فرهاد پیرزاد؛ محمدعلی عسگری سرچشمه؛ مصباح بابالار؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی
چکیده
از مشکلات اصلی میوه انار طی انبارمانی، خسارت سرمازدگی در دمای پایینتر از 5 درجه سلسیوس بوده که با قهوهای شدن پوست، بذر پوشینهها و کاهش کیفیت تغذیهای آنها همراه است. در این پژوهش اثر تیمارهای ترکیبی آرژنین (صفر، 1 و 2 میلیمولار) و متیل جاسمونات (صفر، 1/0 و 2/0 میلیمولار) بهصورت محلولپاشی روی درخت، طی سه مرحله 60، 40 و 20 روز ...
بیشتر
از مشکلات اصلی میوه انار طی انبارمانی، خسارت سرمازدگی در دمای پایینتر از 5 درجه سلسیوس بوده که با قهوهای شدن پوست، بذر پوشینهها و کاهش کیفیت تغذیهای آنها همراه است. در این پژوهش اثر تیمارهای ترکیبی آرژنین (صفر، 1 و 2 میلیمولار) و متیل جاسمونات (صفر، 1/0 و 2/0 میلیمولار) بهصورت محلولپاشی روی درخت، طی سه مرحله 60، 40 و 20 روز قبل از برداشت به منظور کاهش خسارت سرمازدگی و حفظ کیفیت تغذیهای آریلهای میوه انار در دمای 5/0±4 درجه سلسیوس در روزهای صفر، 30، 60، 90 و 120 روز انبارمانی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تیمار ترکیبی آرژنین 2 میلیمولار و متیل جاسمونات 1/0 میلیمولار سبب کاهش میزان خسارت سرمازدگی (74/37 درصد)، نشت یونی (42/31 درصد) و مالوندیآلدهید (46/29 درصد) در میوههای انار شد. همچنین میوههای انار تیمار شده میزان آسکوربیک اسید، فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالایز، میزان فنل کل و آنتوسیانین بالاتر و میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز کمتری داشتند که در نهایت منجر به افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی میوهها شد. این تیمار سبب افزایش فعالیت آنزیمی آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز به ترتیب به میزان 04/9، 18/8 و 21/44 درصد در مقایسه با شاهد شد که در نتیجه آن تجمع هیدروژن پراکسید در این میوهها کاهش یافت. بنابراین تیمار ترکیبی آرژنین و متیل جاسمونات از طریق بهبود سیستم آنتیاکسیدانی و کاهش میزان خسارت سرمازدگی منجر به افزایش کیفیت تغذیهای، حفظ سیالیت غشا سیتوپلاسمی و بازار پسندی میوههای انار شده است.
غلامرضا هدایتی؛ فرشاد صادقی
چکیده
لیمو آب شیراز به دلیل داشتن عطر، طعم مطلوب و اسیدیته بالا مورد پسند بسیاری از مصرف کنندگان بوده و در صنعت به عنوان افزودنی غذاها کاربرد زیادی دارد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. تیمارها شامل سدیم نیتروپروساید در سه سطح (صفر، 5/7 و 15 میکرومولار) و مدت زمان انبارمانی در چهار سطح (زمان برداشت، 20، 40 و 60 روز پس از ...
بیشتر
لیمو آب شیراز به دلیل داشتن عطر، طعم مطلوب و اسیدیته بالا مورد پسند بسیاری از مصرف کنندگان بوده و در صنعت به عنوان افزودنی غذاها کاربرد زیادی دارد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. تیمارها شامل سدیم نیتروپروساید در سه سطح (صفر، 5/7 و 15 میکرومولار) و مدت زمان انبارمانی در چهار سطح (زمان برداشت، 20، 40 و 60 روز پس از برداشت) بودند. نتایج نشان داد کاربرد سدیم نیتروپروساید مانع افزایش مواد جامد محلول میوهها در انبار شد. بیشترین میزان اسیدیته کل میوه مربوط به زمان برداشت بود. تفاوتی بین میوههای تیمار شده با سدیم نیتروپروساید و شاهد تا روز بیستم انبارمانی از نظر اسیدیته کل و ویتامین ث وجود نداشت. عدم کاربرد سدیم نیتروپروساید باعث شد روند کاهش وزن میوهها در مدت انبارمانی افزایش یابد و کاربرد آن به دلیل جلوگیری از تبخیر آب از سطح میوه، با روند کندتری انجام شد. کاربرد 5/7 و 15 میکرومولار سدیم نیتروپروساید باعث حفظ محتوای کلروفیلهای a، b و کلروفیل کل در پوست میوهها پس از 40 روز نگهداری در انبار شدند. کاربرد غلظتهای 5/7 و 15 میکرو مولار سدیم نیتروپروساید باعث جلوگیری از پوسیدگی میوهها تا روز 20 ام در انبار شد. در مجموع، نتایج نشان داد غوطهور کردن میوههای لیمو آب شیراز در غلظت 5/7 میکرومولار سدیم نیتروپروساید باعث حفظ کلروفیل پوست میوه، کند شدن روند کاهش وزن، ممانعت از افزایش مواد جامد محلول و حفظ محتوای ویتامین ث شد و جهت افزایش عمر انبارمانی فرآوردههای باغبانی توصیه میگردد.
مینا محبی؛ مصباح بابالار؛ محمدعلی عسگری سرچشمه؛ علیرضا طلایی
چکیده
قهوهایشدن آنزیمی یکی از واکنشهای مهم است که در میوه و سبزیهای زیادی منجر به کاهش کیفیت پس از برداشت آنها میگردد. به منظور مطالعه نقش احتمالی برخی ترکیبات مهم در این ناهنجاری و نحوهی تغییرات آنها طی انبارمانی، آزمایشی در قالب طرح تصادفی در گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی دانشگاه تهران روی میوه سیب رقم فوجی اجرا شد. در ...
بیشتر
قهوهایشدن آنزیمی یکی از واکنشهای مهم است که در میوه و سبزیهای زیادی منجر به کاهش کیفیت پس از برداشت آنها میگردد. به منظور مطالعه نقش احتمالی برخی ترکیبات مهم در این ناهنجاری و نحوهی تغییرات آنها طی انبارمانی، آزمایشی در قالب طرح تصادفی در گروه علوم باغبانی، پردیس کشاورزی دانشگاه تهران روی میوه سیب رقم فوجی اجرا شد. در این تحقیق سرعت قهوهایشدن بافت میوه، فعالیت آنزیم پلیفنولاکسیداز، ظرفیت آنتیاکسیدانی کل، محتوای فنولها و میزان پراکسیده شدن لیپیدهای غشاء در طی 180 روز انبارمانی در 5 زمان مورد آزمایش قرار گرفت. بر اساس نتایج، ظرفیت آنتیاکسیدانی و فعالیت آنزیم پلیفنولاکسیداز در طی 90 روز انبارمانی تغییر معنیداری نداشتند، اما پس از 135 روز بهطور معنیداری کاهش یافتند. در پایان 180 روز انبارمانی، کمترین فعالیت این آنزیم ثبت شد. محتوای فنولها در طی انبارمانی تغییر محسوسی نشان نداد. مقدار پراکسیدهشدن لیپیدها پس از 90 روز انبارمانی، افزایش معنیداری یافت. قهوهایشدن بافت میوه با قدری کاهش در اواسط انبارمانی، در 135 روز افزایش معنیداری نشان داد و تا انتهای انبارمانی این مقدار را حفظ نمود. بنابرین میتوان پیش بینی نمود که در رقم فوجی، محتوای فنولها در قهوهایشدن بافت میوه همانند فعالیت آنزیم پلیفنولاکسیداز اهمیت بالایی دارد و علاوه بر این، فاکتور پراکسیدهشدن لیپیدها نیز در این فرایند حایز اهمیت میباشد.
علوم میوه
محمدرضا اصغری؛ هاشم زارعی؛ حبیب شیرزاد
چکیده
بهمنظور استفاده از ترکیبات سالم، حفظ کیفیت و افزایش عمر پس از برداشت میوه شلیل رقم "ردگلد"طی انبارمانی، تأثیر تیمار پس از برداشت نانو اکسیدروی در سه غلظت (۰، ۰۱/۰ و ۰۳/۰ درصد) و کربوکسیمتیلسلولز در سه غلظت (۰، ۵/۰ و ۱ درصد) در دمای ۱-۰ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۹۰ تا ۹۵ درصد و بهمدت ۴۰ روز مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق ...
بیشتر
بهمنظور استفاده از ترکیبات سالم، حفظ کیفیت و افزایش عمر پس از برداشت میوه شلیل رقم "ردگلد"طی انبارمانی، تأثیر تیمار پس از برداشت نانو اکسیدروی در سه غلظت (۰، ۰۱/۰ و ۰۳/۰ درصد) و کربوکسیمتیلسلولز در سه غلظت (۰، ۵/۰ و ۱ درصد) در دمای ۱-۰ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۹۰ تا ۹۵ درصد و بهمدت ۴۰ روز مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملأ تصادفی با ۴ تکرار انجام شد. میزان کاهش وزن، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، pH میوه، مقدار ویتامینث و شاخص قهوهایشدن در دوره انبارمانی ارزیابی شدند. نانو اکسیدروی بههمراه کربوکسیمتیلسلولز بهطور معنیداری باعث کاهش شاخص قهوهایشدن در همه تیمارها نسبت به شاهد شد. تیمارهای نانواکسیدروی ۰۱/۰ درصد و کربوکسیمتیلسلولز ۱ درصد بیشترین تأثیر را بر افت کاهش وزن داشتند. تیمار ترکیبی نانو اکسیدروی ۰۱/۰ درصد و کربوکسیمتیلسلولز ۱ درصد نیز تأثیر بیشتری در حفظ مواد جامد قابل حل داشت. همچنین نانواکسیدروی و کربوکسیمتیلسلولز در مدت انبارمانی، باعث حفظ اسیدیته کل گردیدند. تأثیر تیمارهای نانو اکسیدروی و کربوکسیمتیلسلولز بر مقدار ویتامینث معنیدار نشد. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای نانو اکسیدروی و کربوکسیمتیلسلولز میتواند به حفظ خواص کیفی میوه شلیل "رد گلد" کمک کند.
علوم سبزی
حدیثه دانشور؛ مصباح بابالار؛ مجتبی دلشاد؛ لیلا تبریزی رائینی
چکیده
کاربرد فراوان نهادههای شیمیایی، در مزارع تولید سبزی و صیفی و عرضه سریع این محصولات به بازار (بدون درنظر گرفتن مدتزمان لازم، برای کاهش غلظت یا تجزیه موادشیمیایی)، ضرورت مدیریت تغذیه مناسب را در سیستم کشت این محصولات، بیش از پیش آشکار میکند. این مطالعه بهمنظور بررسی اثر مدیریت تغذیه، بر میزان تجمع نیترات و سایر پارامترهای ...
بیشتر
کاربرد فراوان نهادههای شیمیایی، در مزارع تولید سبزی و صیفی و عرضه سریع این محصولات به بازار (بدون درنظر گرفتن مدتزمان لازم، برای کاهش غلظت یا تجزیه موادشیمیایی)، ضرورت مدیریت تغذیه مناسب را در سیستم کشت این محصولات، بیش از پیش آشکار میکند. این مطالعه بهمنظور بررسی اثر مدیریت تغذیه، بر میزان تجمع نیترات و سایر پارامترهای کیفی گیاه کرفس انجام گرفت. تیمارهای مورد مطالعه شامل تغذیه نیتروژنمعدنی (اوره با مقادیر 300، 423، 700 و نیتراتآمونیوم با مقدار 560 کیلوگرم در هکتار)، و آلی (ورمیکمپوست 20 کیلوگرم در 8/7 متر مربع و کمپوست 10 کیلوگرم در 8/7 متر مربع در ترکیب با مایه تلقیح قارچ زیستی تریکودرما) و شاهد بود. بعد از برداشت محصول، عملکرد گیاه در واحد سطح، تعداد ساقه، ارتفاع گیاه، میزان مواد معدنی (سدیم، پتاسیم و فسفر) و میزان نیترات اندازهگیری شد و پس از نگهداری کرفس تازه برشیافته در سردخانه با دمای 1± درجه سانتیگراد بهمدت 4 هفته، درصد کاهش وزن، مقدار ویتامینث، میزان مواد جامدمحلول کل و مقدار اسید قابلتیتراسیون کل، هر هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در تیمارهای آلی، میزان مواد معدنی، ویتامینث، مواد جامدمحلول کل بیشتر بوده، اما میزان عملکرد، تعداد ساقه در گیاه، نیترات و کاهش وزن کمتری در مقایسه با تیمارهای معدنی داشتند. با اینکه کاربرد تیمارهای آلی، موجب کاهش ارزش اقتصادی محصول میشوند؛ اما میتوانند باعث ایجاد مزه بهتر، ایمنی و پذیرش محصول توسط مصرفکننده شوند.
مصباح بابالار؛ فرهاد پیرزاد؛ محمد علی عسکری سرچشمه؛ علیرضا طلایی؛ حسین لسانی
چکیده
انار از جمله میوههای حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایینتر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانههای سرمازدگی میشود. این پژوهش بهصورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیمولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیبهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ارزش تغذیهای میوۀ ...
بیشتر
انار از جمله میوههای حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایینتر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانههای سرمازدگی میشود. این پژوهش بهصورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظتهای مختلف متیلجاسمونات (0 (شاهد)، 1/0، 2/0 و 3/0 میلیمولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیبهای پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ارزش تغذیهای میوۀ انار رقم ملس ساوه انجام شد. میوهها در دمای 1±4 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 4 ماه نگهداری شدند. تیمار 2/0 میلیمولار متیلجاسمونات بهطور معنیداری سبب کاهش شاخص سرمازدگی، میزان نشت یونی و مالوندیآلدئید به ترتیب به میزان 54، 20 و 27 درصد شد. میوههای تیمارشده با سطح 2/0 میلیمولار متیلجاسمونات دارای ترکیبهای فنلی، آنتوسیانینهای کل، ظرفیت پاداکسندگی و فعالیت آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز بیشتری در مقایسه با شاهد داشتند. همچنین میوههای انار تیمارشده با متیلجاسمونات درصد کاهش وزن، مواد جامد محلول کل و pH کمتر، ویتامین ث و اسید کل بیشتری در مقایسه با میوههای شاهد داشتند. بهطورکلی متیلجاسمونات را میتوان بهعنوان یک روش سودمند و کاربردی برای افزایش مقاومت میوههای انار به آسیب سرمازدگی و بازدارندۀ کاهش ارزش تغذیهای میوهها در مدت انبارمانی و انتقال آنها به بازار، بهکار برد.
علوم میوه
سعیده زربخش؛ سمیه رستگار؛ صدیقه جوادپور
چکیده
خرما از جمله محصولات مهم باغی و راهبردی به ویژه صادراتی ایران است. حفظ کیفیت میوه و کاهش میزان آلودگی میکروبی و مدیریت و مهار (کنترل) آفات انباری از هدفهای مهم انبارمانی خرماست. بدین منظور برای بررسی تأثیر پرتوگاما در ضدعفونی میوۀ خرما، پژوهشی بر یک رقم میوۀ نیمهخشک خرما 'پیارم' و دو رقم میوۀ خشک 'دیری' و 'زاهدی'به مدت 4 ماه در دمای ...
بیشتر
خرما از جمله محصولات مهم باغی و راهبردی به ویژه صادراتی ایران است. حفظ کیفیت میوه و کاهش میزان آلودگی میکروبی و مدیریت و مهار (کنترل) آفات انباری از هدفهای مهم انبارمانی خرماست. بدین منظور برای بررسی تأثیر پرتوگاما در ضدعفونی میوۀ خرما، پژوهشی بر یک رقم میوۀ نیمهخشک خرما 'پیارم' و دو رقم میوۀ خشک 'دیری' و 'زاهدی'به مدت 4 ماه در دمای °C2±25 انجام شد. میوهها پس از برداشت، توسط اشعۀ گاما (kG 5،0،1،3) پرتودهی شدند. آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد، در هر سه رقم، میوههای تیمار شده نسبت به شاهد درصد کاهش وزن کمتر و فلاونوئید بالاتری نشان دادند. پرتودهی با افزایش دُز بهطور قابلتوجهی موجب بهبود کیفیت حسی در هر سه رقم شد. در هر سه رقم پرتودهی بهطور معنیداری درصد آفت را مهار کرد. پرتودهی تأثیر قابلتوجهی در مهار آلودگی قارچی خرمای رقم پیارم نداشت درحالیکه در دو رقم دیگر با افزایش دُز پرتودهی، کاهش قابلتوجهی در کاهش آلودگی قارچی مشاهده شد. در رقم دیری هیچگونه آلودگی باکتریایی مشاهده نشد. در دو رقم دیگر نیز با افزایش شدت پرتودهی، آلودگی باکتریایی بهطور قابلتوجهی کاهش یافت. بهطورکلی، مؤثرترین دُز پرتودهی در این پژوهش kG 5 مشاهده شد. نتایج نشان میدهد، پرتودهی گاما بسته به رقم نقش مؤثری در جلوگیری از آلودگی میکروبی و حفظ ویژگیهای کیفی میوه دارد و میتواند برای افزایش کیفیت بهداشتی میوهها و بهعنوان یک روش ضدعفونیکننده در آینده در نظر گرفته شود.
مینا محبی؛ مصباح بابالار؛ محمدعلی عسکری سرچشمه؛ علیرضا طلایی
چکیده
در این تحقیق تأثیر تغذیۀ آهن و نیتروژن، در سه سطح (کلات آهن با غلظتهای 0، 5 و 10 قسمت در میلیون (پیپیام) و نیترات آمونیوم با غلظتهای 0، 40 و 60 قسمت در میلیون) بر درصد عنصرهای نیتروژن، پتاسیم و فسفر برگ و میوه در زمان برداشت و برخی از ویژگیهای کیفی محصول سیب رقم فوجی طی انبارمانی بررسی شد. بنابر نتایج این پژوهش، سطوح نیتروژن استفادهشده ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر تغذیۀ آهن و نیتروژن، در سه سطح (کلات آهن با غلظتهای 0، 5 و 10 قسمت در میلیون (پیپیام) و نیترات آمونیوم با غلظتهای 0، 40 و 60 قسمت در میلیون) بر درصد عنصرهای نیتروژن، پتاسیم و فسفر برگ و میوه در زمان برداشت و برخی از ویژگیهای کیفی محصول سیب رقم فوجی طی انبارمانی بررسی شد. بنابر نتایج این پژوهش، سطوح نیتروژن استفادهشده تأثیر معنیداری بر صفات کمی و کیفی میوه نداشت و تنها میزان ویتامین ث میوه را بهطور معنیداری افزایش داد. سطوح آهن بهکار برده شده بهطور معنیداری درصد کاهش وزن میوه در دورۀ انبارمانی را کاهش داد. تأثیر انبارمانی بر برخی از شاخصهای کیفی میوه معنیدار بود و منجر به کاهش کیفیت شد بهطوریکه این افت کیفیت از 95 روز انبارمانی به بعد ملموستر بود. میزان ویتامین ث، سفتی بافت، وزن خشک و اسیدهای آلی (اسیدیته) میوه در مدت انبارمانی کاهش معنیداری داشت. تیمار نیتروژن سبب افزایش معنیدار محتوای نیتروژن برگ و میوه شد، اما پتاسیم برگ و میوه را کاهش داد. تأثیر تیمار آهن بر میزان این سه عنصر در برگ و میوه معنیدار نبود و تنها پتاسیم میوه را بهطور معنیداری کاهش داد. بهطورکلی نتایج این تحقیق نشاندهندۀ نگهداری سهماهۀ این رقم بدون کاهش کیفیت است.
سیروان منصوری؛ مصباح بابالار؛ سیامک کلانتری؛ محمدعلی عسگری سرچشمه
چکیده
افزون بر شرایط انبار، عاملهای پیش از برداشت از جمله تغذیه بر کیفیت تازهخوری و افزایش ماندگاری میوه دخالت دارد. در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی آهن (سکوسترین 138) در سه سطح (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و کاربرد خاکی نیتروژن بهصورت نیترات آمونیوم در سه سطح (20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر) روی برخی از ویژگیهای کیفی میوۀ سیب رقم دلباراستیوال ...
بیشتر
افزون بر شرایط انبار، عاملهای پیش از برداشت از جمله تغذیه بر کیفیت تازهخوری و افزایش ماندگاری میوه دخالت دارد. در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی آهن (سکوسترین 138) در سه سطح (0، 50 و 100 میلیگرم در لیتر) و کاربرد خاکی نیتروژن بهصورت نیترات آمونیوم در سه سطح (20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر) روی برخی از ویژگیهای کیفی میوۀ سیب رقم دلباراستیوال در زمان برداشت و در مدت انبارمانی آزمایش شده است. نتایج نشان داد، سطوح مختلف نیتروژن استفادهشده منجر به افزایش میزان فنولهای کل و در سطوح بالا باعث افزایش درصد کاهش وزن میوهها طی انبارمانی شد. سطوح آهن بهکار برده شده نیز منجر به افزایش مواد جامد محلول (TSS)، محتوای فنولی و پاداکسنده (آنتیاکسیدان)های کل شد و درصد کاهش وزن در فرآیند انبارمانی را نیز کاهش داد. اثر متقابل تیمارهای آهن و نیتروژن موجب حفظ بیشتر ویتامین ث، افزایش میزان فنول کل، کاهش سفتی بافت میوه شده است. تأثیر انبارمانی بر برخی شاخصها مانند سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، ویتامین ث، محتوای فنولی و پاداکسندههای کل معنیدار بود و منجر به کاهش کلی کیفیت میوهها شد، اما تغذیۀ مناسب موجب حفظ بهتر کیفیت پس از برداشت میوهها شد. درمجموع، میتوان غلظت 100 میلیگرم در لیتر آهن را برای بهبود ویژگیهای کیفی این رقم مناسب دانست.
حسین میغانی؛ محمود قاسمنژاد؛ میثم احمدی
چکیده
در سالهای اخیر تقاضا برای محصولات ارگانیک به دلیل ارزش غذایی بالا و سالمتر بودن آنها بهسرعت در حال افزایش است. در این پژوهش تأثیر نظام مدیریت باغ به روشهای ارگانیک، تلفیقی و متداول بر قابلیت انبارمانی و کیفیت پس از برداشت میوۀ انار رقم رباب شیراز طی 90 روز انبارداری در دمای 5 درجۀ سلسیوس بررسی شد. صفاتی مانند کاهش وزن، ویژگیهای ...
بیشتر
در سالهای اخیر تقاضا برای محصولات ارگانیک به دلیل ارزش غذایی بالا و سالمتر بودن آنها بهسرعت در حال افزایش است. در این پژوهش تأثیر نظام مدیریت باغ به روشهای ارگانیک، تلفیقی و متداول بر قابلیت انبارمانی و کیفیت پس از برداشت میوۀ انار رقم رباب شیراز طی 90 روز انبارداری در دمای 5 درجۀ سلسیوس بررسی شد. صفاتی مانند کاهش وزن، ویژگیهای کیفی و بیوشیمیایی میوۀ انار در زمان برداشت، 45 و 90 روز پس از آغاز انبارداری ارزیابی شدند. نتایج نشان داد، درصد کاهش وزن میوههای ارگانیک بهطور معنیداری کمتر از میوههای نظام مدیریت متداول و تلفیقی بود. میزان مواد جامد محلول (TSS) و اسید قابل عیارسنجی یا تیتراسیون (TA) در میوههای تولیدشده به روش متداول بیشتر و نسبت TSS/TA کمتر از میوههای ارگانیک بود. بالاترین نسبت TSS/TA از میوههای نظام مدیریت تلفیقی به دست آمد. درحالیکه میزان فنل، فلاونوئید کل، آنتوسیانین کل و ظرفیت پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) در زمان برداشت و در مدت انبارداری در میوههای ارگانیک بیشتر بود. برخلاف ترکیبهای فنلی، میزان آنتوسیانین در مدت انبارداری افزایش یافت. در کل، میوههای ارگانیک افزون بر داشتن ارزش غذایی بالاتر انبارمانی بیشتری دارند.
محمدرضا اصغری؛ لیلا احدی؛ سجاد ریایی
چکیده
امروزه، به دلیل تأثیرات زیانبار مواد شیمیایی بر سلامت انسان و محیط زیست، استفاده از این مواد با محدودیتهایی روبهروست. ازاینرو، یافتن مواد سالم برای استفاده در فناوری پس از برداشت میوهها و سبزیها ضروری است. در این پژوهش، تأثیر غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک (0، 1، 2 میلیمولار) به همراه ژل آلوئهورا در غلظتهای 0، 25 درصد ...
بیشتر
امروزه، به دلیل تأثیرات زیانبار مواد شیمیایی بر سلامت انسان و محیط زیست، استفاده از این مواد با محدودیتهایی روبهروست. ازاینرو، یافتن مواد سالم برای استفاده در فناوری پس از برداشت میوهها و سبزیها ضروری است. در این پژوهش، تأثیر غلظتهای مختلف اسید سالیسیلیک (0، 1، 2 میلیمولار) به همراه ژل آلوئهورا در غلظتهای 0، 25 درصد و 33 درصد بر عمر پس از برداشت میوۀ انگور رقم قزلازوم در دمای 5/0±0درجۀ سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 45 و 90 روز در آزمایشگاه دانشگاه ارومیه در مهرماه 1390 بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کاملاً تصادفی و در 6 تکرار انجام شد که هر تکرار محتوی 500 گرم انگور بود. ویژگیهای کیفی میوه شامل pH آب میوه، اسید قابل تیتراسیون، ویتامین ث، فعالیت آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیم کاتالاز و درصد کاهش وزن بررسی شد. اسید سالیسیلیک 2 میلیمولار و ژل آلوئهورا 33 درصد به طور معناداری سبب حفظ فعالیت آنتیاکسیدانی و آنزیم کاتالاز میوه شدند و تأثیر معناداری بر مقدار اسیدهای آلی، ویتامین ث، درصد کاهش وزن و pH آبمیوه داشتند.
مرجان السادات حسینی؛ مصباح بابالار؛ محمد علی عسکری
چکیده
در این مطالعه، اثر کاربرد قبل و پس از برداشت پوتریسین به همراه تیمار گرمایی بر کیفیت و عمر انبارمانی میوة گلابی رقم اسپادونا بررسی شده است. آزمایش بهصورت فاکتوریل برپایة طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. میوهها طی فصل رشد در 3 مرحله بهترتیب 30، 60 و 90 روز بعد از تمامگل با 4 سطح پوتریسین (0، 5/0، 1 و 2 میلیمولار) مهافشانی شدند. ...
بیشتر
در این مطالعه، اثر کاربرد قبل و پس از برداشت پوتریسین به همراه تیمار گرمایی بر کیفیت و عمر انبارمانی میوة گلابی رقم اسپادونا بررسی شده است. آزمایش بهصورت فاکتوریل برپایة طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. میوهها طی فصل رشد در 3 مرحله بهترتیب 30، 60 و 90 روز بعد از تمامگل با 4 سطح پوتریسین (0، 5/0، 1 و 2 میلیمولار) مهافشانی شدند. همان میوهها پس از برداشت در پوتریسین (در همان غلظتهای قبل از برداشت) و آب گرم در 3 سطح (40 و 50 درجة سانتیگراد و شاهد) بهمدت 5 دقیقه غوطهور شدند. میوهها بعد از تیمار در سردخانه با دمای 1 ±0 درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 80ـ 85 درصد بهمدت 21 هفته نگهداری شدند. میوهها هر سه هفته یک بار از انبار خارج و از نظر خصوصیات مختلف کمّی و کیفی مثل کاهش وزن، سفتی بافت میوه، pH، اسیدیتة قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول و شاخص طعم اندازهگیریشده قرار گرفتند. نتایج نشان داد کاربرد 1 و 2 میلیمولار پوتریسین در زمان داشت و پس از برداشت سبب حفظ سفتی بافت میوه، کاهش از دست دادن آب میوه از طریق پوست و نیز کندکردن روند تغییرات pH و اسیدیتة قابل تیتراسیون نسبت به شاهد شدند. همچنین مواد جامد محلول و شاخص طعم در میوههای تیمارشده در ابتدای آزمایش کمتر از نمونههای شاهد بودند، درحالیکه در مراحل پایانی مقادیر مواد جامد محلول بیشتر از شاهد بودند. تیمار گرمایی 40 و50 درجة سانتیگراد بهمدت 5 دقیقه سبب افزایش مواد جامد محلول و شاخص طعم شدند، اما تأثیر معناداری بر کاهش وزن، سفتی بافت میوه، pH و اسیدیتة قابل تیتراسیون نداشتند.
یونس مستوفی؛ مهسا گرانسایه؛ وحید عبدوسی؛ محمدعلی نجاتیان
چکیده
انگور میوه ای است که در دوران پس از برداشت در معرض عوامل قارچی به خصوص قارچ Botrytis cinerea و آب از دست دهی زیادی قرار می گیرد. با توجه به محدودیت های مصرف مواد شیمیایی مصنوعی برای کنترل ضایعات پس از برداشت در انگور و سایر میوه ها در این پژوهش سعی بر آن است که از روش های غیرشیمیایی و بی خطر در این راستا استفاده شود. در نتیجه، استفاده از گاز ازن ...
بیشتر
انگور میوه ای است که در دوران پس از برداشت در معرض عوامل قارچی به خصوص قارچ Botrytis cinerea و آب از دست دهی زیادی قرار می گیرد. با توجه به محدودیت های مصرف مواد شیمیایی مصنوعی برای کنترل ضایعات پس از برداشت در انگور و سایر میوه ها در این پژوهش سعی بر آن است که از روش های غیرشیمیایی و بی خطر در این راستا استفاده شود. در نتیجه، استفاده از گاز ازن (با غلظت ?/?پی پی ام)، با زمان های تیمار دهی ?، ?? و ?? دقیقه در انگور رقم فخری مورد ارزیابی قرار گرفته و شاخص های کیفی و کمی پوسیدگی ، ویتامین C، قندهای احیا شونده، شاخص رسیدگی ، درصد کاهش وزن، ریزش حبه، آبکشیدگی دم خوشه، میزان ترک خوردگی حبه و ارزیابی های حسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که انگورهای تیمار شده با ازن ، نسبت به نمونه های شاهد، قندهای احیا شونده ? شاخص رسیدگی و انبارمانی بالاتر و درصد پوسیدگی، ویتامینC، درصد کاهش وزن، ریزش حبه، آبکشیدگی دم خوشه و ترک خوردگی پائین تری داشتند . به عنوان نتیجه کلی، تیمار ازن موجب کاهش میزان پوسیدگی و افزایش انبارمانی نمونه ها گردید.
مهشاد مقومی؛ یونس مستوفی؛ علیرضا طلایی
دوره 40، شماره 3 ، آذر 1388
چکیده
این تحقیق به منظور مطالعه اثرات تیمارهوای گرم و 1- متیل سیکلوپروپن به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر بر کیفیت و انبارمانی میوه توتفرنگی صورت گرفت. آزمایش بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل تیمار گرمایی در دو سطح (دمای اتاق و ?C45 به مدت 3 ساعت) و 1- متیل سیکلوپروپن در 2 سطح (0 و 1 میکرولیتر در لیتر) بودند. ...
بیشتر
این تحقیق به منظور مطالعه اثرات تیمارهوای گرم و 1- متیل سیکلوپروپن به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر بر کیفیت و انبارمانی میوه توتفرنگی صورت گرفت. آزمایش بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل تیمار گرمایی در دو سطح (دمای اتاق و ?C45 به مدت 3 ساعت) و 1- متیل سیکلوپروپن در 2 سطح (0 و 1 میکرولیتر در لیتر) بودند. نمونههای موجود در هر تیمار در سردخانه با دمای صفر تا دو درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90% برای مدت 20 روز قرار گرفتند. نمونهها در روزهای0 ، 5، 10، 15و 20 روز از سردخانه خارج و برای ایجاد شرایط مشابه خرده فروشی 24 ساعت در دمای اتاق (?C25 و رطوبت نسبی 70%) نگهداری شدند. نتایج آزمایشها نشان داد که استفاده از تیمار گرمایی به تنهایی اثر معنیداری روی درصد کاهش وزن، درخشندگی میوه و شاخص رنگی a* نداشته ولی باعث حفظ سفتی بافت میوه و جلوگیری از پوسیدگی گردید. کاربرد 1- متیل سیکلوپروپن باعث جلوگیری از توسعه رنگ قرمز میوه (شاخص (a*، حفظ سفتی میوه شده اما موجب افزایش پوسیدگی گردید. تفاوت معنیداری از نظر درصد کاهش وزن، درخشندگی میوه، TA و TSS میان میوههای تیمار شده و شاهد مشاهده نشد. تیمار گرمایی و 1- متیل سیکلوپروپن هیچکدام تاثیری در میزان ویتامین ث در دوره انبارمانی نداشتهاند. اثر ترکیبی این دو تیمار باعث جلوگیری از کاهش وزن، کاهش درخشندگی میوه و حفظ سفتی بافت میوه شد اما در جلوگیری از پوسیدگی مؤثر نبود.