فرزاد تقدسی نیا؛ زهرا قهرمانی؛ طاهر برزگر؛ میترا اعلایی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر تنش کمآبیاری در مراحل مختلف رشدی بر رشد، عملکرد و کیفیت دو توده خربزه ایرانی آزمایشی در قالب کرتهای دوبار خرد شده بر اساس طرح بلوکهای کامل تصادفی در دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کم آبیاری در سه سطح (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه) به عنوان کرت اصلی، مرحله تنشدهی در دو سطح (مرحله ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر تنش کمآبیاری در مراحل مختلف رشدی بر رشد، عملکرد و کیفیت دو توده خربزه ایرانی آزمایشی در قالب کرتهای دوبار خرد شده بر اساس طرح بلوکهای کامل تصادفی در دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کم آبیاری در سه سطح (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی گیاه) به عنوان کرت اصلی، مرحله تنشدهی در دو سطح (مرحله گلدهی و بیست روز بعد از گلدهی) به عنوان کرت فرعی و توده خربزه در دو سطح (خاتونی و ایوانکی) به عنوان کرت فرعی- فرعی بودند. نتایج نشان داد تنش کم آبیاری در هر دو مرحله باعث کاهش شاخصهای رشدی و عملکردی شد. کمترین میزان سطح برگ، طول بوته، عملکرد بوته(kg 72/6)، عملکرد بازارپسند بوته (kg 47/5)، درصد گوشت میوه (% 7/50) و ویتامین ث (mg/100ml 48/1) در شرایط تنش در مرحله گلدهی و آبیاری با 60 درصد نیاز آبی حاصل شد. بیشترین مواد جامد محلول توده خاتونی (%04/12)، و توده ایوانکی (% 42/11) در مرحله گلدهی همراه با کمآبیاری 80 درصد نیاز آبی حاصل گشت.بیشترین کارایی مصرف آب توده ایوانکی در مرحله گلدهی و توده خاتونی در مرحله 20 روز پس از گلدهی تحت شرایط کمآبیاری80 درصد نیاز آبی مشاهده شد. توده ایوانکی نسبت به کمآبی متحملتر بود. با توجه به نتایج، اعمال تیمار کم آبیاری 80 درصد نیاز آبی در مرحله گلدهی همراه با کاهش 61/6 درصد عملکرد میوه، موجب بهبود مواد جامد محلول میوه و صرفهجویی 40 درصدی آب آبیاری گردید.
علوم میوه
یاسر خندانی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدرضا خالدیان
چکیده
حدود 75 درصد وسعت کشور ایران مناطق خشک و نیمهخشک است؛ بنابراین استفاده از روشهای آبیاری با بازده بالا در بخش کشاورزی حائز اهمیت است. بهمنظور مطالعه اثر کمآبیاری تنظیمشده (RDI) و سوپرجاذب (SA) بر کیفیت انبارمانی میوه آلو ژاپنی Prunus salicina)) رقم سانتاروزا، درختان از مرحله سختشدن هسته (7 هفته بعد از تمامگل) در شرایط سه سطح آبیاری(ETc100%، ...
بیشتر
حدود 75 درصد وسعت کشور ایران مناطق خشک و نیمهخشک است؛ بنابراین استفاده از روشهای آبیاری با بازده بالا در بخش کشاورزی حائز اهمیت است. بهمنظور مطالعه اثر کمآبیاری تنظیمشده (RDI) و سوپرجاذب (SA) بر کیفیت انبارمانی میوه آلو ژاپنی Prunus salicina)) رقم سانتاروزا، درختان از مرحله سختشدن هسته (7 هفته بعد از تمامگل) در شرایط سه سطح آبیاری(ETc100%، ETc 75% و ETc 50%) و چهار سطح سوپرجاذب (صفر، 100، 200 و 300 گرم، برای هر درخت)، در قالب طرح فاکتوریل (طرح پایه CRD) با سه تکرار قرار گرفتند. میوهها پس از برداشت در مرحله رسیدن بهمدت یک ماه در دمای 4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالای 80 درصد نگهداری شدند. سپس برخی ویژگیهای کیفی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. کمآبیاری سبب افزایش سفتی بافت میوه گردید. فلاونوئیدهای میوه نیز تحت تأثیر کمآبیاری تنظیمشده افزایش معنیداری پیدا کرد. درحالیکه سطوح کمآبیاری و غلظتهای مختلف سوپرجاذب تأثیر معنیداری بر میزان SSC، TA و SSC/TA میوهها در مقایسه با شاهد نداشتند. برهمکنش اثر تیمارهای کمآبیاری تنظیمشده و سوپرجاذب بر میزان آب میوه، فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی معنیدار بود. آب میوه در اثر تیمار کمآبیاری کاهش یافت؛ ولی تیمار سوپرجاذب بهصورت معنیداری آب میوه را افزایش داد. فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه که در شرایط تنش ملایم کمآبیاری افزایش یافته بود با کاربرد سوپرجاذب بهصورت معنیداری کاهش یافت.
علوم میوه
سارا خبازی؛ فرزین عبدالهی؛ مصطفی قاسمی؛ سمیه رستگار
چکیده
کمبود عناصر ریز مغذی یکی از عوامل اصلی کاهش عملکرد کمی و کیفی میوه مرکبات میباشد. این پژوهش برای بررسی اثر تیمارهای قبل از برداشت سولفاتروی و سولفاتمنگنز بر کمیت و کیفیت میوه پرتقال نافی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سولفاتروی در چهار سطح صفر، 2، 4 و 6 گرم ...
بیشتر
کمبود عناصر ریز مغذی یکی از عوامل اصلی کاهش عملکرد کمی و کیفی میوه مرکبات میباشد. این پژوهش برای بررسی اثر تیمارهای قبل از برداشت سولفاتروی و سولفاتمنگنز بر کمیت و کیفیت میوه پرتقال نافی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سولفاتروی در چهار سطح صفر، 2، 4 و 6 گرم در لیتر و سولفاتمنگنز در چهارسطح صفر، 1، 2 و 4 گرم در لیتر بودند که طی دو مرحله ( 15روز قبل از تمامگل و 15روز بعد از تمامگل) اعمال شدند. نتایج نشان داد هر دو نوع کود مورد استفاده، کیفیت میوه پرتقال را در زمان برداشت، در مقایسه با شاهد بهبود بخشیدند. بهطوریکه در درختان محلولپاشی شده، تعداد میوه، طول و قطر میوه، وزن میوه، حجم آب میوه، مواد جامد محلول و ویتامین ث بیشتر از درختان شاهد بود. در اغلب صفات مورد ارزیابی، مؤثرترین تیمارها، غلظت 4 گرم در لیتر سولفاتروی + 1 گرم درلیتر سولفاتمنگنز بود. همچنین نتایج اثر متقابل نشان داد که در اغلب صفات مورد بررسی، تیمارهای ترکیبی 4 گرم سولفاتروی + 1 گرم سولفاتمنگنز، 6 گرم سولفاتروی + 1 گرم سولفاتمنگنز و 6 گرم سولفاتروی + 4 گرم سولفاتمنگنز، نتایج بهتری نشان دادند. بهطورکلی میتوان گفت که کاربرد کود سولفاتروی و سولفاتمنگنز در مقایسه با شاهد توانستند کیفیت و کمیت میوه پرتقال را در زمان برداشت افزایش دهند.
علوم سبزی
محمد بوجاریان؛ حسینعلی اسدی قارنه؛ مریم گل آبادی
چکیده
گوجهفرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) گیاهی از تیره سیبزمینیسانان (Solanaceae) و دومین سبزی پرمصرف جهان است که ارزیابی عملکرد میوه و صفات مؤثر بر آن در گزینش رقمهای مطلوب حائز اهمیت میباشد. بهمنظور بررسی روابط عملکرد، صفات مرتبط با عملکرد و کیفیت میوه در 83 رگه s3 گوجهفرنگی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج ...
بیشتر
گوجهفرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) گیاهی از تیره سیبزمینیسانان (Solanaceae) و دومین سبزی پرمصرف جهان است که ارزیابی عملکرد میوه و صفات مؤثر بر آن در گزینش رقمهای مطلوب حائز اهمیت میباشد. بهمنظور بررسی روابط عملکرد، صفات مرتبط با عملکرد و کیفیت میوه در 83 رگه s3 گوجهفرنگی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنیداری برای رگهها در تمام صفات مورد بررسی نشان داد. عملکرد میوه همبستگی مثبت و بسیار معنیداری با صفات متوسط تعداد و وزن میوه در هر رگه، طول و قطر میوه، ضخامت پریکارپ و اسید قابل تیتراسیون و همبستگی منفی و معنیداری با صفات تعداد روز تا رسیدگی 50 درصد میوه و شاخص رسیدگی داشت. تجزیه خوشهای، رگهها را در پنج گروه قرار داد و برای تمام صفات بهجز میزان مواد جامد محلول، تفاوت بسیار معنیداری بین گروهها وجود داشت. بر اساس مقایسه میانگین گروههای حاصل از تجزیه خوشهای، رگههای گروه پنجم شامل 282، 269، 260، 280، 276، 244، 213، 247 و 412 زودرس و دارای مقادیر بالای صفات مرتبط با عملکرد میوه بودند. همچنین بر اساس نمودارهای سهبعدی رسمشده، برخی از رگهها دارای میزان اسید قابل تیتراسیون و نسبت طول به عرض میوه بالاتر و شاخص رسیدگی پایینتری نسبت به سایر رگهها بودند و بهدلیل خاصیت ماندگاری بالا، بهعنوان رگههای مناسب جهت مصارف تازهخوری و فرآوری قابلتوجه بوده و میتوانند برای تولید هیبریدهای مطلوب استفاده شوند.
علوم سبزی
جاسم پرخیده؛ طاهر برزگر؛ فاطمه نکونام
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر تنش کمآبیاری بر رشد، عملکرد و شاخصهای فیزیولوژیکی هندوانۀ رقم چارلستونگری پیوندی، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آبیاری در سه سطح 100، 70 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و تیمار پیوند شامل گیاهان پیوندی روی پایۀ هندوانۀ ابوجهل ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر تنش کمآبیاری بر رشد، عملکرد و شاخصهای فیزیولوژیکی هندوانۀ رقم چارلستونگری پیوندی، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آبیاری در سه سطح 100، 70 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و تیمار پیوند شامل گیاهان پیوندی روی پایۀ هندوانۀ ابوجهل و گیاهان غیر پیوندی بود. نتایج نشان داد، تنش کمآبیاری بهطور معنیداری رشد، عملکرد و کارایی مصرف آب را کاهش و درصد نشت یونی و محتوای پرولین را افزایش داد. بیشترین میزان عملکرد میوه و کارایی مصرف آب در گیاهان غیر پیوندی و پیوندی در شرایط آبیاری 100 درصد بهدست آمد. بیشترین مواد جامد محلول میوه در گیاهان پیوندی تحت آبیاری 50 درصد ثبت شد. بیشترین سطح برگ، طول بوته، سفتی گوشت میوه، محتوای نسبی آب برگ در گیاهان غیر پیوندی با آبیاری 100 درصد به دست آمد. بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز در گیاهان پیوندی تحت کمآبیاری 50 درصد مشاهده شد. پایۀ هندوانۀ ابوجهل در شرایط آبیاری 100 و 70 درصد باعث کاهش غلظت کلسیم و افزایش میوههای پوسیدگی گلگاه داشت، ولی با اعمال تنش کمآبیاری بیشتر، غلظت کلسیم در گیاهان غیر پیوندی کاهش و عارضۀ پوسیدگی گلگاه افزایش یافت. با توجه به نتایج، پیوند روی پایۀ هندوانۀ ابوجهل اثر مثبتی نداشته است.
علوم سبزی
بشری علی بیگی؛ فروزنده سلطانی صالح آبادی؛ سیامک کلانتری
چکیده
عاملهای مهم مدیریتی پیش از برداشت تأثیر مهمی بر عمر انبارمانی و کیفیت پس از برداشت محصولات دارد. یکی از موارد مهم در این راستا میزان آبیاری محصول است. این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر میزان آبیاری در مزرعه روی کیفیت و مدت نگهداری قطعههای برش خوردۀ هندوانۀ رقم کریمسون سوییت انجام شد. تیمار آبیاری در دو سطح 100 درصد (شاهد) و 75درصد آب ...
بیشتر
عاملهای مهم مدیریتی پیش از برداشت تأثیر مهمی بر عمر انبارمانی و کیفیت پس از برداشت محصولات دارد. یکی از موارد مهم در این راستا میزان آبیاری محصول است. این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر میزان آبیاری در مزرعه روی کیفیت و مدت نگهداری قطعههای برش خوردۀ هندوانۀ رقم کریمسون سوییت انجام شد. تیمار آبیاری در دو سطح 100 درصد (شاهد) و 75درصد آب قابلدسترس و مدت نگهداری در پنج سطح 0، 5، 10، 15 و 20 روز در دمای 5 درجۀ سلسیوس در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد، تیمار کم آبیاری باعث افزایش مواد جامد محلول، فنول کل، کاروتنویید کل و کاهش سفتی بافت شد. در طی بیست روز نگهداری برشهای تازۀ میوه، مواد جامد محلول، pH، شاخص طعم، سفتی، a*، خلوص رنگ (کروما)، میزان لیکوپن و ترکیبهای کاروتنوییدی کاهش معنیداری داشتند، اما در همۀ این صفات بهجز خلوص رنگ تفاوت معنیداری بین روز صفر و پنج دیده نشد؛ درحالیکه اسید قابل عیارسنجی (تیتراسیون)، کاهش وزن، L*، زاویۀ هیو و فنول کل بهطور معنیداری افزایش یافتند. هرچند نمونههای تنش دیده در روزهای صفر و پنج نگهداری مواد جامد محلول بیشتری داشتند، اما از لحاظ آماری تفاوت معنیداری بین نمونههای شاهد و تیمار کم آبیاری در روزهای صفر و پنج نگهداری مشاهده نشد. بنا بر این نتایج تنش کم آبیاری موجب بهبود برخی شاخصهای کیفیت محصول و حفظ آنها در مدت نگهداری شد، بنابراین آبیاری به میزان 75درصد آب قابلدسترس و 5 روز نگهداری برای قطعههای نیمه برش خوردۀ هندوانه با بیشینه حفظ کیفیت توصیه میشود
علوم میوه
حامد دولتی بانه؛ رضا زارعی؛ محسن اسمعیلی
چکیده
یکی از عاملهای مهم تعیینکنندۀ کیفیت و بازارپسندی انگور رنگ حبۀ آن است. عاملهای چندی بر رنگگیری حبه تأثیر دارند. بهمنظور بررسی تأثیر حلقهبرداری شاخههای سال جاری و محلولپاشی اتفن با غلظتهای 150 و 300 میلیگرم در لیتر در مرحلۀ تغییر رنگ حبهها بر رنگگیری و کمیت و کیفیت میوۀ انگور ریشبابا قرمز این پژوهش بهصورت ...
بیشتر
یکی از عاملهای مهم تعیینکنندۀ کیفیت و بازارپسندی انگور رنگ حبۀ آن است. عاملهای چندی بر رنگگیری حبه تأثیر دارند. بهمنظور بررسی تأثیر حلقهبرداری شاخههای سال جاری و محلولپاشی اتفن با غلظتهای 150 و 300 میلیگرم در لیتر در مرحلۀ تغییر رنگ حبهها بر رنگگیری و کمیت و کیفیت میوۀ انگور ریشبابا قرمز این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط آب هوایی ارومیه در تاکهای 25 ساله با تربیت کوردون دوسویه اجرا شد. در هنگام برداشت صفات کمی و کیفی میزان قند، اسید میوه، وزن حبه و خوشه، سفتی و ریزش حبه، میزان فنول کل، مواد پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) و ویژگیهای رنگ حبه اندازهگیری شدند. حلقهبرداری و اتفن باعث بهبود میزان قند و کاهش اسید میوه شدند. وزن حبهها و خوشهها در تاکهای حلقهبرداریشده افزایش نشان داد، اما اتفن تأثیری نداشت. ریزش حبه در تاکهای حلقهبرداریشده کمتر از شاهد بود ولی اتفن باعث تشدید ریزش و کاهش میزان سفتی بافت حبه شد. هر دو تیمار باعث افزایش تولید مواد فنولی و پاداکسندگی میوه شدند. بیشترین میزان فنل در تاکهای حلقهبرداریشده و اتفن در زمان تغییر رنگ حبهها بود. حلقهبرداری تاکها در آغاز تغییر رنگ حبهها به همراه کاربرد اتفن باعث بهبود رنگگیری و قرمزتر شدن حبهها شدند.
علوم میوه
مصباح بابالار؛ خدیجه جلیلی؛ محمدعلی عسگری سرچشمه؛ علیرضا طلایی
چکیده
تولید میوههای با کیفیت و قابلیت انبارداری بالا در سیب، اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش اثرات نیترات آمونیوم و آهن بر خواص کیفی و پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) میوة سیب رقم گالا در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بررسی شد. بدین منظور محلولپاشی کلات آهن در سه سطح (0، 5 و 10 میلیگرم در لیتر) و تغذیة خاکی نیترات آمونیوم در سه سطح (0، 40 ...
بیشتر
تولید میوههای با کیفیت و قابلیت انبارداری بالا در سیب، اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش اثرات نیترات آمونیوم و آهن بر خواص کیفی و پاداکسندگی (آنتیاکسیدانی) میوة سیب رقم گالا در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بررسی شد. بدین منظور محلولپاشی کلات آهن در سه سطح (0، 5 و 10 میلیگرم در لیتر) و تغذیة خاکی نیترات آمونیوم در سه سطح (0، 40 و 60 میلیگرم در کیلوگرم برای هر درخت) که بهصورت نواری بودند، انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای آهن و نیترات آمونیوم اثر معنیداری (01/0≥P) بر خواص کیفی میوه داشت. بنابراین نتایج، کاربرد نیترات آمونیوم باعث افزایش فعالیت پاداکسندگی کل و فنل کل شد. با افزایش غلظت آهن نیز میزان فعالیت پاداکسندگی کل افزایش، ولی میزان فنل کل کاهش یافت. همچنین کاربرد آهن باعث کاهش اسیدیتة کل و افزایش شاخص طعم میوه شد. بنابر نتایج بهدستآمده، تیمارهای استفادهشده تأثیر معنیداری بر میزان مواد جامد محلول کل و شاخصهای رنگ نشان ندادند. نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف بهینة کود نیتروژن و آهن سبب افزایش کیفیت و محتوای پاداکسندگی سیب، رقم گالا میشود.
میثم الیاسی مقدم؛ طاهر برزگر؛ زهرا قهرمانی
چکیده
بهمنظور بررسی آثار نفتالین استیک اسید و تراش بوته بر رشد، عملکرد و کیفیت میوۀ خربزۀ توده خاتونی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعۀ پژوهشی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی نفتالین استیک اسید در سه سطح (25،50 و 100 میلیگرم در لیتر در مرحلۀ چهار تا شش برگی و تشکیل ...
بیشتر
بهمنظور بررسی آثار نفتالین استیک اسید و تراش بوته بر رشد، عملکرد و کیفیت میوۀ خربزۀ توده خاتونی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعۀ پژوهشی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه زنجان در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی نفتالین استیک اسید در سه سطح (25،50 و 100 میلیگرم در لیتر در مرحلۀ چهار تا شش برگی و تشکیل میوه) و تیمارهای هرس شامل تراش بوته بود. نتایج نشان داد که محلولپاشی NAA سبب افزایش مقدار مواد جامد محلول در میوه شد و مقدار مواد جامد محلول از قسمت دم میوه به سمت نوک میوه افزایش یافت. بیشترین سطح برگ، عرض میوه و ضخامت گوشت میوه در تیمار100 میلیگرم در لیتر NAA در مرحلۀ تشکیل میوه مشاهده شد. کاربرد NAA مدت رسیدن میوه را کاهش داد. بیشترین تعداد میوه در بوته و عملکرد کل در تیمار NAA 50 میلیگرم در لیتر در مرحلۀ چهار تا شش برگی به دست آمد. همچنین بیشترین وزن متوسط میوه و عملکرد بازارپسند در تیمار تراش بوته حاصل شد. با توجه به نتایج میتوان محلولپاشی 100 میلیگرم در لیتر NAA در مرحلۀ تشکیل میوه را روشی جایگزین برای عمل تراش بوتهها که کارd وقتگیر و هزینهبر است پیشنهاد کرد.
مرتضی پوزش شیرازی؛ مختار زلفی باوریانی؛ محمد مدرسی؛ بهرام بهزادی
چکیده
تنشهای غیرزنده از جمله تنش خشکی ناشی از کمبود آب، یکی از تهدیدهای جدی تولیدات کشاورزی در سراسر جهان به شمار میرود و یافتن مکان بدون تنشی که گیاهان بتوانند به سطح پتانسیل عملکردی خود برسند بسیار مشکل است. تنش خشکی خصوصاً در مرحلة میوهدهی با تخصیص بیش از 17درصد کاهش عملکرد ناشی از تنشهای غیرزنده به خود از اهمیت خاصی برخوردار است. ...
بیشتر
تنشهای غیرزنده از جمله تنش خشکی ناشی از کمبود آب، یکی از تهدیدهای جدی تولیدات کشاورزی در سراسر جهان به شمار میرود و یافتن مکان بدون تنشی که گیاهان بتوانند به سطح پتانسیل عملکردی خود برسند بسیار مشکل است. تنش خشکی خصوصاً در مرحلة میوهدهی با تخصیص بیش از 17درصد کاهش عملکرد ناشی از تنشهای غیرزنده به خود از اهمیت خاصی برخوردار است. ازاینرو بهمنظور بررسی تأثیر زمان و مقدار آب استفادهشده بر واکنش مراحل مختلف رشد رویشی و زایشی و کیفیت محصول تولیدی گوجهفرنگی آزمایشی در مزرعة تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی مدت دو سال انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1. آبیاری کامل در کل دورة رشد(I1)؛2. آبیاری کامل تا شروع زمان میوهدهی و اعمال تنش آبی تخلیه 65درصدی رطوبت قابل استفاده (AW) خاک(I2)؛ 3. آبیاری کامل تا شروع میوهدهی و اعمال تنش آبی تخلیه 80درصدی رطوبت قابل استفاده خاک(I3)؛ 4. اعمال تنش آبی تخلیه 65درصدی رطوبت قابل استفاده خاک تا شروع میوهدهی و سپس آبیاری کامل تا پایان دورة رشد(I4)؛ 5. اعمال تنش آبی تخلیه 80درصدی رطوبت قابل استفادة خاک تا شروع میوهدهی و سپس آبیاری کامل تا پایان دورة رشد(I5)، بهدقت اجرا و صفات مورد نظر شامل عملکرد در واحد سطح، وزن تکمیوه، کارایی مصرف آب، اسید غالب (اسیدسیتریک)، ویتامین ث، مواد جامد محلول و pH اندازهگیری شد. نتایج آزمایش حاکی از وجود اختلاف معنادار ناشی از تأثیر تیمارهای مختلف بر عملکرد محصول و کارایی مصرف آب، مواد جامد محلول و اسیدیته (pH) بود. اختلاف معناداری برای اسید غالب، ویتامین ث و وزن تکمیوه مشاهده نشد. درمجموع براساس صفات بررسیشده، تیمار شمارة 4 با مصرف 6336 مترمکعب آب در هکتار در سال، برتری خود را نشان داد.
مجتبی دلشاد؛ طاهر برزگر؛ عبدالکریم کاشی؛ کمالالدین حقبین
چکیده
به منظور مطالعه روابط منبع- مخزن در گیاه خربزه و ارزیابی اثرات تنش کمآبی و محل نگهداری میوه روی ساقه بر عملکرد و صفات کمی و کیفی میوه، آزمایشی به صورت کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات باغبانی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح آبیاری (شروع آبیاری در نقطه پتانسیل ...
بیشتر
به منظور مطالعه روابط منبع- مخزن در گیاه خربزه و ارزیابی اثرات تنش کمآبی و محل نگهداری میوه روی ساقه بر عملکرد و صفات کمی و کیفی میوه، آزمایشی به صورت کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات باغبانی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح آبیاری (شروع آبیاری در نقطه پتانسیل ماتریک 50- ، 65- و 75- سانتیبار)، چهار سطح تراش (نگهداری میوه در گرههای دوم، چهارم، هفتم و شاهد بدون تراش) و دو توده خربزه ایرانی (زردجلالی و سوسکیسبز) بود. نتایج نشان داد که وزن میوه و عملکرد تحت تاثیر تنش کمآبی قرار گرفت و کمترین مقدار وزن میوه و عملکرد در تنش دوم (شروع آبیاری در نقطه پتانسیل 75- سانتی بار) بدست آمد. میوههای نگهداری شده در گره هفتم، بیشترین وزن میوه و عملکرد کل را نشان دادند. تنش کم آبی سبب افزایش ماده خشک میوه گردید. همچنین توده زردجلالی در مقایسه با سوسکیسبز دارای درصد ماده خشک و سفتی گوشت میوه بالایی بود. بیشترین درصد مواد جامد محلول در تنش اول (شروع آبیاری در نقطه پتانسیل 65- سانتی بار) مشاهده شد. محتوای فروکتوز و ساکارز به ترتیب در شرایط تنش دوم و اول حداکثر بودند. میوههای گره هفتم بالاترین درصد مواد جامد محلول و سطوح فروکتوز و ساکارز را به خود اختصاص دادند. سطح گلوکز در میوههای گره چهارم حداکثر بود. تیمار تنش کم آبی دوم باعث پیشرسی میوه (9/36 روز) در مقایسه با آبیاری معمولی(شروع آبیاری در نقطه پتانسیل50- سانتی بار) و تنش اول گردید. میوههایی که در گره دوم رشد یافتند چهار روز زودتر از گیاهان بدون تراش به مرحله برداشت رسیدند. تنش کمآبی تولید کل مواد فتوسنتزی را کاهش داد و شیرینی میوهها را بهبود بخشید. همچنین تنش کمآبی و تراش بوته باعث پیشرسی محصول گردید.