کاربرد برهم کنش ایندول بوتیریک اسید و پوتریسین بر ریشه‌زایی‎ ‎‏ درون‌شیشه‌ای پایه پیرودوارف ‏گلابی (‏P. communis L.‎‏)‏

خدیجه احمدی اقدم؛ علی رضا مطلبی آذر؛ فریبرز زارع نهندی؛ غلامرضا گوهری

دوره 52، شماره 3 ، آذر 1400، ، صفحه 721-730

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2020.287276.1698

چکیده
  پژوهش حاضر به منظور بهینه‌سازی محیط کشت برای ریشه‌زایی ریز نمونه‌های پایه پیرودوارف گلابی در شرایط درون‌شیشه‌ای انجام شد. برای بررسی میزان ریشه‌زایی، ریز نمونه‌هایی به طول 2 سانتی‌متر به‌طور جداگانه در محیط کشت MS و ½ MS حاوی غلظت‌های مختلف ایندول بوتیریک اسید (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی‌گرم در لیتر) و پوتریسین (صفر، 25، 50 و 75 میلی‌گرم ...  بیشتر

ارزیابی مولکولی کارایی گرمادرمانی و کشت مریستم برای حذف شماری از بیماری‌های ویروسی در ‏رقم‌های مهم تجاری گلابی (‏Pyrus communis L.‎‏) ‏

نوشین کاظمی؛ فریبرز زارع نهندی؛ علی اکبر حبشی؛ محمدرضا دادپور

دوره 50، شماره 4 ، اسفند 1398، ، صفحه 983-992

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2019.267056.1516

چکیده
  این پژوهش با هدف تولید نهال عاری از سه ویروس ACLSV (Apple chlorotic leafspot virus)، ASGV (Apple stem grooving virus) و ASPV (Apple stem pitting virus) در هفت رقم گلابی شامل ابته فتل، بیروتی، درگزی، کوشیا، لوئیزبون، ملینا و اسپادونا انجام شد. آزمایش­ها با ارزیابی اثربخشی دوره‌های گرمادرمانی شامل صفر، 7، 14 و 21 روز در دمای 38 درجه سانتی‌گراد و کشت مریستم انتهایی با اندازه کمتر ...  بیشتر

علوم میوه
کاربرد آمینولولینیک اسید بر رشد، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و تجمع آنتوسیانین در ریزنمونه‌های سیب تحت تنش شوری در شرایط درون‌شیشه‌ای

فاطمه زاهدزاده؛ فریبرز زارع نهندی؛ محمدرضا دادپور؛ علی رضا مطلبی آذر؛ سعیده علیزاده سالطه

دوره 50، شماره 3 ، آذر 1398، ، صفحه 667-681

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2018.255705.1437

چکیده
  در این پژوهش اثر 5- آمینولولینیک اسید در پنج غلظت 0، 5/2، 5، 10 و 20 میلی­گرم در لیتر در تعدیل تنش شوری (چهار سطح 0، 30، 60 و 90 میلی­مولار) در ریزنمونه‌های سیب پایه  بوداگوسکی نه، بررسی گردید و برخی خصوصیات بیوشیمیایی اندازه­گیری شدند. شاخساره و کالوس بر روی محیط کشت قرار داده شدند و تغییرات فیتوشیمیایی با وجود یا عدم وجود 5- آمینولولینیک ...  بیشتر

اثر اسید سالیسیلیک و پوتریسین بر برخی شاخص‌های فیزیولوژیکی و اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)

سمیه نجارزاده؛ جابر پناهنده؛ سعیده علیزاده سالطه؛ فریبرز زارع نهندی

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 655-667

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.116984.707

چکیده
  نعناع فلفلی با نام علمیL.  Mentha piperita از خانوادۀ Lamiaceae از جمله گیاهان دارویی و معطری است که اسانس آن در صنایع مختلف داروسازی استفاده می­شود. به‌منظور ارزیابی برخی شاخص­های فیزیولوژیکی و اسانس نعناع فلفلی آزمایشی به‌صورت فاکتوریل با استفاده از تیمارهای اسید سالیسیلیک (0، 1/0، 1 میلی‌مولار) و پوتریسین (0، 1/0، 1 میلی­مولار) در قالب ...  بیشتر

علوم سبزی
بهینه‌سازی ریزغدهزایی درون شیشه ای در سیبزمینی رقم آگریا با استفاده از پاکلوبوترازول و یونیکونازول

پریسا قدیمی گرکرودی؛ فریبرز زارع نهندی؛ علیرضا مطلبی آذر؛ جابر پناهنده؛ محمدرضا دادپور

دوره 47، شماره 2 ، شهریور 1395، ، صفحه 213-220

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2016.58521

چکیده
  به‌منظور بررسی صفات مربوط به ریز‌غده‌زایی درون شیشه‌ای در سیب‌زمینی رقم آگریا در واکنش به استفاده از دو آنتی‌ژیبرلین تریازولی، پاکلوبوترازول و یونی‌کونازول، دو آزمایش جداگانه، هر یک در پنج تیمار 0، 08/0، 16/0، 32/0 و 64/0 میلی‌گرم بر لیتر ماده و با چهار تکرار و در قالب طرح کامل تصادفی به اجرا درآمد. در این دو آزمایش صفات درصد ریز‌غده‌زایی، ...  بیشتر

تأثیر تنظیم‌کننده‏های رشد CPPU و GA3 بر کیفیت و کمّیت میوۀ انگور سلطانی (بی‏دانۀ سفید) چکیده

آزیتا بقال زاده کوچه باغی؛ فریبرز زارع نهندی؛ رحیم نقشی بند حسنی

دوره 46، شماره 2 ، مرداد 1394، ، صفحه 259-268

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2015.54621

چکیده
  به‌منظور بررسی اثر CPPU و GA3 بر کیفیت و کمّیت میوۀ انگور سلطانی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در تاکستانی تجاری نزدیک شهرستان بناب به اجرا در‌آمد. در مرحلۀ میوه‏‏بندی محلول‏پاشی با استفاده از اسید جیبرلیک (صفر، 20 و 40 میلی‏گرم بر لیتر) و CPPU (صفر، 5/7 و 15 میلی‏گرم بر لیتر) صورت گرفت. نتایج نشان داد تیمارهای ...  بیشتر

اثر غلظت‏های مختلف بور بر غلظت و توزیع این عنصر و برخی عناصر غذایی دیگر در دو رقم زیتون در شرایط آبکشت

حجت اله رستمی؛ سید جلال طباطبایی؛ فریبرز زارع نهندی؛ محمد رحمن پورآذر

دوره 45، شماره 1 ، اردیبهشت 1393، ، صفحه 93-101

http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2014.50945

چکیده
  سمیت بور یکی از اختلالاتی است که در خاک‏های شور و مناطق خشک دیده می‏شود. از بین تمامی منابع آلوده‏کننده، آب آبیاری مهم‌ترین عامل افزایش بور در خاک است. اصلاح خاک‏های غنی از بور مشکل است و ارقام می‏توانند نقش مهمی در مقاومت به سمیت بور ایفا کنند. بدین منظور و برای ارزیابی اثر غلظت‏های مختلف بور بر غلظت عناصر و نیز توزیع بور ...  بیشتر