بابک عدولی؛ بیژن مرادی؛ مرتضی گل محمدی
چکیده
ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضهای فیزیولوژیک است که هر ساله در ارقام حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگیهای قارچی میوه در باغ و انبار میشود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر میتوانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار ...
بیشتر
ترکیدگی قبل از برداشت میوه مرکبات، عارضهای فیزیولوژیک است که هر ساله در ارقام حساس مانند نارنگی’پیج‘ باعث کاهش محصول قابل عرضه به بازار و افزایش آلودگیهای قارچی میوه در باغ و انبار میشود. با توجه به نقشی که سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر میتوانند در استحکام پوست میوه مرکبات داشته باشند، تحقیقی به منظور تعیین اثرات یک بار محلولپاشی برگی درختان نارنگی رقم پیج با نسبتهای مختلفی از سه ترکیب معدنی نیترات پتاسیم (1%)، نیترات کلسیم (1%) و اسید بوریک (5/0%) در پایان ریزش جودرو روی شدت ترکیدگی، فعالیت آنزیم پلیگالاکتوروناز میوه و صفات عملکردی انجام شد. نتایج نشان داد که تیمارها اثری بر فعالیت آنزیم پلیگالاکتوروناز نداشته اما درصد ترکیدگی را از حدود 3/12% به 3/8% کاهش و موجب افزایش عملکرد، وزن میوه و درصد عصاره شدهاند. بر اساس یافتههای حاصله، کمترین شدت ترکیدگی در تیمارهای ترکیبی کلسیمدار دیده شد. تیمارهای پتاسیمدار دارای بالاترین عملکرد، وزن تک میوه و محتوای عصاره بودند. به این ترتیب میتوان محلولپاشی برگی باغهای نارنگی’پیج‘ با ترکیبی از هر سه عنصر پتاسیم، کلسیم و بُر را برای کاهش درصد ترکیدگی و بهبود کمیت و کیفیت محصول به تولیدکنندگان نارنگی رقم پیج پیشنهاد کرد.
علوم میوه
بابک عدولی؛ ذبیح اله زمانی؛ محمد رضا فتاحی مقدم؛ بهروز گلعین؛ کرامت اله رضایی
چکیده
بررسی الگوی تغییر فصلی محتوای کربوهیدراتی درخت بر گلانگیزی و تشکیل و نمو میوه موضوعی پراهمیت در فیزیولوژی باردهی و مدیریت باغهای میوه است. بنابراین و بهمنظور کنترل تناوب باردهی، آزمایشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با درختان 24 سالۀ نارنگی انشو در شرایط دیم در شهرستان رامسر انجام شد. هدفهای عمدۀ این پژوهش شامل بررسی جزءبندی ...
بیشتر
بررسی الگوی تغییر فصلی محتوای کربوهیدراتی درخت بر گلانگیزی و تشکیل و نمو میوه موضوعی پراهمیت در فیزیولوژی باردهی و مدیریت باغهای میوه است. بنابراین و بهمنظور کنترل تناوب باردهی، آزمایشی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با درختان 24 سالۀ نارنگی انشو در شرایط دیم در شهرستان رامسر انجام شد. هدفهای عمدۀ این پژوهش شامل بررسی جزءبندی ذخایر کربوهیدراتی درخت در سالهای آور و نیاور، ارزیابی رابطۀ اندوختههای قندی با تولید گل و میوه، همچنین، تعیین تأثیر محلولپاشی 2,4-D در سالِ آور بر الگوی تغییر قندها، فعالیت آنزیمهای ریزشی، تعدیل تناوب باردهی و کمیت و کیفیت محصول بوده است. نتایج بهدستآمده مؤید تأثیر بارز میزان بارآوری بر جزءبندی و نوسان فصلی کربوهیدراتها بود و نشان داد، فعالیت آنزیمهای ریزشی متأثر از سطح بارآوری است. نتایج همچنین نشان داد، 2,4-D ضمن تعدیل تناوب باردهی نارنگی انشو توانست سبب بهبود وزن میوه شود. بر پایۀ دادههای بهدستآمده، میزان نشاستۀ برگ در پایان ریزش جودرو را میتوان بهعنوان یک سنجۀ بیوشیمیایی برای پیشگویی وزن نهایی تک میوه در همان سال و نیز تراکم گلها در سال بعد استفاده کرد.