علوم میوه
رضا فیفائی؛ رضا فتوحی قزوینی؛ جواد فتاحی مقدم؛ معصومه کیااشکوریان
چکیده
درختان مرکبات دمای پایین و زهکشی ضعیف خاک را بهخوبی تحمل نکرده و در صورت پرورش آنها در مناطق گرم در معرض تأثیر زیانبار خشکی قرار میگیرند. این پژوهش، بهمنظور بررسی تأثیر خشکی بر محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، میزان تجمع مالوندآلدیید، کربوهیدرات محلول کل و عنصرهای پتاسیم و کلسیم در دانهالهای نوسلار نژادگان (ژنوتیپ) طبیعی ...
بیشتر
درختان مرکبات دمای پایین و زهکشی ضعیف خاک را بهخوبی تحمل نکرده و در صورت پرورش آنها در مناطق گرم در معرض تأثیر زیانبار خشکی قرار میگیرند. این پژوهش، بهمنظور بررسی تأثیر خشکی بر محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، میزان تجمع مالوندآلدیید، کربوهیدرات محلول کل و عنصرهای پتاسیم و کلسیم در دانهالهای نوسلار نژادگان (ژنوتیپ) طبیعی مرکبات به همراه دو پایۀ حساس و مقاوم به خشکی بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای انجام شد. عاملها شامل ده نژادگان مختلف و تیمارهای آبیاری کامل (شاهد) و تنش شدید (قطع آبیاری) بودند. نتایج بررسیهانشان داد، پونسیروس به دلیل نشت یونی پایینتر (85/31 درصد)، تجمع کمتر مالوندآلدیید (4/134 نانومول بر گرم وزن خشک برگ) و در نتیجه پراکسیداسیون کمتر چربی (لیپید)ها و میزان کلسیم بالاتر (57 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ) نسبت به دیگر نژادگانها متحمل به خشکی و رافلمون به دلیل تجمع بیشتر مالوندآلدیید (9/356 نانومول بر گرم وزن خشک برگ) و در نتیجه پراکسیداسیون بیشتر چربیها، نشت یونی بالا (43/69 درصد) و میزان پایینتر کلسیم (63/32 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ) در مقایسه با دیگر نژادگانها، حساس به خشکی هستند. همچنین نژادگان طبیعی شلمحله به دلیل نشت یونی بالا (17/77 درصد) و تجمع پایین کربوهیدرات محلول کل (45/48 میلیگرم بر گرم وزن خشک برگ)، پس از رافلمون در رتبۀ بعدی حساسیت قرار داشت. بنابراین با توجه به مقایسۀ میانگینها و همبستگی خوب نشت یونی با دورۀ بقا، میتوان آن را بهعنوان نشانگر فیزیولوژی مناسب در مبحث تحمل به خشکی معرفی کرد.