علوم گیاهان دارویی
قادر حبیبی؛ شبنم الیاقی
چکیده
در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی برگی یداتپتاسیم (5 و50 میلیگرم بر لیتر KIO3) بر بهبود تحمل به شوری (50 میلیمولار) در گیاه توتفرنگی (Fragaria ananassa Duch.) در قالب طرح کامل تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به نتایج بهدستآمده، شوری از طریق کاهش پارامترهای دخیل در انتقال الکترون فتوسنتزی شامل شارش انتقال الکترون (φEo) و فعالیت کمپلکس ...
بیشتر
در این پژوهش، تأثیر محلولپاشی برگی یداتپتاسیم (5 و50 میلیگرم بر لیتر KIO3) بر بهبود تحمل به شوری (50 میلیمولار) در گیاه توتفرنگی (Fragaria ananassa Duch.) در قالب طرح کامل تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به نتایج بهدستآمده، شوری از طریق کاهش پارامترهای دخیل در انتقال الکترون فتوسنتزی شامل شارش انتقال الکترون (φEo) و فعالیت کمپلکس آزادکننده اکسیژن (Fv/Fo) باعث افت شاخص کارآیی فتوسیستمها (PIabs) بهدلیل افزایش مقدار مالوندیآلدهید (MDA)، گردید. گیاهان تیمارشده با غلظتهای پایین یداتپتاسیم (5 میلیگرم بر لیتر)، افزایش معنیدار وزن خشک برگ، پروتئین کل و قندهای محلول را در شرایط شوری نشان دادند. غلظت پایین یداتپتاسیم از طریق افزایش فنل کل و فعالیت آنزیم کاتالاز باعث بهبود فعالیت سیستم پاداکسایشی گردید. در مقایسه، تیمار 50 میلیگرم بر لیتر یدات نهتنها نتوانست باعث تخفیف تنش شوری شود بلکه خود باعث آسیب سیستم فتوسنتزی شد و فعالیت کمپلکس آزادکننده اکسیژن را کاهش داد. در نتیجه با اینکه غلظت 5 میلیگرم بر لیترباعث بهبود عملکرد فتوشیمیایی و فعالیت سیستم پاداکسایشی در شرایط شوری شد ولی نتایج این تحقیق برای اولین بار نشان داد که کاربرد غلظت بالای یدات باعث سمیت و کاهش عملکرد فتوشیمیایی فتوسنتز گردید.