اثر باکتری‌های محرک رشد در مقاومت به تنش شوری گیاه کلم زینتی رقم کاموم ‏(‏Brassica oleraceae L.‎‏)‏

میترا اعلایی؛ فهیمه صالحی؛ مرتضی بهرامی؛ محسن ثانی خانی

دوره 53، شماره 2 ، شهریور 1401، ، صفحه 423-438

https://doi.org/10.22059/ijhs.2021.322320.1919

چکیده
  به منظور مطالعه تأثیر باکتری‌ها بر خصوصیات مورفولوژی و بیوشیمی کلم زینتی تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل شوری در سه سطح (4 و 8 دسی زیمنس بر متر و شاهد (عدم شوری) و باکتری‌های محرک رشد در سه سطح (عدم تلقیح، Pseudomonas putida و Bacillus subtilis) بودند. صفات رویشی گیاه شامل ارتفاع بوته، ...  بیشتر

‏‌تأثیر نانوسیلیکون بر خصوصیات رشد، فیزیولوژی و بیوشیمیایی بادرشبو ‏(‏Dracocephalum moldavica L.‎‏) در شرایط تنش شوری

بهروز اسماعیل پور؛ مرتضی شیخ علیپور؛ موسی ترابی گیگلو

دوره 52، شماره 3 ، آذر 1400، ، صفحه 647-661

https://doi.org/10.22059/ijhs.2020.297946.1769

چکیده
  تنش شوری یکی از مهمترین عوامل محدود­کننده غیر­زیستی است که عملکرد گیاهان دارویی را کاهش می­دهد. به­منظور مطالعه اثر محلول‌پاشی سطوح مختلف نانوذرات سیلیسیم بر خصوصیات رشد، شاخص­های فیزیولوژیک و بیوشیمایی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) در شرایط تنش شوری، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و هرتکرار ...  بیشتر

تأثیر پتاسیم و کلسیم بر خصوصیات رویشی و تعادل یونی نهال‌های‌ پیوندی سیب روی پایه‌های ‏پاکوتاه‌کننده تحت تنش شوری

مینا محبی؛ مصباح بابالار؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ محمدعلی عسگری سرچشمه

دوره 52، شماره 2 ، شهریور 1400، ، صفحه 429-446

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.253336.1410

چکیده
  شوری خاک یکی از تنش‌های مهم غیر زنده است که با بر هم زدن تعادل عناصر معدنی، رشد و باردهی گیاهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در این تحقیق به منظور مطالعه تأثیر تغذیه کلسیم و پتاسیم بر افزایش تحمل شوری درخت سیب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در طی دو سال انجام شد که در آن از شش محلول غذایی جهت شبیه سازی سطوح مختلف تنش ...  بیشتر

علوم میوه
بررسی کاربرد اسید جاسمونیک و اسید آبسایزیک بر متابولیسم گیاه توت فرنگی در شرایط تنش شوری

سلما جمالیان

دوره 50، شماره 3 ، آذر 1398، ، صفحه 595-607

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.255893.1440

چکیده
  این پژوهش با هدف ارزیابی اثر اسید جاسمونیک و اسید آبسایزیک در رژیم­های مختلف تنش شوری با نمک کلرید­سدیم (NaCl)، روی تغییرات متابولیکی برگ گیاه توت­فرنگی از دو رقم ʼکردستانʻ و ʼکوئین­الیزاʻ در قالب طرح کاملا تصادفی به انجام رسید. کاهش اثرات نامطلوب تنش ناگهانی نمک کلرید­سدیم و تنش شوری تدریجی با NaCl با افزایش مقدار فنول کل و ظرفیت ...  بیشتر

علوم گیاهان دارویی
تأثیر محلولپاشی برگی یدات‌پتاسیم بر تحمل به شوری توت‌فرنگی

قادر حبیبی؛ شبنم الیاقی

دوره 50، شماره 2 ، شهریور 1398، ، صفحه 361-374

https://doi.org/10.22059/ijhs.2018.254022.1418

چکیده
  در این پژوهش، تأثیر محلول­پاشی برگی یدات­پتاسیم (5 و50 میلی‌گرم بر لیتر KIO3) بر بهبود تحمل به شوری (50 میلی­مولار) در گیاه توت­فرنگی (Fragaria ananassa Duch.) در قالب طرح کامل تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به نتایج به‌دست­آمده، شوری از طریق کاهش پارامترهای دخیل در انتقال الکترون فتوسنتزی شامل شارش انتقال الکترون (φEo) و فعالیت کمپلکس ...  بیشتر

علوم سبزی
تأثیر تنش شوری بر رشد، فعالیت آنزیم‌های پاداکسنده، پراکسیداسیون لیپیدی و کارایی نظام نوریII در خیار پیوندی روی پایه‌های کدو

اسمعیل مددخواه؛ صاحبعلی بلند نظر؛ شاهین اوستان

دوره 49، شماره 2 ، شهریور 1397، ، صفحه 465-475

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.232193.1247

چکیده
  شوری به‌عنوان یک تنش غیرزیستی مهم در کاهش رشد و تولید گیاهان، در نظر گرفته می­شود. شناسایی سازوکار­های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی که در مقاومت به تنش شوری دخالت دارند، می­تواند برای انتخاب پایه­های متحمل به شوری سودمند باشد. برای این هدف آزمایشی به‌منظور بررسی تأثیر پایه (سه پایۀ کدو شینتوزا، کبالت و روت­پاور) و تنش شوری (شاهد ...  بیشتر

تأثیر قارچ قارچریشۀ آربسکولار (Glomus mosseae) برجذب و توزیع برخی عنصرهای غذایی (فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، کلر، روی و مس) در دانهال‌های پستۀ سرخس، ابارقی و بنه‌باغی در شرایط تنش شوری

مسعود فتاحی؛ محمد حسین شمشیری؛ شیرین نصراله پورمقدم

دوره 48، شماره 1 ، خرداد 1396، ، صفحه 175-189

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.46981.506

چکیده
  این پژوهش برای تعیین اثر همزیستی قارچ میکوریز آربسکولار (Glomus mosseae) و مقایسۀ سه پایه پسته از نظر جذب و توزیع عنصرهای غذایی فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، کلر، روی و مس در تنش شوری انجام شد. بدین منظور آزمایشی گلخانه‌ای در قالب طرح کامل تصادفی به‌صورت فاکتوریل با سه عامل: میکوریز (میکوریز و بدون میکوریز)، شوری آب آبیاری (5/0، 5، 10 و ...  بیشتر

بررسی تأثیر پوترسین و کلریدسدیم بر ویژگی‌های ریخت‌شناختی و فیزیولوژیک کنار بومی جنوب ایران (Ziziphus spina-christi L.)

اختر شکافنده؛ شهره تختی

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 669-680

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.42657.458

چکیده
  در این پژوهش، تأثیر سطوح مختلف شوری و کاربرد پلی­آمین پوترسین در غلظت­های مختلف برای کاهش تأثیر زیانبار کلرید سدیم بر ویژگی­های ریخت‌شناختی (مورفولوژیک) و فیزیولوژیک کنار بومی جنوب ایران بررسی شد. آزمایش فاکتوریل با سه سطح پوترسین 0، 01/0 و 1/0 میلی­مولار و چهار سطح کلرید سدیم 0، 2/3، 4/6، 8/12 گرم نمک در لیتر با چهار تکرار در یک طرح ...  بیشتر

تأثیر محلول‌پاشی سیلیکات پتاسیم و سولفات روی بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک دو رقم انگور در شرایط تنش شوری

حسین عزیزی؛ عباس حسنی؛ میرحسن رسولی صدقیانی؛ ناصر عباسپور؛ حامد دولتی بانه

دوره 47، شماره 4 ، اسفند 1395، ، صفحه 797-810

https://doi.org/10.22059/ijhs.2017.130208.828

چکیده
  به‌منظوربررسیتأثیر تنش شوری بربرخی ازویژگی‌های فیزیولوژیک انگورو تأثیرمحلول‌پاشی سیلیکات پتاسیم و سولفات روی در تعدیل اثرگذاری‌های شوری، یک آزمایش گلدانی در شرایط گلخانه انجام گرفت. برای این منظور نهال‌های ریشه‌دار رقم‌های انگور رشه (متحمل به شوری) و بی‌دانۀ قرمز (نیمه حساس به شوری) تحتتیمارهای شوری(0، 50 و 100  میلی‌مولار ...  بیشتر

ارزیابی خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی در چهار ژنوتیپ‏ بادام پیوند‌شده روی پایۀ GF677 تحت تنش شوری

علی مومن پور؛ علی ایمانی؛ داود بخشی؛ حامد رضایی

دوره 46، شماره 3 ، آبان 1394، ، صفحه 409-427

https://doi.org/10.22059/ijhs.2015.55862

چکیده
  ترکیب پایه و پیوندک، خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی برگ و ریشۀ‏ بادام را در شرایط شوری، تحت‌تأثیر قرار می‏دهد. در این پژوهش، آثار شوری آب بر خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی برگ و ریشۀ‏ تعدادی از ژنوتیپ‏ها و ارقام بادام بررسی شد. ژنوتیپ‏های ‌مطالعه‌شده شامل مامایی، نان‏پاریل، A200 و 1-25 پیوند‌شده روی پایۀ GF677 و پایۀ GF677 (پیوند‌نشده) ...  بیشتر

تأثیر جایگزینی نسبی نیترات به‌وسیلۀ آمونیوم بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و جذب عناصر پر‌مصرف دو رقم زیتون در شرایط شور

فاطمه بهبهانی؛ ولی ربیعی؛ مهدی طاهری

دوره 46، شماره 1 ، اردیبهشت 1394، ، صفحه 41-50

https://doi.org/10.22059/ijhs.2015.54123

چکیده
  ‌آزمایشی برای بررسی اثر متقابل شوری و نسبت آمونیوم به نیترات بر نهال‏های زیتون به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش چهار سطح شوری (0، 50، 100، 150 میلی‌مولار کلرید‌سدیم) و چهار نسبت مختلف آمونیوم به نیترات شامل: 14:0 (محلول بدون آمونیوم + meq/l 14 نیترات)؛ 12:2 (2 آمونیوم + 12 نیترات)؛ 10:4 (4 آمونیوم + 10 نیترات)؛ ...  بیشتر

اثر ترینگزاپک‌اتیل بر کیفیت و ویژگی‌های فیزیولوژیک چمن لولیوم دائمی (Lolium perenne L.) در شرایط شوری

رحیم امیری خواه؛ نعمت الله اعتمادی؛ شکوفه فرهمند؛ علی نیکبخت

دوره 45، شماره 1 ، اردیبهشت 1393، ، صفحه 23-33

https://doi.org/10.22059/ijhs.2014.50942

چکیده
  چمن از مهم‌ترین گیاهان پوششی و از عناصر اصلی و جزء لاینفک طراحی فضای سبز به شمار می‌آید. تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی مثل بازدارنده‌های رشد به‌طور گسترده‌ای در مدیریت چمن برای کاهش رشد رویشی و در‌نتیجه کاهش نیاز آبی استفاده می‌شوند. این آزمایش برای بررسی کاربرد ترینگزاپک‌اتیل در شرایط تنش شوری بر میزان رشد، کیفیت ظاهری و ویژگی‌های ...  بیشتر

تاثیر شوری محلول غذایی بر رشد، عملکرد و صفات کیفی گوجه‌فرنگی در سیستم کشت بدون خاک

معصومه لایق؛ غلامعلی پیوست؛ حبیب¬اله سمیع زاده؛ محمد خصوصی

دوره 40، شماره 4 ، اسفند 1388

چکیده
  به منظور بررسی اثرات شوری محلول غذایی بر رشد، عملکرد و صفات کیفی گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Falkato) در سیستم کشت کیسه‌‌ای، آزمایشی در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار سطح هدایت الکتریکی 5/1 (شاهد) 5/3، 5/5 و 5/6 دسی‎زیمنس بر متر و سه تکرار صورت گرفت. شاخص‌های رشدی از جمله عملکرد کل، عملکرد بازارپسند و غیر بازارپسند، تعداد، قطر، ماده ...  بیشتر

تاثیر سیلیسیم بر روی عناصر غذایی و مقدار نیترات در کاهو

غلامعلی پیوست؛ محمدرضا زارع بوانی؛ حبیب اله سمیع زاده لاهیجی

دوره 39، شماره 1 ، اسفند 1387

چکیده
  با توجه به تاثیر مثبت سیلیسیم بر افزایش مقاومت به شوری تعدادی از محصولهای کشاورزی، به منظور بررسی اثر سیلیسیم بر تعدادی از عناصر غذایی و مقدار نیترات?در کاهو تحت شرایط تنش شوری آزمایشی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. هدایت الکتریکی محلول غذایی بوسیله کلرید سدیم تا میزان 3? میلی‌موس بر سانتیمتر افزایش یافت. سیلیسیم ...  بیشتر