سمیرا واحدی؛ سینا بشارت؛ ناصر دواتگر؛ مهدی طاهری
چکیده
توسعه کشت زیتون مستلزم مطالعات دقیق برای دستیابی به بیشترین عملکرد کمی و کیفی محصول با اعمال راهکارهای مدیریتی از جمله تغذیه است. در این پژوهش روابط متقابل بین متغیرهای تبادلات گازی با عناصر غذایی موجود در برگ درختان زیتون، رقم آربیکن با سیستم کشت فوق متراکم (SHD)، با توجه به میزان هدایت الکتریکی (EC) و کربنات کلسیم معادل (TNV) خاکهای ...
بیشتر
توسعه کشت زیتون مستلزم مطالعات دقیق برای دستیابی به بیشترین عملکرد کمی و کیفی محصول با اعمال راهکارهای مدیریتی از جمله تغذیه است. در این پژوهش روابط متقابل بین متغیرهای تبادلات گازی با عناصر غذایی موجود در برگ درختان زیتون، رقم آربیکن با سیستم کشت فوق متراکم (SHD)، با توجه به میزان هدایت الکتریکی (EC) و کربنات کلسیم معادل (TNV) خاکهای منطقه طارم سفلی، بررسی و تحلیل گردید. با استفاده از روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND)، وضعیت عناصر غذایی و ناهنجاریهای تغذیهای مشخص و روابط و اثرات آن بر شاخصهای فتوسنتزی تعیین شد و در نهایت با آنالیز مؤلفههای اصلی (PCA) اثرات متغیرها بر عملکرد بدست آمد. نتایج نشان داد متغیرهای فتوسنتزی همبستگی مثبت و معنیداری با عناصر روی، فسفر و مس و همچنین همبستگی بالایی با عملکرد باغها داشتند. میانگین ترتیب نیاز عناصر غذایی باغها به صورت Ca>Mg>N>P>K در عناصر پر مصرف و Zn>B>Mn>Cu در عناصر کم مصرف بود. بر اساس نتایج PCA باغات با عملکرد بالا اثرپذیری مثبت بالاتری با عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، روی و مس داشتند که موجب افزایش شدت فتوسنتز و عملکرد شد. همچنین اثرات پنهان کمبود کلسیم و منگنز بر کاهش پارامترهای فتوسنتزی و عملکرد با روشPCA مشخص گردید.