مرجان آشوری؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدحسن بیگلوئی
چکیده
در این پژوهش، تاثیر تیمار کمآبیاری پس از شروع رنگگیری بر عملکرد و کیفیت حبههای انگور رقم های کشمشی و صاحبی بهصورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی ارزیابی شد. تیمارها شامل آبیاری 100 درصد نیاز تبخیر و تعرق گیاه (شاهد) و کمآبیاری در سه سطح 40، 60 و 80 درصد از شاهد پس از تغییر رنگ حبهها تا برداشت بودند. نتایج ...
بیشتر
در این پژوهش، تاثیر تیمار کمآبیاری پس از شروع رنگگیری بر عملکرد و کیفیت حبههای انگور رقم های کشمشی و صاحبی بهصورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی ارزیابی شد. تیمارها شامل آبیاری 100 درصد نیاز تبخیر و تعرق گیاه (شاهد) و کمآبیاری در سه سطح 40، 60 و 80 درصد از شاهد پس از تغییر رنگ حبهها تا برداشت بودند. نتایج نشان داد بین تیمار شاهد و کمآبیاری80 درصد تفاوت معنیداری از نظر عملکرد، میانگین وزن حبهها و خوشهها مشاهده نشد، اما سطوح 40 و 60 درصد کمآبیاری بهترتیب باعث افت 22 و 37 درصدی عملکرد حبهها نسبت به شاهد شد. تیمار 40 درصد کمآبیاری باعث افزایش قند در رقم کشمشی شد، اما در رقم صاحبی کمآبیاری باعث کاهش قند گردید. بهعلاوه، کمآبیاری باعث کاهش نسبت قند به اسید گردید. بالاترین مقدار فنل کل در رقم کشمشی در تیمار کمآبیاری80 درصد و در رقم صاحبی در تیمار 40 درصد مشاهده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی رقم کشمشی و صاحبی بهترتیب 45 و 34 درصد نسبت به شاهد در تیمار 40 و 80 درصد افزایش یافت. تیمار کمآبیاری 80 درصد توانست باعث کاهش مصرف آب تا 20 درصد در مقایسه با شاهد شود، بدون آنکه کاهش معنیدار در کارایی مصرف آب دیده شود. بهطورکلی، کمآبیاری 80 درصد برای حفظ عملکرد رقم های انگور کشمشی و صاحبی بدون تأثیر سوء بر کیفیت میوه توصیه میشود.
رویا نظامیوند چگینی؛ محمود قاسم نژاد؛ محمد حسن بیگلوئی
چکیده
دراین پژوهش، اثر کمآبیاری تنظیمشده از زمان تشکیل میوه تا رسیدن میوه زیتون بررسی شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (تأمین100% تبخیر و تعرق گیاه)، کمآبیاری تنظیمشدهی نوع یک (تأمین 100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه نهایی تا آغاز رسیدن و 50% نیاز آبی پس از آن تا برداشت)، نوع دو (تأمین100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه نهایی ...
بیشتر
دراین پژوهش، اثر کمآبیاری تنظیمشده از زمان تشکیل میوه تا رسیدن میوه زیتون بررسی شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (تأمین100% تبخیر و تعرق گیاه)، کمآبیاری تنظیمشدهی نوع یک (تأمین 100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه نهایی تا آغاز رسیدن و 50% نیاز آبی پس از آن تا برداشت)، نوع دو (تأمین100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه نهایی تا سختشدن هسته و 50% نیاز آبی بعد از آن تا برداشت)، نوع سه (تأمین 50% نیاز آبی در مرحله سختشدن هسته و 100% نیاز آبی در سایر مراحل رشد میوه) و دیم بودند. ارزیابی لازم در زمینه عملکرد میوه، روغن و خصوصیات کیفی روغن انجام گردید. نتایج نشان داد بالاترین عملکرد میوه (41/30 کیلوگرم در درخت) و روغن زیتون (86/5 کیلوگرم در وزنخشک)، کمترین ارزش پراکسید (33/8 میلیاکیوالانت اکسیژن در کیلوگرم روغنزیتون) و K270 (163/0) و همچنین بالاترین کارایی مصرف آب برای تولید میوه و روغن (بهترتیب 10/24 و 64/4 کیلوگرم بر مترمکعب) در کمآبیاری نوع سه مشاهده شد. کمترین عملکرد میوه (96/8 کیلوگرم در درخت) و روغن (18/1 کیلوگرم در وزنخشک) و بالاترین عدد پراکسید (23 میلیاکیوالانت اکسیژن در کیلوگرم روغن زیتون) را تیمار دیم نشان داد. در مجموع، تیمار کمآبیاری تنظیمشده در مرحله سختشدن هسته بدون کاهش عملکرد میوه، کیفیت و عملکرد روغن نسبت به تیمار شاهد کارایی مصرف آب را نیز افزایش داد.
یعقوبعلی کرمی
چکیده
بهمنظور تعیین مناسبترین میزان مصرف آب در درخت لیموترش (Citrus aurantifolia) پژوهشی سه ساله در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی از سال 1385 تا 1387 بهروش آبیاری قطرهای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان میناب اجرا شد. تیمارها شامل چهار مقدار مصرف آب: I1 (مصرف آب آبیاری بهمیزان 100 درصد نیاز آبی گیاه)، I2(I1 25% + تیمار اول)، I3(I1 25% - تیمار اول) و I4(I1 ...
بیشتر
بهمنظور تعیین مناسبترین میزان مصرف آب در درخت لیموترش (Citrus aurantifolia) پژوهشی سه ساله در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی از سال 1385 تا 1387 بهروش آبیاری قطرهای در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان میناب اجرا شد. تیمارها شامل چهار مقدار مصرف آب: I1 (مصرف آب آبیاری بهمیزان 100 درصد نیاز آبی گیاه)، I2(I1 25% + تیمار اول)، I3(I1 25% - تیمار اول) و I4(I1 50% - تیمار اول) در سه تکرار بودند. نیاز آبی گیاه بهروش FAO-56 محاسبه و با دور یک روز در میان اعمال شد. بر اساس نتایج، با افزایش مقدار مصرف آب، عملکرد افزایش یافت. بین تیمارهای آبیاری تفاوت معنیداری از لحاظ عملکرد (01/0P≤) و بهرهوری مصرف آب (05/0P≤) مشاهده شد. بهنظر میرسد در سالهای طبیعی (بدون مشکل کمبود آب) تیمارI2 بهدلیل بالاترین عملکرد (kg/ha 6709) و در صورت وجود خشکسالی، تیمار I4 بهدلیل مصرف آب کمتر (حدوداٌ نصف تیمار I1) و بالاترین بهرهوری مصرف آب (kg/m3 73/0)، جهت صرفهجویی مصرف آب، گزینه مناسبی است. همچنین بر اساس نتایج، مقدار آب مصرفی این گیاه در منطقه میناب، از مقدار محاسبه شده توسط مؤسسه تحقیقات خاک و آب 22 درصد بیشتر بهدست آمد.