فاطمه روزبهانی؛ صادق موسوی فرد؛ عبدالحسین رضایی نژاد
چکیده
به منظور مطالعه بررسی تأثیر محلولپاشی پرولین بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل حنا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول دو رقم گل حنا (Accent premium salmon و Tempo orange)، عامل دوم محلولپاشی پرولین (شاهد (صفر)، 5 و 10 میلیمولار بهصورت هفتگی) وعامل سوم تنش شوری در چهار سطح (شاهد ...
بیشتر
به منظور مطالعه بررسی تأثیر محلولپاشی پرولین بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل حنا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول دو رقم گل حنا (Accent premium salmon و Tempo orange)، عامل دوم محلولپاشی پرولین (شاهد (صفر)، 5 و 10 میلیمولار بهصورت هفتگی) وعامل سوم تنش شوری در چهار سطح (شاهد (صفر)، 20، 40 و 60 میلیمولار کلرید سدیم به صورت آبیاری سه روز یکبار (90 درصد ظرفیت زراعی)) بود. نتایج نشان داد افزایش تنش شوری موجب کاهش معنیدار وزن تر و خشک برگ، ساقه، ریشه و کل بوته، تعداد گل، قطر گل، زمان باز شدن گل، محتوای کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کارتنوئید و فعالیت آنزیم کاتالاز و از سوی دیگر باعث افزایش قابل توجهی در میزان محتوای پرولین درونی، فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در هر دو رقم گل حنا شد. در حالی که اعمال تیمار پرولین اثرات تنش را تعدیل کرد و هر دو غلظت پرولین موجب افزایش قابل توجهی در همهی ویژگیهای مورد مطالعه نسبت به شاهد شد. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز و مقدار پرولین در رقم سالمون و بیشترین فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در رقم تمپو مشاهده شد. بهطور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد تنش شوری در همهی سطوح دارای اثرات منفی بر رشد و عملکرد در هر دو رقم گل حنا بود، در صورتی که کاربرد پرولین بهویژه در غلظت 10 میلیمولار باعث کاهش اثرات منفی تنش شوری و افزایش مقاومت گیاه به تنش شوری شد.