مصطفی خزائی؛ فریبا رفیعی؛ محمدرضا سبزعلیان؛ سعدالله هوشمند
چکیده
گیاهان دارویی همواره منابعی با ارزش اقتصادی بشمار میآیند. خانواده نعناعیان دربرگیرنده جنسهای متنوعی از گیاهان دارویی است که بهدلیل بازارپسندی بالا، به صورت تجاری پرورش داده میشوند. با توجه به اهمیت اقتصادی و دارویی بالای گیاهان این خانواده، تولید کنندگان، همواره در پی بکارگیری شیوههای نوین برای افزایش تولید در نعناعیان ...
بیشتر
گیاهان دارویی همواره منابعی با ارزش اقتصادی بشمار میآیند. خانواده نعناعیان دربرگیرنده جنسهای متنوعی از گیاهان دارویی است که بهدلیل بازارپسندی بالا، به صورت تجاری پرورش داده میشوند. با توجه به اهمیت اقتصادی و دارویی بالای گیاهان این خانواده، تولید کنندگان، همواره در پی بکارگیری شیوههای نوین برای افزایش تولید در نعناعیان هستند. استفاده از نورهای مصنوعی LED از جمله راهکارهای نوین در افزایش تولید محصولات باغی و دارویی است. بر همین اساس، تحقیق حاضر با هدف شناخت چگونگی تأثیر نور بر عملکرد سه گونهی نعناع معمولی، نعناع فلفلی و پونه بهاجرا درآمد. در این پژوهش، گونههای گیاهی تحت شش محیط نوری: قرمز، آبی، ترکیب قرمز و آبی، سفید، ساطعشده از لامپهای LED و نیز نور لامپ فلورسنت و محیط گلخانه بعنوان شاهد پرورش داده شدند. آزمایش در هر محیط، بصورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دو سال انجام شد. نتایج نشاندهنده تأثیر معنیدار محیطهای نوری بر صفات مورفوفیزیولوژیک مختلف بررسیشده در تحقیق بود. محیطهای نوری قرمز، قرمز-آبی همراه با گلخانه دارای بیشترین عملکرد تر و خشک، و محیط نوری مجهز به نور سفید از کمترین میزان صفات مذکور برخوردار بود. نتایج مقایسه میانگینها نشان دادگونههای نعناع فلفلی و پونه نسبت به نعناع معمولی از نظر کلیه صفات مورد مطالعه، برتر بودند. مقایسه میانگین اثر متقابل گونه و محیط نیز بیانگر برتری رشد نعناع فلفلی و نعناع معمولی در محیط نوری گلخانه و نور قرمز-آبی نسبت به سایر محیطهای نوری بود. در مجموع نتایج نشان داد نورهای قرمز و ترکیب قرمز و آبی بهترین انتخاب برای تولید سه گونه نعناع در شرایط کشت طبقاتی با استفاده از نور LED میباشند.
سهیلا افکار؛ مژگان آزادپور؛ بتول مهدوی؛ مرضیه رشیدی پور
چکیده
تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس استخراج شده از پونه جمعآوریشده از مناطق مختلف شامل خرمآباد، الشتر و دلفان در استان لرستان و تعیین فعالیت ضدباکتریایی آنها علیه سه سویه باکتری Escherichia coli، Staphylococcus aureus و Pseudomonas aeruginosa انجام شد. آنالیز GC-MS نشان داد ترکیبات اصلی اسانس پونه منطقه خرمآباد شامل پولگان (41/54 درصد) و 8،1- سینئول ...
بیشتر
تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس استخراج شده از پونه جمعآوریشده از مناطق مختلف شامل خرمآباد، الشتر و دلفان در استان لرستان و تعیین فعالیت ضدباکتریایی آنها علیه سه سویه باکتری Escherichia coli، Staphylococcus aureus و Pseudomonas aeruginosa انجام شد. آنالیز GC-MS نشان داد ترکیبات اصلی اسانس پونه منطقه خرمآباد شامل پولگان (41/54 درصد) و 8،1- سینئول (05/22 درصد) بود، درحالیکه پونه منطقه الشتر غنی از پیپریتنون (29/29 درصد)، پولگان (53/17 درصد)، پیپریتنوناکساید (35/14 درصد) و 8،1- سینئول (34/14 درصد) و ترکیبات اصلی پونه منطقه دلفان سیترونلیلاستات (93/59 درصد) و آروماندرن (1/5 درصد) بودند. همبستگی معنیداری بین تمام ویژگیهای جغرافیایی و خاک، بهجز فسفر و هدایت الکتریکی، با ترکیبات اسانس مشاهده شد. با توجه به نتایج بهدستآمده از MIC و MBC نشان داد حداقل غلظت بازدارندگی اسانس پونه مناطق مورد مطالعه بین mg/mL 2-03/0 بود. فعالیت ضدمیکروبی حاکی از این بود که مؤثرترین اسانس در مهارکنندگی باکتریهای E. coliو S. aureus بهترتیب اسانس پونه منطقه الشتر و دلفان بودند و دو باکتری P. aeruginosa و S. aureus کمترین حساسیت به اسانس پونه منطقه خرمآباد داشتند. اسانس پونه جمعآوری شده از مناطق مختلف استان لرستان دارای قدرت بازدارندگی علیه باکتریهای گرم مثبت و منفی مورد مطالعه از کم تا عالی بودندکه بستگی به منطقه جمعآوری گیاهان و سویههای مورد مطالعه باکتری داشت. در این تحقیق سه ترکیب سیترونلال، سیترونلیلاستات و آرومادرن برای اولین بار برای اسانس پونه گزارش شد.