علوم میوه
سمانه راهب؛ محمود قاسم نژاد؛ بهروز گلعین؛ مرتضی گل محمدی؛ عاطفه صبوری
چکیده
لایمها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، بهصورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده میشود. در سالهای اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران شده است. مهمترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم ...
بیشتر
لایمها به دلیل کیفیت و اسیدیتۀ بالای عصارۀ میوه، بهصورت تازه خوری و فرآوری شده استفاده میشود. در سالهای اخیر، رخداد بیماری جاروک، باعث بین رفتن هزاران اصله درخت لایم در جنوب ایران شده است. مهمترین روش کنترل این بیماری، کاشت نژادگان (ژنوتیپ)های متحمل است. بنابراین، در این پژوهش، تنوع ژنتیکی 33 نژادگان مختلف لایم بدون علائم بیماری جاروک در مزرعه یا پس از آزمایشهای مقدماتی، بههمراه ده رقم تجاری مرکبات بهعنوان شاهد با 17 جفت آغازگر SSR و 11 آغازگر ISSR بررسی شد. با توجه به محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) نشانگرهای ریزماهواره TAA1 و TC26 به ترتیب به میزان 72/0 و 68/0 و همچنین در نشانگرهای ISSR، آغازگرهای ISSR1، 809 و 810 هر سه به میزان 49/0 بهعنوان مناسبترین نشانگرهای متمایزکننده شناسایی شدند. نتایج نشان داد، بین لایمها و دیگر انواع مرکبات از لحاظ نشانگرهای مورد بررسی تفاوتهایی وجود دارد. از سوی دیگر همۀ نژادگانهای لایم بر پایۀ هر دو نشانگر، قرابت بالایی با رقمهای مکزیکن لایم و پرشین لایم نشان دادند و در یک خوشه قرار گرفتند. بنابراین، بیشتر نژادگانهای لیموترش در جنوب کشور متعلق به گروه لایمها هستند.
علوم میوه
مهشید دریانی زاده؛ محمود قاسم نژاد؛ عاطفه صبوری
چکیده
رنگگیری ناقص پوست میوۀ سیب میتواند یکی از دلایل اصلی کاهش بازارپسندی رقمهای قرمز باشد. در این پژوهش، همبستگی بین میزان آنتوسیانین کل و شاخص رنگ پوست میوه با میزان و نسبت عنصرهای کانی در بیست باغ سیب رقم ʼرد دلیشزʻ بررسی شد. برای این منظور، از هر باغ سه گروه بیستتایی میوه با سه رنگ قرمز تند، متوسط و ضعیف در مرحلۀ بلوغ تجاری برداشت ...
بیشتر
رنگگیری ناقص پوست میوۀ سیب میتواند یکی از دلایل اصلی کاهش بازارپسندی رقمهای قرمز باشد. در این پژوهش، همبستگی بین میزان آنتوسیانین کل و شاخص رنگ پوست میوه با میزان و نسبت عنصرهای کانی در بیست باغ سیب رقم ʼرد دلیشزʻ بررسی شد. برای این منظور، از هر باغ سه گروه بیستتایی میوه با سه رنگ قرمز تند، متوسط و ضعیف در مرحلۀ بلوغ تجاری برداشت شدند. شاخص رنگ پوست میوه مانند زاویۀ هیو (h°)، روشنی (L*)، خلوص رنگ یا کروما (C)، قرمز- سبز (a*) و زرد- آبی (b*)، آنتوسیانین کل پوست و میزان N، P، K، Ca و Mg و نسبت بین عنصرهای میوه اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد، بین آنتوسیانین کلبا شاخص L*، h° ، b*و C همبستگی منفی معنیداری، اما با a* همبستگی مثبت معنیداری وجود دارد. همچنین، همبستگی منفی معنیداری بین میزان N میوه با آنتوسیانین و a* مشاهده شد، اما با L*و h° همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت. یک همبستگی منفی بین Ca میوه با L* و بین Mg با آنتوسیانین مشاهده شد. همچنین، همبستگی مثبت معنیداری بین نسبت N+K:Ca با شاخصهای L*، h° و b* وجود داشت، اما نسبت Mg:Ca همبستگی منفی معنیداری با میزان آنتوسیانین، a* و همبستگی مثبت معنیداری با L*و h° وb* داشت. بین نسبت N:Ca همبستگی منفی معنیداری با میزان آنتوسیانین کل و a* و همبستگی مثبت معنیداری با شاخصL*،h° و b* مشاهده شد. درمجموع نتایج نشان داد، افزون بر عاملهای آب و هوایی، تغذیۀ بهینۀ درختان بهویژه نیتروژن و کلسیم میتواند در رنگگیری میوۀ سیب قرمز بسیار مؤثر باشد.