بشیر ایوب نژادگان؛ حمید حسن پور
چکیده
از رویشگاههای طبیعی ازگیل در ایران، استان آذربایجان شرقی منطقه ارسباران میباشد. به منظور بررسی تأثیر سدیم نیترو پروساید در 4 غلظت صفر، 3، 5 و 8 میکرومولار بر صفات کمی و کیفی میوه ازگیل طی 5 زمان (صفر، 15، 30، 45 و 60 روز) نگهداری در انبار سرد با دمای 1±1 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-85 درصد، پژوهشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً ...
بیشتر
از رویشگاههای طبیعی ازگیل در ایران، استان آذربایجان شرقی منطقه ارسباران میباشد. به منظور بررسی تأثیر سدیم نیترو پروساید در 4 غلظت صفر، 3، 5 و 8 میکرومولار بر صفات کمی و کیفی میوه ازگیل طی 5 زمان (صفر، 15، 30، 45 و 60 روز) نگهداری در انبار سرد با دمای 1±1 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95-85 درصد، پژوهشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. بر اساس نتایج بیشترین و کمترین درصد کاهش وزن میوه در طول دوره انبارداری به ترتیب در شاهد (24/2 درصد) و 5 میکرومولار (36/1درصد) بهدست آمد. شاخصهای مرتبط با رنگ میوه شامل L*, Hue, Chroma و میزان سفتی میوه در غلظت 5 میکرومولار سدیم نیترو پروساید نسبت به شاهد بهتر حفظ شدند. سدیم نیترو پروساید در غلظت 3 میکرومولار توانست میزان فنل کل، فلاونوئید کل، تانن کل را در حد بالایی حفظ کند و از افزایش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز(PPO) در طول دوره انبارداری نسبت به شاهد جلوگیری کند. همچنین میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی کل به روش دی پی پی اچ (DPPH) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز (CAT) و گایاگول پراکسیداز (GPX) در غلظت 8 میکرومولار سدیم نیترو پروساید نسبت به شاهد بیشتر بود. بنابراین به نظر میرسد سدیم نیترو پروساید با حفظ تمامیت غشاء، حفظ ترکیبات فنلی و کاهش فعالیت آنزیم PPO باعث افزایش کیفیت پس از برداشت میوه ازگیل شده است. بطور کلی میتوان گفت که غلظت 3 میکرومولار سدیم نیترو پروساید در طی انباداری توانست از کاهش بیش از حد صفات مرتبط با کیفیت میوه ازگیل جلوگیری کند.
علوم سبزی
مشهید هناره؛ بابک عبدالهی مندولکانی؛ آتیلا دورسون
چکیده
گوجهفرنگی از لحاظ اقتصادی یکی از مهمترین محصولات سبزی و صیفی در بیشتر نقاط جهان است. بهبود عملکرد و دیگر صفات اساسی گوجهفرنگی مورد توجه بسیاری از اصلاحگران قرار گرفته است. مکانیابی ژنهای کنترلکنندۀ صفات در تسریع روند اصلاح گیاهان بسیار سودمند است. در این پژوهش بهمنظور شناسایی نشانگرهای مرتبط با برخی صفات کمی و کیفی ...
بیشتر
گوجهفرنگی از لحاظ اقتصادی یکی از مهمترین محصولات سبزی و صیفی در بیشتر نقاط جهان است. بهبود عملکرد و دیگر صفات اساسی گوجهفرنگی مورد توجه بسیاری از اصلاحگران قرار گرفته است. مکانیابی ژنهای کنترلکنندۀ صفات در تسریع روند اصلاح گیاهان بسیار سودمند است. در این پژوهش بهمنظور شناسایی نشانگرهای مرتبط با برخی صفات کمی و کیفی گوجهفرنگی، در 93 رقم محلی و سه رقم تجاری از دو استان آذربایجانغربی و اغدر- ترکیه از نشانگرهای ISSR استفاده شد. تجزیۀ ارتباط به روش مدل خطی مخلوط (MLM) نشان داد، 74 نشانگر ISSR با 12 صفت کیفی مورد بررسی ارتباط معنیداری (05/0p<) دارد. یکنواختی اندازۀ میوه با چهار نشانگر کمترین و شدت تورفتگی در انتهای دم میوه با 10 نشانگر بیشترین شمار نشانگر مرتبط را داشتند. در کل 93 نشانگر با 20 صفت کمی مورد بررسی در سطح احتمال 02/0 پیوستگی داشتند. در بین صفات کمی، عرض برگ لپهای با یک نشانگر کمترین و صفات طول و pH میوه هرکدام با 9 نشانگر بیشترین شمار نشانگرهای مرتبط را داشتند. برخی از نشانگرهای پیوسته با صفات کمی در هر دو سال ارتباط معنیداری با این صفات نشان دادند. شماری از نشانگرها با بیش از یک صفت ارتباط معنیدار داشتند که در صورت تأیید، میتوان از آنها در برنامههای اصلاحی گوجهفرنگی برای گزینش همزمان چندین صفت استفاده کرد.
علوم میوه
ستار دریلی؛ حمید حسن پور؛ علیرضا فرخزاد
چکیده
این پژوهش بهمنظور ارزیابی و مقایسۀ 20 نژادگان زالزالک از چهار گونۀ مختلف، برای شناسایی و معرفی نژادگانهای برتر به لحاظ میوهشناختی در استان آذربایجان غربی انجام شد. صفاتی مانند رنگ و اندازۀ میوه، وزن میوه، طول دم میوه، طول و عرض برگ، طول دم برگ، وزن، طول و عرض بذر، سفتی میوه اندازهگیری شدند. بزرگترین میوهها در گونه Crataegus ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور ارزیابی و مقایسۀ 20 نژادگان زالزالک از چهار گونۀ مختلف، برای شناسایی و معرفی نژادگانهای برتر به لحاظ میوهشناختی در استان آذربایجان غربی انجام شد. صفاتی مانند رنگ و اندازۀ میوه، وزن میوه، طول دم میوه، طول و عرض برگ، طول دم برگ، وزن، طول و عرض بذر، سفتی میوه اندازهگیری شدند. بزرگترین میوهها در گونه Crataegus azarolus و کوچکترین میوهها در گونههای C. monogyna و C. aplosangouaineaمشاهده شد. صفات مرتبط با برگ از جمله طول و عرض برگ همبستگی معنیداری با صفات مرتبط به میوه مانند وزن، اندازة میوه و طول و عرض بذر داشتند. پنج عامل اصلی بر پایۀ تجزیه به عاملها، نزدیک به 11/89 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. در تجزیۀ خوشهای به روش وارد (Ward)نژادگانهای زالزالک به سه گروه اصلی تقسیم شدند. نژادگانهای مربوط به گونۀ C. azarolus var azarolus و چندین نژادگان نیز از گونۀ C. aplosangouaineaدر گروه نخست قرار گرفتند که بالاترین سفتی میوه و شمار بذر بیشتری داشتند. در گروه دوم نژادگانهای گونۀ C.azarolus قرار دارند که طول، عرض و وزن میوۀ بالاتری داشت. در گروه سوم نیز نژادگانهای گونۀ C. monogyna و چندین نژادگان نیز از گونۀ C. aplosangouaineaجای گرفتند که صفات چگالی میوه، طول برگ و شاخص a* در جداسازی این گروه نقش مهمی داشتند. نتایج نشان داد، گروهبندی تا حدودی از الگوی توزیع گونهای نژادگانها پیروی میکند. نتایج بهدستآمده را میتوان در برنامههای بهنژادی و معرفی رقم در زالزالک بهکار برد.