علوم میوه
منصور فاضلی رستم پور
چکیده
چهار سطح شدت هرس تعادلی شامل شاهد یا عرف محلی، هرس 10+60، 10+40 و 10 +20 جوانه به عنوان فاکتور اول و چهار سطح شدت هرس تابستانه شامل شاهد یا بدون هرس سبز (G1)، هرس شاخههای سبز از بالای هشت برگ روی آخرین خوشه (G2)، هرس شاخههای نرک + شاخههای سبز از بالای هشت برگ روی آخرین خوشه (G3)، هرس شاخههای سبز بدون محصول از ته + شاخههای نرک + شاخههای سبز از ...
بیشتر
چهار سطح شدت هرس تعادلی شامل شاهد یا عرف محلی، هرس 10+60، 10+40 و 10 +20 جوانه به عنوان فاکتور اول و چهار سطح شدت هرس تابستانه شامل شاهد یا بدون هرس سبز (G1)، هرس شاخههای سبز از بالای هشت برگ روی آخرین خوشه (G2)، هرس شاخههای نرک + شاخههای سبز از بالای هشت برگ روی آخرین خوشه (G3)، هرس شاخههای سبز بدون محصول از ته + شاخههای نرک + شاخههای سبز از بالای هشت برگ روی آخرین خوشه (G4) به عنوان فاکتور دوم درنظر گرفته شدند. هرس تعادلی 10 +20 باعث افزایش صفات محتوای نسبی آب برگ، ضریب باردهی و مواد جامد محلول بترتیب به میزان 8/9، 6/44 و 13 درصد نسبت به شاهد و کاهش صفات سطح برگ، اسیدیته آب میوه و تعداد روز تا رسیدگی بترتیب به میزان 6/13، 8/12 و 3/17 درصد نسبت به شاهد گردید. همچنین هرس سبز G4 باعث افزایش صفات محتوای نسبی آب برگ و مواد جامد محلول بترتیب به میزان 2/11 و 12 درصد نسبت به شاهد و کاهش سطح برگ، اسیدیته آب میوه و تعداد روز تا رسیدگی بترتیب به میزان 7/19، 3/5 و 2/19 درصد نسبت به شاهد شد. برهمکنش هرس تعادلی 10 +20 و هرس سبز G4 باعث افزایش صفات درصد جوانههای سبز، رنگگیری خوشه و عملکرد بترتیب به میزان 33، 6/38 و 2/14 درصد نسبت به شاهد شد. هرس تعادلی 10+20 همراه با هرس سبز G4 باعث افزایش عملکرد به میزان 4/47 درصد نسبت به هرس تعادلی 10+20 در شرایط بدون هرس سبز شد.
منصور فاضلی رستم پور
چکیده
انگور یاقوتی مهمترین محصول باغی منطقه سیستان است که تراکم خوشه، بازارپسندی آن را تحت تاثیر قرار داده است. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر تنک شیمیایی و فیزیکی بر فشردگی خوشه انگور یاقوتی و بررسی بازده اقتصادی آنها انجام شد. این آزمایش بهصورت سه پروژه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش اول شامل چهار ...
بیشتر
انگور یاقوتی مهمترین محصول باغی منطقه سیستان است که تراکم خوشه، بازارپسندی آن را تحت تاثیر قرار داده است. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر تنک شیمیایی و فیزیکی بر فشردگی خوشه انگور یاقوتی و بررسی بازده اقتصادی آنها انجام شد. این آزمایش بهصورت سه پروژه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. آزمایش اول شامل چهار سطح هورمون اسید جیبرلیک (صفر، 10، 20 و 30 میلیگرم بر لیتر)، آزمایش دوم شامل چهار سطح برگچینی (عدم برگچینی، برگچینی دو گره پایین شاخههای بارور، برگچینی چهار گره پایین شاخههای بارور و برگچینی شش گره پایین شاخههای بارور) و آزمایش سوم شامل چهار سطح تنک خوشه (عدم تنک خوشه، حذف 1 سانتیمتر از انتهای محور خوشه، حدف 2 سانتیمتر از انتهای محور خوشه و برس کشیدن خوشه) بود. مقایسه میانگین فشردگی خوشه در 3 آزمایش نشان داد استفاده از 30 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک باعث بیشترین میزان کاهش فشردگی خوشه شد. بازده اقتصادی کاربرد اسید جیبرلیک و برگچینی معنیدار اما برای تنک خوشه معنی دار نبود. مقایسه میانگین کاربرد اسید جیبرلیک و برگچینی نشان داد بیشترین بازده اقتصادی مربوط به تمامی سطوح کاربرد اسید جیبرلیک بود. بازده اقتصادی 30 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک نسبت به بازده اقتصادی کاربرد 20 و 10 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک بترتیب 4/31 و 5/41 درصد بیشتر بود. بطور کلی بازده اقتصادی کاربرد30 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک نسبت به حذف برگهای 6 گره پایین تمام شاخههای تاک انگور 2/85 درصد افزایش نشان داد و برای کاهش فشردگی خوشه قابل توصیه است.
حسین پیری؛ منصور فاضلی رستم پور؛ علی بازند
چکیده
با هدف بررسی تأثیر تنظیمکنندههای رشد مختلف گیاهی بر جوانهزنی بذور نارس ارکیده رقم Dendrobium nobile Lindl در دو محیط کشتMSوM آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان طی سالهای 1394-1395 انجام شد. بیست و دو تیمار تنظیمکننده رشد گیاهی شامل شاهد (عدم استفاده ...
بیشتر
با هدف بررسی تأثیر تنظیمکنندههای رشد مختلف گیاهی بر جوانهزنی بذور نارس ارکیده رقم Dendrobium nobile Lindl در دو محیط کشتMSوM آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان طی سالهای 1394-1395 انجام شد. بیست و دو تیمار تنظیمکننده رشد گیاهی شامل شاهد (عدم استفاده از تنظیمکننده رشد)، 4 غلظت (5/0، 1، 5/1 و 2) میلیگرم بر لیتر NAA یا α-Naphthaleneacetic acid، 4 غلظت (5/0، 1، 5/1 و 2) میلیگرم بر لیتر Kin یا Kinetin، 4 غلظت (5/0، 1، 5/1 و 2) میلیگرم بر لیتر IAA یاIndole-3-acetic acid، 3 غلظت از ترکیب Kin+IAA شامل (5/0+1)، (1+5/0) و (1 +1) میلیگرم بر لیتر، 3 غلظت از ترکیب NAA+IAA شامل (5/0+1)، (1+ 5/0) و (1+1) میلیگرم بر لیتر و 3 غلظت از ترکیب NAA+Kin شامل (5/0+1)، (1+5/0) و (1+1) میلیگرم بر لیتر در دو محیط کشت M و MS بود. اثر ساده محیط کشت بر همه صفات اندازهگیری شده معنیدار نبود، اما اثر ساده تنظیمکنندههای رشد و همچنین اثر متقابل تنظیمکنندههای رشد و محیط کشت بر تمام صفات اندازهگیری شده در سطح 1 درصد معنیدار بود. نتایج نشان داد که کمترین و بیشترین درصد جوانهزنی بهترتیب در تیمارهای شاهد و (mgl-15/0+1) NAA+Kin در محیط کشت M مشاهده شد. کمترین مدت زمان شروع جوانهزنی در شرایط کاربرد NAA; 1.5mgl-1 و در محیط کشت M و بیشترین مدت زمان آغاز جوانهزنی در شرایط عدم استفاده از هورمون در هر دو محیط کشت بود. همچنین کمترین مدت زمان ایجاد اسفرول در شرایط کاربرد NAA; 1.5mgl-1 و در محیط کشت M و بیشترین مدت زمان جهت ایجاد اسفرول در شرایط عدم استفاده از هورمون در هر دو محیط کشت، و تیمار Kin+IAA (1+1mgl-1) در محیط کشت MS بود. کمترین و بیشترین مدت زمان تشکیل پروتوکورم بترتیب در شرایط کاربرد NAA; 1.5mgl-1 و در محیط کشت M و در شرایط عدم استفاده از هورمون و در هر دو محیط کشت بود. بهطور کلی تیمار NAA;1.5mgl-1 در محیط کشت M بهترین و اقتصادیترین تیمار در مقایسه با سایر تیمارها در دو محیط کشت بود، که نتیجه ترکیب و غلظت عناصر موجود در این محیط کشت مختص ارکیدهها میباشد.