برهمکنش محلول‌پاشی سدیم‌نیتروپروساید و نانوپتاسیم بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و ظرفیت ‏آنتی‌اکسیدانی میوه توت‌فرنگی رقم کامارزا

مهین سعیدی؛ حبیب شیرزاد؛ پرویز نوروزی؛ قادر قاسمی

دوره 52، شماره 4 ، بهمن 1400، ، صفحه 835-850

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.302096.1798

چکیده
  استفاده از تیمارهایی از جمله نانوکودها و شبه­هورمون­ها در کشت­های بدون خاک از عوامل مهم تاثیرگذار در کمیت و کیفیت محصولات باغی می­باشند. به منظور بررسی برهمکنش نانوپتاسیم (صفر، 1، 2 و 3 گرم­ در لیتر) و سدیم­نیتروپروساید (صفر، 200، 400 و 600 میکرومول در لیتر) بر گیاه توت­فرنگی رقم کامارزا در سیستم کشت بدون خاک، آزمایشی به صورت ...  بیشتر

اثر کم‌آبیاری بعد از شروع رنگ‌گیری بر عمکلرد، کیفیت حبه‌ها و کارایی مصرف آب انگور رقم های ‏کشمشی و صاحبی ‏

مرجان آشوری؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدحسن بیگلوئی

دوره 52، شماره 2 ، شهریور 1400، ، صفحه 305-315

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.236292.1276

چکیده
  در این پژوهش، تاثیر تیمار کم­آبیاری پس از شروع رنگ­گیری بر عملکرد و کیفیت حبه­های انگور رقم های کشمشی و صاحبی به‌صورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی ارزیابی شد. تیمارها شامل آبیاری 100 درصد نیاز تبخیر و تعرق گیاه (شاهد) و کم‌آبیاری در سه سطح 40، 60 و 80 درصد از شاهد پس از تغییر رنگ حبه­ها تا برداشت بودند. نتایج ...  بیشتر

علوم گیاهان دارویی
بررسی ویژگی‌های فیتوشیمیایی گل سرخارگل [purpurea (L.) Moench Echinacea] در کشت مخلوط با لوبیا سبز و تاریخ‌های مختلف کشت تابستانه

سمانه اسدی صنم؛ محسن زواره؛ همت اله پیردشتی؛ فاطمه سفیدکن؛ قربانعلی نعمت‌زاده

دوره 50، شماره 1 ، خرداد 1398، ، صفحه 61-76

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.246503.1353

چکیده
  در بررسی عملکرد ماده خشک و ویژگی‌های فیتوشیمیایی گل سرخارگل‌‌های دو‌ساله در کشت مخلوط سرخارگل با لوبیا سبز و تاریخ‌های مختلف کشت تابستانه، آزمایشی به­‌‌صورت کرت‌های خرد‌شده در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391، طراحی و اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل آرایش کشت [کشت خالص سرخارگل، کشت خالص لوبیا ...  بیشتر

علوم میوه
ارزیابی صفات کیفی پوست و گوشت برخی از ارقام و ژنوتیپ‌های هلو

رحیم عبدالهی؛ جعفر حاجی لو؛ مهرشاد زین العابدینی؛ ناصر مهنا؛ محمدرضا غفاری

دوره 50، شماره 1 ، خرداد 1398، ، صفحه 151-162

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.250763.1384

چکیده
  شناخت و ارزیابی صفات کیفی میوه هلو از نظر برنامه‌های به‌نژادی و حفظ ژرم‌پلاسم بسیار با اهمیت است. برای این منظور، بررسی و مقایسه خواص کیفی و بیوشیمیایی میوه 18 ژنوتیپ و رقم هلوی موجود در استان آذربایجان‌شرقی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مختلفی از قبیل سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول (TSS)، pH آب میوه، ...  بیشتر

علوم میوه
ارزیابی شاخص‌های کیفی روغن پنج رقم زیتون در منطقه طارم زنجان

فرهاد اکبری؛ رضا فتوحی قزوینی؛ مهدی طاهری؛ آرش محمدی

دوره 49، شماره 4 ، اسفند 1397، ، صفحه 925-937

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.240968.1313

چکیده
  روغن زیتون یکی از قدیمی­ترین روغن­های گیاهی بوده و ششمین منبع تأمین روغن جهان است. عوامل مختلفی به­ویژه رقم و اقلیم، کیفیت روغن زیتون را تحت تأثیر قرار می­دهند؛ بنابراین پژوهش حاضر به­منظور ارزیابی کیفیت روغن پنج رقم در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم -زنجان در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1395 اجرا شد. میوه­های ارقام ...  بیشتر

علوم میوه
اثر محلول‌پاشی قبل از برداشت فولویک اسید بر برخی ویژگی‌های کیفی و آنتی‌اکسیدانی انگور رقم فخری (Vitis vinifera cv Fakhri)

محسن مظفری؛ ولی ربیعی؛ فرهنگ رضوی؛ عزیزاله خیری؛ اکبر حسنی

دوره 49، شماره 3 ، آذر 1397، ، صفحه 813-825

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.256940.1445

چکیده
  استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی، مشکلات زیست­محیطی زیادی ایجاد کرده است؛ بنابراین به­کارگیری ترکیبات ارگانیک و هیومیکی، مخصوصا فولویک اسید، در تولید محصولات باغی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش به­منظور بررسی تأثیر فولویک اسید بر صفات کیفی و آنتی­اکسیدانی انگور رقم فخری سفید در چهار سطح صفر، 5/2، 5 و 10 گرم در لیتر به­صورت ...  بیشتر

علوم گیاهان دارویی
تأثیر دور آبیاری و کاربرد سیلیسیم بر برخی ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ریحان (Ocimum basilicum L.)

رسول محمدنیا؛ عبدالحسین رضایی نژاد؛ صحبت بهرامی نژاد

دوره 49، شماره 1 ، خرداد 1397، ، صفحه 37-45

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.217636.1109

چکیده
  با هدف تعیین تأثیر دور آبیاری و سیلیسیم بر رشد، عملکرد، میزان اسانس، فنل کل و ویژگی پاداکسندگی (آنتی­اکسیدانی) ریحان، این پژوهش در طی سال­های 1395-1394 در گلخانۀ پژوهشی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه لرستان انجام شد. آزمایش به‌‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. عامل‌ها شامل دور آبیاری در سه سطح 4، 7 و 9 روز (بر پایۀ ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی تأثیر شرایط اقلیمی بر صفات فیزیکوشیمیایی میوۀ انار رقم‌های ملس ساوه و ملس یوسف‌خانی

فهیمه فیضی؛ اسماعیل سیفی؛ فریال وارسته؛ خدایار همتی؛ حسین فریدونی

دوره 48، شماره 4 ، اسفند 1396، ، صفحه 833-843

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.210126.1036

چکیده
  در این پژوهش صفات فیزیکوشیمیایی میوۀ رقم‌های ملس ساوه و ملس یوسف‌خانی پرورش‌یافته در مناطق ساری، علی‌آباد و ساوه در سال زراعی 93-92 بررسی شد. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد، رقم و منطقۀ رشد تأثیر معنی‌داری بر میزان فلاونوئید کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) آب‌میوه نداشتند، امّا ...  بیشتر

علوم میوه
تأثیر کمپوست پسماند جامد کارخانۀ روغن‌کشی زیتون بر درصد و کیفیت روغن‌زیتون رقم‌های ’زردʻ و ’روغنیʻ در منطقۀ منجیل

اعظم سیدی؛ محمود قاسم نژاد؛ یوسف حمیداوغلی

دوره 48، شماره 3 ، دی 1396، ، صفحه 645-653

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.203028.976

چکیده
   پسماند‌ کارخانه‌های روغن‌کشی زیتون غنی از مواد آلی و عنصرهای غذایی است، که می‌توان از آن برای بهبود حاصل‌خیزی خاک پس از کمپوست‌سازی استفاده و مشکل بازیافت آن را نیز حل کرد. بدین منظور، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در سال‌های 1392 تا 1394 در منطقۀ منجیل انجام گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف کمپوست تفالۀ زیتون (12، 24 و 36 کیلوگرم به ازای ...  بیشتر

علوم گیاهان زینتی
ارزیابی مورفوفیزیولوژیکی چمن آفریقایی تحت تأثیر اسید سالیسیلیک در شرایط تنش کم‌آبی

سهیلا طاهری؛ مسعود ارغوانی؛ سید نجم الدین مرتضوی

دوره 48، شماره 2 ، شهریور 1396، ، صفحه 431-442

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.221966.1140

چکیده
  اسید سالیسیلیک می­تواند با تغییر در ویژگی­های فیزیولوژیکی و ریخت‌شناختی (مورفولوژیکی) گیاه سبب بهبود تحمل به تنش در گیاهان شود. این پژوهش به‌منظور بررسی پاسخ‌های مورفوفیزیولوژیکی چمن آفریقایی (Cynodon dactylon (L.) Pers) به تنش کم‌آبی و کاربرد اسید سالیسیلیک در سال 1394 در گلخانۀ تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشگاه زنجان انجام شد. سه سطح ...  بیشتر

تأثیر نوع بستر و مدت کمپوست‌سازی بر بازدۀ زیست‌توده و ویژگی‌های کیفی قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus)

الهام رمضانی؛ جمالعلی الفتی؛ تیمور رضوی پور

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 693-701

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.125789.783

چکیده
  به­منظور بررسی تأثیر مدت کمپوست­سازی بر افزایش بازدۀ زیست‌توده (بیوماس) و بهبود برخی خواص کیفی قارچ دکمه­ای (Agaricus bisporus) در بستر­های مختلف ناشی از ضایعات کشاورزی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با دوازده ترکیب تیماری (شش نوع بستر و دو تیمار مدت کمپوست­سازی) در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای مورد استفاده ...  بیشتر

بررسی برخی ترکیب‌های ضداکسایشی و فعالیت ضداکسایشی کل در هشت رقم توت‌فرنگی (Fragaria x ananassa Duch.)

تیمور جوادی؛ فریناز رحمتی؛ ناصر قادری

دوره 47، شماره 3 ، آذر 1395، ، صفحه 469-479

https://doi.org/10.22059/ijhs.2016.59809

چکیده
  توت‌فرنگی (Fragaria ananassa Duch.) منبع خوبی از ترکیب‌های ضداکسایشی طبیعی است. در این بررسی میوه‌های هشت رقم توت‌فرنگی شامل کردستان، مرک، کاماروسا، پاروس، کویین‌الیزا، ونتانا، سلوا و پاجرو در مرحلۀ رسیدگی برداشت شدند و برای تجزیه و تحلیل محتوای فنل کل، آنتوسیانین کل، ویتامین ث، مواد جامد محلول (TSS) و فعالیت ضداکسایشی کل تجزیه و تحلیل شدند. ...  بیشتر