علوم میوه
Bijan Kavoosi؛ Saeid Eshghi؛ Ramezan Rezazadeh
چکیده
Primary bud necrosis (PBN) of grapevine, which is a physiological disorder, seriously decreases the fruit yield of vineyards. This research was carried out to determine the effects of mineral deprivation on increasing the incidence of PBN in ‘Askari’ table grapes in Sisakht region of Southwest of Iran. For this purpose, the changes of mineral elements in leaves and PBN percentage were estimated on both fruiting and de-fruited ‘Askari’ vines. The experiment followed a factorial experiment in a randomized completely block design consisting of 10 × 2 (10 sampling dates ...
بیشتر
Primary bud necrosis (PBN) of grapevine, which is a physiological disorder, seriously decreases the fruit yield of vineyards. This research was carried out to determine the effects of mineral deprivation on increasing the incidence of PBN in ‘Askari’ table grapes in Sisakht region of Southwest of Iran. For this purpose, the changes of mineral elements in leaves and PBN percentage were estimated on both fruiting and de-fruited ‘Askari’ vines. The experiment followed a factorial experiment in a randomized completely block design consisting of 10 × 2 (10 sampling dates × 2 treatments (fruited and de-fruited)) and four replicates was conducted. Eighty leaf samples were collected from vine clusters located in four blocks of commercial vineyard every 10 days starting 40 days after bud break (DAB) until 130 DAB. PBN was first studied by a hand lens and then by a microscope after dissecting the buds. The results showed that the initial symptoms of PBN appeared at 60 DAB. The PBN disorder progresses as bud development proceeds, with the higher percentage of PBN being observed in de-fruited vines than fruiting ones. In both fruiting and de-fruited vines at 60 DAB, the amount of iron content was close to the critical deficiency level whiles the concentration of elements such as Zn, B and Mn, was below the critical range. Furthermore, with increasing the concentration of Zn, B and Mn in leaves, PBN percentage significantly decreased.
بیژن کاووسی؛ سعید عشقی
چکیده
بافتمردگی جوانۀ (Bud necrosis) یک ناهنجاری فیزیولوژیک در انگور است که منجر به مرگ جوانههای بارور شده و عملکرد کاهش مییابد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تغییر میزان قندهای محلول و نشاسته و ارتباط آن با بروز بافتمردگی جوانۀ اولیه در انگور عسکری بود. آزمایش در تاکستانی با سن پانزده سال و نظام تربیت پاچراغی و فاصلۀ کاشت 5/2 × 3 ...
بیشتر
بافتمردگی جوانۀ (Bud necrosis) یک ناهنجاری فیزیولوژیک در انگور است که منجر به مرگ جوانههای بارور شده و عملکرد کاهش مییابد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تغییر میزان قندهای محلول و نشاسته و ارتباط آن با بروز بافتمردگی جوانۀ اولیه در انگور عسکری بود. آزمایش در تاکستانی با سن پانزده سال و نظام تربیت پاچراغی و فاصلۀ کاشت 5/2 × 3 متر، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1387- 1386، اجرا شد. عامل اول شامل تیمار میوهدار و بدون میوه، عامل دوم نوع اندام گیاهی در سه سطح (جوانه، برگ و ساقه) و عامل سوم زمان نمونهبرداری در ده سطح (40 روز تا 130 روز) بود. نتایج نشان داد که نخستین نشانۀ ناهنجاری در60 روز پس از شکفتن جوانهها آغاز و تا آخر فصل رشد ادامه داشت. همچنین غلظت قندهای محلول در اوایل فصل رشد، افزایش و سپس کاهش یافت، ولی نشاسته در همۀ اندامها بهویژه در جوانه افزایش یافت. غلظت قندهای محلول و نشاسته در تاکهای میوهدار نسبت به بدون میوه بیشتر بود. در هر دو بوتۀ میوهدار و بدون میوه با گذشت زمان، میزان ذخیرۀ نشاسته در همۀ اندامها افزایش داشت. همبستگی منفی قندهای محلول و نشاسته با درصد بافتمردگی جوانۀ اولیه در تاکهای بدون میوه نسبت به میوهدار مشاهده شد. بهعبارتدیگر، نقش قندهای محلول و میزان ذخیرۀ نشاسته در جوانه بر بروز ناهنجاری بافتمردگی جوانه در انگور رقم عسکری اثبات شد.