ولی کریمی
چکیده
به منظور بررسی تاثیر نسبت نیترات به آمونیوم و بسترکشت بر کیفیت گل ارکیده فالانوپسیس آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. عامل اول رقم در دو سطح (Kobe و Memphi)، عامل دوم نیتروژن در چهار سطح (نسبتهای نیترات کلسیم به نیترات آمونیوم به ترتیب بصورت 90/10، 75/25، 50/50 و 25/75) و عامل سوم بستر کشت در سه سطح (دو قسمت کمپوست ...
بیشتر
به منظور بررسی تاثیر نسبت نیترات به آمونیوم و بسترکشت بر کیفیت گل ارکیده فالانوپسیس آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. عامل اول رقم در دو سطح (Kobe و Memphi)، عامل دوم نیتروژن در چهار سطح (نسبتهای نیترات کلسیم به نیترات آمونیوم به ترتیب بصورت 90/10، 75/25، 50/50 و 25/75) و عامل سوم بستر کشت در سه سطح (دو قسمت کمپوست پوست درختان سوزنی برگ(عمدتاً کاج) و یک قسمت پرلیت، دو قسمت کمپوست برگ چنار و یک قسمت پرلیت، دو قسمت پیت ماس و یک قسمت پرلیت (به عنوان شاهد) بود. نتایج نشان داد در نسبت 75/25 نیترات کلسیم به نیترات آمونیوم، بیشترین میزان کلسیم، وزن تر و خشک اندام هوایی و زیرزمینی و همچنین بیشترین عمر پس از برداشت گل به مدت 62/12 روز بدست آمد. در بستر کشت با ترکیب دو قسمت پیت و یک قسمت پرلیت بالاترین وزن تر و خشک اندام هوایی حاصل شد که از نظر آماری همسطح با برگ چنار بود. در مجموع نتایج نشان داد که نسبت آمونیوم برای تغذیه ارکیده در هر دو رقم نباید بیش 25 درصد باشد. دو قسمت کمپوست برگ چنار با یک قسمت از مواد تهویه ای مانند پرلیت میتواند بستر مناسبی برای تولید ارکیده باشد.
مجید رجایی
چکیده
تحت تنش شوری جذب عناصر غذایی از جمله نیتروژن، کاهش مییابد. به منظور مطالعه اثر نیتروژن بر رشد و غلظت عناصر غذایی در پرتقال والنسیای پیوند شده روی پایه لیمو، آزمایشی به صورت فاکتوریل انجام شد. عامل اول شوری آب آبیاری در چهار سطح (86/0، 2، 4 و 6 دسی زیمنس بر متر) و عامل دوم نیتروژن در پنج سطح (50، 80، 120، 160 و 200 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم ...
بیشتر
تحت تنش شوری جذب عناصر غذایی از جمله نیتروژن، کاهش مییابد. به منظور مطالعه اثر نیتروژن بر رشد و غلظت عناصر غذایی در پرتقال والنسیای پیوند شده روی پایه لیمو، آزمایشی به صورت فاکتوریل انجام شد. عامل اول شوری آب آبیاری در چهار سطح (86/0، 2، 4 و 6 دسی زیمنس بر متر) و عامل دوم نیتروژن در پنج سطح (50، 80، 120، 160 و 200 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک) بود. شوری غلظت یونهای سدیم در برگ و ریشه و کلر در برگ را تا حد سمیت افزایش داد و وزن ماده خشک برگ و ریشه را کاهش داد. شوری 6 دسیزیمنس بر متر نسبت به شوری 86/0 به ترتیب سبب افزایش 9، 5 و20 برابری محتوای سدیم برگ و ریشه و کلر برگ گردید. نیتروژن تأثیر محسوسی بر غلظت سدیم برگ نداشت، اما در شوری 2، 4 و 6، افزایش کاربرد نیتروژن از 50 به 200 میلیگرم در کیلوگرم خاک به ترتیب سبب کاهش 19، 16 و 18 درصدی غلظت کلر برگ شد که متناظر با آن وزن خشک برگ 117، 39 و 42 درصد افزایش یافت. شوری غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم و عناصر کم مصرف را در گیاه کاهش داد و در بعضی موارد به کمتر از حدود بهینه رساند. در مقابل نیتروژن با بهبود این تأثیر سوء، غلظت این عناصر را در بافت گیاهی افزایش داد. بر اساس نتایج، در شرایط شور میتوان با در نظر گرفتن ملاحظات زیستمحیطی از مقادیر نیتروژن بالاتر از حدود بهینه برای کاهش اثرات سوء شوری استفاده کرد.
علی اسدی کنگرشاهی؛ نگین اخلاقی امیری
چکیده
به منظور افزایش عملکرد و کاهش تناوب باردهی نارنگی ساتسوما، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به مدت هفت سال بر درختان نارنگی ساتسوما انجام شد. تیمارها شامل شاهد، محلولپاشی زمستانی اوره (قبل از تمایز جوانههای گل)، محلولپاشی اوره در زمان گلدهی (باز شدن حداقل 50 درصد گلها) و محلولپاشی تابستانی اوره (پس از ریزش تابستانه میوهچهها) ...
بیشتر
به منظور افزایش عملکرد و کاهش تناوب باردهی نارنگی ساتسوما، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به مدت هفت سال بر درختان نارنگی ساتسوما انجام شد. تیمارها شامل شاهد، محلولپاشی زمستانی اوره (قبل از تمایز جوانههای گل)، محلولپاشی اوره در زمان گلدهی (باز شدن حداقل 50 درصد گلها) و محلولپاشی تابستانی اوره (پس از ریزش تابستانه میوهچهها) بودند. نتایج نشان داد تفاوت میانگین عملکرد بین سال پرمحصول و کممحصول در سالهای اول و دوم آزمایش بسیار زیاد بود، بهطوری که عملکرد از 19/94 کیلوگرم به ازای هر درخت در سال پرمحصول به 69/13 کیلوگرم در کم محصول رسید که حدود 80 کیلوگرم تفاوت داشتند. اما تفاوت عملکرد بین سالهای پرمحصول و کممحصول بعدی (سالهای سوم و چهارم آزمایش) به حدود 40 کیلوگرم رسید که تقریباً نصف تفاوت عملکرد در تناوب اول (سالهای اول و دوم آزمایش) بود. بنابراین، محلولپاشی اوره به تدریج موجب تعدیل تناوب باردهی در سالهای آزمایش شده است. بین تیمارهای مختلف محلولپاشی اوره از نظر عملکرد تجمعی، تفاوت معنیداری وجود داشت، بهطوری که بیشترین عملکرد تجمعی از تیمارهای شاهد و محلولپاشی در زمان گلدهی حاصل شد. همچنین تأثیر تیمارهای مختلف محلولپاشی اوره بر شاخص تناوب باردهی از نظر آماری معنیدار بود. درختان در تیمار شاهد، بیشترین شاخص تناوب باردهی را داشتند و تیمارهای محلولپاشی زمستانی و محلولپاشی در زمان گلدهی از کمترین شاخص تناوبباردهی برخوردار بودند. همه تیمارهای محلولپاشی اوره وزن متوسط میوهها را نسبت به شاهد افزایش دادند. بنابراین براساس نتایج این آزمایش جهت تعدیل تناوب باردهی، محلولپاشی زمستانه و بهاری اوره توصیه میشود.
مصباح بابالار؛ رقیه جوانپور؛ عبدالکریم کاشی؛ مجتبی دلشاد
چکیده
صفات رویشی، محتوی کلروفیل، کارآیی مصرف آب، محتوای نیتروژن، پتاسیم و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز برگها و نوک ریشه، خربزه ’خاتونی‘ روی کدوهای Ace و Shintozwa در گلخانه بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل پیوند خربزه روی کدو، خربزه روی خربزه، کدو روی خربزه، کدو روی کدو، خربزه غیرپیوندی و کدوی غیرپیوندی بودند. نتایج نشان داد خربزههای ...
بیشتر
صفات رویشی، محتوی کلروفیل، کارآیی مصرف آب، محتوای نیتروژن، پتاسیم و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز برگها و نوک ریشه، خربزه ’خاتونی‘ روی کدوهای Ace و Shintozwa در گلخانه بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل پیوند خربزه روی کدو، خربزه روی خربزه، کدو روی خربزه، کدو روی کدو، خربزه غیرپیوندی و کدوی غیرپیوندی بودند. نتایج نشان داد خربزههای پیوندی روی Shintozwa طول ساقه (3/408 سانتیمتر)، تعداد برگ (56/38 عدد) وزن تر برگ (7/156 گرم)، ساقه (7/132 گرم)، سطح برگ بوته (6/18517 سانتیمترمربع)، زیستتوده (5/247 گرم) و درصد ماده خشک برگ (19/14 درصد)، ساقه (96/7 درصد) و ریشه (46/17 درصد) بیشتری نسبت بهAce داشتند. پیوند خربزه روی هر دو پایه کارآیی مصرف آب، محتوای نیتروژن و پتاسیم را بهبود بخشید. نیتروژن کل و نیترات برگها در Ace بیشتر از Shintozwa بهدست آمد. مقدار نیتروژن آمونیومی برگها در پایه Shintozwa بیشتر از پایه Ace بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز برگ خربزههای پیوندی روی پایه Ace بیشتر از پایه Shintozwa بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در ریشه نسبت به برگ در حالت پیوندی بیشتر بود. فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز ریشه ارتباط غیرمستقیم معنیداری با طول شاخه، زیستتوده ، وزن تر برگ و شاخه، سطح کل برگ و ماده خشک ریشه نشان داد. در کل خربزههای پیوندی نسبت به غیرپیوندی دارای مقادیر زیادتری نیتروژن آلی نسبت به زیستتوده کل بودند که این افزایش در ارتباط با احیا و مصرف زیاد نیترات میباشد.
علوم میوه
فاطمه کرم نژاد؛ نوراله معلمی؛ اسماعیل خالقی
چکیده
نیتروژن نقش مهمی در مدیریت تغذیه درخت در مرکبات ایفا میکند. آزمایشی بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف اوره (صفر، 75/0%، 5/1%)، و زمانهای مختلف محلولپاشی اوره (اول دیماه، 15 دیماه، 30 دیماه)، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بر میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، برگ و گره و خصوصیات گل و عملکرد گیاه نارنگی رقم ...
بیشتر
نیتروژن نقش مهمی در مدیریت تغذیه درخت در مرکبات ایفا میکند. آزمایشی بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف اوره (صفر، 75/0%، 5/1%)، و زمانهای مختلف محلولپاشی اوره (اول دیماه، 15 دیماه، 30 دیماه)، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بر میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، برگ و گره و خصوصیات گل و عملکرد گیاه نارنگی رقم کینو، صورت گرفت. در این آزمایش از برگ و گره در 1، 3 و 5 هفته بعد از محلولپاشی نمونهبرداری انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که سه هفته بعد از محلولپاشی 1 دی، بیشترین مقدار نیتروژن برگ (5/2%) مربوط به گیاهان محلولپاشیشده با غلظت 5/1% اوره بود درحالیکه بیشترین مقدار نیتروژن گره (73/1%) در گیاهان تیمارشده در 30 دیماه با غلظت 5/1% اوره بهدست آمد. بیشترین مقدار پتاسیم و فسفر برگ گیاهان محلولپاشی در 30 دیماه با غلظت 5/1% اوره گزارش شد. همچنین غلظتهای مختلف اوره موجب افزایش تعداد گل، تحریک رشد تخمدان و افزایش عملکرد شد و بیشترین تأثیر مربوط به بالاترین غلظت اوره (5/1%) گزارش شد.
علوم گیاهان زینتی
سعید ریزی؛ لیلا محمدی؛ رحیم برزگر
چکیده
سیلیسیم بهعنوان یک عنصر سودمند تأثیر چندی بر رشد، عملکرد، بهبود تحمل به تنشهای محیطی و بهبود تعادل عنصرهای غذایی در گیاهان دارد. به همین منظور در تابستان سال 1393 آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار سطح محلولپاشی سیلیسیم شامل 0، 40، 80 و 120 میلیگرم بر لیتر و سه تکرار (هر تکرار شامل پنج گلدان 7/0 لیتری) به مدت دو ماه روی گل حنای ...
بیشتر
سیلیسیم بهعنوان یک عنصر سودمند تأثیر چندی بر رشد، عملکرد، بهبود تحمل به تنشهای محیطی و بهبود تعادل عنصرهای غذایی در گیاهان دارد. به همین منظور در تابستان سال 1393 آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار سطح محلولپاشی سیلیسیم شامل 0، 40، 80 و 120 میلیگرم بر لیتر و سه تکرار (هر تکرار شامل پنج گلدان 7/0 لیتری) به مدت دو ماه روی گل حنای گینهنو Impatiens hawkeri W. Bull.در شرایط گلخانه اجرا شد. در پایان آزمایش، میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سیلیسیم برگ، آنتوسیانینها، سبزینه (کلروفیل)هایa، bو کل اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد، بیشترین نیتروژن بافت (8/2%)، فسفر (41/0%) و پتاسیم (68/2%) مربوط به تیمار سیلیسیم 40 میلیگرم بر لیتر بود. همچنین، بیشترین میزان کلسیم (75/3%) و منیزیم (81/1%) مربوط به تیمار سیلیسیم 80 میلیگرم بر لیتر و بیشترین میزان سیلیسیم برگ (6/15 میلیگرم بر کیلوگرم وزن تر) در تیمار سیلیسیم 120 میلیگرم بر لیتر مشاهده شد. بیشترین میزان سبزینهها (76/20 میلیگرم بر گرم وزن تر) و آنتوسیانینهای گلبرگها (1/32 میلیگرم بر گرم وزن تر) در تیمار 120 میلیگرم بر لیتر سیلیسیم به دست آمد. بهطورکلی، کاربرد سیلیسیم 120 میلیگرم بر لیتر باعث بهبود گل حنای گینهنو شده و بهعنوان عنصری سودمند در پرورش این گیاه توصیه میشود.
سیروان منصوری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ محمدعلی عسگری سرچشمه
چکیده
افزون بر شرایط انبار، عاملهای پیش از برداشت از جمله تغذیه بر کیفیت تازهخوری و افزایش ماندگاری میوه دخالت دارد. در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی آهن (سکوسترین 138) در سه سطح (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و کاربرد خاکی نیتروژن بهصورت نیترات آمونیوم در سه سطح (20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر) روی برخی از ویژگیهای کیفی میوۀ سیب رقم دلباراستیوال ...
بیشتر
افزون بر شرایط انبار، عاملهای پیش از برداشت از جمله تغذیه بر کیفیت تازهخوری و افزایش ماندگاری میوه دخالت دارد. در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی آهن (سکوسترین 138) در سه سطح (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و کاربرد خاکی نیتروژن بهصورت نیترات آمونیوم در سه سطح (20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر) روی برخی از ویژگیهای کیفی میوۀ سیب رقم دلباراستیوال در زمان برداشت و در مدت انبارمانی آزمایش شده است. نتایج نشان داد، سطوح مختلف نیتروژن استفادهشده منجر به افزایش میزان فنولهای کل و در سطوح بالا باعث افزایش درصد کاهش وزن میوهها طی انبارمانی شد. سطوح آهن بهکار برده شده نیز منجر به افزایش مواد جامد محلول (TSS)، محتوای فنولی و پاداکسنده (آنتیاکسیدان)های کل شد و درصد کاهش وزن در فرآیند انبارمانی را نیز کاهش داد. اثر متقابل تیمارهای آهن و نیتروژن موجب حفظ بیشتر ویتامین ث، افزایش میزان فنول کل، کاهش سفتی بافت میوه شده است. تأثیر انبارمانی بر برخی شاخصها مانند سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، ویتامین ث، محتوای فنولی و پاداکسندههای کل معنیدار بود و منجر به کاهش کلی کیفیت میوهها شد، اما تغذیۀ مناسب موجب حفظ بهتر کیفیت پس از برداشت میوهها شد. درمجموع، میتوان غلظت 100 میلیگرم در لیتر آهن را برای بهبود ویژگیهای کیفی این رقم مناسب دانست.
علوم میوه
سکینه حسن زاده؛ فریبرز حبیبی؛ محمد اسماعیل امیری؛ محمدرضا نائینی
چکیده
بهمنظور بررسی ترکیب عنصرهای کانی اناردانه و برگ انار رقم نادری با محلولپاشی کود آمینواسیددار در شرایط تنش خشکی پژوهشی انجام شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده (اسپلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. تیمار آبیاری در سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) و تیمار کود آمینواسیددار در چهار سطح (0، 2، 3 و 4 میلیلیتر در ...
بیشتر
بهمنظور بررسی ترکیب عنصرهای کانی اناردانه و برگ انار رقم نادری با محلولپاشی کود آمینواسیددار در شرایط تنش خشکی پژوهشی انجام شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده (اسپلیت پلات) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. تیمار آبیاری در سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) و تیمار کود آمینواسیددار در چهار سطح (0، 2، 3 و 4 میلیلیتر در لیتر) اعمال شد. محلولپاشی در چهار مرحله (پیش از باز شدن گلها، پس از تشکیل میوه، مرحلۀ رشد سریع و دو هفته پیش از برداشت) انجام شد. نتایج نشان داد، افزایش تنش آبی موجب کاهش نیتروژن (97/5 درصد)، فسفر (37/0 درصد) و پتاسیم (07/0 درصد) اناردانه و افزایش میزان آهن (230 قسمت در میلیون) اناردانه و پتاسیم (08/0 درصد) و آهن (84/348 قسمت در میلیون) برگ در مقایسه با شاهد شد. افزایش سطوح کود آمینواسیددار موجب افزایش نیتروژن (75/8 درصد)، پتاسیم (1/0 درصد) و آهن (92/235 قسمت در میلیون) اناردانه و فسفر (64/0 درصد) برگ شد، ولی میزان پتاسیم (07/0 درصد) و آهن (19/324 قسمت در میلیون) برگ را کاهش داد. نتایج بهدستآمده نشان داد که محلولپاشی با کود آمینواسیددار میتواند بهطور معنیداری ارزش تغذیهای اناردانه را بهبود بخشد و اثرگذاری زیانبار تنش خشکی را کاهش دهد.
سیده رضیه موسوی متین؛ سید نجم الدین مرتضوی؛ مختار حیدری
چکیده
تنظیمکنندههای رشد مختلفی برای بهبود کیفیت گلبریده در گیاهان پیازی استفاده میشوند ولی تأثیر آنها به ژنوتیپ و شرایط رشد گیاه مانند وضعیت تغذیۀ گیاه نیز بستگی دارد. این آزمایش بهمنظور بررسی برهمکنش بنزیلآدنین با غلظتهای (0، 100، 200 و 500 میلیگرم در لیتر) به دو روش (خیساندن سوخها به مدت 24 ساعت پیش از کشت، محلولپاشی در ...
بیشتر
تنظیمکنندههای رشد مختلفی برای بهبود کیفیت گلبریده در گیاهان پیازی استفاده میشوند ولی تأثیر آنها به ژنوتیپ و شرایط رشد گیاه مانند وضعیت تغذیۀ گیاه نیز بستگی دارد. این آزمایش بهمنظور بررسی برهمکنش بنزیلآدنین با غلظتهای (0، 100، 200 و 500 میلیگرم در لیتر) به دو روش (خیساندن سوخها به مدت 24 ساعت پیش از کشت، محلولپاشی در مراحل اولیۀ ظهور گلآذین) و نیترات پتاسیم با مقادیر (0، 1، 2، 4 گرم در کیلوگرم خاک بهصورت تغذیۀ خاکی) نیز در دو مرحلۀ (سه برگی و در مرحلۀ متورم شدن گلآذین در میان برگها) بر قطر گلچه و ساقۀ گل، ارتفاع ساقۀ گلدهنده، شمار گل در سوخ، وزن تر و خشک گل، عمر گلجایی گلبریده و کربوهیدراتهای محلول و پروتئین برگ نرگس در کشت گلدانی در شرایط مزرعهای انجام شد. نتایج نشان داد همۀ صفات موردبررسی پس از کاربرد تیمارهای بنزیلآدنین تغییرهای معنیداری داشتند که نشان میدهد، نرگس نسبت به سایتوکینین حساسیت مثبت دارد. از نظر آماری تیمار نیترات پتاسیم اثر معنیداری بر شمار گل در سوخ، وزن تر و خشک گل، عمر گلجایی گلبریده نداشت. اما برهمکنش تأثیر بنزیلآدنین و نیترات پتاسیم در غلظتهای بالا موجب افزایش معنیدار در قطر گلچه و ساقه، وزن تر و خشک گل، عمر گلجایی گلبریده و میزان کربوهیدراتهای محلول و پروتئین برگ شد. تغییر در ویژگیهای ریختشناسی و بیوشیمیایی در نتیجه کاربرد بنزیلآدنین و نیترات پتاسیم، کیفیت گلبریدة نرگس را بهطور مثبتی تغییر داد.
مصباح بابالار؛ مینا محبی؛ محمد علی عسکری؛ علیرضا طلایی
چکیده
اثــر محلولپاشی آهن و کاربرد خاکی نیتروژن هر یک در سه سطح متفاوت (آهن: صفر، 5 و 10 میلیگرم در لیتر و نیتروژن: صفر، 40 و 60 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد و برخی خصوصیات کیـفی محصول سیـــب رقم فوجیdomestica cv. Fuji)(Malus پیوندشده روی پایۀ مالینگ ((M9واقع در قطعۀ آزمایشی سیب دانشگاه تهران در سال 1392 مطالعه شده است. این پژوهش بهصورت آزمایش ...
بیشتر
اثــر محلولپاشی آهن و کاربرد خاکی نیتروژن هر یک در سه سطح متفاوت (آهن: صفر، 5 و 10 میلیگرم در لیتر و نیتروژن: صفر، 40 و 60 میلیگرم در کیلوگرم) بر عملکرد و برخی خصوصیات کیـفی محصول سیـــب رقم فوجیdomestica cv. Fuji)(Malus پیوندشده روی پایۀ مالینگ ((M9واقع در قطعۀ آزمایشی سیب دانشگاه تهران در سال 1392 مطالعه شده است. این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. براساس نتایج این پژوهش، افزایش سطوح آهن، منجر به افزایش معناداری در محتوای فنولی و درصد مادۀ خشک میوه شد. افزایش سطوح نیتروژن نیز سبب افزایش سفتی میوه، افزایش محتوای فنولی، کاهش اسید آسکوربیک، افزایش مادۀ خشک، کشیدگی میوه و کاهش رنگگیری پوست میوه شد. اثر متقابل نیتروژن و آهن نیز بر سفتی میوه، محتوای فنولی، میزان اسید آسکوربیک، مادۀ خشک، عملکرد، کشیدگی میوه و شاخصهای رنگی پوست میوه (*a*, b) معنادار بود. درمجموع میتوان غلظت 60 میلیگرم در کیلوگرم نیتروژن بهازای هر درخت را برای بهبود خصوصیات کیفی این رقم مناسب دانست، ولی بهنظر میرسد به غلظتهای بیشتری از آهن برای تأثیرگذاری نیاز است.
فاطمه بهبهانی؛ ولی ربیعی؛ مهدی طاهری
چکیده
آزمایشی برای بررسی اثر متقابل شوری و نسبت آمونیوم به نیترات بر نهالهای زیتون بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش چهار سطح شوری (0، 50، 100، 150 میلیمولار کلریدسدیم) و چهار نسبت مختلف آمونیوم به نیترات شامل: 14:0 (محلول بدون آمونیوم + meq/l 14 نیترات)؛ 12:2 (2 آمونیوم + 12 نیترات)؛ 10:4 (4 آمونیوم + 10 نیترات)؛ ...
بیشتر
آزمایشی برای بررسی اثر متقابل شوری و نسبت آمونیوم به نیترات بر نهالهای زیتون بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش چهار سطح شوری (0، 50، 100، 150 میلیمولار کلریدسدیم) و چهار نسبت مختلف آمونیوم به نیترات شامل: 14:0 (محلول بدون آمونیوم + meq/l 14 نیترات)؛ 12:2 (2 آمونیوم + 12 نیترات)؛ 10:4 (4 آمونیوم + 10 نیترات)؛ :6 8 (6 آمونیوم + 8 نیترات) بر روی نهالهای یکسالۀ ارقام زرد و آربیکن کاشتهشده در بستر پرلیت: شن به نسبت 1:1 استفاده شد. نتایج نشان داد که سطوح مختلف شوری به نسبتهای مختلف جذب نیتروژن، فسفر، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم، شاخص کلروفیل و شدت فتوسنتز را کاهش ولی مقدار پرولین و جذب سدیم را افزایش میدهد. رقم زرد بیشتر تحتتأثیر اثرات مضر شوری قرار گرفت. همچنین مشاهده شد که همزمان با افزایش آمونیوم در محلول غذایی نسبت پتاسیم به سدیم و شدت فتوسنتز در رقم زرد افزایش ولی در رقم آربیکن کاهش مییابد. محلول غذایی حاوی یونهای آمونیوم و نیترات با نسبت 6 به 8، با افزایش شدت فتوسنتز و نسبت پتاسیم به سدیم در مقایسه با سایر محلولهای غذایی در تعدیل اثرات مضر شوری کارآمدتر بود. همچنین این اثر در رقم زرد بارزتر از رقم آربیکن بود.
امیرحسین آقایی؛ پرویز احسانزاده
دوره 42، شماره 3 ، دی 1390، ، صفحه 291-299
چکیده
کدوی تخم کاغذی از گیاهان دارویی تازه وارد به کشور است که بذر و فرآوردههای آن در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد. با توجه به اهمیت این گیاه در صنایع دارویی، افزایش خشکسالی در سالهای اخیر و نبود اطلاعات کافی در مورد نیاز کودی این گیاه در کشور این تحقیق با هدف مطالعه تأثیر سطوح مختلف رطوبتی و نیتروژن بر کلروفیل، خصوصیات فتوسنتزی، ...
بیشتر
کدوی تخم کاغذی از گیاهان دارویی تازه وارد به کشور است که بذر و فرآوردههای آن در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد. با توجه به اهمیت این گیاه در صنایع دارویی، افزایش خشکسالی در سالهای اخیر و نبود اطلاعات کافی در مورد نیاز کودی این گیاه در کشور این تحقیق با هدف مطالعه تأثیر سطوح مختلف رطوبتی و نیتروژن بر کلروفیل، خصوصیات فتوسنتزی، پرولین، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کدوی تخم کاغذی در سال زراعی 1388 با استفاده از کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با پنج تکرار انجام شد. سطوح مختلف تیمار آبیاری بر اساس میلیمتر تبخیر از طشت تبخیر شامل 1I (65 میلیمتر تبخیر)، 2 I(95 میلیمتر تبخیر) و 3 I(130 میلیمتر تبخیر) به عنوان فاکتور اصلی و سه سطح نیتروژن به فرم اوره شامل 1N (شاهد بدون کود)، 2N (120کیلوگرم در هکتار) و 3N (220 کیلوگرم در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی بود. کمبود آب موجب کاهش و افزایش نیتروژن موجب افزایش سطح برگ شد. بین سطوح آبیاری و نیتروژن از نظر غلظت کلروفیل برگ اختلاف مشاهده شد. افزایش در سطوح نیتروژن و آب در دسترس موجب افزایش فتوسنتز و هدایت روزنهای و کاهش در غلظت دیاکسیدکربن در حفره زیر روزنه گردید. تنش خشکی و افزایش سطح نیتروژن موجب افزایش غلظت پرولین برگ شد. در سطح آبیاری 3 Iعملکرد، اجزای عملکرد، درصد روغن و عملکرد روغن نسبت به سطح 1 I کاهش پیدا کرد. همچنین در سطح 3N نیتروژن تعداد میوه در بوته، عملکرد میوه، عملکرد دانه، درصد روغن نسبت به سطح 1N کاهش نشان داد. اگرچه افزایش در میزان نیتروژن خاک موجب افزایش میزان شاخص سطح برگ، غلظت کلروفیل و سرعت فتوسنتز خالص شد، اما ظاهرا تولید بیش از حد شاخ و برگ به عنوان یک مخزن قوی عمل کرده و نه تنها از افزایش عملکرد میوه و دانه جلوگیری نمود بلکه حتی سبب کاهش جدی آنها شد.
آزاده اسفندیاری؛ تکتم سادات تقوی؛ مصباح بابالار؛ مجتبی دلشاد
دوره 40، شماره 2 ، شهریور 1388
چکیده
به منظور بررسی تأثیر نیتروژن بر شاخصهای رشد گیاه گوجه فرنگی گلخانهای و تأثیر بستر در هدر رفت و جذب نیتروژن، دو محلول غذایی(محلول غذایی کامل و محلول غذایی با 30% کاهش نیتروژن) و سه بستر کشت (زئولیت غنی شده با نیتروژن و پرلیت، زئولیت خام و پرلیت و سرانجام پرلیت) به صورت کرت خرد شده و طرح بلوک کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر نیتروژن بر شاخصهای رشد گیاه گوجه فرنگی گلخانهای و تأثیر بستر در هدر رفت و جذب نیتروژن، دو محلول غذایی(محلول غذایی کامل و محلول غذایی با 30% کاهش نیتروژن) و سه بستر کشت (زئولیت غنی شده با نیتروژن و پرلیت، زئولیت خام و پرلیت و سرانجام پرلیت) به صورت کرت خرد شده و طرح بلوک کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از 6 ماه کشت نشان داد که شاخص سطح برگ و سرعت توسعه برگ با کاهش غلظت نیتروژن کاهش پیدا کردند. بستر دارای زئولیت سبب بهبود فاکتورهای رشد، مانند طول ساقه، تعداد برگ، سرعت طویل شدن ساقه، سرعت توسعه برگ و سرعت رشد محصول و افزایش عملکرد گردید و استفاده از زئولیت غنی شده باعث کاهش نیتروژن وارد شده به پساب کشت شد. میزان نیتروژن ذخیره شده در برگهای جوان با کاهش غلظت نیتروژن کاهش یافت، ولی این کاهش در بستر دارای زئولیت غنی شده و استفاده از محلول دارای نیتروژن کاهش یافته دیده نشد. در مجموع نتایج حاکی از امکان استفاده موفقیتآمیز از زئولیت برای پرورش گوجهفرنگی به همراه کاهش نیتروژن محلول غذایی و کاهش مقدار این عنصر در پساب کشت بود.