مهران کنعانی؛ اسماعیل چمنی؛ علی اکبر شکوهیان؛ موسی ترابی
چکیده
گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از گونههای ارزشمند جنس رُز بوده که اسانس آن در بسیاری از صنایع مانند آرایشی، بهداشتی و دارویی استفاده میشود. در پژوهش حاضر، ترکیب اجزای اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف نمو گل (1- غنچه گل 2- گل نیمهباز 3- گل کامل باز شده و 4- گل در آغاز پیری) طی سال 1397 در منطقه ارومیه مورد مطالعه قرار گرفت. اسانس گل محمدی به روش تقطیر ...
بیشتر
گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از گونههای ارزشمند جنس رُز بوده که اسانس آن در بسیاری از صنایع مانند آرایشی، بهداشتی و دارویی استفاده میشود. در پژوهش حاضر، ترکیب اجزای اسانس گل محمدی طی مراحل مختلف نمو گل (1- غنچه گل 2- گل نیمهباز 3- گل کامل باز شده و 4- گل در آغاز پیری) طی سال 1397 در منطقه ارومیه مورد مطالعه قرار گرفت. اسانس گل محمدی به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر تهیه شد. کمترین و بیشترین مقدار اسیدیته شیره سلولی بهترتیب در مرحله غنچه گل و گل در آغاز پیری مشاهده شد. آنالیز ترکیب اجزای اسانس بوسیله دستگاه GC-MS نشان داد نونادِکان، هنیکوسان، سیترونلول، ژرانیول و زد-5-نونادِسِن از اصلیترین اجزای اسانس بودند. بالاترین نسبت سیترونلول/ژرانیول در مرحله گل کامل باز شده بهدست آمد. بالاترین میزان آلفا-پینِن در مرحله غنچه گل تولید شد و بتا- میرسِن نیز بهطور اختصاصی در مرحله غنچه گل تولید شد. بالاترین میزان 2-فنیلاتانول و همچنین دو ترکیب اوژنول و ژرانیال نیز بهطور اختصاصی در مرحله گل کامل تولید شدند، در حالیکه آلکان دوکوسان تنها در این مرحله تولید نشد. نتایج نشان داد با توجه به کاربرد اسانس در بخش آرایشی، بهداشتی و یا استفاده پزشکی، میتوان از بخشهای متفاوت گل در زمان نمو گل اسانسگیری نمود.
الناز حاتمی؛ علی اکبر شکوهیان؛ علیرضا قنبری؛ لطفعلی ناصری
چکیده
انتخاب منابع کودی مناسب، مشکلات ناشی از شوری را از گیاه دور میکند. بدینمنظور، آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح بلوکهایکامل تصادفی،در سه تکرار، در دانشگاه محقق اردبیلی، در سالهای 96-1395، انجام شد.عامل اول اسیدهیومیک در چهار سطح (صفر، 5/2، 5 و7 کیلوگرمبرهکتار)، عامل دوم کلریدسدیم در چهار سطح (صفر،60،120 و180 میلیمولار) ...
بیشتر
انتخاب منابع کودی مناسب، مشکلات ناشی از شوری را از گیاه دور میکند. بدینمنظور، آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح بلوکهایکامل تصادفی،در سه تکرار، در دانشگاه محقق اردبیلی، در سالهای 96-1395، انجام شد.عامل اول اسیدهیومیک در چهار سطح (صفر، 5/2، 5 و7 کیلوگرمبرهکتار)، عامل دوم کلریدسدیم در چهار سطح (صفر،60،120 و180 میلیمولار) و عامل سوم پایههای دوساله بادام بذری در دو سطح (GF677 و (GN15بودند نتایج نشان داد با افزایش شوری، وزن خشک ریشه به ساقه، بهویژه در GF677، Na+ و Cl– و شاخص روزنهای، بهویژه در GN15، افزایش و سطحویژهبرگ، K+ و N، پتانسیلآببرگ، هدایت روزنهای، فتوسنتز و تعرق، بهویژه در GN15، کاهش پیداکردند. کربوهیدرات، تا 120 میلیمولار، بهویژه در GF677، افزایش و سپس کاهش یافت. GF677، با افزایش اسیدهیومیک تا 5 کیلوگرمبرهکتار، در شوری 180 میلیمولار، با بیشترین وزن خشک ریشه به ساقه و سطح ویژه برگ، کمترین Na+ و Cl– و بیشترین K+ و N برگ، دارای بیشترین پتانسیل آب برگ (9/1- مگاپاسکال) و کربوهیدارت (92/86 میلیگرم بر گرم وزنتر)، نسبت به دو پایه دیگر بود. بیشترین هدایت روزنهای (53/0 میلیمولبرمترمربعبرثانیه) و فتوسنتز (73/18 میکرومول CO2 برمترمربعبرثانیه) در پایه GF677، 5/2 کیلوگرمبرهکتار اسیدهیومیک و شوری شاهد بهدست آمد. با افزایش اسیدهیومیک، در این شرایط، شاخص روزنهای، بهویژه در پایه GF677، کاهش یافت. لذا، GF677، متحملترین پایه به شوری و 5/2 و 5 کیلوگرمبرهکتار اسیدهیومیک، مناسبترین سطوح، بر پایههای بادام ارزیابی گردیدند.
علوم میوه
الناز حاتمی؛ علی اکبر شکوهیان؛ علیرضا قنبری؛ لطفعلی ناصری
چکیده
نانوتکنولوژی توانسته راهگشای روشهای نوینی در علوم گیاهی و تحقیقات کشاورزی باشد. این تحقیق بهمنظور بررسی اثرات نانونقره در 4 غلظت (صفر (شاهد)، 100، 150 و 200 میلیگرم بر لیتر) و 8 تکرار، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، بر درصد زندهمانی، آلودگی باکتریایی و شاخصهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی ریزنمونههای بادام GN15، در دانشگاه ...
بیشتر
نانوتکنولوژی توانسته راهگشای روشهای نوینی در علوم گیاهی و تحقیقات کشاورزی باشد. این تحقیق بهمنظور بررسی اثرات نانونقره در 4 غلظت (صفر (شاهد)، 100، 150 و 200 میلیگرم بر لیتر) و 8 تکرار، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، بر درصد زندهمانی، آلودگی باکتریایی و شاخصهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی ریزنمونههای بادام GN15، در دانشگاه ارومیه، اجرا شد. جوانه انتهایی بادام رشدیافته در محیط کشت MS حاوی 3 درصد ساکاروز و 8/0 درصد آگار، در محیط مشابه، حاوی غلظتهای مختلف نانونقره و 1 میلیگرم بر لیتر BAP، واکشت و در اتاقک رشد قرار داده شدند. با افزایش غلظت نانونقره، درصد زندهمانی ریزنمونهها افزایش و آلودگی باکتریایی و قارچی کاهش یافتند. نانونقره در غلظتهای صفر تا 100 میلیگرم بر لیتر، باعث افزایش طول ریشه، تعداد برگ، میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کارتنوئید و کربوهیدراتهای محلول برگ و در غلظتهای بالاتر، موجب کاهش این فاکتورها شد. افزایش غلظت نانونقره باعث کاهش طول ساقه و تعداد ساقه شد، اما روی تعداد ریشه تأثیر معنیداری نداشت. با وجود تأثیر افزایش غلظت نانونقره در کاهش آلودگی باکتریایی، تا سطح 200 میلیگرم بر لیتر، حتی تا کمتر از 10 درصد، بهترین سطح، درجهت بهبود ویژگیهای رویشی و بیوشیمیایی ریزنمونههای GN15، تیمار 100 میلیگرم بر لیتر بود.