هادی علی نژاد جهرمی؛ عبدالکریم زارعی؛ عبدالرحمان محمدخانی
چکیده
به منظور بررسی اثر دانههای گرده مختلف بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی کلمانتین آزمایشی در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در شش تیمار با چهار تکرار انجام گرفت. بدین منظور گردهافشانی نارنگی کلمانتین با دانههای گرده لیموشیرین، لیمولیسبون، گریپفروت، نارنج، خودگردهافشانی و آزادگردهافشانی انجام گرفت. تعیین سازگاری ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر دانههای گرده مختلف بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی کلمانتین آزمایشی در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در شش تیمار با چهار تکرار انجام گرفت. بدین منظور گردهافشانی نارنگی کلمانتین با دانههای گرده لیموشیرین، لیمولیسبون، گریپفروت، نارنج، خودگردهافشانی و آزادگردهافشانی انجام گرفت. تعیین سازگاری و ناسازگاری رقمهای گردهدهنده به دو روش گردهافشانی کنترل شده و مطالعه میکروسکوپی رشد لوله گرده انجام شد. نتایج حاصل از مطالعه میکروسکوپی نشان داد نارنگی کلمانتین خودناسازگار بوده و با همه گونههای مورد آزمایش سازگار بود. درصد تشکیل میوه مربوط به گلهای گردهافشانی شده با گردههای لیموشیرین (75/73)، لیمولیسبون (25/71)، گریپفروت (70) و نارنج (70) تفاوت معنیداری نشان نداد، در حالی که تیمارهای گردهافشانی باز و خودگردهافشانی تشکیل میوه کمتری داشتند. بیشترین بذر سالم از میوههای حاصل از گرده نارنج (2/13 عدد) حاصل شد، در حالیکه میوههای حاصل از خودگردهافشانی بذری نداشتند. همچنین گردههای نارنج و لیمولیسبون نسبت به بقیه گونههای مرکبات مورد استفاده، قدرت بیشتری برای جوانهزنی و نفوذ در مادگی گلهای نارنگی کلمانتین دارا بودند. بررسی قرابت ژنتیکی بین گونههای مورد ارزیابی مشخص نمود نارنج بیشترین شباهت را در سطح دی ان آ با نارنگی کلمانتین داشت. نتایج این پژوهش مشخص کرد نوع دانه گرده تاثیر بالایی در میزان تشکیل میوه و ویژگیهای کمی و کیفی میوه نارنگی کلمانتین دارد. در مجموع با توجه به فاکتورهای مختلف، گونههای گریپفروت و لیمولیسبون به عنوان بهترین نوع گردهدهنده برای تولید اقتصادی میوه نارنگی کلمانتین پیشنهاد میگردد.