داریوش آتشکار؛ محی الدین پیرخضری؛ امیر عباس تقی زاده
چکیده
سیب یکی از مهمترین درختان میوة دانهدار در جهان است و توسعة باغها روی پایههای رویشی از اولویتهای کشور است. بهمنظور دستیابی به پایههای رویشی سیب سازگار با شرایط خاک کشور، تلاقیهای هدفمندی بین ژنوتیپهای سیب پاکوتاه بومی ایران (آزایش اصفهان و مربایی مشهد) بهعنوان والد مادری و پایههای رویشی (M9، M27 و B9) بهعنوان والد پدری، ...
بیشتر
سیب یکی از مهمترین درختان میوة دانهدار در جهان است و توسعة باغها روی پایههای رویشی از اولویتهای کشور است. بهمنظور دستیابی به پایههای رویشی سیب سازگار با شرایط خاک کشور، تلاقیهای هدفمندی بین ژنوتیپهای سیب پاکوتاه بومی ایران (آزایش اصفهان و مربایی مشهد) بهعنوان والد مادری و پایههای رویشی (M9، M27 و B9) بهعنوان والد پدری، از سال1384 لغایت سال1387 انجام گرفت. ارزیابیهای مقدماتی نتاج ناشی از تلاقیها و گردهافشانی آزاد برای گزینش پایة رویشی سیب با قابلیت افزایش رویشی آسان و همچنین مقاومت ظاهری به شتة مومی انجام گرفت. از مجموع 3032 دانهال، شمار 218 ژنوتیپ با قابلیت افزایش رویشی آسان و مقاومت ظاهری نسبت به شتة مومی انتخاب شدند. پس از غربال ثانویه در گلخانه با قلمههای خشبی و سامانة پاگرما (Bottom heat)، شمار سیزده ژنوتیپ آسان ریشهزا با شمار و طول ریشه و حجم پینه (کالوس)زایی بیشتر، انتخاب شدند. دادههای بهدستآمده نشان داد که در میان ترکیب تلاقیها، نتاج مربوط به ترکیب رقم آزایش اصفهان و پایههایM9 ، B9و M27 دارای قابلیت ریشهزایی مناسب و نتاج ترکیب رقم مربایی مشهد با پایههای تجاری یادشده، قابلیت ریشهزایی ضعیفتری از خود نشان دادند. نسبت شمار ریشههای اصلی به شمار ریشههای افشان در نتاج گردهافشانی آزاد ژنوتیپهای ایرانی بیشتر از پایههای خارجی بود. این صفت بر استقرار مناسب پایه در خاک و مقاومت به تنش خشکی اهمیت زیادی دارد و نشاندهندة سازگاری بیشتر این پایههای بومی با شرایط و محدودیتهای خاکی کشور است.
روح اله علی؛ ذبیح اله زمانی؛ محمد رضا فتاحی مقدم؛ علی قرقانی؛ اسماعیل فلاحی
چکیده
افزایش بازارپسندی محصول و معرفی ارقام جدید برای مصارف تازهخوری از اهداف مهم اصلاح درختان سیب در دنیاست. در این مطالعه برخی خصوصیات کمّی و کیفی در تعدادی از نتاج حاصل از تلاقی دو رقم سیب رد اسپار و گلاب کهنز بررسی شد. تعداد 19 صفت شامل صفات میوه (سفتی، وزن میوه و...) و درخت (محیط تنه، زمان گلدهی، و ...) طی سالهای 1390 و 1391 ارزیابی شدند. ...
بیشتر
افزایش بازارپسندی محصول و معرفی ارقام جدید برای مصارف تازهخوری از اهداف مهم اصلاح درختان سیب در دنیاست. در این مطالعه برخی خصوصیات کمّی و کیفی در تعدادی از نتاج حاصل از تلاقی دو رقم سیب رد اسپار و گلاب کهنز بررسی شد. تعداد 19 صفت شامل صفات میوه (سفتی، وزن میوه و...) و درخت (محیط تنه، زمان گلدهی، و ...) طی سالهای 1390 و 1391 ارزیابی شدند. همبستگیهای مثبت و منفی معنادار بین برخی صفات مهم چون وزن میوه، قطر میوه، طول میوه، نسبت قند به اسید، اسید قابل تیتراسیون، اسیدیته (pH)، زمان گلدهی، زمان رسیدن و زمان ریزش برگها مشاهده شد. برخی صفات ازجمله زمان ریزش برگها، رنگ میوه، زمان گلدهی، اسید قابل تیتراسیون، رشد سالیانۀ شاخسارهها، نسبت قند به اسید و وزن میوه ضریب تغییرات بالایی داشتند. درحالیکه صفاتی ازجمله نسبت طول به قطر، مواد جامد محلول، قطر میوه، pH عصارۀ میوه و زمان رسیدن ضریب تغییرات پایینی داشتند. بهطورکلی، بیشتر ژنوتیپهای ارزیابیشده از نظر زمان رسیدن زودرس تا میانرس بودند. طی این بررسی تعدادی ژنوتیپ زودرس با محصول کمّی و کیفی مناسب مشخص شدند.
جواد عرفانی مقدم؛ علی عبادی؛ محمدرضا فتاحی مقدم
دوره 39، شماره 1 ، اسفند 1387
چکیده
انگور یکی از مهمترین محصولات میوه در ایران است که اهمیت زیادی در مصارف تازه خوری و کشمشی دارد. در این تحقیق پارامترهای ژنتیکی (همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی، وراثت پذیری و تکرار پذیری) برخی از صفات مهم در انگورهای تازه خوری شامل: تاریخ رسیدگی، وزن، طول و عرض حبه، قند، اسید و نسبت آنها، تراکم حبه در خوشه و استحکام حبه به خوشه برآورد شده اند. ...
بیشتر
انگور یکی از مهمترین محصولات میوه در ایران است که اهمیت زیادی در مصارف تازه خوری و کشمشی دارد. در این تحقیق پارامترهای ژنتیکی (همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی، وراثت پذیری و تکرار پذیری) برخی از صفات مهم در انگورهای تازه خوری شامل: تاریخ رسیدگی، وزن، طول و عرض حبه، قند، اسید و نسبت آنها، تراکم حبه در خوشه و استحکام حبه به خوشه برآورد شده اند. نتایج نشان داد برخی از صفات دارای وراثت پذیری بالایی می باشند. وراثت پذیری برای وزن، طول و عرض حبه به ترتیب65/0، 67/0 و 54/0 برآورد شد. وراثت پذیری برای تاریخ رسیدگی، قند، اسید و نسبت قند به اسید به ترتیب 60/0، 29/0، 37/0 و 28/0 برآورد شد. نتایج مربوط به همبستگی نشان داد که همبستگی وزن حبه با درصد قند و اسید بیشتر تحت تاثیر عوامل ژنتیکی قرار دارد و همبستگی فنوتیپی بین آنها نسبتا پایین است. تکرار پذیری اغلب صفات مورد مطالعه بالا بود و تکرار پذیری برای صفت رنگ حبه 98/0 برآورد شد. صفات مرتبط با عصاره شامل: قند، اسید و نسبت آنها دارای کمترین مقدار تکرارپذیری بودند.