مریم برومند سویری؛ مصطفی حیدری؛ احمد غلامی؛ هادی قربانی
چکیده
به منظور بررسی تأثیر نانو اکسید آهن و انواع مختلف کودهای زیستی بر رشد ریشه، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در در دو بخش ریشه و برگ و نیز برخی دیگر از خصوصیات فیزیولوژیکی سیاهدانه، آزمایشی گلدانی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 در دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا شد. عامل اول محلولپاشی نانو اکسید ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر نانو اکسید آهن و انواع مختلف کودهای زیستی بر رشد ریشه، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در در دو بخش ریشه و برگ و نیز برخی دیگر از خصوصیات فیزیولوژیکی سیاهدانه، آزمایشی گلدانی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1396 در دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا شد. عامل اول محلولپاشی نانو اکسید آهن در سه سطح (صفرF0=، 5/1F1= و 3 F2= گرم در لیتر آب) و عامل دوم کود زیستی در پنج سطح (عدم مصرف کود زیستی (شاهد)B0=، Glomus intraradicesB1=، B2= Glomus mosseae، آزوسپریلیوم B3= و ازتوباکتر B4=) بودند. نتایج نشان داد فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، پلی فنل اکسیداز در دو بخش ریشه و برگ تحت تأثیر دو عامل کودهای زیستی و محلولپاشی نانو اکسید آهن قرار گرفت، بهطوریکه استفاده از کودهای زیستی سبب کاهش و با افزایش غلظت نانو اکسید آهن، فعالیت آنها افزایش یافت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در برگ نیز از تیمارF2B0 حاصل شد. اثر متقابل محلولپاشی نانو اکسید آهن و کودهای زیستی بر رنگدانه های فتوسنتزی و وزن خشک اندام هوایی معنیدار بود، بهطوریکه بیشترین مقدار کلروفیل a از تیمار F2B1، کلروفیل b، وزن خشک اندام هوایی و آهن اندام هوایی از تیمار F2B2 حاصل شدند. با توجه به نتایج آزمایش همزیستی با قارچ G. intrarardices موجب افزایش معنیدار جذب عناصر نیتروزن و آهن در گیاه شد.
علی حسن زاده؛ مصطفی حیدری؛ حسن خوش قلب؛ حسن قربانی قوژدی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر عناصر غذایی نیتروژن و بور بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی گیاه کارلا (Momordica charantia L.)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود اجرا شد. تیمارها شامل عامل اول کود نیتروژن در سه سطح (75، 150 و 225 کیلوگرم کود نیتروژن درهکتار از منبع اوره) و عامل ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر عناصر غذایی نیتروژن و بور بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی گیاه کارلا (Momordica charantia L.)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود اجرا شد. تیمارها شامل عامل اول کود نیتروژن در سه سطح (75، 150 و 225 کیلوگرم کود نیتروژن درهکتار از منبع اوره) و عامل دوم محلولپاشی بور درچهار سطح (صفر، یک، دو و سه گرم در لیتر اسید بوریک) بودند. نتایج نشان داد نیتروژن تأثیر مثبت و معنیداری بر تعداد گلها، تعداد بذر سالم در میوه و عناصر نیتروژن و پتاسیم در بافت میوه داشت. بیشترین میزان فسفر بافت میوه در تیمار 75 کیلوگرم نیتروژن به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد محلولپاشی بور تا غلظت دو گرم در لیتر، بیشترین تأثیر را بر صفات تعداد گل در بوته (46/96)، تعداد بذر سالم در میوه (36/36)، کاهش تعداد بذر پوک در میوه (07/2) و افزایش میزان عنصر نیتروژن (11/10 درصد) در بافت میوه بر جا گذاشت. بیشترین عملکرد میوه در بوته و وزن هزاردانه نیز در تیمار کاربرد همزمان 150 کیلوگرم نیتروژن و دو گرم در لیتر بور حاصل شد و کمترین مقدار این صفات مربوط به تیمار 75 کیلوگرم نیتروژن و عدم محلولپاشی بور بود. نتایج نشان داد استفاده از 150 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به همراه محلولپاشی دو گرم در لیتر اسید بوریک تأثیر بیشتری بر عملکرد میوه و غلظت عناصر معدنی در میوه کارلا داشت.