوشیمیایی مورد بررسی در همه ارقام و ژنوتیپهای ارزیابیشده در بخش پوست بیشتر از گوشت بود. همچنین نتایج نشان داد که رقم هلوی حامدی دارای بیشترین مقدار آنتوسیانین کل و فلاونوئید کل بود و ارقامی مانند انجیری موری، انجیری زعفرانی خلیلی دارای بیشترین محتوی ویتامین ث بوده، ظرفیت آنتیاکسیدانی و محتوای فنل کل بودند. نتایج همبستگی نشان داد که محتوی ویتامین ث با ظرفیت آنتیاکسیدانی، فنل کل و فلاونوئید کل گوشت و پوست همبستگی معنیداری نداشت، درحالیکه همبستگی مثبت و معنیداری بین فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی مشاهده گردید. بهطور کلی با توجه به نتایج بهدست آمده ارقام با ترکیبات بیوشیمیایی و آنتیاکسیدانی بالا میتواند در برنامههای اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند.
علوم میوه
فرهاد اکبری؛ رضا فتوحی قزوینی؛ مهدی طاهری؛ آرش محمدی
چکیده
روغن زیتون یکی از قدیمیترین روغنهای گیاهی بوده و ششمین منبع تأمین روغن جهان است. عوامل مختلفی بهویژه رقم و اقلیم، کیفیت روغن زیتون را تحت تأثیر قرار میدهند؛ بنابراین پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی کیفیت روغن پنج رقم در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم -زنجان در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1395 اجرا شد. میوههای ارقام ...
بیشتر
روغن زیتون یکی از قدیمیترین روغنهای گیاهی بوده و ششمین منبع تأمین روغن جهان است. عوامل مختلفی بهویژه رقم و اقلیم، کیفیت روغن زیتون را تحت تأثیر قرار میدهند؛ بنابراین پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی کیفیت روغن پنج رقم در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم -زنجان در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1395 اجرا شد. میوههای ارقام زرد، کالاماتا، کایسی، کرونائیکی و آربکین در شاخص رسیدگی 3-4 برداشت و بلافاصله پس از برداشت استخراج روغن انجام شد و برخی خصوصیات کیفی روغن زیتون مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در بین ارقام مورد بررسی، کایسی دارای پایینترین عدد یدی و ارزش پراکسید و در عین حال بالاترین مقدار K232، کارتنوئید کل، فنل کل، اولئیکاسید و نیز نسبت اولئیکاسید به لینولئیکاسید روغن زیتون بود. همچنین در ارزیابی ترکیبات اسید چرب روغن زیتون، مشخص شد که کرونائیکی بالاترین مقدار ایکوسنوئیکاسید، آراشیدیکاسید و لینولئیکاسید را دارا بود. بیشترین مقدار کلسترول و دلتا. 7. اونسترول در رقم زرد مشاهده گردید؛ در حالیکه کالاماتا دارای بیشترین میزان استیگماسترول، بتاسیتوسترول و دلتا.5. 24. استیگماستادینول بود. با توجه به نتایج بهدستآمده در بین ارقام مورد مطالعه، میتوان رقم کایسی را بر اساس کیفیت روغن زیتون بهعنوان رقم مناسب برای شرایط آب و هوایی منطقه طارم معرفی کرد.
علوم میوه
محسن مظفری؛ ولی ربیعی؛ فرهنگ رضوی؛ عزیزاله خیری؛ اکبر حسنی
چکیده
استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی، مشکلات زیستمحیطی زیادی ایجاد کرده است؛ بنابراین بهکارگیری ترکیبات ارگانیک و هیومیکی، مخصوصا فولویک اسید، در تولید محصولات باغی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فولویک اسید بر صفات کیفی و آنتیاکسیدانی انگور رقم فخری سفید در چهار سطح صفر، 5/2، 5 و 10 گرم در لیتر بهصورت ...
بیشتر
استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی، مشکلات زیستمحیطی زیادی ایجاد کرده است؛ بنابراین بهکارگیری ترکیبات ارگانیک و هیومیکی، مخصوصا فولویک اسید، در تولید محصولات باغی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فولویک اسید بر صفات کیفی و آنتیاکسیدانی انگور رقم فخری سفید در چهار سطح صفر، 5/2، 5 و 10 گرم در لیتر بهصورت محلولپاشی برگی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تاکها بهصورت خزنده سنتی پرورش یافته بودند. محلولپاشی تاکها در سه مرحله 1- تشکیل میوه 2- ساچمهایشدن حبهها 3- زمان تغییر رنگ حبهها انجام شد. پس از برداشت (با درجه بریکس 20)، ویژگیهای کیفی و آنتیاکسیدانی میوهها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که تیمار 5/2 گرم در لیتر فولویک اسید بهطور معنیداری مواد جامد محلول، ویتامین ث، قندهای محلول، فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی میوهها، میزان کلروفیل و پتاسیم برگ را افزایش داد و تیمار 10 گرم در لیتر فولویک اسید، فقط باعث افزایش اسید قابل تیتراسیون میوهها شد. با افزایش غلظت فولویک اسید، اثر آن بر صفات ارزیابیشده کاهش یافت؛ بهطوریکه تیمار 10 گرم در لیتر، اثر معنیداری در بهبود کیفیت و ویژگیهای آنتیاکسیدانی میوه نداشت. همچنین تیمار فولویک اسید بر فلاونوئید کل میوه، کارتنوئید، فسفر و نیتروژن برگ مؤثر نبود. بهعنوان نتیجه نهائی، تیمار فولویک اسید اثر مهمی بر بهبود خواص کیفی و آنتیاکسیدانی انگور رقم فخری سفید داشت و غلظت 5/2 گرم در لیتر بر صفات تأثیر بیشتری داشت.
علوم گیاهان دارویی
رسول محمدنیا؛ عبدالحسین رضایی نژاد؛ صحبت بهرامی نژاد
چکیده
با هدف تعیین تأثیر دور آبیاری و سیلیسیم بر رشد، عملکرد، میزان اسانس، فنل کل و ویژگی پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) ریحان، این پژوهش در طی سالهای 1395-1394 در گلخانۀ پژوهشی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه لرستان انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. عاملها شامل دور آبیاری در سه سطح 4، 7 و 9 روز (بر پایۀ ...
بیشتر
با هدف تعیین تأثیر دور آبیاری و سیلیسیم بر رشد، عملکرد، میزان اسانس، فنل کل و ویژگی پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) ریحان، این پژوهش در طی سالهای 1395-1394 در گلخانۀ پژوهشی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه لرستان انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. عاملها شامل دور آبیاری در سه سطح 4، 7 و 9 روز (بر پایۀ میزان آب در خاک 90، 75 و 60 درصد ظرفیت زراعی) و محلولپاشی سیلیکات پتاسیم در سه سطح 0، 1 و 2 میلیمولار، بهصورت هفتگی بود. نتایج بررسیها نشان داد، افزایش فاصلۀ آبیاری باعث کاهش رشد و افزایش کارایی مصرف آب در بوته شد. سیلیسیم تأثیر خشکی را تعدیل و باعث بهبود رشد شد و کاربرد سیلیکات پتاسیم 2 میلیمولار باعث افزایش شاخص مقاومت به تنش شد. افزایش فاصلۀ آبیاری و کاربرد سیلیکات پتاسیم هر دو باعث افزایش میزان اسانس و فنل کل شدند. همچنین با افزایش فاصلۀ آبیاری ویژگی پاداکسندگی افزایش یافت و در فاصلۀ آبیاری نه روز و سیلیکات پتاسیم 2 میلیمولار، بیشترین ویژگی پاداکسندگی گیاه به دست آمد. ضریب همبستگی بین صفات نشان داد، میزان اسانس با طول ریشه، فنل کل و شاخص مقاومت به تنش همبستگی مثبت و با غلظت کشندۀ 50 درصد (IC50) همبستگی منفی داشت. بهطورکلی افزایش فاصلۀ آبیاری باعث کاهش رشد و افزایش میزان اسانس و ویژگی پاداکسندگی شد. سیلیکات پتاسیم بهویژه با غلظت 2 میلیمولار تأثیر نامناسب تنش خشکی را بر ویژگیهای رشدی تعدیل کرد و باعث افزایش میزان و عملکرد اسانس و ویژگی پاداکسندگی شد.
علوم میوه
فهیمه فیضی؛ اسماعیل سیفی؛ فریال وارسته؛ خدایار همتی؛ حسین فریدونی
چکیده
در این پژوهش صفات فیزیکوشیمیایی میوۀ رقمهای ملس ساوه و ملس یوسفخانی پرورشیافته در مناطق ساری، علیآباد و ساوه در سال زراعی 93-92 بررسی شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد، رقم و منطقۀ رشد تأثیر معنیداری بر میزان فلاونوئید کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) آبمیوه نداشتند، امّا ...
بیشتر
در این پژوهش صفات فیزیکوشیمیایی میوۀ رقمهای ملس ساوه و ملس یوسفخانی پرورشیافته در مناطق ساری، علیآباد و ساوه در سال زراعی 93-92 بررسی شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد، رقم و منطقۀ رشد تأثیر معنیداری بر میزان فلاونوئید کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) آبمیوه نداشتند، امّا چگالی و طول میوه، نسبت طول به قطر میوه، اسیدیته (pH) و هدایت الکتریکی آبمیوه، مواد جامد محلول، شمار و درصد وزنی آریل، قطر و نسبت طول به قطر آریل، قطر و درصد وزنی بذر تحت تأثیر اثر متقابل قرار گرفتند. در رقم ملس یوسفخانی بذر کشیدهتر و آنتوسیانین آبمیوه بیشتر بود امّا درصد آبمیوه، وزن صد آریل، وزن آب صد آریل و طول آریل کمتری نسبت به رقم ملس ساوه داشت. در بین مناطق، ساری و علیآباد با شرایط آبوهوایی مرطوبتر میوههایی با بیشترین درصد آبمیوه، آنتوسیانین و ویتامین ث را داشتند. منطقۀ ساوه نیز با شرایط آبوهوایی نیمهخشک و کویری میوههایی با بیشترین وزن و حجم و کمترین نسبت طول به قطر بذر و درصد رطوبت بذر را تولید کرد. افزون بر این، بیشترین وزن صد آریل، وزن صد بذر، طول آریل و بذر در میوههای پرورشیافته در منطقۀ ساری بهدست آمد. منطقۀ علیآباد نیز میوههایی با بیشترین میزان فنل کل را تولید کرد. بهطورکلی، یافتههای این پژوهش نشان داد، شرایط اقلیمی متفاوت میتواند بر کیفیت میوه، آریل و بذر انار تأثیر چشمگیری داشته باشد و انتخاب رقمها باید با توجه به این اثرگذاریها باشد.
علوم میوه
اعظم سیدی؛ محمود قاسم نژاد؛ یوسف حمیداوغلی
چکیده
پسماند کارخانههای روغنکشی زیتون غنی از مواد آلی و عنصرهای غذایی است، که میتوان از آن برای بهبود حاصلخیزی خاک پس از کمپوستسازی استفاده و مشکل بازیافت آن را نیز حل کرد. بدین منظور، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در سالهای 1392 تا 1394 در منطقۀ منجیل انجام گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف کمپوست تفالۀ زیتون (12، 24 و 36 کیلوگرم به ازای ...
بیشتر
پسماند کارخانههای روغنکشی زیتون غنی از مواد آلی و عنصرهای غذایی است، که میتوان از آن برای بهبود حاصلخیزی خاک پس از کمپوستسازی استفاده و مشکل بازیافت آن را نیز حل کرد. بدین منظور، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در سالهای 1392 تا 1394 در منطقۀ منجیل انجام گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف کمپوست تفالۀ زیتون (12، 24 و 36 کیلوگرم به ازای هر درخت به همراه 15 کیلوگرم کود دامی بهعنوان شاهد) که روی دو رقم زیتون ’زردʻ و ’روغنیʻ بررسی شد. نتایج نشان داد، بین سطوح مختلف کمپوست و شاهد از نظر درصد روغن اختلاف معنیداری در سال اول وجود نداشت، اما در سال دوم درختانی که با 36 کیلوگرم کمپوست تیمار شدند، با افزایش 71/5 درصد روغن، اختلاف معنیداری نسبت به شاهد نشان دادند. بین سطوح مختلف کمپوست و شاهد تفاوت معنیداری از نظر اسیدهای چرب آزاد و جذب در طولموجهای فرابنفش (K232 و K270) روغن در هر دو سال وجود نداشت. در سال دوم، درختانی که با 24 و 36 کیلوگرم کمپوست تیمار شدند از نظر ارزش پراکسید کیفیت بهتری (میزان کمتری) نسبت به دیگر تیمارها داشتند. در سال دوم کیفیت روغن از نظر میزان فلاونوئید، درختانی که با کمپوست تیمار شدند با اختلاف معنیدار بهتر از شاهد بود. هرچند، در این سال میزان سبزینه (کلروفیل) و کاروتنوئید کل روغن در شاهد بالاتر بود، اما نسبت سبزینه به کاروتنوئید روغن در درختان تیمارشده با کمپوست و شاهد اختلاف معنیداری نداشتند. دو رقم زرد و روغنی اختلافهای معنیداری از نظر اسید چرب آزاد، ارزش پراکسید روغن، K232و K270، فنل، فلاونوئید، سبزینه و کاروتنوئید کل روغن نشان دادند. بهطورکلی، کیفیت روغن هر دو رقم زیتون که با کود دامی و یا کمپوست تفالۀ زیتون تیمار شدند در طی دو سال بر پایۀ استانداردهای شورای بینالمللی روغنزیتون در محدودۀ روغنزیتون طبیعی فوق ممتاز بود.
علوم گیاهان زینتی
سهیلا طاهری؛ مسعود ارغوانی؛ سید نجم الدین مرتضوی
چکیده
اسید سالیسیلیک میتواند با تغییر در ویژگیهای فیزیولوژیکی و ریختشناختی (مورفولوژیکی) گیاه سبب بهبود تحمل به تنش در گیاهان شود. این پژوهش بهمنظور بررسی پاسخهای مورفوفیزیولوژیکی چمن آفریقایی (Cynodon dactylon (L.) Pers) به تنش کمآبی و کاربرد اسید سالیسیلیک در سال 1394 در گلخانۀ تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشگاه زنجان انجام شد. سه سطح ...
بیشتر
اسید سالیسیلیک میتواند با تغییر در ویژگیهای فیزیولوژیکی و ریختشناختی (مورفولوژیکی) گیاه سبب بهبود تحمل به تنش در گیاهان شود. این پژوهش بهمنظور بررسی پاسخهای مورفوفیزیولوژیکی چمن آفریقایی (Cynodon dactylon (L.) Pers) به تنش کمآبی و کاربرد اسید سالیسیلیک در سال 1394 در گلخانۀ تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشگاه زنجان انجام شد. سه سطح آب قابل دسترس خاک (40، 70 و 100 درصد) و اسید سالیسیلیک (0، 1 و 2 میلی مولار) بهصورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در چهار تکرار اعمال شدند. نتایج نشان داد، تنش کمآبی (40 درصد آب قابل دسترس)محتوای نسبی آب برگ و رشد شاخساره را کاهش داد. درصورتیکهرشد ریشه، نسبت ریشه به شاخساره، ظرفیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی)، نشت یونی، پرولین، فنل کل و میزانسبزینۀ (کلروفیل) برگها با کاهش آب قابل دسترس خاک افزایش یافت. کاربرداسید سالیسیلیک از راه افزایشظرفیت پاداکسندگی، میزان پرولین و سبزینۀ برگها و همچنین کاهش نشت یونی، تأثیر منفی تنش کمآبی را بهبود بخشید و این تأثیر در غلظت 2 میلیمولار واضحتر بود.
الهام رمضانی؛ جمالعلی الفتی؛ تیمور رضوی پور
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر مدت کمپوستسازی بر افزایش بازدۀ زیستتوده (بیوماس) و بهبود برخی خواص کیفی قارچ دکمهای (Agaricus bisporus) در بسترهای مختلف ناشی از ضایعات کشاورزی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با دوازده ترکیب تیماری (شش نوع بستر و دو تیمار مدت کمپوستسازی) در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای مورد استفاده ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر مدت کمپوستسازی بر افزایش بازدۀ زیستتوده (بیوماس) و بهبود برخی خواص کیفی قارچ دکمهای (Agaricus bisporus) در بسترهای مختلف ناشی از ضایعات کشاورزی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با دوازده ترکیب تیماری (شش نوع بستر و دو تیمار مدت کمپوستسازی) در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش شامل بسترهای حاوی کلش گندم و کلش برنج بهعنوان مادۀ اصلی و مکملهای کود مرغی، تفالۀ زیتون و کود اسبی و دو مدت کمپوستسازی (کوتاهمدت (16 روزه) و بلندمدت (22روزه)) بودند. بستر حاوی کلش برنج و کود مرغی بیشترین میانگین (18/67 درصد) را ازنظر بازدۀ زیستتوده داشتند. قارچهای ناشی از بستر کلش برنج و تفالۀ زیتون بیشترین مادۀ خشک (73/8 درصد) را داشتند، درحالیکه قارچهای مربوط به بستر کلش گندم و تفالۀ زیتون بیشترین نیتروژن (63/6 درصد)، پروتئین (46/41 درصد) و ظرفیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) (4/54 درصد) را تولید کردند. قارچهای تولیدشده در بستر کلش برنج و کود اسبی بیشترین خاکستر (83/9 درصد) را داشتند. قارچهای رشد یافته در روش کوتاهمدت ازنظر بازدۀ زیستتوده بیشترین میانگین (41/42 درصد) را نشان دادند. بر پایۀ نتایج این آزمایش از لحاظ اقتصادی توصیه میشود در استانهای شمالی کشور بهویژه گیلان، بستر کلش برنج و کود مرغی برای تولید قارچ دکمهای استفاده شود.
تیمور جوادی؛ فریناز رحمتی؛ ناصر قادری
چکیده
توتفرنگی (Fragaria ananassa Duch.) منبع خوبی از ترکیبهای ضداکسایشی طبیعی است. در این بررسی میوههای هشت رقم توتفرنگی شامل کردستان، مرک، کاماروسا، پاروس، کویینالیزا، ونتانا، سلوا و پاجرو در مرحلۀ رسیدگی برداشت شدند و برای تجزیه و تحلیل محتوای فنل کل، آنتوسیانین کل، ویتامین ث، مواد جامد محلول (TSS) و فعالیت ضداکسایشی کل تجزیه و تحلیل شدند. ...
بیشتر
توتفرنگی (Fragaria ananassa Duch.) منبع خوبی از ترکیبهای ضداکسایشی طبیعی است. در این بررسی میوههای هشت رقم توتفرنگی شامل کردستان، مرک، کاماروسا، پاروس، کویینالیزا، ونتانا، سلوا و پاجرو در مرحلۀ رسیدگی برداشت شدند و برای تجزیه و تحلیل محتوای فنل کل، آنتوسیانین کل، ویتامین ث، مواد جامد محلول (TSS) و فعالیت ضداکسایشی کل تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بالاترین میزان TSS در رقمهای کردستان، کاماروسا، مرک و ونتانا مشاهده شد. رقمهای پاجرو، کویینالیزا و پاروس پایینترین محتوای فنل کل را دارند. میزان آنتوسیانین کل و ویتامین ث در رقمهای کردستان، مرک و کاماروسا در بالاترین میزان بود. از بین رقمهای بررسیشده، رقم مرک بالاترین میزان اسیدیتۀ قابل عیارسنجی (تیتراسیون) را داشت، درحالیکه رقم کویینالیزا پایینترین فعالیت ضداکسایشی کل را نشان داد. همبستگی مثبت بین محتوای فنل کل (41/0)، محتوای آنتوسیانینها (42/0)، ویتامین ث (53/0) و اسیدیتۀ قابل تیتراسیون (53/0) با فعالیت ضداکسایشی کل وجود داشت. بهطورکلی رقمهای کردستان، مرک و کاماروسا منابع مهمی برای ترکیبهای ضداکسایشی هستند.